Άρθρο 43: ΚΛΑΔΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΕΣΥ

Η παράγραφος 1 του άρθρου 102 του ν. 2071/1992 (Α’ 123), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «Σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και λοιπούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας συνιστάται ειδικός κλάδος νοσηλευτών, επισκεπτών, μαιών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

  • 4 Δεκεμβρίου 2014, 10:00 | ΕΠΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

    διαφωνούμε με το άρθρο 43. οι βοηθοί ΔΕ ανήκουν στο νοσηλευτικό προσωπικό. δεν μπορεί όποτε τους έχουμε ανάγκη να εργάζονται ως νοσηλευτές και στους νόμους να μην ανήκουν στον νοσηλευτικό κλάδο. είναι υποκρισία και άδικο να μην τους αναγνωρίζουμε.

  • 4 Δεκεμβρίου 2014, 10:42 | Μιχαήλ Σχοιναράκης

    Τελειώνοντας η διαβούλευση, οφείλω να ομολογήσω ότι τα πικρόχολα σχόλια θα έπρεπε να είχαν καταργηθεί από τον διαχειριστή. Είναι κρίμα άνθρωποι με ομοειδή επαγγελματική σχέση να βρίσκονται σε διαδικασία αντιπαράθεσης. Κρίμα γιατί εμείς δεν είμαστε η σχολή ποροϊσταμενών, αλλά οι δοκιμαζόμενοι με όρους δύσκολους και επικίνδυνους στην καθημερινή άσκηση του επαγγέλματος μας. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη βάσει ευρωπαϊκών οδηγιών να μας δώσει το επίπεδο γνώσεων που μας αναλογεί, γιατί στην πράξη αποδεικνύουμε ότι είμαστε εξειδικευμένοι επαγγελματίες νοσηλευτές και όχι βοηθοί νοσηλευτών. Το άρθρο 22 εδάφιο 1 της Ευρωπαϊκής οδηγίας 55/2013 θα εφαρμοστεί τον Απρίλιο του 2016 ειδάλλως ο ελληνικός λαός θα πληρώνει ασυτηρά πρόστιμα. Κατά συνέπεια η Πολιτεία οφείλει να εναρμονιστεί με τις ευρωπαίκές προδιαγραφές όπως έχει εφαρμόσει η ομοεθνής δημοκρατία της Κύπρου. Η νοσηλευτική είναι ενιαία και αδιαίρετη όπως έμπρακτα αποδεικνύεται.

  • 4 Δεκεμβρίου 2014, 10:41 | ΝΕΟΧΩΡΙΤΗΣ ΘΩΜΑΣ

    Κλαδος νοσηλευτικης χωρις τους ΔΕ ειναι Νοσηλευτικη χωρις ποδια.Αλιμονο σε εξοδο των ΔΕ απο τον κλαδο.Εκτελουμε νοσηλευτικα καθηκοντα ιδια με τους ΤΕ νοσηλευτες

  • 4 Δεκεμβρίου 2014, 09:24 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Αδικο να μην ειναι η ΔΕ νοσηλευτες στον κλαδο γιατι εκτελουμε τα ιδια νοσηλευτικα καθηκοντα με τους ΤΕ

  • 4 Δεκεμβρίου 2014, 09:30 | ΛΕΤΣΙΟΣ ΘΩΜΑΣ

    Με το παραπανω αρθρο μενει απεξω το 55% τν νοσηλευτωνΔΕ που ειναι ο κορμος του ΕΣΥ.Μια βαθμιδα που καλυπτει τις νυχτερινες βαρδιες και τις αργιες χωρις την παρουσια ΤΕ .Επιτελουμε εργο ισο με τους ΤΕ με αποτελεσμα ψηφιζοντας το παραπανω αρθρο να γινουν κοσμογονικες αλλαγες στο χωρο των νοσοκομειων.Κλαδος χωρις τους ΔΕ νοσηλευτες μεσα θα ειναι ενας ακρωτηριασμενος κλαδος

  • 4 Δεκεμβρίου 2014, 09:15 | ΦΙΛΙΩ

    Κάλο θα είναι πριν ολοκλήρωθει η διαβούλευση που αφορά τους ΔΕ νοσηλευτές να απαντηθούν υα παρακάτω
    α)γιατί εκτελούσαμε και εκτελούμε καθήκοντα πέρα από την εκπαιδευτικη μας βαθμίδα?
    β)γιατί μας αφαιρείτε το δικαίωμα της αναβάθμισης ?που σημειωτέον δεν ζητάμε να μας χαριστεί?
    γ)γιατί σκορπάτε διχόνοια σε έναν κλάδο ?
    δ)γνωρίζετε με πόση αγάπη μας αγκαλιάζουν και μας περιμένουν οι ασθενείς μας και οι συνοδοί τους?
    ε)γιατί ποτέ δεν χρηματοδοτήσατε εκπαιδευτικά σεμιναρια?Που είναι η δια βίου μάθηση?

  • 4 Δεκεμβρίου 2014, 05:30 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΙΤΟΥΛΙΑΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ…… ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ Δ.Ε ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ. ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ. ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΣΤΕΙΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ 55% ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ…… ΑΝ ΒΓΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΚΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΟΥΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ Ε.Σ.Υ. ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΜΕΣΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ. ΤΩΡΑ ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΕΝΟΥΝ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ …. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΝ ΟΧΙ ΟΛΑ ΣΤΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ Δ.Ε ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΗΚΝΕΙΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΒΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΜΗΝ ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΗΤΕ ΕΝΙΑΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ Δ.Ε ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΜΕΣΑ…. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2014, 01:33 | Ολγα Τσατζαλη

    Ειναι δικαιωμα μου να υπερασπιζομαι το τιτλο σπουδων ΔΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ οπου μου εχει πιστοποιησει το ιδιο το κρατος και υποχρεωση μου να φροντιζω τον ασθενη οσο καλυτερα μπορω Ειναι επισης δικαιωμα των ΠΕ και ΤΕ να υπερασπιζονται τα πτυχια τους αλλα δεν εχουν κανενα δικαιωμα να θελουν να ταπεινωσουν και να εξευτελισουν συναδελφους τους και μαλιστα τοσο εγωιστικα να θελουν να μη λεγονται καν ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ!!!Σταματηστε πια το ποιος ειναι ανωτερος και ποιος ειναι κατωτερος σε αυτη τη χωρα και κοιταξτε ποια ειναι η υποχρεωση μας και ποια ειναι η δουλεια μας Ο ΑΣΘΕΝΗΣ

  • 3 Δεκεμβρίου 2014, 23:32 | Βασιλικη Πατσαγουρα

    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΟΥΜΕ ΟΙ ΔΕ ΒΟΗΘΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ .

  • 3 Δεκεμβρίου 2014, 22:34 | Aνδρεας

    Μεγαλη αδικια για μια επαγγελματικη κατηγορια 18.000 υπαλληλων που δρουν στο ΕΣΥ για πολλα χρονια προσφεροντας υπηρεσιες νοσηλευτικες και με αμοιβη βοηθου νοσηλευτη.
    Ευτυχως κοντευουν οι εκλογες.

  • 3 Δεκεμβρίου 2014, 22:18 | macawaymay

    Απαραδεκτη η κυβερνηση–ο υπουργος,οταν αλλα ισχυουν στην ευρωπαικη ενωση και αλλα εδω στην Ελλαδα!!
    Υπαρχουν κοινοτικες οδηγιες και εσεις οι ιδιοι δεν θελετε να τις εφαρμοσετε…για ποιο λογο??
    ποιους ή ποια συμφεροντα και ποιες πολτικες σκοπιμοτητες εξυπηρετειται?? προσπαθειτε να αφανισετε μια ολοκληρη νοσηλευτικη βαθμιδα μεσα σε μια νυχτα?οταν αυτη η βαθμιδα υπηρετησε και εξακολουθει να το κανει τοσα χρονια με τοσο κοπο και με προσωπικες θυσιες για το καλο των ασθενων και τωρα πια δεν μας αναγνωριζετε και δεν θελετε να το κανετε!!
    Γνωριζουμε ολοι πολυ καλα οτι για χρονια η νοσηλευτικη υπηρεσια και σε συνεργασια με τον κρατικο μηχανισμο μας εβαζε να κανουμε δυο ΔΕ νοσηλευτες βαρδια χωρις την παρουσια ενος υπευθυνου ΤΕ-ΠΕ και πολλες φορες να κανει μια ΔΕ μονη της βαρδια σε τμημα και παλι χωρις την παρουσια ενος υπευθυνου ΤΕ-ΠΕ.
    Και ξαφνικα μας λετε οτι δεν μπορουμε να φερουμε τον τιτλο του νοσηλευτη??και ειναι σαν να θελετε να παρετε τα πτυχια μας και να τα ακυρωσετε? με ποιο δικαιωμα θελετε να το κανετε αυτο?
    Εκτιμω και σεβομαι τους ΤΕ και ΠΕ νοσηλευτες απλα ζηταμε πιο δικαιη αντιμετωπιση για τον κλαδο μας και φυσικα ζηταμε να αναγνωρισετε την προσφορα μας ολα αυτα τα χρονια στον τομεα της υγειας!
    Ευχαριστω.

  • 3 Δεκεμβρίου 2014, 21:42 | Λ.Μ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΕΙΤΕ (ΔΕ) ΕΙΤΕ (ΤΕ)(ΠΕ) ΣΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΚΛΑΔΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ,ΔΙΟΤΙ ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΟΙ ΜΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ «ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ» ΟΙ ΔΕ ΕΧΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΝΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΛΑΔΟ —

  • 3 Δεκεμβρίου 2014, 21:03 | dora

    Τοσα χρονια τα νοσοκομεια τα στηριξαν και τα στηριζουν ακομα οι ΔΕ νοσηλευτες και τωρα τους πετατε σαν στυμμενες λεμονοκουπες??Ντροπη και αισχος!!Η Νοσηλευτικη ειναι μια..!Οι ΤΕ νοσηλευτες ειναι ντροπη να μιλανε ετσι γιατι διδασκονται στις κλινικες απο τους ΔΕ.Αισχος…

  • 3 Δεκεμβρίου 2014, 21:18 | xrysa

    ΑΔΙΚΙΑ ?
    ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΡΙΞΑΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ,ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ,ΟΙ ΘΕΜΕΛΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ,ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟΜΟΝΕΤΙΚΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΡΡΩΣΤΟ ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ…
    ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΒΑΡΔΙΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΕ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2014, 21:20 | Δημήτρης Θ.

    Πολύ ωραία η διάταξη για κλάδο Νοσηλευτών.

    Καμμία όμως πρόνοια για τους β. Νοσηλευτές ΔΕ που όλα αυτά τα χρόνια ήταν και είναι η ραχοκοκκαλιά και στήριξαν το ΕΣΥ και στελεχώνουν το 50% των Νοσοκομείων της χώρας.

    Αν ψηφηστεί ως έχει η παραπάνω τροπολογία τότε θα είναι σαν να μην λογαριάζουν την δουλειά χρόνων και 10.000 επαγγελματιών υγείας που έχουν την ιδιότητα του Βοηθ. Νοσηλευτή ΔΕ.

    Οι Νοσηλευτές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι εργαζόμενοι με πείρα να ξεπερνάει την δεκαετία και καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και ελλείψεις των Νοσοκομείων από νοσηλευτικό προσωπικό. Μάλιστα τίθενται σε βάρδιες – μονοβάρδιες από τις Διοικήσεις ως υπεύθυνοι νοσηλευτές, τις οποίες πραγματοποιούν επιτυχώς.
    Η προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια και στις δύσκολες οικονομικές εποχές που ζούμε είναι μεγάλη. Ο μισθολογικός τους υποβιβασμός όπως ακούγετε, για το λόγο ότι είναι Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπάλληλοι αποτελεί μέτρο εξαιρετικά άδικο για την κατηγορία αυτών των υπαλλήλων και η αναβάθμιση, κάτω από προϋποθέσεις, των πτυχίων τους με αυτά της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θεμιτή.

    Ας μην συνεχιστεί αυτή η καταφωρη αδικία και με τον αποκλεισμό τους από το Νοσηλευτικό κλάδο.

  • 3 Δεκεμβρίου 2014, 21:21 | Βασιληστ

    Πολύ άδικο για τους ΔΕ .Κανουμε τα ίδια με τους ΤΕ.Ειμαι απόφοιτος Γενικού λυκείου και πτυχιούχος ΜΤΕΝΣ διετούς φοιτησεως.Ενα ακόμη σχόλιο.Πολλοι νοσηλευτες απόφοιτοι των ΤΕΛ και των Πολυκλαδικων φοίτησαν στα ΤΕΙ χωρις να δώσουν πανελλήνιες.

  • 3 Δεκεμβρίου 2014, 20:20 | Παναγιωτα μπουμπουλη

    Δεν είμαι σύμφωνη με την τροποποίηση του άρθρου .το υπουργειο θα πρεπει να λάβει υπόψη ότι το σύστημα υγείας στηρίχτηκε και στηρίζεται ακόμη στους ΔΕ νοσηλευτες.ΕΙναι πτυχιούχοι νοσηλευτικών σχολών του υπουργείου υγείας διετούς φοίτησης αυτο λει το πτυχίο τους .Σαφως και υπαρχει διάφορα σπουδών το οποίο αυτο ζητάμε να καλύψουμε και όχι να μας χαρηστει .Η γνώση δεν πρεπει να στερείται σε κανέναν αλλά και ούτε να βάζουμε στο περιθώριο ανθρώπους με γνώσεις και εμπειρία και πολλή περισσότερο να ακυρωνουμε πτυχία που έχουν δωθει απο το ελληνικό κράτος .Ειναι απαραίτητο στον νοσηλευτικό κλάδο να υπάγονται οι νοσηλευτες δε .δεν έχει οικονομικό κόστος στο κράτος ειναι αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων ειναι ηθικό για αυτούς που επέλεξαν να φοιτήσουν στις σχολες υπηρετώντας τον άνθρωπο ,και όχι επειδή πέρασαν με τις Πανελλαδικές .Οι περισσότεροι απο εμάς ειναι απόλυτοι λυκείου . ΕΥΧΑΡΗΣΤΩ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΩ