Άρθρο 11:

«Πτυχιούχοι ιατρικών σχολών που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για την έναρξη της ειδικότητας, υποχρεούνται να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου.
Η παρούσα διάταξη έχει εφαρμογή από τη δημοσίευσή της και αφορά τίτλους σπουδών, η ημερομηνία χορήγησης των οποίων ανατρέχει στην ημερομηνία δημοσίευσης της διάταξης.
Οι διατάξεις που έχουν θεσπίσει νόμιμη απαλλαγή για τις προβλεπόμενες κατηγορίες ιατρών εξακολουθούν να ισχύουν».

  • 3 Δεκεμβρίου 2014, 17:32 | Ιωάννης

    Η συγκεκριμένη διάταξη όπως είναι διατυπωμένη θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα με κυριότερο την (ακόμα) πιο καθυστερημένη έναρξη και συνεπώς λήψη ειδικότητας.
    Όπως γνωρίζετε από τη στιγμή που κάποιος πτυχιούχος ιατρικής υποβάλλει αίτηση έναρξης ειδικότητας μέχρι και τη στιγμή που τελικά ανοίγει η θέση για την έναρξη της ειδικότητας μεσολαβεί αρκετό χρονικό διάστημα (που συνήθως είναι αρκετά έτη), κάτι το οποίο αναφέρεται ως «χρόνος αναμονής».
    Σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη η αίτηση έναρξης ειδικότητας θα υποβάλλεται μετά την ολοκλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου. Έτσι, κατά το χρονικό διάστημα που ο πτυχιούχος ιατρικής θα εκπληρώνει την υπηρεσία υπαίθρου ο «χρόνος αναμονής» της ειδικότητας που τον ενδιαφέρει δεν θα «τρέχει» (αφού η αίτηση έναρξης ειδικότητας δεν θα έχει υποβληθεί) με αποτέλεσμα να παρατείνεται η έναρξη της ειδικότητας χωρίς να υπάρχει κάποιο όφελος.
    Για το λόγο αυτό προτείνω η συγκεκριμένη διάταξη να τροποποιηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε η εκπλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου να μην αποτελεί προυπόθεση της αίτησης έναρξης ειδικότητας αλλά να αποτελεί προυπόθεση της έναρξης ειδικότητας, δηλαδή προυπόθεση διορισμού στη θέση ειδικότητας όταν αυτή θα έχει πλέον ανοίξει (όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τη στρατιωτική θητεία που όταν ανοίξει η θέση ειδικότητας προκειμένου να επικυρωθεί ο διορισμός σε αυτή απαιτείται νόμιμο έγγραφο που αποδεικνύει την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας). Έτσι, αφενός η έναρξη ειδικότητας δεν θα είναι εφικτή χωρίς προηγουμένως να έχει εκπληρωθεί η υπηρεσία υπαίθρου και αφετέρου κατά το χρονικό διάστημα που θα διεκπεραιώνεται η υπηρεσία υπαίθρου θα «τρέχει» παράλληλα ο χρόνος αναμονής.

    Με εκτίμηση.

  • 3 Δεκεμβρίου 2014, 17:39 | Δήμητρα

    Η διάταξη πρέπει να αλλάξει.Υπάρχουν ειδικότητες με αρκετή αναμονή ακόμα.Αν πρέπει να γίνει υποχρεωτικό το αγροτικό,ας γίνει προϋπόθεση για την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας της ειδικότητας και όχι προϋπόθεση για αίτηση θέσης,ώστε ο πτυχιούχος να μπορεί να δηλώσει ειδικότητα με τη λήψη του πτυχίου, αλλά να μην μπορεί να την ξεκινήσει (όταν ανοίξει η θέση του ) αν δεν προσκομίσει τη βεβαίωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου.Μ’ αυτό τον τρόπο και η αναμονή θα » τρέχει » και θα αναγκαστεί να κάνει αγροτικό.
    Όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη σπρώχνει ακόμα περισσότερους γιατρούς στο εξωτερικό,γιατί τους αυξάνει την αναμονή τουλάχιστον 1,5 χρόνο.

  • 2 Δεκεμβρίου 2014, 21:27 | iceman

    αν ισχυσει ολοι οι νεοι πτυχιουχοι απο το 2015 θα μπορεσουν να δηλωσουν ειδικοτητα τουλαχιστον 1,5 χρονο μετα, κατι το οποιο θα δημιουργησει προβλημα στα περιφερειακα νοσοκομεια που θα μεινουν πιθανως χωρις ειδικευομενους