Άρθρο 04 – Ανάκληση βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος Λογοθεραπευτή

Ανακαλείται η βεβαίωση άσκησης του επαγγέλματος Λογοθεραπευτή με αιτιολογημένη απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη στις ακόλουθες περιπτώσεις:
1. Στην περίπτωση έκδοσης αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης για κακούργημα, κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, κιβδηλεία, παραχάραξη, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παιδοκτονία, για αρπαγή προσώπου, για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, για αισχροκέρδεια, για δωροδοκία ή δωροληψία, παράβαση καθήκοντος, για έγκλημα κατά των ηθών και λιποταξία.
2. Στην περίπτωση στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης και για άλλα αδικήματα, εκτός των όσων αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.
3. Στην περίπτωση χορήγησης της βεβαίωσης λόγω πλάνης για την ύπαρξη των απαιτούμενων προϋποθέσεων με εφαρμογή των γενικών αρχών περί ανακλήσεως των διοικητικών πράξεων, ανεξαρτήτως της υποκειμενικής συμπεριφοράς του αιτηθέντος τη χορήγηση.
4. Στην περίπτωση που ο αδειούχος επαγγελματίας καταστεί μη ικανός για την άσκηση του επαγγέλματος εξαιτίας σωματικής ή διανοητικής βλάβης ή νοσήματος που θα πιστοποιείται με απόφαση των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών.

  • 7 Απριλίου 2015, 11:00 | ΝΤΙΝΑ

    Μπράβο, συγχαρητήρια κε Υπουργέ, έστω και για την ώψιμη και τόσο καθυστερημένη προσπάθεια νομιμοποίησης των θεραπευτών κάθε είδους ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, όμως σας εφιστώ την προσοχή στο εξής:
    Στην περίπτωση που έστω και ένας παλιός συνάδελφος που δικαιούται να πάρει την άδεια, δεν του τη δώσετε, θα κινηθούμε όλοι νομικά εναντίον του δημοσίου, του ΤΕΙ και του κάθε αποφοίτου του ΤΕΙ προκειμένου να αποδειχθεί:
    α. Οι καθηγητές είχαν άδεια λογοθεραπευτή, ή επειδή το δήλωσαν μόνο τους επετράπει να διδάσκουν, γιατί κι εγώ θέλω να διδάξω. Άδεια πάντως λογοθεραπευτή δεν είχαν και το έγκλημα είναι πολλαπλάσιο διότι δεν ασχολήθηκαν με ένα μεμονωμένο περιστατικό για να χαντακώσουν μόνο αυτό και να αποδοθεί σε ιατρική / επιστημονική πλάνη, αλλά χωρίς να είναι οι ίδιοι νόμιμοι στην Ελλάδα, δίδασκαν ένας θεός ξέρει τι, σε εκατοντάδες φοιτητών. Έγλημα!!!!!!!!1
    β. Οιυποχρεωτικές ώρες πρακτικής που έγιναν υπό την εποπτεία παλιών συναδέλφων σπουδασμένων στο εξωτερικό να ακυρωθούν και τα πτυχία που χορηγήθηκαν να ανακληθούν/ακυρωθούν ακι αυτά. Πώς είναι δυνατόν να σε εποπτεύει λογοθεραπευτής χωρίς άδεια, να σε πιστοποιεί ο παράνομος, να νομιμοποιείται και να αδειοδοτείται ο νέος φοιτητής και ο έμπειρος διδάσκαλος να αμφισβητείται και να μένει εκτός. Έγκλημα!!!!!!!!!!

    Και να είστε βέβαιοι οτι επειδή όλα είναι κάπου καταγεγραμμένα, θα βρεθούν όλα τα στοιχεία για το που έκανε την πρακτική του ο καθένας απόφοιτος του ΤΕΙ.
    Μή μας εξωθείτε σε αντιδεοντολογικές ενέργειες εναντίον αγαπημένων νέων συναδέλφων που αγαπάμε σαν παιδιά μας.
    Δεν το θέλουμε. Σίγουρα όχι τώρα τις άγιες μέρες του Πάσχα που ανεβαίνουμε το δικό μας Γολγοθά αγωνίας.
    Συνεπώς δικαίωση και άδεια σε όλους τους παλιούς, καταξιωμένους συναδέλφους.

  • 7 Απριλίου 2015, 11:16 | Iωάννα Σ.

    Δικαίωση για όλους, όσους εργάζονται σας λογοθεραπευτές 10 συν χρόνια. Πληρώνουν φόρους, εφορίες κ.τ.λ. Καθόλα νομοταγείς, καθώς σε άλλες χώρες μετά από τόσα χρόνια αυόματα θα έπαιρναν την άδεια. Παρόλα ταύτα θα πρέπει να σκεφτούμε και τους νέους συναδέλφους, τα χρόνια ίσως θα πρέπει να μειωθούν.

  • 7 Απριλίου 2015, 10:29 | ΑΝΝΑ ΧΟΥΝΤΑ

    Καλησπέρα σας. Παρακάτω θα σας αναφέρω συνοπτικά τη δομή και το πρόγραμμα ξένων πανεπιστημίων στο τμήμα της Λογοθεραπείας. Προσωπικά είμαι α[όφοιτη του Queen Margaret University στη Σκωτία. Είναι 4ετούς φοίτηση με πρακτική από το πρώτο έτος. Το πτυχίο είναι αναγνωρισμένο από τον φορέα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων NARIC.Παράλληλα κατέχω μετεκπαίδευση στις Νευρολογικές Διαταραχές Ενηλίκων πιστοποιημένη από το EDEXCEL. Επιπλέον σεμιναριακά έχω πιστοποιήσεις πάνω στο συμπεριφορισμό και μεθόδους επικοινωνίας στον Αυτισμό (PECS-TEACCH-ABA). Εργασιακή εμπειρία έχω σε Κέντρα αποκατάστασης Ενηλίκων με Νευολογικές Διαταραχές και πλέον λειτουργώ δικό μου κέντρο Λογοθεραπείας.

    Σύμφωνα με τον Νόμο 3696/2008, περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 (όπως ισχύει μετά την τροποποίηση – αντικατάσταση από τις διατάξεις των Νόμων 4093/2012 και 4111/2013), τα πτυχία, οι τίτλοι, οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών και οποιασδήποτε ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα κολλέγια δύνανται της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης.

    Ενόψει του ανωτέρω κρίνεται σκόπιμο να συμπεριληφθούν μεταξύ των δικαιούχων απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή όσοι έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά προσόντα, αλλά και όσοι κατέχουν τίτλο σπουδών που έχει αναγνωριστεί ως επαγγελματικά ισοδύναμος.

  • 7 Απριλίου 2015, 01:24 | μαρια κ

    αυτο που ο κυριος ΜΑΚΗΣ (6 Απριλίου 2015, 01:57 | Μάκης) και ο κυριος ΔΗΜΗΤΡΗΣ (6 Απριλίου 2015, 09:33 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Λ.)
    ειναι και δυο διαφορετικοί μπαμπαδες δυο αγοριών με αυτισμό, απο την ιδια πολη, που έχουν ψαξει για τους ιδιους κορυφαίους καθηγητές και πιστευουν και στον ιδιο Θ Ε Ο,
    εεεε πραγματικά με ξεπερνά!!!!

    Μερες που είναι αφήστε τουλαχιστον το Θεό στη θέση του.

  • 6 Απριλίου 2015, 23:08 | ΜΑΡΙΑ

    Ας ξεκαθαρισει επιτελους το θεμα γιατι μας παιδευετε με νομους που περνετε πισω για τα συμφεροντα των ιδιωτικων σχολων; Να παρουν αδεια οι λογοθεραπευτες να αναγνωριστουν οπως αναγνωριζονταο εργοθεραπευτες γιατροι ειδικοι παιδαγωγοι και λοιπες ειδικοτητες χωρις να συμπεριλαβετε ασχετες ειδικοτητες με μεταπτυχιακα κ ιεκ που μονο μαθηματα λογοθεραπειας δεν κανουν! Κοπελα που τελειωσε γνωστο μεταπτυχιακο λογοθεραπειας ηρθε για πρακτικη κ παραδεχτηκε πως δεν εχει κανει τιποτα πρακτικο πανω στη λογοθεραπεια κ δεν ασχοληθηκαν ποτε με θεραπεια αν ειναι ετσι να παρουμε ολοι τα βιβλια να τα διαβασουμε κ να αναλαβουμε τα παιδια σας! Συνεδριες λογοθεραπειες πραγματοποιουσαν σε κεντρα ατομα που ειχαν προσληφθει με σπουδες μαρκετινγκ γιατι ελα μωρε δεν αναλαμβανε δυσκολα περιστατικα! Ντροπη μας κ ντροπη σας! Δωστε τη λυση!

  • 6 Απριλίου 2015, 23:22 | Μαρία Κατσαντώνη

    Δεν αμφισβητώ την ύπαρξη του γονεα ή των παιδιών του αλλά πώς γίνεται ακριβώς το ίδιο σχόλιο να ανεβαίνει και από τον κύριο Δημητρη Λ. και από τον κύριο Μάκη;… εάν ο συνάδελφος λογοθεραπευτής έχει τις κατάλληλες σπουδές και έχει έγκριση από τον ASHA και κάποιον από τους ελληνικούς συλλόγους λογοθεραπευτών αυτό πρέπει σίγουρα να ληφθεί υπόψιν.

  • 6 Απριλίου 2015, 12:31 | Πελεκάνος Δημήτριος

    Δεν είμαστε εμπαθής και Δεν ενδιαφερόμαστε να »κλείσουμε» το επάγγελμά μας. Όμως μιας και χρησιμοποιούμε όλοι επιχειρήματα που προάγουν τον διάλογο, ας σκεφτούμε οτι πρέπει να διασφαλίζεται το επίπεδο σπουδών ενός ατόμου που παρέχει ευαίσθητες και πολύ σημαντικές επιστημονικές υπηρεσίες και ας αναλογιστούμε όλοι όσοι γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβέι σε ένα παιδί ή ενήλικα , όταν του παραχθούν ημιμαθείς ,λόγω επιπέδου σπουδών, υπηρεσίες και πως αυτές μπορόυν να παραμείνουν βάρος στη ζωή του ασθενή- παιδιού για πάντα.
    Ας αναλογιστούμε λοιπόν, είναι το επάγγελμά μας αυτό που θέλουμε να διαφυλάξουμε για να μην έχουμε ανταγωνισμό ή η Δημόσια υγεία και ο κάθε ασθενής ξεχωριστά. Θεωρώ οτι σχόλια όπως ας υπάρχει ανταγωνισμός και ας έχει πελατεία ο καλύτερος είναι άτοπα, όσο άτοπη είναι και η ανάκληση του ΠΔ που είχε δημοσιευθεί. Γιατί όπως δεν ανοίγει κανένα επάγγελμα για 2ετής χειρούργους ή χειρούργους με 1 έτος μεταπτυχιακό δεν πρέπει να γίνει και στη λογοθεραπεία. Και αυτό μόνο γιατί θα κοστίσει σε ανθρώπους σε παιδία σε οικογένειες και σε μια χώρα ταλαιπωρημένη και έναν λαό ομοίως , θα προσθέσουμε ένα ακόμα πρόβλημα. Το οτι δε θα του διαφυλλάσουμε την ποιότητα θεραπειών ΚΑΙ στη λογοθεραπεία.

  • 6 Απριλίου 2015, 10:01 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Λ.

    Κύριοι νομοθέτες σας εφιστώ την προσοχή και στο εξής μείζον και πολύ λεπτό θέμα:
    Χιλιάδες παιδάκια που μίλησαν τελικά καλά, προόδευσαν, ξεπέρασαν τα προβλήματά τους, εγκεφαλικά περιστατικά που βοηθήθηκαν σημαντικά, αυτιστικά παιδιά και σύνδρομα που διαχειρίστηκαν σωστά και εντάχθηκαν στο κοινωνικό σύνολο και νοσοκομεία και θεράποντες ιατροί παιδοψυχολόγοι, παιδοψυχίατροι και νευρολόγοι αποφάνθηκαν με βεβαιώσεις επ αυτών,……..τι θα γίνουν;…..Θα ανακληθούν και θα αναιρεθούν και αυτά σε περίπτωση που του εκάστοτε περιστατικού επιλήφθηκε λογοθεραπευτής που τελικά δεν πήρε την άδεια επειδή ο τίτλος σπουδών του από Αμερική πάνω στις ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ δεν φαίνεται στο νόμο.
    Θα εγείρει τεράστιο νομικό θέμα και εκατοντάδες μηνύσεων εναντίον του Δημοσίου που επί τόσο καιρό δεν ασκούσε έλεγχο.
    Ομοίως εκατοντάδες μηνύσεις και από τους άμεσα θιγόμενους που θα καταθέσουν ισάριθμα ονόματα περιπτώσεων με τις οποίες ασχολήθηκαν επιτυχώς και αποδεικνύουν την την επαγγελματική τους αξία.
    Θέλετε να μπείτε σε αυτό τον κυκεώνα το δικαστικό;
    Θέλετε να διασύρετε κοινωνικά σε δικαστικές αίθουσες με ακροατήρια περιστατικά αυτισμού, δυσλεξίας, εγκεφαλικά κλπ που βελτιώθηκαν σημαντικά;
    Ή μήπως οι γνωματεύσεις όλων των θεραπόντων ιατρών είναι ψέμματα.
    Προσοχή μη στραφεί και η ιατρική κοινότητα εναντίον του ΦΕΚ.
    Βάλτε μέσα στο νέο ΦΕΚ και ΟΛΟΥΣ τους ξενόγλωσσους τίτλους σπουδών, τους ήδη αναγνωγνωρισμένους από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α., ως ταυτόσημους με τη λογοθεραπεία, και τέλος στα προβλήματα.

  • 6 Απριλίου 2015, 09:33 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Λ.

    Είμαι πατέρας δύο αγοριών, ενός με αυτισμό και ενός με διάχυτες αναπτυξιακές και μαθησιακές διαταραχές και αναζητώντας τους καλύτερους μέσω καθηγητών πανεπιστημίου στην Αμερική και American Speak and Hearing Association (ASHA) με παρέπεμψαν στο εγγεγραμμένο μέλος τους στην πόλη που ζω με σπουδές πάνω σε COMMUNICATION DISORDERS γιατί είδα τα πτυχία στον τοίχο.
    Εμείς με τη βοήθεια και του Θεού πάμε καλά. Σε περίπτωση όμως που ο λογοθεραπευτής αυτός του ανακληθεί η άδεια, υπάρχει παρίπτωση κάποιοι γονείς να κινηθούν εναντίον του νομικά και κυρίως εναντίον του Ελλ.Δημοσίου αξιώνοντας επιστροφές χιλιάδων ευρώ επειδή και καλά δούλευε παράνομα;
    Ας σοβαρευτούμε και μη μας ταλαιπωρείτε άλλο να ξαναψάχνουμε για τον καλύτερο ειδικό που πιθανόν να έχει την άδεια αλλά να αποφοίτησε φέτος από την Πάτρα ή όπου αλλού είναι το ΤΕΙ.
    Ούτε το κράτος είναι σε θέση να μας επιστρέψει τόσα χρήματα επειδή υπήρχε νομικό κενό.
    Διορθώστε το εντάσσοντας όλους τους παλαιούς και καταξιωμένους λογοθεραπευτές, ιδίως αυτους που με τις σπουδές τους και την εμπειρία από την Αμερική εδώ και 20 χρόνια πάνω στις ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ μας έχουν βοηθήσει όταν το ΤΕΙ της Πάτρας ήταν στα σπάργανα, όσο καλά κι αν εξελίχθηκε μετά.

  • 6 Απριλίου 2015, 01:57 | Μάκης

    Είμαι πατέρας δύο αγοριών, ενός με αυτισμό και ενός με διάχυτες αναπτυξιακές και μαθησιακές διαταραχές και αναζητώντας τους καλύτερους μέσω καθηγητών πανεπιστημίου στην Αμερική και American Speak and Hearing Association (ASHA) με παρέπεμψαν στο εγγεγραμμένο μέλος τους στην πόλη που ζω με σπουδές πάνω σε COMMUNICATION DISORDERS γιατί είδα τα πτυχία στον τοίχο.
    Εμείς με τη βοήθεια και του Θεού πάμε καλά. Σε περίπτωση όμως που ο λογοθεραπευτής αυτός του ανακληθεί η άδεια, υπάρχει παρίπτωση κάποιοι γονείς να κινηθούν εναντίον του νομικά και κυρίως εναντίον του Ελλ.Δημοσίου αξιώνοντας επιστροφές χιλιάδων ευρώ επειδή και καλά δούλευε παράνομα;
    Ας σοβαρευτούμε και μη μας ταλαιπωρείτε άλλο να ξαναψάχνουμε για τον καλύτερο ειδικό που πιθανόν να έχει την άδεια αλλά να αποφοίτησε φέτος από την Πάτρα ή όπου αλλού είναι το ΤΕΙ.
    Ούτε το κράτος είναι σε θέση να μας επιστρέψει τόσα χρήματα επειδή υπήρχε νομικό κενό.
    Διορθώστε το εντάσσοντας όλους τους παλαιούς και καταξιωμένους λογοθεραπευτές, ιδίως αυτους που με τις σπουδές τους και την εμπειρία από την Αμερική εδώ και 20 χρόνια πάνω στις ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ μας έχουν βοηθήσει όταν το ΤΕΙ της Πάτρας ήταν στα σπάργανα, όσο καλά κι αν εξελίχθηκε μετά.

  • 6 Απριλίου 2015, 00:17 | Ιωάννα

    Είμαι από επαρχία και τον Ιανουάριο λόγω της άγνοιας που προφασίστηκε ο υπάλληλος της περιφέρειας για το αν είμαι λογοθεραπεύτρια ή όχι επειδή το πτυχίο μου από την Αμερική γράφει COMMUNICATION DISORDERS και μολονότι είχα βοηθήσει το αυτιστικό ανηψάκι της και μια θεία της με εγκεφαλικό και αρχική δυσκολία στην επικοινωνία, που αμφότερα είχαν τεράστια βελτίωση μετα την παρέμβασή μου, καταλήξαμε στον Περιφερειάρχη που ένιψε τας χείρας του.
    Όταν με το καλό πάρω την άδεια λόγω της 15ετούς προϋπηρεσίας στο χώρο και χάρη στη μεταβατική, υπάρχει περίπτωση για λόγους αντεκδίκησης να ζητήσει η περιφέρεια να ανακληθεί λόγω πλάνης;
    Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, να μην τεθεί θέμα ερμηνείας του νόμου από τους περιφερειάρχες και ανεξαρτήτως του αν εγώ συγκεκριμένα πληρώ τα κριτήρια της μεταβατικής διάταξης, να συμπεριληφθούν και συγκεκριμένοι τίτλοι πτυχίων ή λέξεις που αναφέρονται σε τίτλους πτυχίων της αλλοδαπής όπως COMMUNICATION DISORDERS και ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

  • 4 Απριλίου 2015, 00:04 | ΜΑΡΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

    Ο πλουραλισμός και η δημοκρατικότητα για άλλη μια φορά άνθησαν!Το ότι κάποιοι άνθρωποι εργάζονται στην Ελλάδα επί χρόνια ως λογοθεραπευτές και είναι απόφοιτοι κολλεγίων, κάποιων μεταπτυχιακών και ΙΕΚ δεν τους κάνει και αυτόματα λογοθεραπευτές αλλά βοηθούς και αν, σε κάποιες περιπτώσεις.Από την στιγμή που υπάρχει κρατικό ΑΤΕΙ λογοθεραπείας το κράτος αυτούς θα έπρεπε να διασφαλίζει πρωτίστως όσο κυνικό και αν ακούγεται.Ας διασφαλιστεί επιτέλους το επάγγελμα μας.

  • 1 Απριλίου 2015, 13:30 | ΜΑΡΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

    Εφόσον ενταχτούμε στο καθεστώς αδειοδότησης αποδεχόμαστε και όλους τους όρους άρα όταν και εφοσον συνάψουμε συμβάσεις και συναντήσουμε εκείνον τον ασφαλισμένο που θα απαιτεί να κάνει ΟΛΕΣ τις συνταγογραφημένες συνεδρίες κάθε μήνα, και θα έχει το δικαίωμα να προσφύγει στον ασφαλιστικό φορέα, ο κλάδος μας θα βρεθεί σε ομηρία διότι είναι εύκολο να μας κατηγορήσουν για πιθανή πλαστογραφία και επομένως δεν θα κινδυνεύει μόνο η σύμβαση με το ταμείο και τα λεφτά που θα μας χρεωστάει αλλά θα έχουν κάθε νόμιμο δικαίωμα να άρουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και άρα να μην μπορεί κάποιος να εργαστεί ούτε εκτός συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα.