- Υπουργείο Υγείας - http://www.opengov.gr/yyka -

Άρθρο 01: Πρόληψη Ατυχημάτων στο Νερό

Ανατίθεται η αρμοδιότητα της πρόληψης και ελέγχου των ατυχημάτων στο νερό, στο Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύεται από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 01: Πρόληψη Ατυχημάτων στο Νερό"

#1 Σχόλιο Από θεοδωρος χρονοπουλος Στις 25 Αυγούστου 2015 @ 21:09

Ας τους μαθουμε να κολυμπανε σωστα βαζοντας σαν προαιρετικη δραστηριοτητα σε ολες τις βαθμιδες της εκπαιδευσης μαθηματα κολυμβησης.
Ελεγχος και υποβολη κυρωσεων σε οσους κατοχους καθε ειδους σκαφων δε σεβονται τους κανονες ασφαλειας και φτανουν ως τις ακτες.
Αυστηρος ελεγχος στις σχολες θαλασσιων αθληματων για το σεβασμο των κανονων λειτουργιας.
Προσπαθεια να δημιουργηθει μια κουλτουρα καλης συμπεριφορας και αλληλοσεβσμου των λουομενων με την δημιουργια και προβολη σχετικων videos που θα εστιαζουν στα προβληματα Ρακετες,σκουπιδια,παιχνιδια με μπαλες,θαμενοι ιστοι απο ομπρελες κ.α.

#2 Σχόλιο Από Αλέξανδρος Αθανασόπουλος Στις 26 Αυγούστου 2015 @ 09:17

Αυτό είναι όλο για πρόλογος; Οι 59 σελίδες της άκρως τεχνικής αιτιολογικής έκθεσης δεν περιγράφουν τη γενική εικόνα. Ποιά είναι η παρούσα κατάσταση; Πόσοι πνιγμοί το χρόνο συμβαίνουν στην Ελλάδα; Που υπάρχουν ναυαγοσώστες σήμερα (π.χ. σε όλες τις δημόσιες πισίνες σε ώρες λειτουργίας;). Πώς είναι πιστοποιημένοι; Με τι όρους εργασίας εργάζονται;

Σε ποιές περιπτώσεις θα επιβάλλεται η περιγραφόμενη πιστοποίηση; Ποιές εγκαταστάσεις θα είναι υποχρεωμένες να έχουν ναυαγοσώστες; Γιατί δεν αναφέρεται τίποτα για θάλασσα;

#3 Σχόλιο Από ΓΙΩΡΓΟΣ Μ. ΣΕΠΕΤΗΣ Στις 26 Αυγούστου 2015 @ 14:26

Το θέμα του πνιγμού και των ατυχημάτων στο νερό, είναι κατ’ εξοχήν θέμα δημόσιας υγείας αφού ο πνιγμός κατατάσσεται στα μη μεταδιδόμενα νοσήματα (γνωστά και ως χρόνια). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το κατατάσσει στα σημαντικά προβλήματα παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, οι πλέον αρμόδιοι φορείς του κράτους για την διαχείριση αυτού του προβλήματος είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Αυτό το νομοθετικό βήμα, έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες. Συγχαρητήρια στην διοίκηση του υπουργείου υγείας και των συναρμόδιων υπηρεσιών του, που έστω και την τελευταία στιγμή, σε προεκλογικό κλίμα, φροντίζουν για την προστασία του πολίτη.

#4 Σχόλιο Από ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑ Στις 26 Αυγούστου 2015 @ 15:53

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τα τελευταία χρόνια επιτελεί σημαντικό έργο γύρω από τα ατυχήματα στο νερό. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι αναλαμβάνει αυτό τον ρόλο εκ μέρους της πολιτείας. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να αποτελεί την εποπτική κρατική αρχή για όλα τα είδη λουτρικών χώρων και ευρύτερα των σχολών ναυαγοσωστικής, και όχι μόνο σε ότι αφορά πισίνες, πάρκα και λίμνες.

#5 Σχόλιο Από VICKY BAFATAKI Στις 26 Αυγούστου 2015 @ 17:43

Ως Γενική Γραμματέας και εκ μέρους των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca που εδρεύουν στη Ρώμη με έδρα εκδηλώσεων το Πανεπιστήμιο Universita Urbaniana στο Βατικανό, χαιρετίζουμε την προσπάθεια του υπουργείου να θεσπίσει νομοθετικά την επίλυση του τεράστιου προβλήματος των ατυχημάτων στο νερό. Η εμπεριστατωμένη καταγραφή των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας των σχολών για την ναυαγοσωστική κάλυψη ενός πάρκου, πισίνας ή λίμνης θα συμβάλλει στην μείωση των πνιγμών.
Βίκυ Μπαφατάκη
Αρχαιολόγος – Επικοινωνιολόγος
Γενική Γραμματέας Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca

#6 Σχόλιο Από ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΣΧΑΛΗ Στις 26 Αυγούστου 2015 @ 19:02

Έγινε επιτέλους το πρώτο βήμα. Είναι θετικό και πολύ σημαντικό ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ υπό την εποπτεία του υπουργείου θα αναλάβει αυτό τον ρόλο για τα ατυχήματα στο νερό.
Ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας δημόσιας υγείας θα έχει ενεργό και ρυθμιστικό ρόλο στη πρόληψη των ατυχημάτων στο νερό.
Πιστεύω και προτείνω σε επόμενη φάση (π.χ.με εγκύκλιο )να ρυθμίζεται με γνωμοδοτικό χαρακτήρα ο σωστός τρόπος λειτουργίας των λουτρικών χώρων (κολυμβητικών δεξαμενών, πάρκων νερού,λιμνών κλπ), ώστε οι εμπλεκόμενοι και αρμόδιοι φορείς να συμβάλλουν ουσιαστικά στην παροχή ασφάλειας στο νερό.

#7 Σχόλιο Από ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Στις 26 Αυγούστου 2015 @ 19:45

Ως γονέας δύο αγοριών 12,5 & 10 ετών, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που το κράτος, έστω και τώρα λαμβάνει μια τέτοια πρωτοβουλία για την οργανωμένη λειτουργία των σχολών ναυαγοσωστικής.
Αν οι σχολές γνωρίζουν, τι πρέπει να κάνουν και λειτουργούν υπό ποιοτική κρατική καθοδήγηση, οι πιστοποιημένοι ναυαγοσώστες στις πισίνες και τα waterparks θα είναι πιο καταρτισμένοι από ότι είναι σήμερα.
Θέλω να συγχαρώ τον υπουργό Π. Κουρουμπλή και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο που μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ το καλοκαίρι επίσημα τουλάχιστον λήγει σε λίγες μέρες, κάνουν ότι μπορούν για να είμαστε εμείς οι πολίτες πιο ασφαλείς.
Επίσης αξίζουν συγχαρητήρια στην ηγεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θ. Παπαδημητρίου και Θ. Γιαννόπουλο για την ανάληψη αυτού του ρόλου.
Πιστεύω, ότι η γνώμη μου είναι ταυτόσημη, με αυτή άλλων γονέων και μη, αφού όλοι μας κολυμπάμε σε πισίνες, πάρκα και λίμνες, τους ευχαριστώ.

#8 Σχόλιο Από Δρ. Γιάννης Γιαννόπουλος Στις 26 Αυγούστου 2015 @ 22:49

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Υπουργός Υγείας είχε πει: «μπορεί να μην βλέπω καλά αλλά ακούω πολύ καλά». Είμαι σίγουρος ότι αυτό συνέβη στην προκειμένη περίπτωση. Αφουγκράστηκε ένα πρόβλημα δεκαετιών που μάστιζε τον κλάδο των ναυαγοσωστών για τους λουτρικούς χώρους που διαπραγματεύεται το παρόν σχέδιο υπουργικής απόφασης, τον κλάδο των πτυχιούχων φυσικής αγωγής αλλά και γενικότερα της Ελληνικής κοινωνίας, μια που οι πνιγμοί αφορούν κάθε Έλληνα, μετανάστη και τουρίστα που ζει ή επισκέπτεται τη χώρα μας. Διάβασα το σχέδιο και εντυπωσιάστηκα από το βάθος και την ποιότητά του. Αξίζουν μπράβο στον Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο για αυτή την κίνηση, γιατί μας υπενθύμισαν ότι το καλοκαίρι στην Ελλάδα δεν τελείωσε αλλά κυρίως γιατί μας έδωσαν την ελπίδα ότι το επόμενο θα είναι πιο ασφαλές.
Γιάννης Γιαννόπουλος, PhD
τ. Σχολικός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας
τ. Ναυαγοσώστης

#9 Σχόλιο Από ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΝΤΟΛΟΣ Στις 27 Αυγούστου 2015 @ 08:48

Ως πρόεδρος του Συλλόγου Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, βλέπω κατ’ αρχήν θετικά το περιεχόμενο του σχεδίου «Πρόληψη, Διάσωση, Φροντίδα για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας από Ατυχήματα στο Νερό». Η πρόβλεψη της αξιοποιήσης των Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής στις θέσεις του Διευθυντή και του Εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολών ναυαγοσωστικής αποτελεί μία από τις ενδιαφέρουσες προτάσεις για υλοποίηση και γενικά η παρέμβαση αυτή θα είναι προς όφελος της κοινωνίας μας και ως τέτοια πρέπει να τύχει θετικής αντιμετώπισης.

Κων/νος Μπουντόλος

#10 Σχόλιο Από ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΚΩΝΣΝΤΑΝΤΙΝΟΣ Στις 27 Αυγούστου 2015 @ 10:33

Ως διευθυντής και εκπαιδευτής της ναυαγοσωστικής σχολής Life Saving Academy καλωσορίζω το σχέδιο «Πρόληψη, Διάσωση, Φροντίδα για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας από Ατυχήματα στο Νερό». Επιτέλους μετά απο πολλά πολλά χρόνια καταφέραμε να περάσουμε κάτι καλό για την πρόληψη και την διάσωση στο νερό,την οργάνωση των ναυαγοσωστικών σχολών και την σωστή και ενιαία εκπαιδευτική ύλη ώστε να μην διδάσκει ο καθένας ότι πιστεύει αυτός σωστό.
Επιτέλους θα ανήκουμε σε μια χώρα όπου η ναυαγοσωστική δεν θα είναι απαρχαιωμένη αλλά σύγχρονη όπως της αρμόζει.

Συγχαίρω όλους όσους προσπάθησαν για να πραγματοποιηθεί αυτό το σχέδιο!!!

ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Εκπαιδευτής Ναυαγοσωστικής
Εκπαιδευτής Αυτόνομης Κατάδυσης
Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών Πρώτων Βοηθειών
Προπονητής Κολύμβησης

#11 Σχόλιο Από ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΟΥΖΑ Στις 27 Αυγούστου 2015 @ 12:45

Σε μία χώρα που λούζεται σε ανατολή, βορρά και νότο από θάλασσα, είναι αδιανόητο να είναι ανύπαρκτη η κρατική ασφάλεια και διάσωση.
Κάθε χρόνο τα ποσοστά πνιγμών αυξάνονται , τα θαλάσσια ατυχήματα ανεβάσουν τα ποσοστά τους χωρίς να υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα πρόληψης.
Η ανωτέρα δράση αφορά όλες τις ηλιακές ομάδες και μπορεί να εστιάσει σε διαφορετικά αντικείμενα εκπαίδευσης για κάθε ομάδα.
Το σημαντικό να εκπαιδευτούν τα κοινά στόχός με σκοπό τη δημιουργία μιας συμπεριφοράς, δηλαδή κουλτούρας, τόσο εντός της θάλασσας όσο και εκτός, εννοώντας την καθημερινότητα.
Η από κοινού »ναυαγοσωστική’ συνεργασία κράτους- πολιτών- επαγγελματιών πρόκειται να αποφέρει όμορφα και εποικοδομητικά αποτελέσματα σε κοινωνικοπολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό επίπεδο.

#12 Σχόλιο Από Gary Antoniou Στις 27 Αυγούστου 2015 @ 18:27

Επιτέλους, έγινε η κίνηση από πλευράς αρμοδίων φορέων προαγωγής της Υγείας για την αποτροπή της μάστιγας -για τη χώρα μας-των πνιγμών. Σαν Ελληνίδα πολίτης χαίρομαι, επικροτώ και καλωσορίζω την προσπάθεια αυτή. Στη χώρα μας, κάθε χρόνο καταγράφεται πληθώρα ατυχημάτων, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν το κοινό ήταν σωστά ενημερωμένο και ακόμα καλύτερα διαπαιδαγωγημένο για θέματα ασφάλειας στο νερό.
Είθε να ευοδοθεί κατά το βέλτιστο η νέα αυτή προσπάθεια!

#13 Σχόλιο Από ΛΟΥΚΑΣ ΜΠΙΣΤΑΡΑΚΗΣ Στις 27 Αυγούστου 2015 @ 20:13

1. Συγχαρητηρια
να γινει αυτο το Φ Ε Κ η ΝΟΜΟΣ το ταχυτερον δυνατον,διοτι επι 50 χρονια υπηρχε αδιαφορια
απο ολες τις Δημοσιες Υπηρεσιες και οχι μονον…….…ΑΛΛΑ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠ ΟΨΕΙ….

2 Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ Π.Δ 144/1976 και π.δ 219/ΦΕΚ 221/1999 και νομος
2725/1999 εχει το δικαιωμα να εκδιδει με τα ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΑ Γραφεια Σωματικης Αγωγης αδειες
ιδρυσεως και λειτουργιας ιδιοτικων σχολων..ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΥ η μη ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ [[[ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΑ ]]]]

[[[ ΣΗΜΕΙΩΜΑ..ΤΟ 1984 ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΚΟΝ. Κ ΛΑΛΙΩΤΗ ΜΠΟΡΕΣΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΑ ΣΤΟ ΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ..ΟΙ ΑΘΛΙΤΙΚΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ και στο αρθρο 84 την αναγνωριση της Ναυαγοσωστικης ως ΑΘΛΗΜΑ..αλλα τελικα δεν εγινε ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΔΗΜΣΙΕΥΤΙΚΕ.]]]]] Επισης τοτε η Ε Ο Υ Δ Α Α Τ Κ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ,,ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣΤΗΣ.
3
ΤΟ Υ Ε Ν το 1973 ΕΔΩΣΕ ΣΕ ΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΡΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ 1076 με Φ Ε Κ 23/ 698/Β/1976 ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΜΟΥ…Ι Κ Ν και την ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ που λειτουργισαν μεχρι την Δημοσιευση
του του π.δ.23 /2000 του Υ Ε Ν και για το οποιο προσεφυγα στο ΣτΕ. ΛΟΓΩ αναρμοδιοτητας του ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΝΑ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΔΕΙΕΣ ΣΧΟΛΩΝ ΕΠΕΙΔΗ η αρμοδιοτητα τους περιοριζεται στο χειμεριο ΚΥΜΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΧΩΡΟΥ,

Τοτε συγκρουστικα με την Συμβουλο του ΣτΕ. και παραιτηθην για το καλλιτερο μελλον της Ναυαγοσωστικης, και δικαιωνομαι με
την πρσπαθεια του ΥΠ. ΥΕΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ/ΚΕΕΛΠΝΟ που κανει τωρα.
4
ΠΡΟΣΟΧΗ….υπαρχει και ο ΝΟΜΟΣ 3561/ΦΕΚ451/35 και το π.δ. 304/19898 και το ΦΕΚ 120/1983 και ο ΝΟΜΟΣ 1966/1991 και το ΦΕΚ 47/Α/1991 με τα αρθρα 12…13..15 σχετικα με την λειτουργια
των ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ που εκδιδουν ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΠΟΥΔΩΝ και σ αυτην την
βαθμιδα και νοοτροπια λειτουργουν ολες οι Σχολες ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ Εκπαιδευσης στην ευρωπα ι κη ενωση…στις ΗΠΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ.
5
Με το σχεδιο νομου που προοθειτε αναβαθμιζετε ΜΕΝ την ναυαγοσωστικη ιδεα στην Ελλαδα ΑΛΛΑ την περιοριζετε με πολλες διδαδικασιες, ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ και γραφειοκρατικες εργασιες.
6
ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΕΝΟΣ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΥ ΠΟΛΥΣΕΛΙΔΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΟΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ …ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟΝ ΔΥΝΑΤΟΝ, ΕΝΑ ΜΟΝΟΝ ΑΡΘΡΟ,,ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΛΕΕΙ…..

….ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ/ ΚΕΕΛΠΝΟ ΥΠΑΓΕΤΑΙ Η ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΣΧΟΛΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΡΙΚΗΣ ΕΚΠΕΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ ΤΟΥ ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ,ΙΔΡΥΣΗΣ,ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ,ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ, κολυμβητηριων,ΠΛΑΖ, ΛΙΜΝΩΝ κ.λ.π
Μετα σ αυτεσ τις εγκυκλιους να περασουν τα αρθρα,κανονισμοι, υποχρεωσεις, κ.λ.π που πολυ σωστα εχει καταγραψει
ο ΔΡ. ΣΤΑΘΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ με το ΚΕΕΛΠΝΟ.
7
ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕΝ ΑΛΗΘΗΝΟ ΔΕ…
Απο το 1965 μεχρι σημερα 2015 ΓΙΑ τεσσερα ΜΟΝΟΝ ΑΤΟΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΙΦΑΝΕΥΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ,ΔΙΑΔΟΣΗΣ,ΔΙΑΣΩΣΗΣ ,και αυτα ειναι….
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΚΙΝΑΣ ΛΟΥΚΑΣ ΜΠΙΣΤΑΡΑΚΗΣ ΔΡ. ΣΤΑΘΗΣ ΑΒΡΜΙΔΗΣ. και ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΙΜΗ
Λουκας Μπισταρακης
ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΤΑΥΑΓΣΩΣΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Γ. Γ .Α ΕΠΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ
ΠΡΩΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΕΞΩΧΩΝ ΤΟΥ ΥΠ,ΥΓΕΙΑΣ
ΑΠΟ ΤΟ 1965 ΕΩΣ 1970
ΙΔΡΥΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
ΑΠΟ ΤΟ 1965 ΜΕΧΡΙ 1985
ΠΡΩΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΕΩΣ/ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΛΗΘΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΠΟ ΤΟ 1970[[[[ ΤΟΤΕ ΗΤΑΚ ΚΑΙ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΥΡΙΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ]]]και που με ξερει πολυ καλλα.
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ.
ΕΞ. ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,,ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ,,,,ΣΗΜΕΡΑ,,,ΑΠΟΨΕ,ΠΕΡΑΣΤΕ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗ Ν ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ,και μετα ολα θα γινουν με εγκυκλιους Κ.Λ.Π.
ΖΥΡΙΧΗ 27 ΑΥΓ 2015

#14 Σχόλιο Από ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΝΑΚΗΣ Στις 4 Σεπτεμβρίου 2015 @ 15:34

Ως παλιός ναυαγοσώστης και πατέρας δυο παιδιών, θεωρώ ότι η παρούσα υπουργική απόφαση δίνει πολλές λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα του πνιγμού που έχουμε στην κατά τα άλλα «ναυτική» χώρα μας. Η πολιτεία δείχνει ότι όταν θέλει, μπορεί. Ελπίζω να υπογραφεί από τον υπουργό το συντομότερο δυνατόν ώστε με την εφαρμογή του, οι ειδήσεις παιδιών αλλά και ενηλίκων που έχασαν τη ζωή τους στο νερό να λιγοστέψουν.

#15 Σχόλιο Από Αργύρης Τουμπέκης Στις 4 Σεπτεμβρίου 2015 @ 19:42

Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρή προσπάθεια και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους. Μακάρι να εφαρμοστεί στην πράξη σωστά. Αυτό εξαρτάται απο όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως τους ναυαγοσώστες

#16 Σχόλιο Από ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Δ. ΧΑΤΖΗΣ Στις 5 Σεπτεμβρίου 2015 @ 10:35

Η πρωτοβουλία είναι σωστή καθ’ όσον κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται πνιγμοι με μέση συχνότητα 1/ημέρα χωρίς να συνυπολογίζουμε τα τραγικά θύματα της ΕΞΟΔΟΥ από τη Συρία. Ως Παιδίατρος – Εντατικολόγος έχω την εμπειρία από πνιγμούς ή παρ’ ολίγον πνιγμούς σε παιδιά που νοσηλεύθηκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συμπτωματικά φέτος δημοσίευσα άρθρο μου στην εφημερίδα Η ΒΟΥΛΑ με το θέμα αυτό. Παράλληλα σχεδιάζω ομιλίες σε παράκτιους Δήμους και σε σχολεία για την ενημέρωση των κατοίκων και των μαθητών, αντίστοιχα.
Ως προς το φορέα διαχείρισης πιστεύω ότι το ΕΚΑΒ/ΕΚΕΠΥ είναι πιο κοντά στο θέμα σε σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ καθ’ όσον αποτελεί αντικείμενο παρέμβασης του στα επείγοντα περιστατικά. Επίσης η Ιατρική Σχολή, ειδικότερα ο τομέας Επείγουσας Ιατρικής μπορεί να το συμπεριλάβει στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα. Συνολικά, όλοι οι εμπλεκόμενοι, ναυαγοσώστες, λιμενικοί κλπ, θα πρέπει να γνωρίζουν όχι μόνο τι είναι σωστό να πράξουν (διάσωση, αναζωογόνηση κλπ) αλλά και τι δεν πρέπει να πράξουν («να βγάζουν νερό από τους πνεύμονες»), που αποτελεί τραγικό λάθος με ολέθριες συνέπειες γιατί το μόνο που καταφέρνουν είναι να γεμίσουν τους πνεύμονες με γαστρικό περιεχόμενο. Στα σχολεία θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιάς συνολικής ενημέρωσης για τους κινδύνους που συνδέονται με την ανθρώπινη συμπεριφορά: κάπνισμα, διατροφή, αλκοόλ, ατυχήματα, ναρκωτικά, πνιγμός, βία, σεξ, φάρμακα. Αν σ’ όλα τα παραπάνω πετύχουμε την ΠΡΟΛΗΨΗ οι επόμενες γενεές θα είναι ποι υγιείς και πιο ασφαλείς από τις προηγούμενες

#17 Σχόλιο Από ΤΣΟΛΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Στις 6 Σεπτεμβρίου 2015 @ 18:10

Ασχολούμαι με τον αθλητισμό και την ασφάλεια στο νερό ως κολυμβητής, προπονητής και ναυαγοσώστης από το 1990. Όλα αυτά τα χρόνια διαπίστωνα την πλήρη απουσία του κράτους σε στοιχειώδη θέματα όπως, η αδειοδότηση των κολυμβητηρίων για την ασφαλή διεξαγωγή αγώνων, καθώς και η παντελής και ουσιαστική ανυπαρξία άρτια καταρτισμένων και εξοπλισμένων ναυαγοσωστών. Διαβάζοντας το σχέδιο της διαβούλευσης για τα ατυχήματα στο νερό, είμαι σίγουρος ότι θα δώσει λύσεις σε πολλά θέματα ασφάλειας στο νερό. Επίσης, δείχνει ότι η πολιτεία κάνει μια εξαιρετικά σημαντική αρχή σε αυτό το θέμα, που αν συνοδευτεί από την πιστή εφαρμογή του και την υλοποίηση επιπρόσθετων μέτρων, θα συμβάλλει στην σημαντική μείωση των ατυχημάτων στο νερό. Το σχέδιο είναι λεπτομερές και καλογραμμένο και θα δώσει πνοή στους γυμναστές, τους ναυαγοσώστες και τους λουομένους. Νίκος Τσόλτος, Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής, Προπονητής Κολύμβησης, Ναυαγοσώστης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

#18 Σχόλιο Από Γεώργιος Καλαράσ Στις 7 Σεπτεμβρίου 2015 @ 15:12

To σχέδιο για τα ατυχήματα στο νερό, θα «λύσει» τα χέρια των γυμναστών, ναυαγοσωστών και θα συμβάλλει στην προστασία των πολιτών από τον μόνιμο «‘εχθρό» του καλοκαιριού στην Ελλάδα. Για δεκαετίες αγωνίζομαι ως αθλητής υδατοσφαίρισης και στη συνέχεια δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά ως γυμναστής και ναυαγοσώστης σε κολυμβητήρια που δεν τηρούν τους στοιχειώδεις όρους ασφάλειας. Με χαρά διαπιστώνω ότι με τις ρυθμίσεις του παρόντος, θα δοθούν πολλές λύσεις σε χρόνια προβλήματα. Το σχέδιο επίσης δείχνει να ανοίγει επαγγελματικούς κλάδους που στο παρελθόν έμοιαζαν ταμπού (πχ ο Εκπαιδευτής Ναυαγοσωστών, Εκτιμητής Κινδύνου). Με εξαίρεση τον πτυχιούχο του πανεπιστημίου και τους εκπαιδευτές εκπαιδευτών που έχουν πιστοποιηθεί από ξένους οργανισμούς, νομίζω ότι οι υπόλοιποι εκπαιδευτές εκπαιδευτών πρέπει να πιστοποιούνται από κάποια εθνική/κρατική αρχή. Τέλος, ως πατέρας 2 παιδιών, εύχομαι οι σχολές ναυαγοσωστικής να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα που τους προσφέρεται να δημιουργούν τα δικά τους προγράμματα ασφάλειας στο νερό, ώστε όσοι δεν ενδιαφέρονται να γίνουν ναυαγοσώστες αλλά επιθυμούν να αποκτήσουν κάποια γνώση, να είναι σε θέση να το κάνουν.

Γιώργος Καλαράς
Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής / Ναυαγοσώστης

#19 Σχόλιο Από ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΦΑΤΟΥΡΟΥ Στις 8 Σεπτεμβρίου 2015 @ 14:34

Χαιρομαι ιδιαιτερα για αυτο το σχεδιο, ευχομαι πραγματικα να υλοποιηθει. Δεν ειμαι γυμναστρια ουτε ναυαγοσωστης. Ως απλη πολιτης ηθελα παντα να εχω τις βασικες τουλαχιστον γνωσεις σε περιπτωσεις κινδυνου στο νερο, και για εμενα αλλα και για τους συνανθρωπους μου. Θεωρω οτι ειναι πολυ πιο χρησιμο να μπορεσω να βοηθησω απο το να καθομαι και να κοιταω και να ψαχνω καποιον που «ξερει». Κανω κολυμπι ως αθλημα-χομπυ και παρολα αυτα αν συμβει κατι δεν ξερω πως να το αντιμετωπισω. Πραγματικα ευχομαι να υλοποιηθει το σχεδιο, αυτη η γνωση ειναι πολυτιμη.

#20 Σχόλιο Από ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 @ 19:53

Είμαι ιδιοκτήτης Σχολής Ναυαγοσωστικής στα Χανιά από το 2001 και με βάση την εμπειρία μου στον χώρο, έχω επί των προτεινόμενων στο νομοσχέδιο τις κάτωθι παρατηρήσεις:
1. Η εκπαίδευση και ο καθορισμός των εκπαιδευτών και των εκπαιδευτών εκπαιδευτών θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από Δημόσιο φορέα καθόσον οι Σχολές Ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα έτοιμες να προετοιμάσουν σωστά τις ανωτέρω ειδικότητες.
Θα κινδυνέψει πολύ έντονα το θέμα να γίνει καθαρά εμπορική συναλλαγή με την πιστοποίηση δεκάδων εκπαιδευτών και μετά θα είναι αδύνατον για το Δημόσιο, σε περίπτωση αποτυχίας του συστήματος να το διορθώσει.
Εκτιμώ οτι για την διασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος το σχετικό άρθρο θα πρέπει να αφαιρεθεί.

2. Για λόγους διασφάλισης Δημοσίου συμφέροντος οι εκτιμητές κινδύνου θα πρέπει να είναι αποκλειστικά όργανα του Δημοσίου και στην προκειμένη περίπτωση οι υφιστάμενοι Επόπτες Υγείας οι οποίοι είναι αυτοί που κατά τον Νόμο και τώρα πραγματοποιούν τους ελέγχους τήρησης της σχετικής νομοθεσίας .
Δεν είναι δυνατόν να δωθεί η δυνατότητα σε ιδιώτες να συναλλάσονται με επιχειρηματίες (ξενοδόχοι) και να τους επιβάλλουν την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

3. Θα πρέπει να υπάρχει μία και μοναδική ειδικότητα ΕΠΟΠΤΗ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ , σε αντίθετη περίπτωση αν παραμείνουν δύο ειδικότητες θα ανοίξει παράθυρο για παρερμηνίες του νόμου γεγονός πολύ συνηθισμένο στην Ελληνική πραγματικότητα.

Ο Νόμος θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος προς όλες τις κατευθύνσεις και προς όλους τους εμπλεκόμενους χωρίς κενά και λαβές για παρερμηνίες.
Σε μία άλλη χώρα θα μπορούσε άνετα να εφαρμοστεί όπως είναι, δυστυχώς όμως όχι ακόμα στην Ελλάδα.
Εύχομαι να βοήθησα την σοβαρή και αξιέπαινη προσπάθεια που κάνετε

Με εκτίμηση

Τάσος Στράτος

#21 Σχόλιο Από ILGI Στις 10 Σεπτεμβρίου 2015 @ 13:15

Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι υπάρχει διάθεση για την επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας της Ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα, όμως αυτό θα ήταν καλό να έρθει σε ένα νόμο, να αφορά κολυμβητικές δεξαμενές, εσωτερικά ύδατα ΚΑΙ θάλασσα, που σημαίνει νέο Π.Δ. ή νέο νόμο. Καλό θα ήταν αυτό να προκύψει μέσα από συνεργασία και με άλλους αναγνωρισμένους κρατικούς ή ιδιωτικούς οργανισμούς με ειδίκευση στο αντικείμενο.
Τα δε άρθρα δεν πρέπει να εξειδικεύονται τόσο πολύ σε τεχνικά θέματα, αφού αυτά έπρεπε να είναι θέμα μελέτης και συζήτησης πριν τη διαβούλευση, και όπως έχουν στο παρόν, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον.