- Υπουργείο Υγείας - http://www.opengov.gr/yyka -

Άρθρο 08 – Πιστοποιητικό Υγείας – Ατομική Υγιεινή

Όσοι ασκούν ή επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα του χειριστή τροφίμων ή ποτών, ή να εργαστούν σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη υπ. αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ 35797(ΦΕΚ1199/τβ/11-4-2012) όπως κάθε φορά ισχύει. Επιπλέον θα πρέπει:
• Να φροντίζουν την υγεία τους.
• Να αναφέρουν στον προϊστάμενό τους πιθανή ασθένειά τους (γαστρεντερικά προβλήματα, πονόλαιμο, βήχα, εκκρίσεις από μύτη ή μάτια, τροφική δηλητηρίαση, κ.α). Σε αυτές τις περιπτώσεις απαγορεύεται η παραμονή σε χώρους που διαχειρίζονται τρόφιμα (π. χ. προετοιμασία, επεξεργασία, διάθεση).
• Όταν αισθανθούν αδιαθεσία, να μην έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, ιδίως αυτά που είναι σε ανοιχτές συσκευασίες.
• Να επιστρέφουν στην εργασία τους μόνο με ιατρική βεβαίωση.
• Να καλύπτουν τις πληγές, εγκαύματα, δερματικές μολύνσεις, με έντονα χρωματιστό αδιάβροχο επίδεσμο.

Επίσης και σύμφωνα με το Κεφάλαιο VIII του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004 απαιτείται υψηλός βαθμός ατομικής καθαριότητας από κάθε πρόσωπο που εργάζεται σε χώρους τροφίμων και θα πρέπει αυτό :
• Να φορά κατάλληλο, καθαρό και, όταν είναι αναγκαίο, προστατευτικό ρουχισμό.
• Να τηρεί τους κανόνες και διαδικασίες ατομικής υγιεινής με σκοπό τη μείωση της πιθανότητας επιμόλυνσης των τροφίμων (μικροβιολογική, φυσική, χημική επιμόλυνση) άμεσα ή έμμεσα.
• Να έχει καλές συνήθειες (να πλένει τα χέρια πριν αναλάβει εργασία, να φορά πάντα καθαρή ποδιά, να μη φορά κοσμήματα όπως (ρολόγια, σκουλαρίκια, δακτυλίδια, βραχιόλια κ.α) , να έχει κοντά και καθαρά νύχια και όχι βαμμένα ή πρόσθετα νύχια.
• Να χειρίζεται σωστά τα τρόφιμα και να συνεργάζεται προς όφελος της υγιεινής και ασφάλειας αυτών.
• Να έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να πλένει τα χέρια του και ότι μετά το πλύσιμο των χεριών ακολουθεί πάντα η απολύμανσή τους με κατάλληλο απολυμαντικό.
• Όταν χρησιμοποιούνται γάντια αυτά δεν υποκαθιστούν το πλύσιμο των χεριών, ενώ συνιστάται να τα αλλάζει κάθε 30 λεπτά εργασίας, ή όταν λερωθούν ή σχιστούν, ή όταν αλλάξει η εργασία το είδος του τροφίμου που χειρίζεται (πχ από ωμό κρέας σε έτοιμο για κατανάλωση τρόφιμο).

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 08 – Πιστοποιητικό Υγείας – Ατομική Υγιεινή"

#1 Σχόλιο Από Αλκιβιαδης Βατοπουλος; Στις 29 Μαρτίου 2016 @ 17:52

Το πιστοποιοητικό Υγείας, αν και ορίζεται με σχετικά προσφατη νομοθεσία, νομιζω πρέπει να ξαναμελετηθεί: σε ολο τον κόσομο βασίζεται σε κλινική εξέταση (στην βάση συγκεκριμένου checklist) και λιγότερο σε εξετάσεις.

Α Βατοπουλος Καθηγητής ΕΣΔΥ

#2 Σχόλιο Από Αρχιμήδης Τρυφωνίδης Στις 30 Μαρτίου 2016 @ 21:22

Καλό θα ήταν μαζί με τα πιστοποιητικά υγείας να επισυνάπτονται και τα αποτελέσματα των εξετάσεων ή τουλάχιστον να είναι άμεσα διαθέσιμα κατά τον έλεγχο. Θεωρώ πως δεν τίθεται θέμα ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων καθώς όλα τα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι αρνητικά για να μπορέσει να λάβει το πιστοποιητικό υγείας. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού υγείας έχει όντως κάνει τις εξετάσεις.

#3 Σχόλιο Από Υγιεινολόγος Στις 4 Απριλίου 2016 @ 18:27

Δεν αναφέρεται το κάλυμμα κεφαλής. Επίσης, σημαντικό είναι να προστεθεί και το κάλυμμα για το μούσι, καθώς σε πολλές επιχειρήσεις πολλοί εργαζόμενοι έχουν μούσι!

#4 Σχόλιο Από Λευτέρης Κιοσές (ΙΕΛΚΑ) Στις 15 Απριλίου 2016 @ 11:52

Σε σχέση με το πιστοποιητικό Υγείας, να διευκρινιστεί ποιοι απαιτείται να το έχουν «όσοι επιθυμούν να εργαστούν σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος». Όλοι; Και οι διοικητικοί υπάλληλοι; Τα μέλη του Δ.Σ.;

Σημειώνεται ότι δεν είναι δυνατόν ο κάθε εργαζόμενος να προσκομίζει βεβαίωση ανάρρωσης και να ελέγχεται η επιχείρηση για αυτό. Εξάλλου αυτό προϋποθέτει τεράστια γραφειοκρατία και κίνδυνο απόκρυψης από τον εργαζόμενο της ασθένειάς του.

Σε σχέση με την αλλαγή γαντιών κάθε 30 λεπτά εργασίας, θεωρείτε ένα γενικό και αόριστο μέτρο που δεν είναι δυνατόν να τεκμηριωθεί, να επαληθευτεί κ.λπ. και ως εκ τούτου προτείνεται να αφαιρεθεί.

#5 Σχόλιο Από Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) Στις 17 Απριλίου 2016 @ 18:38

ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ: Διαγραφή της 3ης πρότασης «όταν αισθανθούν Αδιαθεσία να μην έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα».
Υπάρχει κάλυψη από τη 2η σχετική πρόταση: «Ασθένεια ή νοσήματα που μπορούν να μεταδοθούν με τα τρόφιμα όπως ορίζεται στον ΕΚ852 Kεφάλαιο VIII»