Άρθρο 29 – Παράβολα – Αναλογικά Τέλη

1. Για την παραλαβή, την αποθήκευση, τον χειρισμό, την ανάλυση και τη δημοσίευση των πληροφοριών που υποβάλλονται σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 6 του παρόντος νόμου και την παράγραφο 2 του άρθρου 21 του παρόντος νόμου καθορίζεται παράβολο ύψους 50 Ευρώ ανά προϊόν στους κατασκευαστές και εισαγωγείς. Τα εν λόγω παράβολα εισπράττονται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε. ν.δ 354/1974-ΦΕΚ Α` 90) και κατανέμονται εξολοκλήρου στον υπ`αριθμ. ΚΑΕ 5117 Φ. 210 Κωδικό Καπνού του Υπουργείου Υγείας για την υλοποίηση προγραμμάτων δημόσιας υγείας και δη προγραμμάτων διαχείρισης της χρήσης προϊόντων καπνού και άλλων συναφών προϊόντων και εν γένει των εξαρτήσεων.
2. Για την αξιολόγηση των εκθέσεων των κατασκευαστών ή εισαγωγέων από ομοτίμους σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου, καθώς και για την εκτίμηση κατά πόσον ένα προϊόν καπνού έχει χαρακτηριστικό άρωμα/γεύση, κατά πόσον χρησιμοποιούνται απαγορευμένα πρόσθετα ή αρωματικές ουσίες και κατά πόσον ένα προϊόν καπνού περιέχει πρόσθετα σε ποσότητες που αυξάνουν σε σημαντικό και μετρήσιμο βαθμό την τοξική ή εθιστική επίδραση ή τις ιδιότητες ΚΜΤ του σχετικού προϊόντος καπνού, σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 8 του παρόντος νόμου, οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς του εν λόγω προϊόντος καταβάλλουν παράβολο που το ύψος του και η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του καθώς και η τυχόν αναπροσαρμογή του καθορίζεται εκάστοτε με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας.
3. Το παράβολο της παραγράφου 3 του άρθρου 20 του παρόντος νόμου καταβάλλεται σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. της χώρας και η είσπραξη γίνεται στον κωδικό αριθμό είσπραξης ΚΑΕ 3741(Παράβολα από κάθε αιτία).

  • Άρθρο 29 «Παράβολα – Αναλογικά τέλη»
    Είναι απαραίτητη η αποζημίωση για τη διεξαγωγή εργαστηριακών ελέγχων, ερευνητικών εργασιών, εφαρμογή νέων μεθόδων και αξιολογήσεων εν γένει κάθε είδους προϊόντος που εμπίπτει στο σχέδιο νόμου πέραν των προβλεπομένων εξετάσεων τριών παραμέτρων (δηλ. πίσσας, νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα) επί τσιγάρων σύμφωνα με το άρθρο 5.
    Ως εκ τούτου, απαιτείται να προστεθεί στο τέλος του άρθρου παράγραφος που αφορά στην καταβολή αποζημίωσης προς το ΓΧΚ για τον πρόσθετο εργαστηριακό έλεγχο και την αξιολόγηση εν γένει ως εξής:
    « 4. Για τον έλεγχο και την αξιολόγηση από το Γενικό Χημείο του Κράτους οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς προϊόντων καπνού που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου προκαταβάλλουν αποζημίωση σύμφωνα με την αρ.3002640/1552/6-2-2002 (ΦΕΚ 161/τ.Β`/14-6-2002) απόφαση με θέμα «Καθορισμός της αποζημίωσης για την παροχή υπηρεσιών από το Γενικό Χημείο Κράτους προς οργανισμούς, επιχειρήσεις και ιδιώτες» όπως ισχύει».
    Επίσης, ο τίτλος του άρθρου να διορθωθεί ως εξής: «Παράβολα – Αναλογικά τέλη – Αποζημίωση».