Άρθρο 17 – Χαρακτηριστικό ασφαλείας

1. Πέραν του μοναδικού αναγνωριστικού κωδικού που αναφέρεται στο άρθρο 16, όλες οι μονάδες συσκευασίας των προϊόντων καπνού, που διατίθενται στην αγορά, φέρουν απαραβίαστο χαρακτηριστικό ασφαλείας, που αποτελείται από ορατά και αόρατα στοιχεία. Το χαρακτηριστικό ασφαλείας τυπώνεται ή επικολλάται κατά τρόπον ώστε να μην μπορεί να αφαιρεθεί, είναι ανεξίτηλο και δεν κρύβεται ούτε διακόπτεται με κανένα τρόπο, μεταξύ άλλων από φορολογικά επισήματα και ετικέτες αναγραφής της τιμής ή από άλλα στοιχεία που επιβάλλονται από τη νομοθεσία. Τα φορολογικά επισήματα ή εθνικά αναγνωριστικά σήματα που χρησιμοποιούνται για φορολογικούς σκοπούς μπορούν να χρησιμοποιούνται ως χαρακτηριστικά ασφαλείας, υπό τον όρο ότι τα φορολογικά επισήματα ή τα εθνικά αναγνωριστικά σήματα συμμορφώνονται με όλα τα τεχνικά πρότυπα και εκπληρώνουν όλες τις λειτουργίες που προβλέπει το παρόν άρθρο.
2. Η παράγραφος 1 του παρόντος άρθρου εφαρμόζεται στα τσιγάρα και στον καπνό για στριφτά τσιγάρα από τις 20 Μαΐου 2019 και σε προϊόντα καπνού πλην των τσιγάρων και του καπνού για στριφτά τσιγάρα από τις 20 Μαΐου 2024.
3. Με κοινή απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών και των κατά περίπτωση συναρμοδίων Υπουργών ρυθμίζονται οι ειδικότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου.

  • 11 Μαΐου 2016, 11:53 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

    ΑΡΘΡΟ 17 – Χαρακτηριστικό ασφαλείας.

    Έχει παραληφθεί η παράγραφος 2 του άρθρου 16 της οδηγίας 2014/40/Ε.Ε. με αποτέλεσμα τα αναφερόμενα «…..υπό τον όρο ότι τα φορολογικά επισήματα ή τα εθνικά αναγνωριστικά σήματα συμμορφώνονται με όλα τα τεχνικά πρότυπα και εκπληρώνουν όλες τις λειτουργίες που προβλέπει το παρόν άρθρο.» να είναι κενά περιεχομένου.