Άρθρο 10 – Γενικές προειδοποιήσεις και ενημερωτικά μηνύματα για τα προϊόντα καπνού για κάπνισμα

(Άρθρο 9 Οδηγίας 2014/40)

1. Κάθε μονάδα συσκευασίας και κάθε εξωτερική συσκευασία προϊόντων καπνού για κάπνισμα φέρει την ακόλουθη γενική προειδοποίηση :
«Το κάπνισμα σκοτώνει».

2. Κάθε μονάδα συσκευασίας και κάθε εξωτερική συσκευασία προϊόντων καπνού για κάπνισμα φέρει το ακόλουθο ενημερωτικό μήνυμα:
«Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 70 ουσίες οι οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.»

3. Στα πακέτα των τσιγάρων και στον καπνό για στριφτά τσιγάρα σε πακέτα σχήματος ορθογώνιου παραλληλεπιπέδου, η γενική προειδοποίηση εμφανίζεται στο κάτω τμήμα μιας από τις πλευρικές επιφάνειες των μονάδων συσκευασίας και το ενημερωτικό μήνυμα εμφανίζεται στο κάτω τμήμα της άλλης πλευρικής επιφάνειας. Αυτές οι προειδοποιήσεις για την υγεία έχουν πλάτος τουλάχιστον 20 mm.
Για τα σκληρά πακέτα τύπου κασετίνας στα οποία οι πλευρικές επιφάνειες χωρίζονται στα δύο όταν ανοίγει το πακέτο, η γενική προειδοποίηση και το ενημερωτικό μήνυμα εμφανίζονται ολόκληρα στα μεγαλύτερα τμήματα από τις εν λόγω επιφάνειες που χωρίζονται. Η γενική προειδοποίηση εμφανίζεται επίσης στο εσωτερικό της άνω επιφάνειας που είναι ορατή όταν το πακέτο είναι ανοικτό.
Οι πλαϊνές επιφάνειες αυτού του τύπου πακέτου έχουν ύψος τουλάχιστον 16 mm.
Στον καπνό για στριφτά τσιγάρα που πωλείται σε σακουλάκι, η γενική προειδοποίηση και το ενημερωτικό μήνυμα εμφανίζονται στις επιφάνειες που εξασφαλίζουν την πλήρη ορατότητα των εν λόγω προειδοποιήσεων για την υγεία. Στον καπνό για στριφτά τσιγάρα σε κυλινδρικά πακέτα, η γενική προειδοποίηση εμφανίζεται στην εξωτερική επιφάνεια του καπακιού και το ενημερωτικό μήνυμα στην εσωτερική επιφάνεια του καπακιού.
Τόσο η γενική προειδοποίηση όσο και το ενημερωτικό μήνυμα καλύπτουν το 50 % των επιφανειών στις οποίες τυπώνονται.

4. Η γενική προειδοποίηση και το ενημερωτικό μήνυμα που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2:
α) τυπώνονται με έντονα μαύρα στοιχεία τύπου Helvetica σε άσπρο φόντο με επιλογή της γραμματοσειράς υπό τον όρο ότι το μέγεθος των στοιχείων διασφαλίζει ότι το σχετικό κείμενο καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας που προορίζεται για τις εν λόγω προειδοποιήσεις για την υγεία και
β) στοιχίζονται στο κέντρο εντός της επιφάνειας που προβλέπεται για αυτά, ενώ στα πακέτα σχήματος ορθογώνιου παραλληλεπιπέδου καθώς και σε οποιαδήποτε εξωτερική συσκευασία στοιχίζονται παράλληλα με την πλαϊνή ακμή της μονάδας συσκευασίας ή της εξωτερικής συσκευασίας.

5. Η ακριβής θέση της γενικής προειδοποίησης και του ενημερωτικού σημειώματος πάνω στον καπνό για στριφτά τσιγάρα που πωλείται σε σακουλάκι καθορίζεται από την 2015/1735 Εκτελεστική Απόφαση (ΕΕ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 24ης Σεπτεμβρίου 2015 και τίθεται σε ισχύ στις 20.5.2016.

  • 11 Μαΐου 2016, 10:52 | Ευαγγελία θεού

    Το ηλεκτρονικό τσιγάρο απ την στιγμή π βγήκε στην αγορά εργασίες εχει προσφέρει πολλα θετικά . Περιέχει ελάχιστη έως καθολου νικοτίνη , δεν περιέχει πίσσα ! Επίσης δεν απογορευεται σε κλειστούς χώρους και ειναι αβλαβές για τους γύρω .

  • 11 Μαΐου 2016, 10:49 | Αμαλία Κολλια

    Το ηλεκτρονικό τσιγάρο εχει πολλα οφέλη . Προσφέρει πιο καθαρή αναπνοή , καλύτερη γευστική και οσφρητική αίσθηση καθώς και βελτίωση σε προϋπάρχουσες ασθενείες οπως ΧΑΠ , υπέρταση ,άσθμα .

  • 10 Μαΐου 2016, 23:28 | Αμαλία Κολλια

    Το ηλεκτρονικό τσιγάρο εχει πολλα οφέλη . Αρχικά έχεις καλύτερη αναπνοή καλύτερη οσφρητική και γευστική αίσθηση καθώς και βελτίωση σε προϋπάρχουσες ασθενείες οπως ΧΑΠ , άσθμα , υπέρταση . Ακομη η νικοτίνη που περιέχει ειναι μηδαμινή σε σχεση με το βιομηχανικό .

  • 10 Μαΐου 2016, 22:21 | Ελευθερια παπουτση

    Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ειναι γνήσιο υποκατάστατο του βιομηχανικό . Αποτελεί έναν τροπο μείωσης του βιομηχανικού … Επίσης εγκρίνεται ιδιαιτερα στις μέρες μας επειδη ειναι πιο οικονομικό απ το βιομηχανικό !