Άρθρο 05 – Μέθοδοι μέτρησης

(Άρθρο 4 Οδηγίας 2014/40)

1. Οι εκπομπές πίσσας, νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα των τσιγάρων μετρούνται βάσει του προτύπου ISO 4387 για την πίσσα, του προτύπου ISO 10315 για τη νικοτίνη και του προτύπου ISO 8454 για το μονοξείδιο του άνθρακα. Η ακρίβεια των μετρήσεων όσον αφορά την πίσσα, τη νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα προσδιορίζεται σύμφωνα με το πρότυπο ISO 8243.

2. Οι μετρήσεις για τις οποίες γίνεται λόγος στην παράγραφο 1 επαληθεύονται από το διαπιστευμένο εργαστήριο του Γενικού Χημείου του Κράτους από την Αυτοτελή Λειτουργική Μονάδα Διαπίστευσης Ε.Σ.Υ.Δ. του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας (Ε.Σ.Υ.Π.), Ν.Π.Ι.Δ., το οποίο ιδρύθηκε με το άρθρο 6 «Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου «Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας – Ε.Σ.Υ.Π.» του ν.4109/2013 (ΦΕΚ Α` 16) «Κατάργηση- συγχώνευση ΝΠ Δημοσίου/Γεν. Γραμματεία συντονισμού του κυβερνητικού έργου» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Το διαπιστευμένο εργαστήριο του Γενικού Χημείου του Κράτους γνωστοποιεί στο Υπουργείο Υγείας το Πιστοποιητικό Διαπίστευσης του, μετά την έκδοσή του από την Αυτοτελή Λειτουργική Μονάδα Διαπίστευσης (Ε.Σ.Υ.Δ.)
Σε περίπτωση απόφασης από την Αυτοτελή Λειτουργική Μονάδα Διαπίστευσης , περί αναστολής ή ανάκλησης διαπίστευσης εργαστηρίου του Γενικού Χημείου του Κράτους κατά τη διάρκεια επιτήρησης του, το εν λόγω εργαστήριο οφείλει να ενημερώσει άμεσα το Υπουργείο Υγείας. Σε περίπτωση μη άμεσης ενημέρωσης, το εργαστήριο αποκλείεται κάθε μελλοντικής αξιολόγησης για τη συμπερίληψή του στον κατάλογο των διαπιστευμένων εργαστηρίων.
Το Υπουργείο Υγείας γνωστοποιεί την οικεία απόφαση στους κατασκευαστές και εισαγωγείς προϊόντων καπνού
Το εν λόγω εργαστήριο διαθέτει Πιστοποιητικό Διαπίστευσης σε ισχύ στις μεθόδους που καλύπτουν τις απαιτήσεις του παρόντος νόμου και το οποίο βασίζεται στο σχετικό εναρμονισμένο πρότυπο που αφορά στη διαπίστευση εργαστηρίων (ΕΛ.Ο.Τ. ΕΝ ISO/IEU, 17025), στα πεδία εφαρμογής των ανωτέρω μετρήσεων.
Τα ως άνω κριτήρια δύναται να τροποποιηθούν προκειμένου να πληρούν την εκάστοτε ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία
Το Υπουργείο Υγείας κοινοποιεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον κατάλογο των διαπιστευμένων εργαστηρίων, μετά από την διαπίστευση τους, βάσει των ως άνω κριτηρίων και επικαιροποιεί τον εν λόγω κατάλογο όταν γίνεται οποιαδήποτε αλλαγή.

3.Το Υπουργείο Υγείας κοινοποιεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεθόδους μέτρησης που χρησιμοποιούνται για τις εκπομπές τσιγάρων πλην των εκπομπών πίσσας, νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα και για τις εκπομπές προϊόντων καπνού πλην των τσιγάρων

4. Για την επαλήθευση των μετρήσεων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου που διενεργείται στα διαπιστευμένα εργαστήρια του Γενικού Χημείου Κράτους οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς προϊόντων καπνού προκαταβάλλουν αποζημίωση σύμφωνα με την αρ.3002640/1552/6-2-2002 (ΦΕΚ 161/τ.Β`/14-6-2002) απόφαση με θέμα «Καθορισμός της αποζημίωσης για την παροχή υπηρεσιών από το Γενικό Χημείο Κράτους προς οργανισμούς, επιχειρήσεις και ιδιώτες», όπως ισχύει

  • Στην παράγραφο 2 το λανθασμένο (ΕΛ.Ο.Τ. ΕΝ ISO/IEU, 17025) να διορθωθεί στο ορθό: (ΕΛ.Ο.Τ. ΕΝ ISO/IEC 17025).

  • 11 Μαΐου 2016, 10:11 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

    ΑΡΘΡΟ 05 – Μέθοδοι μέτρησης.

    Η επαλήθευση των μετρήσεων θα πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο από τα διαπιστευμένα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους.
    Έτσι αποκλείονται οποιαδήποτε άλλα εργαστήρια, του ιδιωτικού ή ευρύτερου Δημόσιου τομέα, που κατέχουν ή θα κατέχουν την ίδια διαπίστευση από την Λειτουργική Μονάδα Διαπίστευσης Ε.Σ.Υ.Δ. του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας (Ε.Σ.Υ.Π.).
    Παρόμοια αποκλειστικότητα δεν υπάρχει στην συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών της Ε.Ε.