- Υπουργείο Υγείας - http://www.opengov.gr/yyka -

Άρθρο 72 Ειδικότητα Παθολογικής Ογκολογίας

Κατ’ εξαίρεση των όσων προβλέπονται στο άρθρο 1 του ΠΔ 204 1998 (ΦΕΚ Α 162 χορηγείται σε ιατρούς ο τίτλος ειδικότητας Παθολογικής Ογκολογίας, χωρίς εξετάσεις, εφόσον κατά τη δημοσίευση του παρόντος, συντρέχουν υποχρεωτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) η ειδικότητα της παθολογίας να έχει αποκτηθεί πριν την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης Υ4α 35455 02 (ΦΕΚ 1568 16. 12. 2002).
β) όλη ή μέρος της άσκησης στην ειδικότητα της παθολογίας, διάρκειας τουλάχιστον τριών (3) ετών, να έχει πραγματοποιηθεί σε παθολογική ογκολογική κλινική ογκολογικού νοσοκομείου.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 72 Ειδικότητα Παθολογικής Ογκολογίας"

#1 Σχόλιο Από Ευάγγελος Λιανός Στις 20 Δεκεμβρίου 2010 @ 21:53

Η εν λόγω διάταξη εκτός από παράλογη είναι και παράνομη καθώς αντιτίθεται με το κοινοτικό δίκαιο που απαγορεύει την χορήγηση ιατρικής ειδικότητας χωρίς εξετάσεις. Παράλογη καθώς δίνεται η δυνατότητα σε οποιοδήποτε συνάδερφο έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας πριν το 2002 (δηλαδή πριν από 8 χρόνια) να λάβει και την ειδικότητα του Παθολόγου Ογκολόγου έχοντας ολοκληρώσει κομμάτι της εκπαίδευσής του στη Παθολογία (και όχι Ογκολογία) σε Κλινική Ογκολογικού Νοσοκομείου. Αυτό μεταφράζεται σε 2 από τα 5 έτη καθώς όλα τα Ογκολογικά νοσοκομεία στην Ελλάδα έδιναν και δίνουν 2 έτη εκπαίδευση στην Παθολογία. Ως Παθολόγος Ογκολόγος έχοντας λάβει την ειδικότητα το 2009 κατόπιν εξετάσεων έπρεπε να ολοκληρώσω 3 έτη εκπαίδευση στην Παθολογία και άλλα 3 στην Παθολογική Ογκολογία (σύνολο 6). Αυτό ο νομοθέτης το αγνοεί επιδεικτικά δίνοντας το πλεονέκτημα σε συναδέρφους να έχουν διπλή ειδικότητα και να λάβουν την ειδικότητα μου χωρίς τα τυπικά χρόνια εκπαίδευσης που είχα εγω και οι συνάδερφοι μου αλλά και χωρίς καν την διαδικασία των εξετάσεων!!!!!! Με την ίδια λογική και για την ισονομία που επικαλείται ο νομοθέτης, γιατί δεν μου δίνει και μένα το δικαίωμα να πάρω την ειδικότητα της Παθολογίας (και χωρίς εξετάσεις μάλιστα) καθώς έχω 3 χρόνια εκπαίδευσης στην Παθολογία; Το ερώτημα Κύριοι είναι τόσο αστείο όσο και η εν λόγω διάταξη η οποία στερείται νομιμότητας….εκτός και εάν η σκοπιμότητα είναι να προλάβουν κάποιοι συγκεκριμένοι συνάδερφοι να επωφεληθούν από την ύπαρξη της διάταξης μέχρι αυτή να καταργηθεί ως παράνομη…….

#2 Σχόλιο Από ΜΟΥΝΤΖΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Στις 21 Δεκεμβρίου 2010 @ 08:27

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ,

ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΜΟΥΝΤΖΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ MD, MSc, PhD , ΕΙΜΑΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ ΚΙ ΕΚΤΕΛΩ ΧΡΕΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΓΚΟΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΓΚΟΛΟΓΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 72 ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΜΕ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1998 ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΘΕΩΡΟΥΜΕ Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Ο ΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΙΤΛΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ «ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!! ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ (ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΙ) ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ Α Ν Ε Π Ι Τ Ρ Ε Π Τ Ο ΝΑ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΕ ΕΛΛΙΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ) ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΕΥ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ!!! ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΝΕΙ, ΕΥΤΕΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΙΑΠΛΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΣΕ «ΟΓΚΟΛΟΓΙΖΟΝΤΕΣ» ΠΑΘΟΛΟΓΟΥΣ ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

#3 Σχόλιο Από Τσελεπατιώτης Ευάγγελος Στις 21 Δεκεμβρίου 2010 @ 18:28

Θεωρώ οτι πρέπει να αποσυρθεί αυτό το άρθρο (72) διότι αν και, όπως αναφέρει ο Νομοθέτης στην εισηγητική του έκθεση, αποσκοπεί στην αποκατάσταση μιάς αδικίας ή στη διόρθωση μιάς διάκρισης και εν πάσει περιπτώσει επιβάλλεται γιά λόγους ισονομίας, αυτό προκαλεί το ακριβώς αντίθετο! Καταργεί την ισονομία.
Διότι, υπενθυμίζω, υπήρξαν κατά το πρόσφατο παρελθόν ρυθμίσεις που επέτρεψαν σε Παθολόγους με τριετή τουλάχιστον προϋπηρεσία σε Παθολογικά-Ογκολογικά Τμήματα Ογκολογικών Νοσοκομείων να προσέλθουν στις εξετάσεις γιά την λήψη τίτλου ιατρικής ειδικότητας Παθολογικής Ογκολογίας, αυτό όμως έγινε πράγματι γιά λόγους ισονομίας: ώστε νά ασκούν πλέον οι γιατροί αυτοί νόμιμα την ειδικότητα της Παθολογικής Ογκολογίας. Διότι ούτως ή άλλως την ασκούσαν κατέχοντας θέση επιμελητή ΕΣΥ, Παθολόγου, σε Παθολογικά-Ογκολογικά τμήματα Ογκολογικών Νοσοκομείων, έχοντας διορισθεί από προκήρυξη που έτρεχε πριν από την εποχή που «παρήχθησαν» οι πρώτοι Παθολόγοι Ογκολόγοι, μετά την εξαετή άσκησή τους, κατά το ΠΔ του 1998, με το οποίο θεσπίσθηκε η ειδικότητα της Παθολογικής Ογκολογίας και, κατ΄ ανάγκην, οι θέσεις στα Παθολογικά-Ογκολογικά τμήματα των Ογκολογικών Νοσοκομείων προκηρύσσονταν τότε ως Παθολογίας.
Οι γιατροί αυτοί, περί τους 10 τον αριθμό, μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων, προσήλθαμε στις νόμιμες εξετάσεις και αποκτήσαμε και τον τίτλο ιατρικής ειδικότητας Παθολογικής Ογκολογίας. Υπενθυμίζω οτι δεν επιτρέπεται η άσκηση πέραν της μίας ιατρικής ειδικότητας καθώς και οτι μετά την παρέλευση πενταετίας από την διακοπή άσκησης μίας ιατρικής ειδικότητας ο τίτλος παύει να ισχύει.
Συνεπώς, τι έχει να φοβάται κάποιος συνάδελφος Παθολόγος που ασκεί εκ των πραγμάτων την Παθολογική Ογκολογία γιά τον λόγο που προαναφέρθηκε, να προσέλθει στις εξετάσεις της Παθολογικής Ογκολογίας ώστε να κατοχυρώσει την ασκούμενη από αυτόν ειδικότητα;
Ο Νομοθέτης θα πρέπει να κλείσει οριστικά αυτό το θέμα που δημιουργήθηκε με την θέσπιση της Παθολογικής Ογκολογίας (καθώς αυτή αποκόπηκε από τον αρχικό κορμό της Παθολογίας) με την εξής ρύθμιση:
«όλες οι κενές ή κενούμενες οργανικές θέσεις Παθολογίας των λειτουργούντων Παθολογικών-Ογκολογικών τμημάτων θα πρέπει στο εξής να προκηρύσσονται ως Παθολογικής Ογκολογίας. Οσοι Παθολόγοι υπηρετούν σε Παθολογικά-Ογκολογικά τμήματα επί μία τριετία τουλάχιστον, μετά την λήψη ειδικότητας Παθολογίας, έχοντας αποδεδειγμένα διορισθεί στη θέση αυτή κατά την μεταβατική περίοδο και γιά κάλυψη αναγκών, δύνανται να προσέρχονται στις εξετάσεις γιά την απόκτηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας Παθολογικής Ογκολογίας».
Αυτό απαιτεί η ισονομία! Κάθε άλλη ρύθμιση μοιάζει φωτογραφική και παραβιάζει βάναυσα την ισονομία.

Με τιμή

Τσελεπατιώτης Ευάγγελος
Παθολόγος Ογκολόγος.

#4 Σχόλιο Από Μανώλης Σαλούστρος Στις 21 Δεκεμβρίου 2010 @ 19:00

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 72 ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΑΘΟΓΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΠΑΘΟΛΟΓΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΣΚΗΘΗΚΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ, ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ ΣΚΟΠΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ! ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΑΝ, ΑΠΟΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΙ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΥΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ, Η ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ. ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. ΑΡΑΓΕ ΟΠΟΙΟΣ ΑΣΚΗΘΗΚΕ ΠΡΙΝ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΟΔΟΥΣ; ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΕΙΣΤΕ ΤΟΣΟ ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΖΗΤΑΤΕ ΚΑΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ, ΕΣΤΩ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ; ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΣΚΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (Η.Π.Α., ΚΑΝΑΔΑΣ)ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. ΝΤΟΠΗ!!

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΓΚΟΛΟΓΩΝ-ΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΝΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΠΑΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΓΚΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΡΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΕΥΤΕΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΙΑΠΛΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΣΕ «ΟΓΚΟΛΟΓΙΖΟΝΤΕΣ» ΠΑΘΟΛΟΓΟΥΣ ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΡΡΩΣΤΩΝ.

ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝ Η ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΥΤΕΛΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ. ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΥΧΗ;

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΟΙ ΗΜΕΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΠΟΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΘΕΛΟΥΝ!

#5 Σχόλιο Από ΠΙΣΤΑΜΑΛΤΖΙΑΝ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Στις 21 Δεκεμβρίου 2010 @ 20:36

Η εν λόγω διάταξη αποτελεί ευθεία προσβολή κάθε έννοιας κράτους δικαίου, ισονομίας και ισοπολιτείας. Απαξιώνει τον αγώνα μάθησης και εκπαίδευσης νέων ιατρών στην αιχμή της επιστήμης της ογκολογίας, εξισώνοντάς τους ισοπεδωτικά με συναδέλφους που προσεκόμισαν γνώσεις του αντικειμένου προ δέκα και πλεόν ετών χωρίς την οποιαδήποτε μνεία για την ποιοτική εξέταση και την επάρκεια ανταπόκρισης τους στο λειτούργημα του Ογκολόγου στη σημερινή εποχή. Σε μια εποχή όπου ο καθε επιστήμονας οφείλει να πιστοποιεί την γνώση του με σκληρές εξετάσεις, κάποιοι φαίνεται φωτογραφικά να απαλλάσονται της υποχρέωσης αυτής. Κάποιοι φαίνεται πως είναι περισσότερο ίσοι από όλους εμάς, που μοχθήσαμε για τη γνώση και αποδείξαμε την κτήση της. Κάποιοι επιτρέπεται να κάνουν χρησικτησία της ειδικότητας της Ογκολογίας, διότι προφανώς έχουν πολύ ισχυρούς πατρώνες. Συγχαρητήρια για αυτό το μνημείο αμοραλισμού και αδιαφάνειας, η νομοθετική «διαύγεια» μάλλον θάμπωσε γρήγορα και πλέον μπορεί να εκληθφεί μόνο ως αστείο.
Η συνέχεια από ό,τι φαίνεται θα δωθεί στα δικαστήρια …

#6 Σχόλιο Από ΚΑΜΠΟΣΙΩΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Στις 21 Δεκεμβρίου 2010 @ 22:34

Οι συνάδελφοι (κ.κ. Μούντζιος και Λιανός)περιγράφουν γλαφυρά το αίσθημα ΑΔΙΚΙΑΣ και ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ που νιώθουμε όλοι εμείς οι νέοι Ογκολόγοι που «ματώσαμε» για να αποκτήσουμε την ειδικότητα.
ΑΙΣΧΟΣ για την απαράδεκτη αυτή τροποποίηση. ΝΤΡΟΠΗ για την απαξίωση ενός τόσο ευαίσθητου χώρου για να βολέψετε υμετέρους ημιμαθείς ογκολογίζοντες, χωρίς εξετάσεις !!!!!
Απορώ ποια θα είναι η απάντησή σας στους χιλιάδες των καρκινοπαθών όταν θα πρέπει να εξηγήσετε το απαράδεκτο αυτό άρθρο.
Ελπίζω να αντιληφθείτε το ΛΑΘΟΣ που σκοπεύετε να κάνετε και να το ΑΠΟΣΥΕΡΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ

Καμποσιώρας Κωνσταντίνος
Παθολόγος Ογκολόγος (ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ και 6ετή EKΠΑΙΔΕΥΣΗ)

#7 Σχόλιο Από Χρήστος Κοσμάς Στις 22 Δεκεμβρίου 2010 @ 01:43

Κύριοι,
Η συγκεκριμένη διάταξη όπως αντιλαμβάνεστε εκτός από παράνομη, είναι και επικίνδυνη καθώς μπορεί να ανοίξει τις πόρτες σε συναδέλφους Παθολόγους (με τίτλο ειδικότητας [πριν το 2002) με ατελή ή ανύπαρκτη εκαπίδευση να χρησθούν επίσημα από την πολιτεία Παθολόγοι-Ογκολόγοι με όλες τις συνέπειες που απορέουν από αυτό. Κατά τη γνώμη μου η διάταξη θα έστεκε και θα είχε χαρακτήρα νομιμότητας εάν και μόνο προϋπέθετε (ι) επαρκή και τεκμηριωμένη εκπαίδευση σε Ογκολογική κλινική Γενικού ή Αντικαρκινικού Νοσοκομείου (όσο προβλέπεται από το νόμο για την απόκτηση του ειδικότητας της Παθολογικής-Ογκολογίας)¨και (ιι) εξετάσεις ενώπιον της επιτροπής εξετάσεων που ορίσεται από ΥΥΚΑ για την Παθολογική-Ογκολογία. Επίσης η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί εύκολα να θεωρηθεί «φωτογραφική» και ότι αποσκοπεί να ωφελήσει συγκεκριμένους συναδέλφους που δεν είναι ικανοί να αναταποκριθούν στις απαιτήσεις των εξετάσεων εικότητας της Παθολογικής-Ογκολογίας.
Οπως αντιλαμβάνετε, σε μιά εποχή που το Υπουργείο σας επιχειρεί σωστά να ελέγξει την αλόγιστη συνταγοφραφία και την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος σε δαπάνες υγείας, η είσοδος από το παράθυρο και άλλων ειδικευμένων παθολόγων-Ογκολόγων μόνο το αντίθετο θα έχει σαν αποτέλεσμα !

#8 Σχόλιο Από Γιώργος Λύπας Στις 22 Δεκεμβρίου 2010 @ 22:41

Η εν λόγω διάταξη θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία χιλιάδων συμπολιτών μας, χορηγώντας ΑΝΕΥ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ τίτλο ειδικότητας, σε άτομα ΑΝΕΠΑΡΚΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΑ. Η εσωτερική παθολογία και η Παθολογική Ογκολογία είναι ειδικότητες με σαφή διαφορά μεταξύ τους και η ακατανόητη και ισοπεδωτική προς τα κάτω διάταξη απλά ΒΑΦΤΙΖΕΙ κάποιους Ογκολόγους, χωρίς καν να αξιολογεί τις γνώσεις τους!!! Δεν τολμώ να φανταστώ την τύχη των άτυχων καρκινοπαθών που θα πέσουν στα χέρια τους.

Επιπλέον αδικεί όλους όσους λάβαμε ΕΞΑΕΤΗ κλινική εκπαίδευση και οι γνώσεις μας ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ από εξεταστική επιτροπή. Αποτελεί δε ΑΝΙΣΗ μεταχείριση εις βάρος μας, καθώς εξισώνει: 6 χρόνια εκπαίδευσης (3 στην εσωτερική παθολογία, εκ των οποίων 6 μήνες στην αιματολογία + 3 χρόνια στην Παθολογική Ογκολογία) με 5 χρόνια εκπαίδευσης στην Εσωτερική Παθολογία. Και μάλιστα προς την μία μόνο κατεύθυνση (αφού με την ίδια λογική , όλοι οι Παθολόγοι Ογκολόγοι θα έπρεπε να λάβουν τον τίτλο ειδικότητας της Εσωτερικής Παθολογίας).

Παρακαλώ, κύριοι επίδοξοι νομοθέτες, επιδείξετε την αρμόζουσα αξιοπρέπεια και ευαισθησία και αποσύρετε αυτή την εμφανώς φωτογραφική, άδικη και κυρίως επικίνδυνη διάταξη, πριν από την ψήφισή της, καθώς σε άλλη περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα κριθεί άκυρη από το Συμβούλιο της Επικρατείας (και εσείς θα περάσετε στην ιστορία ως διαπλεκόμενοι ρουσφετολόγοι).

Ευχαριστώ

Γιώργος Δ. Λύπας
Παθολόγος Ογκολόγος

#9 Σχόλιο Από ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Στις 23 Δεκεμβρίου 2010 @ 02:04

Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΥΤΗ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ 3ΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ, ΑΦΟΥ ΠΛΕΟΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

#10 Σχόλιο Από ΚΑΜΠΛΕΤΣΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Στις 23 Δεκεμβρίου 2010 @ 09:14

Τα συγχαρητήρια μου για την επιβολή αξιοκρατίας σε αυτόν τον τόπο. Δυστυχώς κάποιοι ανεγκέφαλοι στην υποάναπτυκτη χώρα των ΗΠΑ αλλά και αλλού απαιτούν από ιατρούς που έχουν λάβει ειδικότητα με εξετάσεις και ασκούν κανονικά το επάγγελμα τους να εξετάζονται ξανά μετά την παρεύλεσυση επταετίας και αν αποτύχουν… χάνουν την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος! Ανήκουστο… Προτείνω γενική κατάργηση των εξετάσεων των ιατρών ως αναχρονιστικό μέτρο που στρεσάρει τα στεφανιαία αγγεία και ελαττώνει το προσδόκιμο επιβίωσης.Βιβλιογραφία δύναται να επισυναφθεί.

#11 Σχόλιο Από Ευάγγελος Βούλγαρης Στις 23 Δεκεμβρίου 2010 @ 11:43

Ονομάζομαι Ευάγγελος Βούλγαρης και είμαι παθολόγος ογκολόγος. Ολοκλήρωσα τη εκπαίδευση μου στην Ελλάδα και το εξωτερικό και απέκτησα τον τίτλο ειδικότητας μετά από εξετάσεις τον Οκτώβριο του 2010.Καλύπτομαι απόλυτα από τις επισημάνσεις των συναδέλφων και θα ήθελα να συμπληρώσω ότι έχουν ήδη αρχίσει να ενημερώνονται οι σύλλογοι καρκινοπαθών επίσημα. Κανένας ασθενής ( ή συγγενής του)δεν πρόκειται να δεχθεί να παρακολουθείται ή να λαμβάνει χημειοθεραπεία από μη ειδικούς «ειδικούς» οι οποίοι δεν έχουν (τουλάχιστον) υποβληθεί σε εξετάσεις για απόκτηση τίτλου ειδικότητας. Εκτός αυτού δε μπορώ να κατανοήσω το σκοπό της διάταξης αυτής αφού πλέον υπάρχουν αρκετές θέσεις ειδικευομένων παθολόγων ογκολόγων στα νοσοκομεία για να καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδας. Εξαίρετοι επίσης συνάδελφοι εκπαιδεύονται στο εξωτερικό και( αφού δώσουν εξετάσεις) σταδιοδρομούν στην Ελλάδα. Για να μη σας κουράζω, αν και αμφιβάλλω αν κάποιος νομοθέτης διαβάζει τη γνώμη των πολιτών εδώ ,η εν λόγω διάταξη είναι παράνομη καθώς είναι αντίθετη με το κοινοτικό δίκαιο που απαγορεύει την χορήγηση ιατρικής ειδικότητας χωρίς εξετάσεις και ως τέτοια θα κριθεί στα δικαστήρια. Μέχρι τότε βέβαια οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν καταφέρει να » τρουπώσουν» , που έλεγε και ο Βουτσάς! Προφανώς η λογική του να βολέψουμε τα «δικά μας» παιδιά, που έφερε την Ελλάδα σήμερα στο χείλους του γκρεμού, ζει και βασιλεύει!! Μεγάλα λόγια και από αυτή την ηγεσία του Υπουργείου δυστυχώς….

#12 Σχόλιο Από Barrack Obama Στις 23 Δεκεμβρίου 2010 @ 12:44

Διάταξη απαράδεκτη και παράνομη: πώς αδειάζετε έτσι τα επίσημα κρατικά προγράμματα εκπαίδευσης Παθ Ογκολογίας που απαιτούν 3+3 έτη. Πώς μετατρεπετε εκπαίδευση 5 ετών Παθολογίας σε 2 έτη Παθολογίας+3 έτη αναξιολόγητης αυτοεκπαίδευσης σε ψιλό-Ογκολογία= Παθολ Ογκολόγος; Εμείς πώς θα αντικρίσουμε αύριο τους αφελείς που κάνουν πραγματική ειδικότητα για 6 έτη; Να μην μιλήσω για τους πλέον αφελείς που ξενιτεύτηκαν για να εκπαιδευτούν στην Παθολ Ογκολογία! Ποιός τα σκέφτεται αυτά και ποιούς φωτογραφίζουν; Πώς θα αλλάξει κανείς ειδικότητα 8 Χρόνια Μετά την λήψη της; Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πολιτεία εδώ και 8 Χρόνια εκπαιδευει και παράγει αληθινούς ογκολόγους, Φτάνει πια με τις μεταβατικές διατάξεις. Η απονομή τίτλου Παθολογ Ογκολογίας χωρίς καν εξετάσεις συνιστά και δυνητική βλάβη της υγείας των ασθενών οι οποίοι βεβαίως θα μπορούν να μηνύσουν την πολιτεία για αυτουργία.

#13 Σχόλιο Από Δημητριος Κρικελης Στις 23 Δεκεμβρίου 2010 @ 13:38

Η αιτιολογικη εκθεση αναφερει: «..θεραπευεται ενα ακομη φαινομενο ανισης μεταχειρισης ιατρων που οφειλεται στην καθυστερηση ως προς την οργανωση της εκπαιδευσης της ειδικοτητας Παθολογικης Ογκολογιας..».
Αληθεια, ποσο μπορει να εκτεθει κανεις οταν πρεπει να αιτιολογησει μια φωτογραφικη διαταξη; Προτεινω να συμπεριληφθουν στους δικαιουχους και οι φοιτητες που εκπαιδευτηκαν στις αντιστοιχες κλινικες, προς αρση καθε ..αδικιας!
Μην ανησυχειτε κυριοι νομοθετες, η δημοσια υγεια ειναι ηδη αρκετα εξαθλιωμενη και οι αμοιβες των νεων συναδελφων στον ιδιωτικο τομεα κανουν την Ταϊβαν να φανταζει εργασιακος παραδεισος.. Ενα ακομη αρθρο 72 ειναι περιττο.

Δημητρης Κρικελης
Παθολογος Ογκολογος

#14 Σχόλιο Από Ποϊραζίδης Αναστάσιος Στις 24 Δεκεμβρίου 2010 @ 12:12

Γειάσας εγώ είμαι χημικός δεν είμαι Γιατρός αλλά θα ήθελα να συμμετάσχω στην διαβούλευσή σας για το άρθρο 72 σαν ασθενής.Είμαι καρκινοπαθής εδώ και δύο χρόνια κάνω χημιοθεραπεία κάθε 15 μέρες.
Θα ήθελα να τονίσω πόσο σημαντικό είναι το έργο των παθολόγων ογκολόγων γιαυτό θα πρέπει και η όλη επιμόρφωσσή τους να ειναι ανάλογη του έργου που προσφέρουν Αλίμονο αν όλα αυτά τα τοξικά χημικά διαλύματα που μπαίνουν στο σώμα μας σεν δίδονται από όσο το δυνατόν πιό καταρτισμένους γιατρούς.
Εμείς οι ασθενείς θέλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στον γιατρό και η εμπιστοσύνη είναι συνάρτηση της εμπειρίας και της γνώσης του γιατρού πάνω στο αντικείμενο που λέγεται καρκίνος.
Εχουν γεμίσει τα νοσοκομεία με γιατρούς αλλοδαπούς η με αγορασμένα πτυχία στην αλλοδαπή μην γεμίσουμε και με ανεκπαίδευτους .Εν πάση περιπτώσει αν εφαρμοσθεί αυτό δηλαδή να παίρνουν ειδικότητα σε δύο η τρία χρόνια ας έχουν ένα διακριτικό στο πέτο για να αναγνωρίζουμε και μείς οι ασθενείς τους καταρτισμένους από τους ανεκπαίδευτους
Ευχαριστώ πολύ
Τάσος

#15 Σχόλιο Από Γιώργος Παπαξοϊνης Στις 25 Δεκεμβρίου 2010 @ 22:49

Με έχουν καλύψει απόλυτα οι απόψεις των συναδέλφων. Θα ήθελα να εκφράσω και εγώ την αντίθεσή μου στο άρθρο 72. Έχω λάβει την ειδικότητα της Παθολογικής Ογκολογίας μετά από 6ετή εκπαίδευση (3 έτη Παθολογία + 3 έτη Ογκολογία). Με απογοήτευση διαπιστώνω πως εν έτει 2010 και παρά τη γενική διαπίστωση πως το Ελληνικό Κράτος πρέπει να ξεπεράσει τον παλιό κακό εαυτό του, τα φαινόμενα των φωτογραφικών διατάξεων και των «παραθύρων» στους νόμους συνεχίζουν να υφίστανται…
Έχετε αναλογιστεί πως μιλάμε για γιατρούς και ανθρώπινες ζωές?? Για πόσο καιρό θα συνεχίσει αυτή η επικίνδυνη ανευθυνότητα??

#16 Σχόλιο Από ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΘΑΛΙΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΓΝ ΧΑΝΙΩΝ Στις 27 Δεκεμβρίου 2010 @ 19:34

Με το ΠΔ 204/1998 καθιερώθηκε η ειδικότητα της Παθολογικής Ογκολογίας. Στο άρθρο 5 (μεταβατικές διατάξεις) χορηγείτο κατ’ εξαίρεση για 1 έτος χωρίς εξετάσεις ο τίτλος ειδικότητας σε γιατρούς των Ογκολογικών νοσοκομείων με προϋπηρεσία 5 χρόνια. Ήδη από το 1999 διαπιστώθηκαν παρατυπίες στη διαδικασία (έγγραφο Υπουργείου Υγείας 3895/30-6-1999) και χορηγήθηκε η ειδικότητα σε ορισμένους γιατρούς που δεν πληρούσαν τις τυπικες προϋποθέσεις του ΠΔ (τα στοιχεία στη διάθεση του Υπουργείου, εάν αυτά ζητηθούν επίσημα).
Το θέμα απονομής της ειδικότητας Παθολογικής Ογκολογίας επαναφέρεται και φοβάμαι ότι πρόκειται για οπισθοδρόμηση στους κανόνες δικαίου (με επιπλέον κίνδυνο νέας νόθευσης των διατάξεων του νόμου).

#17 Σχόλιο Από Αθανάσιος Καραμπεάζης Στις 30 Δεκεμβρίου 2010 @ 18:48

Είμαι Παθολόγος-Ογκολόγος και έχω λάβει την ειδικότητα με τον προβλεπόμενο από το νόμο τρόπο (6 χρόνια εκπαίδευση και εξετάσεις). Η επιχειρούμενη χορήγηση της ειδικότητας με το άρθρο 72 δεν φαίνεται να εξυπηρετεί καμιά ανάγκη του συστήματος υγείας ενώ επιπλέον οδηγεί τουλάχιστον σε υποβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας στους καρκινοπαθείς.

Υπάρχει πλέον ικανός αριθμός συναδέλφων που επέλεξαν, ακολουθώντας τους κανόνες και νόμους του κράτους, να εκπαιδευτούν στην ιδιαίτερα απαιτητική και ταχέως εξελισσόμενη αυτή ειδικότητα, ώστε να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες. Πολλοί δε από αυτούς χρειάστηκε να καθυστερήσουν την καριέρα τους με αναμονές (αντί να συνεχίσουν την Παθολογία περιμένοντας μια μελλοντική «τροποποίηση» για να τακτοποιηθούν).
Επίσης, οι συνάδελφοι Παθολόγοι που ήδη εργάζονται σε ογκολογικές κλινικές, συνεχίζουν την εργασία τους κανονικά, ανεξάρτητα από τίτλο ειδικότητας. Επομένως ποιούς ιατρούς αφορά αυτή η φωτογραφική διάταξη και ποια ανάγκη έρχεται να καλύψει?

Αναρωτήθηκε ο νομοθέτης ποια είναι η θέση του καρκινοπαθούς και αν θα ήθελε να αντιμετωπίζεται από ιατρούς με αγνώστου βαθμού εκπαίδευση-επάρκεια και ενασχόληση με τα σχετικά νοσήματα? (Οι προς αναγνώριση Παθολόγοι μπορεί ωραιότατα να ασχολούνται επί χρόνια με οτιδήποτε άλλο εκτός από τον καρκίνο και να διατηρούν ανάμνηση μόνο αυτών που περιστασιακά και όχι από επιλογή είδαν πριν κάποια χρόνια σε κάποια ογκολογική κλινική).

Αποτελεί βέβαια παγκόσμια πρωτοτυπία η αναγνώριση επαγγελματικής επάρκειας σε ιατρική ειδικότητα χωρίς καμιά αξιολόγηση (εξετάσεις).

Η αδικαιολόγητη αυτή τροποποίηση προκαλεί αγανάκτηση και απογοήτευση σε όσους επιλέγουν να «παίξουν» με τους κανόνες.