Άρθρο 57 – Πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές

1. Τα μέλη που παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου, τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Αντιπροσώπων, τις αποφάσεις των Περιφερειακών Συνελεύσεων ή επιδεικνύουν διαγωγή αντίθετη προς το συμφέρον και το κύρος του Συλλόγου και μη συνάδουσα με το επάγγελμα του οδοντοτεχνίτη, ελέγχονται πειθαρχικά, ανεξάρτητα από ενδεχόμενη ποινική ευθύνη τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
2. Πειθαρχικό παράπτωμα αποτελεί ιδίως κάθε υπαίτια παράβαση των καθηκόντων και των υποχρεώσεων που προβλέπονται για τους οδοντοτεχνίτες από τις διατάξεις του παρόντος νόμου, του Κώδικα Δεοντολογίας Οδοντοτεχνιτών, του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Συλλόγου, των αποφάσεων του κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου και της Διοικούσας Επιτροπής του οικείου Περιφερειακού Τμήματος. Ο έλεγχος και η αξιολόγηση των παραπτωμάτων των οδοντοτεχνιτών γίνεται από το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Κάθε κακούργημα, τελούμενο από οδοντοτεχνίτη, αποτελεί και αυτοτελές πειθαρχικό παράπτωμα. Επίσης, κάθε πλημμέλημα, που η διάπραξή του και η σχετική καταδίκη είναι ασυμβίβαστες με την άσκηση του επαγγέλματος του οδοντοτεχνίτη αποτελεί αυτοτελές πειθαρχικό παράπτωμα.
3. Οι επιβαλλόμενες από το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο ποινές είναι: α) έγγραφη επίπληξη, β) πρόστιμο, γ) προσωρινή παύση εξασκήσεως του επαγγέλματος του οδοντοτεχνίτη από δεκαπέντε (15) ημέρες έως (6) έξι μήνες και δ) οριστική παύση εξασκήσεως του επαγγέλματος του οδοντοτεχνίτη. Το πρόστιμο περιέρχεται στα οικεία Περιφερειακά Τμήματα και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.
Οι ποινές της επίπληξης και του προστίμου μπορεί να επιβληθούν σωρευτικά.
Η ποινή της οριστικής παύσης ασκήσεως του επαγγέλματος του οδοντοτεχνίτη, μπορεί να επιβληθεί εάν ο οδοντοτεχνίτης: α΄) τιμωρηθεί εντός τριετίας από το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο με δύο τουλάχιστον πειθαρχικές ποινές προσωρινής παύσης εξασκήσεως του επαγγέλματος του οδοντοτεχνίτη, β΄) καταδικασθεί με αμετάκλητη απόφαση για κακούργημα, γ΄) καταδικασθεί με δύο τουλάχιστον αποφάσεις για πλημμέλημα κατά την άσκηση ή με αφορμή την άσκηση του επαγγέλματός του.

  • 17 Μαΐου 2016, 20:53 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΗΣ

    μιλαμε για απαραδεκτα πραγματα!!!! οι επιστημονες οδοντικης τεχνολογιας εχουν , περαν του επαγγελματος του οδοντοτεχνιτη,και αλλα δικαιωματα και καθηκοντα, οπως αυτα περιγραφονται στο ΠΔ83/89 αλλα και σε κοινοτικες οδηγιες. θα ελεγχονται πειθαρχικα, απο αποφοιτους τεχνικων λυκειων οι οποιοι δεν εχουν επιστημονικη γνωση και αρμοδιοτητα, για θεματα που αποτονται της επιστημης;;; θα ελεγχονται επειδη θα εφαρμοζουν τα επαγγελματικα τους δικαιωματα και υποχρεωσεις,με τα οποια θα διαφωνουν οι , περισσοτεροι αριθμητικα, εμπειροτεχνιτες;;; ποιους κοροιδευει η ποεο, οταν σε εγγραφο της αναφερει οτι οι αποφοιτοι ΔΕ ειναι βοηθοι οδοντοτεχνιτες χωρις δικαιωμα ιδρυσης εργαστηριου, αλλα ως βοηθοι οδοντοττεχνιτες τωρα μποορουν να ειναι επιστημονικα υπευθυνοι;;; ποιους κοροιδευουν, οταν αποκρυπτουν οτι οι ιδιοι ζηταγανε απο την προηγουμενη Ηγεσια του Υπ.Υγειας, την εφαρμογη της νομοθεσιας για τον υπευθυνο παραγωγης επιστημονα πτυχιουχο ΑΕΙ…;;;;