Άρθρο 50 – ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ – Σύσταση – Επωνυμία – Έδρα

1. Συστήνεται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ» (Π.Σ.Ο.), το οποίο υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργού Υγείας.
2. Έδρα του Π.Σ.Ο. ορίζεται η Αθήνα. Ο Σύλλογος έχει Περιφερειακά Τμήματα, τα οποία εδρεύουν στην έδρα των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας και συστήνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
3. Ο Π.Σ.Ο. δεν χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Έχει δική του περιουσία, οικονομική, διοικητική και διαχειριστική αυτονομία και αυτοτέλεια.

  • 22 Μαΐου 2016, 13:16 | Παναγιώτης Μαυρομάτης

    Η σύσταση του «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ» αποτελεί μια σημαντική νίκη του οδοντοτεχνικού κλάδου και συνεισφέρει στην ουσιαστική αναβάθμιση του επαγγέματος, επιτυχία που απορρέι από τους μακροχρόνιους αγώνες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας. Ο κλάδος οφείλει να πορευτεί-και θα το πράξει- αδιαίρετος προς την ισχυροποίηση και την εδράιωση του ως κλαδος επαγγελματιών υγείας, και μόνο κακές προθέσεις μπορεί να φέρουν ατεκμηρίωτες φωνές περί του αντιθέτου.

  • 21 Μαΐου 2016, 19:00 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Oι οδοντοτεχνίτες των Mέσων Σχολών (απολυτηριούχοι κατά Κουτσοπόδη) έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην οδοντοτεχνική σαν τέχνη και σαν επιστήμη, μερικοί δε από αυτούς είναι καταξιωμένοι συνάδελφοι και σε διεθνές επίπεδο με αρκετές παρουσιάσεις εργασιών απαράμιλλης τεχνικής και έχουν επαινεθεί για αυτό.
    Υπήρξαν πρωτεργάτες της αναβάθμισης του επαγγέλματος, μέσω του ΤΕΙ, συμμετείχαν δε ολοψύχως σε αυτή την προσπάθεια και τούτο γιατί διέβλεπαν την εκπαιδευτική δυνατότητα που μόνο τα ΤΕΙ μπορούσαν να προσφέρουν.
    Επομένως το να ρίχνονται στον επαγγελματικό καιάδα και μάλιστα με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, αποτελεί ντροπή, μόνο και μόνο επειδή μερικοί φαντασιώνονται να γίνουν «υπογραφάκηδες» της δουλειάς τους.
    Οι ισχυρισμοί Κουτσοπόδη είναι άστοχοι, δεν προάγουν τον κλάδο και είναι σε λάθος κατεύθυνση.
    Το προταθέν σχέδιο νόμου έρχεται να εκπληρώσει πάγιο αίτημα ολοκλήρου του κλάδου, δεν λειτουργεί στη λογική των αποκλεισμών και νομίζω ότι μόνο θετικά θα προσφέρει.
    Παραλληλισμούς περί ιατρών, χειροπράχτων κλπ δεν τα σχολιάζω. Ανήκουν στη σφαίρα του κωμικού.
    ΥΓ: Παρακαλώ να συμπεριληφθεί να απαλειφθεί το «βοηθός οδοντοτεχνίτη», δεν έχει κανένα νόημα. Οδοντοτεχνίτες είναι ΤΕ εκπαίδευσης ΤΕΙ και οδοντοτεχνίτες ΔΕ δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Προγενέστερος νόμος καθορίζει πώς λαμβάνουν επαγγελματικά δικαιώματα οι μεν και οι δε.

  • 21 Μαΐου 2016, 02:36 | ΧΑΤΖΗΜΠΑΤΖΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    Ως απόφοιτος οδοντικής τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας με επαγγελματική εμπειρία άνω των 15 ετών, θεωρώ την δημιουργία του Πανελληνίου Συλλόγου Οδοντοτεχνιτών ένα τεράστιο βήμα μπροστά για την αναβάθμιση του κλάδου και την πρόοδο του επαγγέλματος της οδοντικής τεχνολογίας. Συγκεντρώνει όλους τους επαγγελματίες του κλάδου κάτω από μια «ομπρέλα», διασφαλίζει την ποιότητα των εργασιών, θωρακίζει την ελληνική οικονομία αλλά και την υγεία των ασθενών από αμφιβόλου ποιότητας οδοντοτεχνικών εργασιών είτε αυτές προέρχονται από παράνομα εργαστήρια χωρίς άδεια είτε από τρίτες χώρες (κυρίως Τουρκία και Κίνα).

  • 20 Μαΐου 2016, 19:51 | ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Eπιτέλους ηρθε η ωρα να αποκατασταθεί η αδικία και οι οδοντοτεχίτες να παρουν αυτό που πραγματικά αξίζουν σε ενα σύγχρονο και ευνομούμενο κρατος.Προσωπικές στρατηγικές δεν ειναι ανεκτες απο τους συναδέλφους οδοντοτεχνίτες.Στη ΠΟΕΟ αξίζουν πολλά μπράβο για την επιμονή τους κανείς δε θα βγει ζημιωμένος απο τη σύσταση ΠΣΟ.

  • Ονομάζομαι Γεώργιος Πασιάς και είμαι απόφοιτος Β/θμιας εκπαίδευσης με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αναγνωρισμένη από το Ελληνικό κράτος. Θέλω να εκφράσω τη αντίθεσή μου στο σχόλιο του κ.Κουτσοπόδη,σε σχέση με το τίτλο σπουδών που φέρει κάθε συνάδερφος.
    Κύριε Πρόεδρε, από τα 20 χρόνια που είμαι εργαστηριούχος οδοντοτεχνίτης, τα τελευταία 17 χρόνια συνεργάζομαι με το Μεταπτυχιάκο Τμήμα Προσθετικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ανώτατος φορέας εκπαίδευσης. Κατασκευάζω εργασίες που έχουν δημοσιευτεί σε έγκειρα επιστημονικά περιοδικά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Με έχουν καλέσει να συμμετάσχω ως ομιλητής, σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στα 20 χρόνια που είμαι εργαστηριούχος οδοντοτεχνίτης περισσότεροι από 20 φοιτητές απόφοιτοι των Τ.Ε.Ι έχουν έρθει στο εργαστήριό μου για να κάνουν την πρακτική τους άσκηση. Πριν από 10 ημέρες έκανα ένα πρακτικό σεμινάριο στα γραφεία της Ομοσπονδίας όπου παρακολούθησαν περισσότεροι από 60 απόφοιτοι των Τ.Ε.Ι.
    Ρωτώ λοιπόν κ.Πρόεδρε πόσο ο τίτλος σπουδών που φέρει κάθε συνάδερφος και που έχει πιστοποιήσει το Ελληνικό Κράτος ,τον κάνει λιγότερο ή περισσότερο σωστό και ηθικό επαγγελματία, ικανό να ασκήσει το επάγγελμά του?
    Υ.Γ.:
    Θεωρώ ότι η θέση του κ.Κουτσοπόδη είναι προσβλητική απέναντι σε όλους τους συναδέρφους που φέρουν Β/θμιο τίτλο σπουδών ως μη ικανούς να ασκούν το επάγγελμα του οδοντοτεχνίτη.

  • 20 Μαΐου 2016, 15:05 | Λιβογιάννης Ευάγγελος, Οδοντοτεχνικός Τ.Ε.

    Η θεσμοθέτηση του Π.Σ.Ο. ΝΠΔΔ είναι απόλυτη αναγκαιότητα, ώστε να αναβαθμιστεί το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό των οδοντοτεχνικών εργαστηρίων, δια της συνεχούς επιμόρφωσης, αποτελεσματικής οργάνωσης και εποπτείας του.
    Είναι μία δικαίωση για όλους εμάς τους αδειούχους Οδοντοτεχνίτες Τ.Ε. και Δ.Ε., που δεκαετίες τώρα συνυπάρχουμε δημιουργικά, με αλληλοσεβασμό στο κοινό συνδικαλιστικό μας όργανο την Π.Ο.Ε.Ο., συχνά στα ίδια εργαστήρια και μας ενώνουν κοινά προβλήματα και κοινές ελπίδες.
    Οι εμπλεκόμενοι φορείς και το Τ.Ε.Ι. Οδοντικής Τεχνολογίας πρέπει να συνδράμουν στην καλή οργάνωση του Π.Σ.Ο. ΝΠΔΔ. Είναι Δημόσιο συμφέρον.

  • 20 Μαΐου 2016, 14:55 | pasias georgios

    Ονομάζομαι Γεώργιος Πασιάς και είμαι απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.Απεθύνομαι σε σχόλιο του κ.Κουτσοπόδη σχετικά με τις τοποθετήσεις του ότι ένας απόφοιτος Β/θμιας εκπαίδευσης δεν έχει την επαγγελματική και επιστημονική κατάρτηση ένας εκ των οποίων είμαι και εγώ.Κύριε Πρόεδρε θέλω να επισημάνω ότι στα 20 χρόνια εργαστηριούχος οδοντοτεχνίτης συνεργάζομαι με το Μεταπτυχιακό Τμήνα Προσθετικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών,ο Ανώτατος φορέας Επιστημονικής εκπαίδευσης,επί 15 συνεχόμενα έτη,εκτελώντας εργασίες προς δημοσίευση σε έγκυρα περιοδικά Ελληνικού και ξένου τύπου.΄Οπως επίσης πάνω από 20 απόφοιτοι των Τ.Ε.Ι. έχουν σταλεί στο εργαστήριό μου προς εκπαίδευση για την πρακτική τους εξάσκηση.΄Εχω συμμετάσχει ως ομιλητής, σε επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια τόσο εντός Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό.Πριν από 10 ημέρες έγινε πρακτική επίδειξη στο γραφεία της Ομοσπονδίας,όπου 60 συμμετέχοντες, που ήταν απόφοιτοι των Τ.Ε.Ι. ήρθαν να παρακολουθήσουν την πρακτική επίδειξη.Αναρωτιέμαι κ.Πρόεδρε η αναγνώρη προς το πρόσωπό μου παρότι είμαι απόφοιτος Β/θμιας εκπαίδευσης έγκειται στον τίτλο σπουδών που φέρω?
    Υ.Γ.
    Θεωρώ ότι ο κ.Κουτσοπόδης προσβάλει όλους όσους είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες απόφοιτοι Β/θμιας εκπαίδευσης με τις τοποθετήσεις του.

  • 19 Μαΐου 2016, 18:05 | Μητρουσης Θεοδωρος

    Ειναι ηθικο με εναν νομο να καταργουνται τα δικαιωματα ολων αυτων των ανθρωπων – συναδελφων που υπηρετησαν τον κλαδο και προσφεραν στο κοινωνικο συνολο; Ειναι ηθικο κ. Κουτσοποδη να επιμενετε ελπιζοντας πως με την καταργηση των δικαιωματων μας εσεις θα φερετε την «Ανοιξη» στο Κοινωνικο Συνολο; Αυτους που θελετε να απαξιωσετε κ. Προεδρε αξιζουν πολλα περισσοτερα απο οτι φανταζεστε. Αυτοι οι συναδελφοι εδειξαν τοσες δεκαετιες την αξια τους οχι μονο στη χωρα μας αλλα και σε χωρες του εξωτερικου ειτε με εργασιες , ειτε με την συμμετοχη τους σε ημεριδες ‘η συνεδρια , ειτε με ευρεσιτεχνιες . Αυτους που αμφισβητειτε ισως να κατασκευασανε καποια προσθετικη εργασια για το στομα σας , σιγουρα ομως για το στενο σας περιβαλλον οταν εσεις δεν ειχατε καμια σχεση με το επαγγελμα -τεχνη του οδοντοτεχνιτη . Επισης να σας θυμησω οτι τα ρασα δεν κανουν τον παπα. Ειστε σιγουρος πως οι συναδελφοι μας απο το Τ.Ε.Ι ειναι καθ’ολα ετοιμοι να αναλαβουν τετοιες ευθυνες που εχει ενα εργαστηριο , ως επιχειρηση ; Εχουν τοσες δυνατοτητες της τεχνης και τοσες δυνατοτητες για την Αισθητικη και την Λειτουργικοτητα που απαιτουνται στη Συγχρονη πρακτικη εφαρμογη;

    Παρακαλω να λαβετε υπ’οψιν και τους συναδελφους αποφοιτους απο τα Τ.Ε.Ι που εχουν εργαστηρια και δεν συμφωνουν με την τακτικη σας. Καλο θα ηταν να τους ρωτησετε , γιατι φοβαμαι στο τελος θα κανετε κακο στον κλαδο μας.

    Αντιλαμβανομαι τη ζεση του νεαρου της ηλικιας σας αλλα κανετε λαθος.

    Δεν μπορειτε να φερεστε με αποψεις του παρελθοντος και με νοοτροπια του 1950. Ειναι ανεπιτρεπτο να μας θεωρειτε μη ικανους και να μην σας ενδιαφερει ποσα κοινωνικα και επαγγελματικα προβληματα θα δημιουργηθουν. Ακομη και αν μια αποψη ειναι απολυτως σωστη δεν μπορει να εφαρμοστει αμμεσα. Παντα χρειαζεται ενα μεταβατικο σταδιο για τη προσαρμογη των νεων δεδομενων.

    Κυριε Προεδρε θετω υπ’οψιν σας πως αυτοι οι συναδελφοι του Δημοτικου και των αλλων σχολων , εγκεκριμενες απο την Ελληνικη Πολιτεια , διαθετοντας χρονο-χρηματα και πολλη αγαπη για την τεχνη επιμορφωνονται συνεχως με Ημεριδες και Συνεδρια , ανεβαζοντας το τεχνικο και επιστημονικο επιπεδο και με την Αγαπη τους αυτη ηταν συμφωνοι για την δημιουργια των Τ.Ε.Ι.

    Μαλλον πρεπει να ειστε ευγνωμονες προς ολους αυτους που προσπαθειτε να αγνοησετε.

  • Ενα μεγάλο στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που αποφάσισε , μετά από πολλούς αγώνες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών , να αποκαταστήσει μία παράφορη αδικία δεκαετιών προς τους οδοντοτεχνίτες, τον μοναδικό κλάδο επαγγελμάτων υγείας που λειτουργούσε με μορφή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου , όταν άλλες ειδικότητες όπως Ιατροί , Οδοντίατροι, Φυσιοθεραπευτές, Οπτικοί κλπ , εδώ και χρόνια είχαν δικαίως θεσμοθετηθεί σαν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, με ότι αυτό συνεπάγεται.

  • ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓ. ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

    – Προστίθεται η πρόταση στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 50:

    «… Με απόφαση του ΚΔΣ δύναται η σύσταση περιφερειακών τμημάτων στις έδρες Νομών όπου η δύναμη υπερβαίνει τα πενήντα μέλη.»

  • 17 Μαΐου 2016, 19:32 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΗΣ

    οι πτυχιουχοι ΤΕΙ Οδοντικης Τεχνολογιας, βαση του πτυχιου τους και της ισχυουσας νομοθεσιας, ειναι ΟΔΟΝΤΙΚΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕς ΜΕ επαγγελμαιτικη και επιστημονικη δραση και ευθυνη, που δεν εχουν οι αδειουχοι οδοντοτεχνιτες αποφοιτοι Α/βαθμιας και Β/θμιας επαγγελματικης εκπαιδευσης. ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ, ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ και ηθικη τελικα, υποβαθμιζονται και μετονομαζονται σε οδοντοτεχνιτες;;οι παρανομιες και παρατυπιες του ν. 1666/86 πλεον επεκτεινονται και σε αλλες ειδικοτητες;