Άρθρο 27 – Ένταξη ιατρών χωρίς ειδικότητα στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ

1. Ιατροί χωρίς ειδικότητα, οι οποίοι, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, υπηρετούν στις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, εντάσσονται ως γενικοί ιατροί στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ: α) ως Επιμελητές Β΄, με χρόνο προϋπηρεσίας μέχρι δεκαπέντε (15) έτη έτη, β) ως Επιμελητές Α΄, με χρόνο προϋπηρεσίας από δεκαπέντε (15) μέχρι είκοσι πέντε (25) έτη και γ) ως Διευθυντές, με χρόνο προϋπηρεσίας άνω των είκοσι πέντε (25) ετών.
2. Η ένταξη των ιατρών των προηγουμένων παραγράφων στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ, προϋποθέτει προηγούμενη σχετική αίτηση των ενδιαφερομένων και αξιολόγησή τους από το Συμβούλιο αξιολόγησης του άρθρου 25 του παρόντος.
3. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζεται ο χρόνος και ο τόπος κατάθεσης των αιτήσεων των ιατρών, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο χρόνος και ο τρόπος της αξιολόγησής τους καθώς και κάθε άλλη αναγκαία για την εφαρμογή του άρθρου αυτού λεπτομέρεια.

  • 22 Μαΐου 2016, 23:59 | Παπαβασιλείου Αγγελική

    Διανύοντας τον τρίτο χρόνο ειδικότητας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής αναρωτιέμαι γιατί να μην κάνω μια πολυετή στάση ως ιατρός άνευ ειδικότητας και να λάβω τον τίτλο ειδικότητας χωρίς εξετάσεις , χωρίς παρακολούθηση τμημάτων, χωρίς Τ.Ε.Π…Νιώθω απογοητευμένη, στεναχωρημένη και αδικημένη …Ελπίζω και αισιοδοξώ την οριστική άρση αυτού…Η ειδικότητα της Γενικής /Ιατρικής είναι αναγνωρισμένη ειδικότητα και όπως και οι υπόλοιπες απαιτούν πολυετή θητεία στις κλινικές καθώς και στην Π.Φ.Υ. και φυσικά μελέτη καθώς και επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις …
    Αν γνώριζε κάποιος πόσο διάβασμα χρειάζεται για να γίνει και κυρίως να παραμείνει γενικός ιατρός μάλλον δε θα το αποφάσιζε ποτέ … Αντιμετώπιση επειγόντων , διαχείριση και παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων , πρόληψη , παραπομπή ή μη περιστατικών , συνέργεια με τις υπόλοιπες ειδικότητες και πολλά άλλα αντικατοπτρίζουν τον γενικό ιατρό …ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να απονέμεται ένας τίτλος ιατρικής ειδικότητας όχι μόνο χωρίς εκπαίδευση αλλά και χωρίς εξετάσεις
    Παπαβασιλείου Αγγελική
    Ειδικευόμενη Γενικής /Οικογενειακής Ιατρικής

  • 22 Μαΐου 2016, 23:37 | ΣΕΥΠ ΠΕΔΥ Θεσ/νίκης-Β.Ελλάδος

    Επειδή υπάρχουν αντιδράσεις κυρίως των γενικών γιατρών για την ένταξη των γιατρών χωρίς ειδικότητα, να διευκρινιστεί ότι η ενέργεια αυτή δεν αποτελεί απονομή τίτλου ειδικότητας άλλα μισθολογική τακτοποίηση λίγων δεκάδων γιατρών μεγάλης σχετικά ηλικίας οι οποίοι χρόνια υπηρέτησαν το σύστημα και αναγκάστηκαν λόγω του νόμου Γεωργιάδη να κλείσουν τα ιατρεία τους.

  • 22 Μαΐου 2016, 23:33 | Χρήστος Λιονής

    Σε μια περίοδο που η επένδυση στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται στην ΠΦΥ αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών της, η διάταξη αυτή εμφανίζεται ως παραφωνία και θα πρέπει να εξετασθεί η απάλειψη της. Η διάταξη αυτή επίσης εισάγει και θέματα ισότητας με άλλους γιατρούς που υποχρεώθηκαν σε εξετάσεις απόκτησης της ειδικότητας. Μεταβατικά διαστήματα συζητήθηκαν και εξετάστηκαν και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Πορτογαλία, αρκετά χρόνια πίσω αλλά και εκεί εκπαιδευτικά σχήματα χρησιμοποιήθηκαν για την απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων που χρειάζονται οι γιατροί αυτοί για να ικανοποιούν τα ελάχιστα standrads που απαιτούν οι υπηρεσίες ΠΦΥ. Ένα εκπαιδευτικό σχήμα θα πρέπει να συζητηθεί και να προβλεφθεί για τους ιατρούς αυτούς που θα πρέπει να αποκτήσουν την ειδικότητα της γενικής ιατρικής μετά από εξετάσεις.

    Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας να διαβάσετε τα σχόλια μου.

    Χρήστος Λιονής
    Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
    Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης

  • 22 Μαΐου 2016, 21:07 | Διονυσιος Λαμπαδάριος

    Είναι ένα δικαιο αίτημα που αφορά κάτω των 30 συναδέλφων Πανελλαδικά. 8-10 στην μεγάλη 1η ΥΠΕ.Εχει ξαναγίνει και παλιώτερα μισθολογική και βαθμολογική εξομοιωση με την προυπόθεση 20 ετών ενεργού δράσης. (on the job trainning) Eίναι εμπειρότατοι συνάδελφοι που εργαζόμενοι σε κεντρικά πολυκαταστήματα και ως οικογενειακοί γιατροί έχουν άπειρη εμπειρία και ζηλευτή κλινική αξία.

  • 22 Μαΐου 2016, 20:49 | VASILIS. V.

    ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

    ΟΠΩΣ ΕΙΔΑΤΕ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΓΕΝ. ΙΑΤΡΟΥΣ ,ΤΗΝ ΕΛΕΓΕΙΑ, ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΓΕΝ. ΙΑΤΡΩΝ, ΤΗΝ ΕΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΛΠ, ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 27 ΕΝΤΑΣΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΩΣ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΣΤΟ ΕΣΥ.

    ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΕΝΤΑΞΕΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΕΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΟΣ ΙΑΤΡΟΥΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΙΣΤ/ΚΟ Γ.Ι. ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΣΥΝΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΒΛΗΤΟ ΤΡΟΠΟ ΔΙΟΤΙ ΑΛΛΩΣ ΟΠΩΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ Η ΕΛΕΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ , ΚΑΙ ΗΔΗ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ 2004, ΘΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 27 ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 2004 ,ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΗΘΗΚΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΠΗΡΑΝ.

    ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΝΕΜΗΘΕΙ Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ. ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΟΧΟΙ Η ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΠΙΣΤ/ΚΟΥ ΓΕΝ. ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΛΟΓΩ ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΠΔ 38/2004 (ΑΡΘΡΟ 9) ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΩΤΕΡΟΥ ΠΔ 38/2010 (ΑΡΘΡΟ 30) ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΡΘΡΟ 30 ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΙΣΤ/ΚΟ ΓΕΝ. ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΙΣΧΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ Ε.Ε.
    ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΣΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΟΜΟΙΩΘΟΥΜΕ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ , ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΔΥ-ΚΥ.

    ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ Γ.Ι. ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΠΕΔΥ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΣΥ ΩΣ ΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ.
    ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ Γ.Ι. (ΔΗΛΑΔΗ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1/1/1995) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΟ ΕΣΥ ΑΛΛΑ ΩΣ ΙΑΤΡΟΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΟΜΟΙΩΘΟΥΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΔΥ-ΚΥ.

    ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 27 ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ 2 ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΙΑΤΡΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 90% , ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΙΣΤ/ΚΟ , ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΠΕΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 27 ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΚΥΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΝΕΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ :

    ΑΡΘΡΟ 27. ΕΝΤΑΞΗ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΔΥ-ΚΥ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ.

    1) ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΑΣΕΙ ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΔ. 38/2004 (ΑΡΘΡΟ 9) ΚΑΙ ΤΟ ΠΔ 38/2010 (ΑΡΘΡΟ 30) ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΣΤΙΣ ΜΥ ΤΟΥ ΠΕΔΥ-ΚΥ ΩΣ ΙΑΤΡΟΙ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΒΑΣΕΙ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΩΣ ΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ : Α) ΩΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ Β ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕΧΡΙ 7 ΕΤΗ , Β) ΩΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ Α ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟ 7 ΕΩΣ 15 ΕΤΗ ΚΑΙ Γ) ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 15 ΕΤΩΝ.

    2) ΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΣΤΙΣ ΜΥ ΤΟΥ ΠΕΔΥ-ΚΥ ΩΣ ΙΑΤΡΟΙ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΩΣ ΙΑΤΡΟΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ :Α) ΩΣ ΕΠΙΜ. Β ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕΧΡΙ 10 ΕΤΗ , Β) ΩΣ ΕΠΙΜ. Α ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 20 ΕΤΗ ΚΑΙ Γ) ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 20ΕΤΩΝ.

    ΕΤΣΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΟ ΚΑΙ ΣΥΝΝΟΜΟ ΜΕ ΤΑ ΠΔ 38/2004 ΚΑΙ 38/2010 , ΔΕΝ ΑΝΤΙΒΑΙΝΕΙ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΕ 93/16/ΕΟΚ (ΑΡΘΡΟ 36) ΚΑΙ 2005/36/ΕΚ (ΑΡΘΡΟ 30) , ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΙΑΤΡΟ.

  • 22 Μαΐου 2016, 16:20 | ΑΒΑΚΙΑΝ ΙΩΑΝΝΑ

    Η ειδικότητα της γενικής ιατρικής δεν είναι απλώς μία ακόμα ειδικότητα είναι ένας κοινωνικός θεσμός που σε χώρες που λειτουργεί υπό τις σωστές προυποθέσεις ( π.χ Αγγλία )έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της υγείας της κοινότητας και την εξοικονόμηση έμψυχων και υλικών πόρων σχετικά με την υγεία , αλλιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης . Το έργο λοιπόν που πρέπει να επιτελέσει ένας ειδικός ιατρός Γενικής Ιατρικής δεν μπορεί ούτε να το συλλάβει ως έννοια ένας ανειδίκευτος απόφοιτος ιατρικής σχολής. Αν η πολιτεία θέλει να έχει όφελος από αυτή την ειδικότητα ,που μεταφράζεται σε οικονομία πόρων για την υγεία, πρέπει να την αφήσει στα χέρια των Ειδικών χωρίς να την λερώνει με παράσιτα. Προτείνω στους υπεύθυνους της κεντρικής εξουσίας να κάνουν μια έρευνα στα χωριά τους και να ρωτήσουν τις οικογένειές τους και τους ψηφοφόρους τους τι είδους γιατρός θα προτιμούσαν να τους εξυπηρετεί Ειδικός ή ανειδίκευτος( ισάξιος ενός αγροτικού ιατρού ). Αυτοί είναι ίσως οι μόνοι που έχουν βιώσει και έχουν καταλάβει τη διαφορά και δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω!

  • 21 Μαΐου 2016, 19:44 | Δ. Κουναλάκης

    Υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία όπου οι γιατροί χωρίς ειδικότητα που εργάζονται στην ΠΦΥ λαμβάνουν πιστοποιητικό γενικής ιατρικής ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στην θέση τους.
    Αν θέλετε να τους δώσετε ειδικότητα κατ’ απονομή, με βάση το τι κάνανε μέχρι σήμερα στην θέση που βρισκόντουσαν, μάλλον πρέπει να τους βάλετε σε θέση επιμελητή παθολογίας και όχι γενικής ιατρικής. Υπάρχει και σχετική υπουργική απόφαση, όπου ο γενικός ιατρός πραγματοποιεί ότι και ο παθολόγος.

  • 21 Μαΐου 2016, 15:22 | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΕΛΕΓΕΙΑ)

    Οι επίσημοι Φορείς της Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής, Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) και Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής (ΕΝΩΣΗ), αφού μελέτησαν το υπόψη Σχέδιο Νόμου «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», αντιμετώπισαν με έκπληξη και αγανάκτηση τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 27 – Ένταξη ιατρών χωρίς ειδικότητα στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ. Το άρθρο 27 περιλαμβάνει τα εξής: «1. Ιατροί χωρίς ειδικότητα, οι οποίοι, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, υπηρετούν στις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, εντάσσονται ως γενικοί ιατροί στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ: α) ως Επιμελητές Β΄, με χρόνο προϋπηρεσίας μέχρι δεκαπέντε (15) έτη έτη, β) ως Επιμελητές Α΄, με χρόνο προϋπηρεσίας από δεκαπέντε (15) μέχρι είκοσι πέντε (25) έτη και γ) ως Διευθυντές, με χρόνο προϋπηρεσίας άνω των είκοσι πέντε (25) ετών.
    2. Η ένταξη των ιατρών των προηγουμένων παραγράφων στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ, προϋποθέτει προηγούμενη σχετική αίτηση των ενδιαφερομένων και αξιολόγησή τους από το Συμβούλιο αξιολόγησης του άρθρου 25 του παρόντος.
    3. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζεται ο χρόνος και ο τόπος κατάθεσης των αιτήσεων των ιατρών, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο χρόνος και ο τρόπος της αξιολόγησής τους καθώς και κάθε άλλη αναγκαία για την εφαρμογή του άρθρου αυτού λεπτομέρεια.»
    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) δηλώνει:
    H Γενική Ιατρική είναι στη χώρα μας έγκριτη ειδικότητα μετά και την έκδοση Π.Δ από το 1986, όπου περιγράφεται το πρόγραμμα εκπαίδευσης και η υποχρέωση εξετάσεων για τη λήψη του τίτλου της. Ήδη αντιμετωπίσαμε αντίστοιχες προσπάθειες απονομής του τίτλου της ειδικότητας μας με συνοπτικές διαδικασίες το 2004 και το 2008. Προσφύγαμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια , τα οποία μας δικαίωσαν και τις δυο φορές . Η όλη αλληλογραφία και οι Αποφάσεις αυτές είναι στη διάθεση του οποιαδήποτε αρμοδίου.
    Πέραν της καταγγελίας για προσπάθεια αυθαίρετης απονομής τίτλου ιατρικής ειδικότητας , ο Φορέας μας εκφράζει την παρακάτω απορία: Οι γνώσεις και οι δεξιότητες των Γενικών Ιατρών , είναι σαφείς και περιγράφονται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης τους. Συνάδελφοι στους οποίους αναφέρεται το άρθρο 27, ασκούσαν πράγματι την ιατρική για κάποια χρόνια ο καθένας. Το ερώτημα είναι ποια ειδικότητα ασκούσαν χωρίς να την κατέχουν; Ερωτούμε οι συνάδελφοι αυτοί έραψαν ποτέ τραύμα, ανέταξαν κάταγμα, εξέτασαν παιδιά, βρέφη και νεογνά, αντιμετώπισαν ψυχικά νοσήματα, περιέθαλψαν εγκύους και επιτόκους και τόσα άλλα; Όχι βέβαια, διαχειρίζονταν μόνο παθολογικά περιστατικά με αποτέλεσμα και μόνο η σκέψη ανάμειξης τους με τους Ειδικευμένους της Γενικής Ιατρικής να είναι παράλογη και παράνομη!

  • 20 Μαΐου 2016, 23:51 | ΒΑΣΙΛΗΣ Β.

    ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ.

    ΕΙΜΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤ/ΚΟ ΓΕΝ. ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΔ 38/2004. ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΤΟ ΠΕΔΥ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΙΚΑ ΕΠΙ 25 ΕΤΗ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑ ΩΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ. Ο ΝΟΜΟΣ 4238/2014 ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΔΕΝ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΜΑΣ ΟΠΟΤΕ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΚΟΙΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ. ΑΥΤΟ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΦΥ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΕ ΠΕΔΥ- ΚΥ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΙΚ. Η ΜΕ ΠΙΣΤ/ΚΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΟΥΝ ΟΠΟΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣΤΡΙΒΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 27 ΤΟΥ Ν/Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΟΠΩΣ ΕΙΔΑΤΕ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΓΕΝ. ΙΑΤΡΟΥΣ ,ΤΗΝ ΕΛΕΓΕΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΓΕΝ. ΙΑΤΡΩΝ ΤΗΝ ΕΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΛΠ, ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 27 ΕΙΝΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΧΟΡΗΓΕΙ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚ. ΓΕΝ. ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΟΣ ΙΑΤΡΟΥΣ, ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ (ΟΔΗΓΙΑ 93/16/ΕΟΚ (ΑΡΘΡΟ 36) ΚΑΙ 2005/36/ΕΚ (ΑΡΘΡΟ 30) ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Η ΑΣΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ 1)ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΙΤΛΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΟΣ(ΤΙΤΛΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ) ΕΙΤΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ 2)ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ» .
    ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΩ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΜΕ ΤΑ ΠΔ 38/2004 ΑΡΘΡΟ 9 ΚΑΙ ΠΔ 38/2010 ΑΡΘΡΟ 30 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΣ. ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΙΣΤ/ΚΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΛΑΒΕΙ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΜΕΧΡΙ 31-12-1994.

    ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΕΥ ΕΙΔΙΚ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΙΣΤ/ΚΟ .
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΣΥΝΝΟΜΟ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΔΙΟΤΙ ΑΛΛΩΣ ΟΠΩΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ Η ΕΛΕΓΕΙΑ, Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΕΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟ SITE ΤΟΥΣ , ΚΑΙ ΗΔΗ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ 2004 ΘΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 27 ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 2004 ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΗΘΗΚΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΠΗΡΑΝ.

    ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΝΕΜΗΘΕΙ Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ
    ΙΑΤΡΙΚΗΣ. ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΟΧΟΙ Η ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΠΙΣΤ/ΚΟΥ ΓΕΝ. ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΛΟΓΩ ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΠΔ 38/2004 (ΑΡΘΡΟ 9) ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΩΤΕΡΟΥ ΠΔ 38/2010 (ΑΡΘΡΟ 30) ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΡΘΡΟ 30 ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΟΤΙ ΤΟ ΠΙΣΤ/ΚΟ ΓΕΝ. ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΙΣΧΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝ. ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ Ε.Ε. ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΕΣΥ.

    ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤ/ΚΟ (ΔΗΛΑΔΗ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1/1/1995) ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΕΔΥ-ΚΥ ΩΣ ΙΑΤΡΟΙ ΠΕ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΟ ΕΣΥ ΑΛΛΑ ΩΣ ΙΑΤΡΟΙ ΑΝΕΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΟΜΟΙΩΘΟΥΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΔΥ-ΚΥ.

    ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 27 ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΙΤΕ 2 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ , ΕΙΤΕ 2 ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΙΑΤΡΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 90% , ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΙΣΤ/ΚΟ , ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΠΕΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 27 ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΚΥΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΝΕΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ :

    ΑΡΘΡΟ 27. ΕΝΤΑΞΗ ΙΑΤΡΩΝ ΑΝΕΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΟΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ.

    1) ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΑΣΕΙ ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΔ. 38/2004 (ΑΡΘΡΟ 9) ΚΑΙ ΤΟ ΠΔ 38/2010 (ΑΡΘΡΟ 30) ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΣΤΙΣ ΜΥ ΤΟΥ ΠΕΔΥ-ΚΥ ΩΣ ΙΑΤΡΟΙ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΒΑΣΕΙ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΩΣ ΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΔ 38/2004 ΑΡΘΡΟ 9 ΚΑΙ ΠΔ 38/2010 ΑΡΘΡΟ 30 ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ : Α) ΩΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ Β ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕΧΡΙ 10 ΕΤΗ , Β) ΩΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ Α ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 20 ΕΤΗ ΚΑΙ Γ) ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 20 ΕΤΩΝ.

    2) ΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΣΤΙΣ ΜΥ ΤΟΥ ΠΕΔΥ-ΚΥ ΩΣ ΙΑΤΡΟΙ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΩΣ ΙΑΤΡΟΙ ΑΝΕΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ :Α) ΩΣ ΕΠΙΜ. Β ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕΧΡΙ 10 ΕΤΗ , Β) ΩΣ ΕΠΙΜ. Α ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 20 ΕΤΗ ΚΑΙ Γ) ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 20ΕΤΩΝ.

    ΕΤΣΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΟ ΚΑΙ ΣΥΝΝΟΜΟ ΜΕ ΤΑ ΠΔ 38/2004 ΚΑΙ 38/2010 , ΔΕΝ ΑΝΤΙΒΑΙΝΕΙ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΕ 93/16/ΕΟΚ ΑΡΘ. 36 ΚΑΙ 2005/36/ΕΚ ΑΡΘ 30 , ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΓΕΝΙΚΟ ΙΑΤΡΟ.

    ΥΓ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΤΟΥΣ 3700 ΠΕΡΙΠΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΟΤΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 30 (ΤΡΙΑΝΤΑ)!!! ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΙΚΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΟ ΠΕΔΥ ΩΣ ΠΑΑ .ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΑΝΕΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΙΚΑ) ΠΕΡΙΠΟΥ 70 (ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ) ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΚΤΟΣ ΠΕΔΥ ΣΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΑ.
    ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 30 ΑΥΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΕΙΝΑΙ 55-65 ΕΤΩΝ. ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ.
    ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΠΛΗΡΗ Η ΜΕΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ(2-3 ΕΤΗ)
    ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΛΟΓΩ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ Η ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ.

    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΜΕΣΗΛΙΚΕΣ /ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΑΝΕΥ ΕΙΔΙΚ. ΠΟΥ ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΛΛΑ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ 70.000 ΙΑΤΡΟΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΚΩΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΥ ΕΙΔΙΚ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ (ΠΑΛΙ ΠΟΛΥ ΚΑΚΩΣ) ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ FORUM (MEDISPIN ΚΛΠ) ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ (ΠΧ. ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΕΦΗΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΤΕΠ ΝΟΣΟΚ.) ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ.

  • 20 Μαΐου 2016, 23:25 | Κυριάκος Κατριτζιδάκης

    Προτείνω αλλαγή του άρθρου 27 προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: Τα συμβούλια, αντί να χορηγούν ειδικότητα, να ακυρώνουν.
    Τα συμβούλια (του άρθρου 25) να εξετάσουν μετά την ψήφιση του παρόντος, κάθε περίπτωση γιατρού που απέκτησε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ειδικότητα με ειδικό τρόπο (=διαφορετικό από τον συνήθη που ίσχυε για τους υπόλοιπους, κατά το χρόνο απονομής, και προφανώς ευνοϊκότερο έναντι των υπολοίπων).
    Οι σχετικές εισηγήσεις να καταρτίζονται με τα στοιχεία που παρέχουν οι οικείοι Ιατρικοί Σύλλογοι, με το κατ’ αρχήν αίτημα της ΑΚΥΡΩΣΗΣ της με ειδικό τρόπο λήψης της ειδικότητας.
    Αν το συνερχόμενο συμβούλιο, απορρίψει την ακυρωτική εισήγηση, τότε ο γιατρός διατηρεί την με ειδικό τρόπο αποκτηθείσα ειδικότητα.
    Αν το συνερχόμενο συμβούλιο ΔΕΝ απορρίψει αυτήν την ακυρωτική εισήγηση, τότε η περίπτωση παραπέμπεται στο Υπουργείο κι ενδεχομένως στη Δικαιοσύνη (αν π.χ. προκύπτουν ενδείξεις ότι η με ειδικό τρόπο χορηγηθείσα ειδικότητα στον γιατρό, προκάλεσε ζημία σε άλλον συνυπηρετούντα ή μη).
    Η ευνομούμενη Πολιτεία πρέπει να δημιουργεί στον πολίτη την εντύπωση ότι λειτουργεί και νομοθετεί με αντίληψη του Δικαίου και όχι μεροληπτικά, και ότι σέβεται τις διαδικασίες (π.χ. εκπαιδευτική, εξεταστική) που η ίδια έχει ορίσει, χωρίς εξαιρέσεις και χάρες.
    Αν εγκρίνονται τέτοιες διατάξεις, το επόμενο λογικό βήμα είναι το εξής: Όποιος οδηγός αυτοκινήτου (που δεν κατέχει δίπλωμα οδήγησης) οδηγεί επί 10 χρόνια, να του απονείμουμε το δίπλωμα οδήγησης με συνοπτικό τρόπο.
    Κατριτζιδάκης Κυριάκος, ΓΙ

  • 20 Μαΐου 2016, 12:47 | Elvira Costa Fragonicolaki

    Έχετε δίκιο :
    Στην Ευρώπη , προκειμένου να αποκτήσει ο ιατρός με την ιδιότητα του Γενικού Ιατρού την ειδικότητα, υποχρεούται να κάνει όλο τον κύκλο σπουδών , που ορίζεται σε 3 (τρία έτη ), και να μπει ως υπεράριθμος για την παρακολούθηση της ειδικότητας.
    Οπότε , παράνομη ήταν η απόκτηση ειδικότητας συναδέλφων , μετά από απλές εξετάσεις. Γι’ αυτό δικαιωθήκατε στην Ευρώπη.
    Εμείς οι ιατροί με την ιδιότητα του Γενικού Ιατρού , και όχι όπως χαρακτηριζόμαστε άνευ ειδικότητας, δεν έχουμε ανάγκη την απόκτηση ειδικότητας, εφόσον ο τίτλος μας ισοδυναμεί και έχει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής.

  • 20 Μαΐου 2016, 09:37 | Βασίλειος Μπαμπαλής

    Οι Γενικοί Οικογενειακοί Ιατροί αποτελούν μια πολυπληθής ομάδα ιατρών στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο.

    Ο λόγος που υπάρχουν είναι ότι στη σύγχρονη εποχή χρειάζεται ένας εξαιρετικά εκπαιδευμένος ιατρός για να ασχοληθεί ολοκληρωμένα με έναν ασθενή. Δηλαδή για να διαγνώσει νόσους που αφορούν όλα τα συστήματα του οργανισμού, να εκτιμήσει όλες τις ψυχολογικές και νοητικές πτυχές ενός ανθρώπου και επιπλέον να συμπεριλάβει στη διαχείριση του ασθενούς τις οικογενειακές και κοινωνικές παραμέτρους. Απαραίτητο πλέον από το Γενικό Ιατρό είναι επίσης η άσκηση της πρόληψης, την οποία ολοκληρωμένα για όλα τα ζωτικά συστήματα δε μπορεί καμία άλλη ειδικότητα να κάνει. Η Γενική Ιατρική επομένως είναι ένας εξαιρετικά απαιτητικός τομέας της επιστήμης με εξαιρετικά ευρύ φάσμα και μεγάλο όγκο γνώσεων και την ανάγκη καλλιέργειας πολλών δεξιοτήτων.

    Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι η Γενική Οικογενειακή Ιατρική είναι βασική ειδικότητα σε όλο το Δυτικό, και όχι μόνο, κόσμο. Για παράδειγμα στην Αγγλία (General Practice – πλέον αναγκαία η πενταετής εκπαίδευση) και στη Γερμανία (Allgemeinmedizin – 5 χρόνια ειδικότητας), αλλά και σε όλη την Ευρώπη η Γενική Ιατρική είναι επίσημη ειδικότητα με συγκεκριμένο curriculum – πρόγραμμα εκπαίδευσης.Για τη διασφάλιση του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας η απονομή του τίτλου Γενικής Ιατρικής γίνεται κατά το Ευρωπαϊκό και Ελληνικό Δίκαιο μόνο κατόπιν αντίστοιχου χρόνου ειδικότητας. Η αναγνώριση μη ειδικευμένων ιατρών ως (ειδικευμένων) Γενικών Ιατρών αποτελεί πισωπάτημα που μας γυρίζει σχεδόν δύο γενεές πίσω, την δεκαετία του 1970, οπότε και λόγω επιτακτικής ανάγκης για βελτίωση του επιπέδου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ιδρύθηκε η ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής και η στοχευμένη εκπαίδευση πάνω στον τομέα αυτό.

    Η διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας δεν αφήνει περιθώρια να απονέμεται η ειδικότητα χωρίς εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα ο διορισμός ενός ιατρού σε καρδιολογική κλινική δε συνεπάγεται ότι μπορεί να λάβει τον τίτλο του ειδικού καρδιολόγου. Ιατροί χωρίς ειδικότητα π.χ. δε μπορούν να κατευθύνουν υπηρεσίες παροχής φροντίδας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής, όπως μη καρδιολόγοι δε μπορούν να διευθύνουν μια καρδιολογική κλινική.
    Επομένως το άρθρο θα πρέπει να αποσυρθεί γιατί δε συνάδει με το μέχρι τώρα Δίκαιο και δεν έχει επιστημονική ή ηθική βάση.

    Όσον αφορά τους συναδέλφους που έχουν υπηρετήσει αντίστοιχα χρόνια στις Μονάδες Υγείας του ΕΣΥ, η αναγνώριση του έργου τους και των ετών εργασίας τους θα μπορούσε να γίνει με άλλους τρόπους και όχι με μέσα που δε δικαιολογούνται ούτε με νομικά ούτε με επιστημονικά κριτήρια.

    Βασίλειος Μπαμπαλής
    Γενικός Οικογενειακός Ιατρός
    Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Μονάχου

  • 19 Μαΐου 2016, 19:07 | ταταβιλης νεκταριος

    Στον αγωνα για να υπαρξει επιτελους πρωτοβαθμια φροντιδα υγειας απο ειδικευμενους ιατρους, ειναι ενα βημα προς τα πισω. Αν επιθυμουν τιτλο εξετασεις εχει ανα διμηνο

  • 19 Μαΐου 2016, 19:04 | Βασίλειος Μπαμπαλής

    Οι Γενικοί Οικογενειακοί Ιατροί αποτελούν μια πολυπληθής ομάδα ιατρών στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο.

    Ο λόγος που υπάρχουν είναι ότι στη σύγχρονη εποχή χρειάζεται ένας εξαιρετικά εκπαιδευμένος ιατρός για να ασχοληθεί ολοκληρωμένα με έναν ασθενή. Δηλαδή για να διαγνώσει νόσους που αφορούν όλα τα συστήματα του οργανισμού, να εκτιμήσει όλες τις ψυχολογικές και νοητικές πτυχές ενός ανθρώπου και επιπλέον να συμπεριλάβει στη διαχείριση του ασθενούς τις οικογενειακές και κοινωνικές παραμέτρους. Απαραίτητο πλέον από το Γενικό Ιατρό είναι επίσης η άσκηση της πρόληψης, την οποία ολοκληρωμένα για όλα τα ζωτικά συστήματα δε μπορεί καμία άλλη ειδικότητα να κάνει. Η Γενική Ιατρική επομένως είναι ένας εξαιρετικά απαιτητικός τομέας της επιστήμης με εξαιρετικά ευρύ φάσμα και μεγάλο όγκο γνώσεων και την ανάγκη καλλιέργειας πολλών δεξιοτήτων.

    Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι η Γενική Οικογενειακή Ιατρική είναι βασική ειδικότητα σε όλο το Δυτικό, και όχι μόνο, κόσμο. Για παράδειγμα στην Αγγλία (General Practice – πλέον αναγκαία η πενταετής εκπαίδευση) και στη Γερμανία (Allgemeinmedizin – 5 χρόνια ειδικότητας), αλλά και σε όλη την Ευρώπη η Γενική Ιατρική είναι επίσημη ειδικότητα με συγκεκριμένο curriculum – πρόγραμμα εκπαίδευσης.

    Για τη διασφάλιση του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας η απονομή του τίτλου Γενικής Ιατρικής γίνεται κατά το Ευρωπαϊκό και Ελληνικό Δίκαιο μόνο κατόπιν αντίστοιχου χρόνου ειδικότητας. Η αναγνώριση μη ειδικευμένων ιατρών ως (ειδικευμένων) Γενικών Ιατρών αποτελεί πισωπάτημα που μας γυρίζει σχεδόν δύο γενεές πίσω, την δεκαετία του 1970, οπότε και λόγω επιτακτικής ανάγκης για βελτίωση του επιπέδου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ιδρύθηκε η ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής και η στοχευμένη εκπαίδευση πάνω στον τομέα αυτό.

    Η διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας δεν αφήνει περιθώρια να απονέμεται η ειδικότητα χωρίς εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα ο διορισμός ενός ιατρού σε καρδιολογική κλινική δε συνεπάγεται ότι μπορεί να λάβει τον τίτλο του ειδικού καρδιολόγου. Ιατροί χωρίς ειδικότητα π.χ. δε μπορούν να κατευθύνουν υπηρεσίες παροχής φροντίδας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής, όπως μη καρδιολόγοι δε μπορούν να διευθύνουν μια καρδιολογική κλινική.
    Επομένως το άρθρο θα πρέπει να αποσυρθεί γιατί δε συνάδει με το μέχρι τώρα Δίκαιο και δεν έχει επιστημονική ή ηθική βάση.

    Όσον αφορά τους συναδέλφους που έχουν υπηρετήσει αντίστοιχα χρόνια στις Μονάδες Υγείας του ΕΣΥ, η αναγνώριση του έργου τους και των ετών εργασίας τους θα μπορούσε να γίνει με άλλους τρόπους και όχι με μέσα που δε δικαιολογούνται ούτε με νομικά ούτε με επιστημονικά κριτήρια.

    Βασίλειος Μπαμπαλής
    Γενικός Οικογενειακός Ιατρός
    Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Μονάχου

  • 19 Μαΐου 2016, 18:40 | Α. Παπαϊωάννου

    Η Γενική Ιατρική αποτελει ειδικότητα αναγνωρισμένη σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για την απόκτηση της απαιτούνται εκπαίδευση θεωρητική και πρακτική και εξετάσεις, όπως και στις υπόλοιπες ιατρικές ειδικοτητες. Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές δε θα πρεπει να αναγνωρίζονται ως ειδικευμένοι στην ειδικότητα αυτη.

  • 19 Μαΐου 2016, 17:40 | Λια Ρογγανακη

    Η απονομή τίτλου ειδικότητας χωρίς εκπαίδευση και εξετάσεις είναι το λιγότερο ,αυθαίρετη.Την στιγμή που η μεταρρύθμιση για την ΠΦΥ είναι πιο αναγκαία και επιτακτική απο ποτέ η συγκεκριμένη διαβούλευση υποβαθμίζει την ειδικότητα της Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής που θα έπρεπε να είναι ο πυλώνας αυτής της μεταρρύθμισης !!!!Απαραιτητες λοιπον λύσεις και προτάσεις για αναβάθμιση της συγκεκριμένης ειδικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οχι εκμετάλλευση του τίτλου για ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ συμφερόντων και καταστάσεων.Αλλωστε υπάρχουν τόσοι άλλοι τίτλοι που έχουν πιο περιορισμένο αντικείμενο!!

  • 19 Μαΐου 2016, 17:06 | Λια Ρογγανακη

    Η απονομή τίτλου ειδικότητας χωρίς εκπαίδευση και εξετάσεις είναι το λιγότερο ,αυθαίρετη.Την στιγμή που η μεταρρύθμιση για την ΠΦΥ είναι πιο αναγκαία και επιτακτική απο ποτέ η συγκεκριμένη διαβούλευση υποβαθμίζει την ειδικότητα της Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής που θα έπρεπε να είναι ο πυλώνας αυτής της μεταρρύθμισης !!!!Απαραιτητες λοιπον λύσεις και προτάσεις για αναβάθμιση της συγκεκριμένης ειδικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οχι εκμετάλλευση του τίτλου για ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ συμφερόντων και καταστάσεων.Αλλωστε υπάρχουν τόσοι άλλοι τίτλοι που έχουν πιο περιορισμένο αντικείμενο !!!!

  • 19 Μαΐου 2016, 17:41 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

    Επιστολή της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής προς Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό

    Με έκπληξη και συνάμα αγανάκτηση είδαμε στο ανωτέρω σχέδιο νόμου, που τέθηκε σε διαβούλευση προ δύο ημερών, να απονέμετε την ειδικότητα Γενικής Ιατρικής σε ιατρούς χωρίς καμία εκπαίδευση και κατά παράβαση του εθνικού και κοινοτικού δικαίου.

    Να σας θυμίσουμε πως αρκετοί προκάτοχοι σας προσπάθησαν στο παρελθόν να κάνουν το ίδιο που επιχειρείτε και εσείς σήμερα, ανεπιτυχώς.
    Οι συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ακύρωσαν όλες τις προσπάθειες των Ελληνικών Κυβερνήσεων.

    Η αυθαίρετη απονομή τίτλου ειδικότητας, χωρίς εκπαίδευση, ουσιαστικά ευτελίζει έναν ολόκληρο επιστημονικό κλάδο και μια ιατρική ειδικότητα. Και αυτό τη στιγμή που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, πρόσφατα επανέλαβε τη δέσμευση του στη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και σε ένα σύστημα υγείας βασισμένο στη Γενική/ Οικογενειακή Ιατρική και ταυτόχρονα η ομάδα Τεχνικής Βοήθειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διακηρύσσει σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη για αναβάθμιση της εικόνας του Γενικού Ιατρού στην ελληνική κοινωνία για μια επιτυχημένη μεταρρύθμιση.

    Τυχόν ψήφιση του εν λόγω άρθρου, πέρα του κύρους της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής στην Ελλάδα, πλήττει βάναυσα τα επαγγελματικά δικαιώματα των πραγματικών Γενικών Γιατρών της χώρας και συνιστά κατάφωρη παραβίαση των σαφών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπρόσθετα θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, καθώς η πολιτεία, αντί να προστατεύσει όπως οφείλει τον πολίτη, του παρέχει περίθαλψη και φροντίδα από ψευδεπίγραφους «ειδικευμένους» ιατρούς.

    Σας καλούμε όπως αποσύρετε άμεσα την αυθαίρετη ρύθμιση, που θα «εξυπηρετήσει» συγκεκριμένη μερίδα ιατρών, ιατρών προνομιούχων επί σειρά ετών, που πρόσφατα κλονίστηκε η θέση τους… Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε με όλα τα νόμιμα μέσα.

    Για το Διοικητικό Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
    Ανάργυρος Μαριόλης Ευάγγελος Φραγκούλης

  • 19 Μαΐου 2016, 17:49 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

    Επιστολή της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό.

    Με έκπληξη και συνάμα αγανάκτηση είδαμε στο ανωτέρω σχέδιο νόμου, που τέθηκε σε διαβούλευση προ δύο ημερών, να απονέμετε την ειδικότητα Γενικής Ιατρικής σε ιατρούς χωρίς καμία εκπαίδευση και κατά παράβαση του εθνικού και κοινοτικού δικαίου.

    Να σας θυμίσουμε πως αρκετοί προκάτοχοι σας προσπάθησαν στο παρελθόν να κάνουν το ίδιο που επιχειρείτε και εσείς σήμερα, ανεπιτυχώς.
    Οι συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ακύρωσαν όλες τις προσπάθειες των Ελληνικών Κυβερνήσεων.

    Η αυθαίρετη απονομή τίτλου ειδικότητας, χωρίς εκπαίδευση, ουσιαστικά ευτελίζει έναν ολόκληρο επιστημονικό κλάδο και μια ιατρική ειδικότητα. Και αυτό τη στιγμή που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, πρόσφατα επανέλαβε τη δέσμευση του στη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και σε ένα σύστημα υγείας βασισμένο στη Γενική/ Οικογενειακή Ιατρική και ταυτόχρονα η ομάδα Τεχνικής Βοήθειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διακηρύσσει σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη για αναβάθμιση της εικόνας του Γενικού Ιατρού στην ελληνική κοινωνία για μια επιτυχημένη μεταρρύθμιση.

    Τυχόν ψήφιση του εν λόγω άρθρου, πέρα του κύρους της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής στην Ελλάδα, πλήττει βάναυσα τα επαγγελματικά δικαιώματα των πραγματικών Γενικών Γιατρών της χώρας και συνιστά κατάφωρη παραβίαση των σαφών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπρόσθετα θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, καθώς η πολιτεία, αντί να προστατεύσει όπως οφείλει τον πολίτη, του παρέχει περίθαλψη και φροντίδα από ψευδεπίγραφους «ειδικευμένους» ιατρούς.

    Σας καλούμε όπως αποσύρετε άμεσα την αυθαίρετη ρύθμιση, που θα «εξυπηρετήσει» συγκεκριμένη μερίδα ιατρών, ιατρών προνομιούχων επί σειρά ετών, που πρόσφατα κλονίστηκε η θέση τους… Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε με όλα τα νόμιμα μέσα.

    Για το Διοικητικό Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
    Ανάργυρος Μαριόλης Ευάγγελος Φραγκούλης

  • 19 Μαΐου 2016, 16:34 | Μακρέας Δημήτρης

    Το συγκεκριμένο άρθρο ξεκινάει ορθώς με τον «ιατροί χωρίς ειδικότητα» και στη δεύτερη σειρά καταλήγει στο «εντάσσονται ως γενικοί γιατροί» δημιουργώντας μια τρομακτική ασάφεια.
    Τι θέλει να πετύχει ο νομοθέτης?Τι υπονοεί το «εντάσσονται ως γενικοί γιατροί»
    -Να απονείμει τίτλο ειδικότητας σε γιατρούς χωρίς ειδικότητα, χωρίς να πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που ισχύουν για τη λήψη του τίτλου της ειδικότητας?
    -Να δημιουργήσει μια καινοφανή νέα -τύπου ειδικότητα- «γενικών γιατρών χωρίς ειδικότητα»?
    -Να αμφισβητήσει ότι η «Γενική Ιατρική» αποτελεί ειδικότητα?
    -Να τακτοποιήσει τα εργασιακά θέματα και τους όρους ένταξης των υπηρετούντων γιατρών χωρίς ειδικότητα στο ΕΣΥ, όπως αναφέρετε άλλωστε στον τίτλο του άρθρου? Δημιουργώντας μια τέτοια σύγχυση και ασάφεια το μόνο που καταφέρνει είναι να δημιουργήσει μια απόλυτα δικαιολογημένη αγανάκτηση στο σύνολο των «Γενικών Γιατρών» και ένα διχασμό ανάμεσα σε ανθρώπους που θα κληθούν να δουλέψουν στους ίδιους χώρους.
    Προφανώς, κατά τη γνώμη μου, τα εργασιακά ζητήματα των γιατρών χωρίς ειδικότητα πρέπει να λυθούν και καθοριστούν οι όροι ένταξης τους στο ΕΣΥ.
    «Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά» και ο καθένας μας κρίνεται στο στίβο του καθημερινού μόχθου, οι γνώσεις μας δοκιμάζονται στο πεδίο των θεραπευτικών σχέσεων όπου οι τίτλοι συχνά αποδομούνται. δεν είναι υποτιμητικό να είναι κάποιος «γιατρός χωρίς ειδικότητα» , αλλά γιατρός «Γενικής Ιατρικής» δε γίνεται με βαφτίσια…

  • 19 Μαΐου 2016, 14:08 | Ελενη Σαλωμιδου

    Η ένταξη ανειδίκευτων συναδέλφων στον κλάδο των γενικών γιατρών με μόνο κριτήριο την πολυετη θητεία τους στην ΠΦΥ, είναι ισοδύναμη με απονομή τίτλου ειδικότητας στην πράξη.
    Ακυρώνει και απαξιώνει την ίδια την ειδικότητα καθώς εξισώνει την 4ετή καθορισμένη και ανα γνωστικούς τομείς εκπαίδευση, με την εμπειρία άσκησης σε επίπεδο γνώσεων αγροτικού ιατρού και χωρίς μάλιστα αξιολόγηση και πιστοποίηση των γνώσεων αυτών απο κάποιο επίσημο επιστημονικό φορέα.
    Επι της ουσίας η ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής αποδομείται, αφού οποιοσδήποτε γιατρός άνευ ειδικότητας μετά απο κάποια χρόνια μπορεί δυναμει να θεωρεί εαυτόν γενικό γιατρό.
    Εχω την αίσθηση οτι οι ιθύνοντες δεν γνωρίζουν το περιεχόμενο σπουδών της ειδικότητας μας και την αντιμετωπίζουν ως πάρεργο των άλλων ειδικοτήτων της ιατρικής. Αγνοούν οτι οι δεξιότητες που αποκτούνται με την εμπειρία δεν μπορούν να ισοσκελιστούν σε καμμία περίπτωση με το εύρος και το βάθος των γνώσεων που λαμβάνει κατα την ειδίκευσή του ο γενικός γιατρός.
    Στις μέρες μας πολλοί νέοι γιατροί επιλέγουν την ειδικότητα με γνώμονα την ολιστική προσέγγιση προς τον άνθρωπο ασθενή, έχοντας υπόψη τους την πολύ μεγάλη δυσκολία του εγχειρήματος και απαιτούν αναβάθμιση του περιεχομένου σπουδών και επιμήκυνση της διάρκειά τους.
    Σε αυτή την προσπάθεια αναβάθμισης της παρεχόμενης φροντίδας υγείας απο τους νέους γιατρούς,η πολιτεία θα πρέπει να σταθεί αρωγός και όχι αντίπαλος.
    Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητοί κυβερνώντες. Είναι καιρός να σοβαρευτούμε και να μην βαφτίζουμε το κρέας ψάρι επειδή διανύουμε περίοδο νηστείας.
    Η επιστημονική επάρκεια δυστυχώς δεν αποτελεί προϊόν εμπειρίας και δεν τεκμηριώνεται απο τα έτη ενασχόλησης. Αν πραγματικά οι ανάγκες επιβάλουν την καλύτερη αξιοποίηση αυτών των συναδέλφων ας θεσπιστεί μια νέα ειδικότητα ιατρικής ή βαθμολογική κλίμακα με βάση την εμπειρία και τα χρόνια άσκησης και ας την ονομάσουν εμπειρική ή κλασική ή οτιδήποτε άλλο εξυπηρετεί.
    Σε κάθε περίπτωση, Γενικός Ιατρός μπορεί να θεωρείται και να είναι, μόνο κάποιος που έχει κατάλληλα εκπαιδευτεί και κριθεί απο τους αρμόδιους φορείς.

    Ελένη Σαλωμίδου Γενική Γιατρός
    Αν και ο τίτλος της ειδικότητας μου αριθμεί μόλις 35 ημέρες αισθάνομαι ματαίωση

  • 19 Μαΐου 2016, 09:25 | Πηγή Περδικάκη

    H απονομή του τίτλου της ειδικότητας Γενικής Ιατρικής στους ανειδίκευτους ιατρούς των μονάδων υγείας του ΠEΔΥ παραβιάζει την Ευρωπαϊκή οδηγία 2005/36/ΕΚ η οποία έχει ενσωματωθεί στο Ελληνικό δίκαιο με το ΠΔ 38/2010 και καθίσταται παράνομη, αλλά και απαξιωτική για την ιατρική ειδικότητα πρώτης γραμμής στη μεταρρύθμιση, που επιχειρείτε να επιτύχετε στην ΠΦΥ.

    Ο τίτλος της ιατρικής ειδικότητας απονέμεται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 35 του ν.4025/2011 (Α΄ 228). Προϋπόθεση αποτελεί η συμπλήρωση του χρόνου εκπαίδευσης του ειδικευόμενου και η επιτυχής συμμετοχή του σε εξετάσεις.

  • 18 Μαΐου 2016, 23:16 | COSTA ELVIRA ΦΡΑΓΚΟΝΙΚΟΛΑΚΗ

    ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ. ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ΑΡΙΘ.38/2004 ΑΡ.ΦΥΛΛΟΥ 35 ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΟΠΗΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΩΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΚΠΕΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ. ΑΠΟ ΤΟ 1994 ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΣΚΟΥΝ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΚΠΕΔΕΥΣΗ. ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΡΙΝ 31/12/1994, ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΩΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ Η ΑΛΛΟ ΤΙΤΛΟ. ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΕΦΟΔΙΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΤΟ ΜΕ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΙΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΡ 4 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 36 ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 93/16 ΕΟΚ. ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΣΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΕΔΕΥΣΗ ΑΠΑΡΕΤΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟ 1994.ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ( ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΑΣΚΟΥΣΑΜΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ) ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΕΝ ΥΠΕΙΡΧΕ ΕΚΠΕΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ, ΕΙΔΕΙ ΔΟΥΛΕΥΑΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ. ΕΣΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΕΔΕΥΣΗ, ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΥΡΕΣΙΑ. ΜΕΤΑ ΠΟΥ «ΒΓΗΚΑΤΕ» ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΠΟΛΕΜΙΣΕΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΔΙΚΙΑΣΑΣ ΝΤΟΠΗ. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑΜΕ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΡΑΤΙΣΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΣΑΣ. ΝΤΡΟΠΗ…ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ Η ΣΥΜΠΕΦΟΡΑ ΣΑΣ, ΙΣΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΤΕ ΑΓΝΟΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ. ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ, ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ, ΜΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ Η ΕΥΠΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ ΟΧΙ.

  • 18 Μαΐου 2016, 20:01 | Φίλιππος Δομάγερ

    Συμφωνώ και επαυξάνω με τους προηγουμένους συναδέλφους, οι οποίοι τονίζουν με βάσιμα επιχειρήματα το απαράδεκτο της εξίσωσης ανειδίκευτων συναδέλφων με ειδικευμένους Γενικούς Ιατρούς.
    Δεν είναι δυνατόν να απονέμονται ειδικότητες κατ’ αυτόν τον τρόπο, ούτε καν να εξισώνονται εργασιακά ανειδίκευτοι με ειδικευμένοι Ιατροί.
    Όπως σωστά ανέφερε συνάδελφος, η χώρα μας έχει δικαίως καταδικαστεί για το θέμα αυτό και είναι απαράδεκτο συντεχνιακές και αντιδεοντολογικές πρακτικές να επαναλαμβάνονται.
    Η διάταξη χρήζει άμεσης απόσυρσης ή έστω τροποποίησης, με ένταξη των ανειδίκευτων βαθμών στον βαθμό του Επιμελητή Γ’ χωρίς ειδικότητα και μισθολογική μόνον (όχι βαθμολογική) προαγωγή.

    Δρ. Φίλιππος Δομάγερ
    Γενικός Ιατρός

  • 18 Μαΐου 2016, 18:50 | ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

    ΚΩΔΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
    ΝΟΜΟΣ 3418/2005

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
    ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
    Άρθρο 21
    Σχέσεις με συναδέλφους και λοιπό προσωπικό
    1. Ο ιατρός πρέπει να έχει επαγγελματική συνείδηση, να
    διατηρεί καλές επαγγελματικές σχέσεις με τους συναδέλ−
    φους του, να βοηθά αυτούς πρόθυμα και να σέβεται τη
    διαφορετική τους άποψη σε επαγγελματικά και επιστημο−
    νικά θέματα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επικρίνει
    δημοσίως τους συναδέλφους του ούτε να υπαινίσσεται
    οποιαδήποτε υπεροχή έναντι αυτών. Η συμπεριφορά αυτή
    δεν θα πρέπει να εξαρτάται από την τυχόν διαφορά των
    χρόνων άσκησης επαγγέλματος, το οικονομικό επίπεδο των συναδέλφων, τη διαφορά ιεραρχίας ή τίτλων σπουδών
    που έχουν μεταξύ τους.
    2. Ο ιατρός αποφεύγει…..(ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ)

  • 18 Μαΐου 2016, 18:09 | Μπαμπάλη Β

    1. Η ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής είναι ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ, που την αποκτά ο γιατρός μετά από 4 χρόνια και ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. Και τίθεται το ερώτημα: όλοι αυτοί που έκαναν ειδικότητα και έδωσαν εξετάσεις θα γίνουν Διευθυντές αυτών στους οποίους αναφέρεται το άρθρο ή θα γίνει το αντίθετο, δηλαδή ο Διευθυντής του ΕΣΥ θα είναι άνευ ειδικότητας και ο Επιμελητής με ειδικότητα γενικής ιατρικής;!!!
    2. Οι γιατροί αυτοί εξελίσσονται σύμφωνα με τα χρόνια προυπηρεσίας τους σε αντίθεση με τους ήδη υπηρετούντες ως επιμελητές Β ειδικευμένους ιατρούς του ΕΣΥ – ιατροί με ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ – που έχουν μεταταγεί από θέσεις μόνιμου προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ (βιολόγοι, νοσηλευτές, τεχνολόγοι), και οι οποίοι ενόσω περίμεναν χρόνια για να ξεκινήσουν ειδικότητα ούτε ΠΕ ιατροί μπορούσαν να γίνουν και ούτε μέσον διέθεταν για να μεταταγούν σε θέσεις ΠΕ ιατρών του ΙΚΑ ή άλλων φορέων. Τα χρόνια που οι μεταταγέντες γιατροί του ΕΣΥ – και είναι πολλοί από αυτούς Γενικοί ιατροί-περίμεναν και περίμεναν ενώ είχαν το πτυχίο της ιατρικής γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη και είναι όλοι επιμελητές Β; ΤΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ;

  • 18 Μαΐου 2016, 14:41 | Σοφία Παναγιωτίδου

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η απονομή οποιαδήποτε ειδικότητας χωρίς εκπαίδευση και εξετάσεις.
    Δεν αντιλαμβάνομαι την σκοπιμότητα της αυτόματης χορήγησης ειδικότητας σε ανειδίκευτους, σίγουρα θα υπάρχει καλύτερος τρόπος να ενταχθούν στο ΕΣΥ (πχ. ταχύρρυθμη εκπαίδευση για απόκτηση ειδικότητας)

    Ειδικά για τη γενική ιατρική που αποτελεί τον πυλώνα κάθε οργανωμένου συστήματος υγείας, θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη προσοχή. Αλλά οι εμπνευστές του άρθρου προφανώς νομίζουν ότι ο γενικός γιατρός δεν έχει ειδικευτεί σε κάτι, άρα ο κάθε γιατρός μπορεί να ονομάζεται γενικός γιατρός. Είναι η μόνη εξήγηση που μπορώ να καταλάβω… Για να αποκαταστήσω την αλήθεια, θα ήθελα να τονίσω ότι η γενική ιατρική αποτελεί ειδικότητα που λαμβάνεται μετά από 4ετή εκπαίδευση και να παραπέμψω στον ευρωπαικό ορισμό της-γιατί προφανώς τον αγνοούν….

  • 18 Μαΐου 2016, 11:51 | ΕΛΕΝΗ -ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΛΑ

    Σύλλογος μεταταχθέντων ειδικευμένων ιατρών

    Περιμέναμε χρόνια ως παραϊατρικό προσωπικό, διορισμένοι σε μόνιμη θέση στο ΕΣΥ, να ξεκινήσουμε ειδικότητα ιατρικής ,μην έχοντας τα ίδια δικαιώματα με τους συναδέλφους μας στο ΙΚΑ ,καθώς δεν προβλεπόταν θέση ΠΕ ιατρού στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
    Δεν είχαμε το ΜΕΣΟ να καταλάβουμε θέσεις στο ΙΚΑ η σε άλλους φορείς.
    Μπήκαμε με τον Βαθμό του επιμ Β έχοντας πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στο ΕΣΥ.
    Zητάμε να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία μας στην Εξέλιξή μας.
    Η ισχύς του άρθρου 27 είναι προκλητική σε σχέση με αυτό που ζητάμε.

  • Αλλο πράγμα η «πιστοποίηση» που δεν με βρίσκει αντίθετο και άλλο η απονομή «τίτλου ειδικότητας» χωρίς εξετάσεις! Δεν είμαι αντίθετος με την εργασιακή τακτοποίηση των συναδέλφων που κράτησαν το ΙΚΑ όρθιο για πολλές δεκαετίες και την ένταξή τους στο ΕΣΥ ως ΠΑΑ. Ελπίζω όμως να δοθεί έμφαση στον «τρόπο αξιολόγησης». Απονομή τίτλου ειδικότητας χωρίς εξετάσεις, είναι άδικη για όλους αυτούς που υπέστησαν και υφίστανται τη βάσανο των εξετάσεων ειδικότητας

  • 18 Μαΐου 2016, 10:37 | Μαρια Παιδαρακη

    Πολυ άδικο,μας απαξιώνετε και μας εξευτελίζετε,δηλαδή εμείς που κάναμε ειδικότητα 4 χρόνια και δώσαμε εξετάσεις και εκπαιδευτηκαμε ,έχουμε μια απόλυτη ισοπέδωση με τους ανειδικευτους….Γιατί δεν τους απονεμόμενα τίτλο παθολόγου και τους βαπτίζετε γενικούς ιατρούς,κρίμα περιμέναμε από εσάς γνώση και κατανόηση αλλα οι σκόπελοι και οι ύφαλοι της αναξιοκρατιας εξακολουθούν να υφίστανται δυστυχώς….

  • 18 Μαΐου 2016, 09:20 | ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    Γιατί ο Ιατρός άνευ ειδικότητας πρέπει απαραίτητα να λάβει κάποιο τίτλο ειδικευμένου Ιατρού; Ποιόν εξυπηρετεί αυτή η «προσφορά» προς τους συναδέλφους που δεν ακολούθησαν ή δεν τελείωσαν κάποια ειδικότητα; Σαφέστατα οι ανειδίκευτοι συνάδελφοι μέχρι σήμερα εκτελουσαν χρεη Ιατρων Γενικής Ιατρικής, χωρίς όμως τις γνώσεις και την εμπειρία που έχει ένας ειδικευμένος Ιατρός στην Π.Φ.Υ.. Το Υπουργείο Υγείας δυστυχώς ισοπεδώνει αυθαίρετα την εκπαίδευση των Γενικών Ιατρών – σε συνέχεια και των αποφάσεων αναπλήρωσης απο Γ.Ι. των άλλων ειδικοτήτων στα ΤΕΠ ή ακόμα και σε κλινικές νοσοκομείων – αγνόωντας την σημασία της Π.Φ.Υ. και τα οφέλη της για τους πολίτες και την οικονομία. Προφανώς και αυτή η ηγεσία του ΥΥΚΑ όπως λίγο πολύ και οι προηγούμενες, «αγωνίζεται» να κερδίσει ψήφους με κινήσεις εντυπωσιασμού χωρίς προγραμματισμό, που σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουν μεταξύ άλλων και την ανάπτυξη της Π.Φ.Υ.

  • 18 Μαΐου 2016, 00:30 | Παπανικολάου Θεόδουλος

    Ισως θα ήταν καλύτερο να εξισωνόταν με κάποιο τρόπο μισθολογικά και σε στο κομμάτι της εργασιακής σχέσης, εφόσον πρέπει να διασφαλισθεί η εργασία των συναδέλφων.

    Είναι άδικο όμως να παίρνουν τίτλο ειδικότητας για τον οποίο άλλοι έλιωσαν στις κλινικές στις εφημερίες και στα ασθενοφόρα και μπήκαν στη βάσανο των εξετάσεων.

    Κανείς δεν μπορεί να κρίνει τις ικανότητες των εν λόγω συναδέλφων αλλά είναι εξώφθαλμα άδικο για όλους που μόχθησαν για μια ειδικότητα και ρατσιστικό για τους Γενικούς Γιατρούς. Γιατί άραγε δεν χρίζονται Παθολόγοι η κάτι άλλο?

  • 17 Μαΐου 2016, 23:08 | Σύλλογος Μεταταχθέντων Ιατρων

    Περιμέναμε ως παραϊατρικό προσωπικό ,διορισμένοι σε μόνιμη θέση στο Ε.Σ.Υ ,να ξεκινήσουμε (έχοντας πτυχίο ιατρικής) ειδικότητα Ιατρικής καθώς δεν προβλεπόταν αντίστοιχη θέση ΠΕ Ιατρών στο Ε.Σ.Υ. Δεν είχαμε την ίδια δυνατότητα που είχαν οι συνάδελφοί μας στο Ι.Κ.Α (διορισμένοι ως παραϊατρικό προσωπικό που έλαβε ειδικότητα άμεσα).
    Δεν είχαμε το «μέσο» για να καταλάβουμε θέση ΠΕ Ιατρού στο Ι.Κ.Α η σε άλλους φορείς.
    Πήραμε τον βαθμό του επιμελητή Β΄ έχοντας πολλά χρόνια ως προϋπηρεσία στο Ε.Σ.Υ που δεν αναγνωρίζεται.
    Ζητάμε να αναγνωριστεί στην εξέλιξή μας η προϋπηρεσία μας στο Ε.Σ.Υ
    Η ισχύς του άρθρου 27 είναι προκλητική σε σχέση με αυτό που ζητάμε.

  • 17 Μαΐου 2016, 22:29 | ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

    Στο σημείο αυτό του σχεδίου Νόμου,θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι πρόκειται για ιατρούς , που εμπίπτουν διαπιστωμένα, στο Άρθρο 30 της Οδηγίας 36/2005, περί κεκτημένου δικαιώματος άσκησης δραστηριοτήτων γενικής ιατρικής.
    Όπως αναγράφεται στο παρόν, δεν αποσαφηνίζεται εαν πρόκειται για ιατρούς άνευ τίτλου ειδικής εκπαίδευσης ,με η χωρίς πιστοποιητικό κεκτημένου δικαιώματος και νομικά, μπορεί να θεωρηθεί, πιστεύω, ότι η Ελλάδα, δεν εκπληρώνει Κοινοτικές υποχρεώσεις της.
    Οι οποίες Κοινοτικές υποχρεώσεις, ορίζουν ρητά, όπως και το ΠΔ38/2010, ότι η άσκηση δραστηριοτήτων γενικής ιατρικής εξαρτάται είτε από τίτλο ειδικής εκπαίδευσης, είτε εναλλακτικά από πιστοποιητικό κεκτημένου δικαιώματος και μόνον …
    Η κατηγορία των «άνευ ειδικότητος»,περιλαμβάνει και αυτούς , που εμπίπτουν στο κεκτημένο δικαίωμα και αυτούς που δεν το δικαιούνται-και οι τελευταίοι, δεν νομιμοποιούνται να στελεχώνουν σαν ιατροί γενικής ιατρικής, δομές Υγείας εντός του εθνικού συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, σύμφωνα με το Κοινοτικό και το παρ ημίν Δίκαιο…
    Ας το δει η Νομική υπηρεσία του Υπουργείου.

    ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ
    ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Ι.Σ.Π.

  • 17 Μαΐου 2016, 21:06 | Μάριος Τσαμάνδουρας

    Πόσοι είναι αυτοί οι ιατροί χωρίς ειδικότητα και γιατί τέτοια άγνοια για την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής; Ο εμπνευστής αυτής της πρότασης θα εμπιστευόταν έναν μη εκπαιδευμένο στις θεωρητικές και πρακτικές δεξιότητες μιας ειδικότητας η οποία αφορά σύγχρονες και οχι παρωχημένες γνώσεις 15ετίας για την δική του υγεία; Θα έπρεπε να υπάρχει εκπαιδευση και συμμετοχή στις εξετάσεις, στις ίδιες εξετάσεις ειδικότητας που έχουν περάσει κάποιοι εν δυνάμει υφισταμενοί τους. Σε μια χώρα η οποία δεν μπορεί να αξιολογήσει τους Ιατρούς του ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της θητείας τους αυτή η πρόταση δημιουργεί τεράστια προβλήματα αξιοκρατίας εν τη γενέσει.

  • 17 Μαΐου 2016, 16:20 | γουλιανος ιωαννης

    Ιατροί χωρίς ειδικότητα, οι οποίοι, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, υπηρετούν στις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, εντάσσονται ως ?????////?????????
    στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ: α) ως Επιμελητές Β΄, με χρόνο προϋπηρεσίας μέχρι δεκαπέντε (15) έτη έτη, β) ως Επιμελητές Α΄, με χρόνο προϋπηρεσίας από δεκαπέντε (15) μέχρι είκοσι πέντε (25) έτη και γ) ως Διευθυντές, με χρόνο προϋπηρεσίας άνω των είκοσι πέντε (25) ετών.

    καντε το καρδιολογους και θεωρητικα ξαφνικα θα γεμισουμε καρδιολογους στο ΕΣΥ
    καντε το παθολογους και θεωρητικα θα γεμισουμε παθολογους στο ΕΣΥ
    καντε το βουλευτες και θα ζουνε απο το μισθο τους πολλες οικογενειες μαζι
    καντε το διπλωματες και σιγουρα θα το ξανασκεφτουνε οι τουρκοι να κανουν παραβιαση στα χωρικα υδατα
    καντε το παιδοκαρδιοχειρουργοι και θα σωθουνε τα παιδια μας απο τα ταξιδια στο εξωτερικο

    μπορειτε να το αφησετε και στην δικη τους θεληση και να λεει το αρθρο οτι αυτοι επιλεγουν τι θελουν να ειναι!!!!ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗΣ της ειδικότητας της γενικής ιατρικής στην Ελλάδα
    ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΔΙΚΙΑ καθως ο ασθενης δεν θα ξερει ποιος ειναι ανευ ειδικοτητας
    ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
    ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΔΙΚΙΑ καθως ειναι αδυνατον να εξισωνεται κάποιος με λιγότερα προσόντα και άνευ εκπαίδευσης με αυτούς που έχουν τα τυπικά τουλάχιστον προσόντα και έχουν κριθεί για την εκπαίδευση που έχουν λάβει.

    οποιος θελει μπορει να ανοιξει και ιατρειο , ακομα και ανευ ειδικοτητας
    Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ λεει αραγε να ονομαζονται ειδικευμενοι (ειδικοι) , γιατροι χωρις ειδικότητα?
    Στα δικαστηρια αυτό δεν είναι εύκολο να καταπέσει ως παράνομο και ρατσιστικό απέναντι στην ειδικότητα της γενικης ιατρικής??

    Όσοι θέλουν τον τίτλο ας δωσουν και τις αντιστοιχες εξετασεις !!!
    Αλλα μάλλον όλο αυτό γίνεται ώστε να αποφύγουν τις εξετάσεις – γιατί άραγε??
    Συμπερασματικά στο πλαίσιο ισονομίας για όλες τις ειδικότητες και τηρησης δικαιης στασης κατεβαστε σχεδιο νομου να ισχυσει για ολες τις ειδικοτητες ανεξαιρετως – και ας διαλεξει ο καθε ανειδικευτος συναδερφος ποια ειδικοτητα θα αντιποιηθει οτι εξασκει !!!!!

  • 17 Μαΐου 2016, 16:49 | Παναγιώτης Βαγιάνας

    Θα επρεπε να δοθει ο ττλος εφοσον εχει γινει καποια μετεκπαιδευση στην Γενικη Ιατρικη και με τελικη αξιολογηση. Οχι μπατε σκυλοι αλεστε οπως ολα.

  • 17 Μαΐου 2016, 15:13 | GEK

    Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για αυτό το θέμα. Γιατί το επαναφέρουν;; Να μείνουν ως πλήρης και αποκλειστικης απασχόλησης ως Επιμ Γ άνευ ειδικότητας χωρίς βαθμολογική εξέλιξη παρά μόνο μισθολογική βάση προϋπηρεσίας. Μη τα ισοπεδώνουμε όλα στην όνομα της οικονομικής κρίσης.

  • 17 Μαΐου 2016, 15:40 | peitsidou

    Η ειδικότητα της Γ.Ι. πρωτοσυστάθηκε το 1960 και ήταν διάρκειας 18 μηνών (σημαντική διάρκεια για την εποχή εκείνη). Στο Νομοθετικό Διάταγμα 4111/1960 της σύστασής της προβλέπονταν σαφές χρονοδιάγραμμα εκπαίδευσης σε διάφορα Τμήματα / Ειδικότητες, χωρίς όμως σαφή περιγραφή των γνωστικών αντικειμένων και δεξιοτήτων που έπρεπε να λάβει ο γιατρός κατά την εκπαίδευσή του αυτή. Ήταν όμως μια σημαντική αρχή.

    Το 1983-1985 «ξανασυστάθηκα» στην σύγχρονη μορφή της με τις προδιαγραφές που εισήγαγε ο ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ (Ν.1397/1983). Με το Π.Δ. 80/1985 η διάρκεια εκπαίδευσης γίνεται 3 χρόνια και περιγράφονται με σαφήνεια τα γνωστικά αντικείμενα και οι δεξιότητες που έπρεπε να αποκτήσει ο ειδικευόμενος σε κάθε Τμήμα από όπου περνούσε. Την ίδια χρονιά εκδίδεται η 1/27/18-10-1985 απόφαση του ΚΕΣΥ που εξειδικεύει περισσότερο τα αντικείμενα αυτά.
    Το 1994 το πρόγραμμα της Γ.Ι. γίνεται 4 χρόνια. Γίνεται νομικό κείμενο (Π.Δ.415/1994) και εκδίδεται 3 χρόνια μετά !!! η σχετική απόφαση του ΚΕΣΥ (4/127/9-1-1997) που έχει το αναλυτικό πρόγραμμα για τις δεξιότητες και γνώσεις που πρέπει να αποκτηθούν σε κάθε Τμήμα.
    Είναι δυνατόν τώρα το 2016 να θέλετε να χαρίσετε το τίτλο Γενικής Ιατρικής και να επιβραβεύετε με βαθμούς ΕΣΥ άτομα που δεν μπήκαν σε καμία εκπαιδευτική διαδικασία δεν έδωσαν ποτέ εξετάσεις αλλά κέρδιζαν χρήματα ενώ υπήρχε η δυνατότητα να μπούν στις λίστες ειδικότητας να κάνουν την ειδικότητα και να δώσουν εξετάσεις για να την πάρουν.Δεν είναι χθεσινή ειδικότητα για να χαρίζεται έτσι.
    Όλοι αυτοί που θέλουν τον τίτλο και εργάζονται τουλάχιστον 25 χρόνια ας βγει ενα πρόγραμμα διετίας να το ακολουθήσουν και να δωσουν εξετάσεις ή ας πάνε υπεράριθμοι ως υπάλληλο να κάνουν την ειδικότητα.Αλλιώς είναι τρομερά άσχημο ως τραγικό μέτρο για όλους εμάς που κάναμε την ειδικότητα και ειδικά τα τέσσερα χρόνια και δώσαμε εξετάσεις για τον τίτλο.Είναι όμως ακόμα πιο τραγικό για τα νέα παιδιά που είναι τώρα ειδικευόμενοι και αύριο μπορεί να έχουν διευθυντή κάποιον που δεν έκανε καν την ειδικότητα.Λυπάμαι ,λυπάμαι πολύ για όποιον το σκέφτηκε…Πλήρης απαξίωση της ειδικότητας.Γιατί δεν τους δίνετε τον τίτλο της Παθολογίας με το ίδιο σκεπτικό;…
    Προβληματισμένη και απογοητευμένη
    Δρ.Πεϊτσίδου Ελένη
    Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός (τουλάχιστον ηλίθιος με τέσσερα χρόνια ειδικότητα και εξετάσεις)

  • 17 Μαΐου 2016, 15:36 | ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

    23 έτη μετά την δημοσίευση της Οδηγίας 16/1993 Ε.Κ.
    Της οποίας η ενσωμάτωση στο Ελλ. Δίκαιο έγινε με το Π.Δ. 38/2004, 11 χρόνια μετά.
    Τα αυτά ορίζει νέα Οδηγία,11 έτη κατόπιν, η Ε.Ο. 36/2005 Ε.Κ.,όπως ενσωματώθηκε στο Π.Δ. 38/2010.
    Και στην Ελλάδα, εντός του συστήματος υγείας και κοινωνικών ασφαλίσεων, δηλ, του υγειονομικού ιστού της χώρας, εργάζονται «ιατροί άνευ ειδικότητας»;
    Πως ορίζεται, στις ισχύουσες δομές, η προυπόθεση, αδειοδότησης δραστηριοτήτων ιατρού γενικής ιατρικής;
    Ο Νόμος λοιπόν, ορίζει δύο προυποθέσεις, εντός Ε.Ε., για την άσκηση δραστηριοτήτων γενικής ιατρικής α)τίτλο ειδικής εκπαίδευσης (Οδηγία 36/2005 παράρτημα V.1.4 σελ L255/110-αναφ ο τίτλος)και β)πιστοποιητικό κεκτημένου δικαιώματος με dead line 31/12/1994.
    Γιατίυφίσταται επομένως τόση ασάφεια στο θέμα;
    Και πως ξεχωρίζετε στις δομές , έναν χθεσινό απόφοιτο ιατρικής σχολής , «ιατρό άνευ ειδικότητας», από αυτούς , που εμμένετε να αποκαλείτε ιατρούς άνευ ειδικότητος αλλά έχουν πιστοποιητικό κεκτημένου δικαιώματος , αλλά δεν αναφέρεται πουθενά;
    Υπάρχουν άραγε, θα ρωτούσε κάποιος, στις δομές σας -ιατροί άνευ ειδικότητος χωρίς το κεκτημένο δικαίωμα, που ασκούν δραστηριότητες γενικής ιατρικής παρά τα προβλεπόμενα στο ΠΔ 38/2010 ΚΑΙ στην ΟΔΗΓΙΑ 36/2005, επί του θέματος;Πως λοιπόν εφαρμόζονται τα νόμιμα, όταν το αόριστο «άνευ ειδικότητας»,αφενός θα βόλευε κάποιον, που δεν πληρεί τις προυποθέσεις για το κεκτημένο δικαίωμα, αφετέρου, δημιουργεί την υποψία, μη νόμιμης η μη αδειοδοτημένης άσκησης δραστηριοτήτων γενικής ιατρικής στους καθόλα νόμιμους κατόχους του προβλεπομένου από τη Νομοθεσία Πιστοποιητικου, που μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι- ας μου επιτραπεί.

  • 17 Μαΐου 2016, 14:59 | Μαρίνα Μαλιάτσου

    Καλοπροαίρετη πέραν του δεόντως κατανοώ τη ανάγκη να εξυπηρετηθούν οι ανειδίκευτοι ιατροί πού κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα κατά τόπους ΙΚΑ πριν τη θέσπιση της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής-που έγινε προ 30ετιας-και οι περισσότεροι οδεύουν προς συνταξιοδότηση.Ομως ανειδίκευτοι ιατροί που έλαβαν θέσεις ποιος ξέρει με τι τρόπο(θεωρητικό ερώτημα,όλοι γνωρίζουμε τον τρόπο) στο ΕΣΎ ή στο ΙΚΑ πριν 15-20 χρόνια – όταν η Ελλάδα ήταν υπερπληρης με ειδικευμένους ιατρούς κάθε ειδικότητας που αιτούνταν και απορρίπτονταν για τις θέσεις αυτές- να εξισωθούν με ειδικευμένους γιατρούς και μάλιστα της ειδικότητας Γενικής Ιατρικής που έχουν πολλάκις πέσει και εξακολουθουν να πεφτουν θύματα εκμετάλλευσης και υποτίμησης ταυτόχρονα είναι τουλάχιστον αναπαραγωγή της ίδιας ρουσφετολογικής λογικής που επέτρεψε την εξαρχής πρόσληψή του.Απαράδεκτο απλά.

  • 17 Μαΐου 2016, 13:09 | Geoplors

    Απαράδεκτο να ενταχθούν ως Γενικοί Ιατροί χωρίς να έχουν κάνει εκπαίδευση.
    Σήμερα η ειδικότητα έχει 4 έτη εκπαίδευσης και απόκτηση συγκεκριμενων δεξιοτήτων που άνευ εκπαίδευσης δεν μπορεί κάποιος να τις αποκτήσει.
    Να ενταχθούν ως Επιμ Β άνευ ειδικότητας χωρίς δικαίωμα αναβάθμισης σε Επιμ Α ή Διευθυντές. Να έχουν μόνο μοισθολογικη εξέλιξη ανάλογη και ανάλογο μισθολόγιο ως άνευ ειδικότητας και όχι ίδια με τους ειδικευμένους.
    Κανονικά οι θέσεις άνευ ειδικότητας στο ΕΣΎ έχουν καταργηθεί εδώ και χρόνια, αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού να ενταχθούν εφόσον και εάν το θέλουν ως πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ως Επιμ Β όπως περιέγραψα. Το δίκαιο και η αξιοκρατία και η ίση μεταχείριση επιβάλλει αυτό που περιγράφω, διαφορετικά θα είναι άδικο για τους έχοντες ειδικότητα.
    Μην τα ισοπεδώνουμε όλα στο όνομα της κρίσης!!!

  • 17 Μαΐου 2016, 11:14 | Κακαβίτσας Φοίβος

    Ως πρόεδρος του Συλλόγου γενικών ιατρών Κέρκυρας θεωρώ απαράδεκτο άνθρωποι που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν ειδικότητα ή ουτε καν την ξεκίνησαν να εξομοιόνονται με ειδικευμένους γιατρούς της ΠΦΥ.
    Αν αυτό ειναι το όραμα σας κύριοι για την αναπτυξη της ΠΦΥ στην Ελλάδα καηκαμε.
    Πέραν αυτού υπάρχουν και οι ευρωπαικές οδηγίες που αναφέρουν ρητά ότι κανενας δεν μπορεί να πάρει τίτλο ειδικότητας χωρις εξετάσεις. Οι υπόλοιποι απλά μαλλον ειμαστε κορόιδα που χασαμε 4 χρόνια από τη ζωή μας;;;
    Η νομοθεσία ηδη υπάρχει και ειναι σαφης. Δε τους απολύει κανεις, ολες οι θεσεις τους ειναι πρωσοποπαγεις.Τι σας προβληματίζει;; Οτι δεν έχουν τίτλο;;;
    Ετσι κι αλλιως ντουβάρια θα παραμεινουν εχοντας ή όχι τιτλο..
    Το μονο που επιτυγχάνετε είναι να καταβαθρώσετε την ειδικότητα της γενικής ιατρικής..

  • 16 Μαΐου 2016, 22:31 | ΒΑΣΙΛΗΣ Β.

    ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΙΑΤΡΩΝ ΑΝΕΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΟΣ ΣΤΟ Ε.Σ.Υ

    1.Μια πιο δικαιη μεταχειριση των ανωτερω ιατρων δεδομενου οτι οι οδοντιατροι με 5 ετη φοιτησης στην σχολη και χωρις ειδικοτητα εγιναν διευθυντες με 15ετη προυπηρεσια ειναι:
    α) Προϋπηρεσία μέχρι 10 έτη ως επιμελητής Β
    β) Προϋπηρεσία από 10 έως 20 έτη ως επιμελητής Α
    γ) Προϋπηρεσία άνω των 20 ετών ως διευθυντής

    2. Πρόβλεψη αναδρομικότητας από 1/1/2015 όσον αφορά την καταβολη της μισθολογικής διαφοράς των ιατρών άνευ ειδικότητος που εργάζονται στο Π.Ε.Δ.Υ. ως Π.Α.Α. και αμείβονται ως υπάλληλοι Π.Ε. σε σχέση με τους ιατρούς και οδοντιάτρους που αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν στο Ε.Σ.Υ. την 1/1/2015 και απο τοτε λαμβανουν μισθους ΕΣΥ ενω οι ανευ ειδικοτητας ιατροι αμοιβονται με το ενιαιο μισθολογιο ως δημ. υπαλληλοι ΠΕ λογω μη προβλεψης αξιολογησης τους στο Ν.4238/2014 ενω δεν προσεφυγαν δικαστικα κατα του νομου,εκλεισαν το ιατρειο και εργασθηκαν αρχικα 8ωρο μεχρι 23/1/2015 και μετα 7ωρο μεχρι και σημερα.

    3.Αφου αξιολογηθουν, για το χρονοεπίδομα να συνυπολογιστεί και ο τυχόν χρόνος που εργάστηκαν οι ιατροί άνευ ειδικότητος ως ειδικευόμενοι σε κρατικά νοσοκομεία πριν την πρόσληψη τους σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης οπως υπολογισθηκε για τους ειδικευμενους ιατρους.

    4. Ο χρόνος προϋπηρεσίας να υπολογιζεται από την ημερομηνία πρόσληψης στο Ι.Κ.Α. ή σε άλλο φορέα κοινωνικής ασφάλισης μέχρι και την ημερομηνία αξιολόγησης από το συμβούλιο αξιολόγησης του άρθρου 25 ειτε την ημερομηνια εκδοσης του ΦΕΚ του παροντος νομοσχεδιου.

  • 16 Μαΐου 2016, 09:39 | VASILEIOU

    ΝΑ ΕΝΤΑΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΑΝΕΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΗΤΟΙ: ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

  • 14 Μαΐου 2016, 14:56 | iceman

    απαραδεκτο! δινετε τιτλο ιατρικης ειδικοτητας οχι μονο χωρις εκπαιδευση αλλα και ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!!!!!!