Άρθρο 08 – Διοικητικό Συμβούλιο

1. Η Ε.Κ.Α.Π.Υ.. διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και επτά (7) μέλη.

2. Ο Πρόεδρος διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Με την ίδια απόφαση ορίζεται και ο Αντιπρόεδρος, ο οποίος είναι και ο νόμιμος αναπληρωτής του Προέδρου. Τα λοιπά μέλη της Επιτροπής διορίζονται ως εξής: τέσσερα μέλη διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, εκ των οποίων το ένα είναι υπάλληλος της Οικονομικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας, ένας μέλος ορίζεται από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕ.Σ.Υ.ΠΕ.) και είναι Διοικητής μιας εκ των Υγειονομικών Περιφερειών, ένα μέλος διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και ένα μέλος διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.
Ο Πρόεδρος πρέπει να είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σε συναφές πεδίο με τις ανάγκες οργάνωσης και λειτουργίας της Ε.Κ.Α.Π.Υ. και να διαθέτει καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας. Τα λοιπά μέλη που ορίζονται από το Υπουργό και δεν έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες, περιλαμβανομένου του Αντιπροέδρου, πρέπει να είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι., ημεδαπής ή αλλοδαπής και πρέπει να έχουν εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο εξειδίκευσής τους και καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας.
Δεν μπορεί να διορισθεί Πρόεδρος ή μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Κ.Α.Π.Υ.: α. γενικός ή ειδικός γραμματέας Υπουργείου ή αυτοτελούς γενικής ή ειδικής γραμματείας ή βουλευτής, β. διοικητής, διευθυντής, διαχειριστής, μέλος διοικητικού συμβουλίου ή ασκών διευθυντικά καθήκοντα σε επιχείρηση, οι δραστηριότητες της οποίας συνδέονται με τις δραστηριότητες της Επιτροπής,

3. Η θητεία των εννέα μελών είναι τριετής και μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά. Τα μέλη του ΔΣ εκπίπτουν με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εάν αποκτήσουν μία από τις ιδιότητες που συνιστούν κώλυμα διορισμού ή προβαίνουν σε πράξεις ή αποκτούν ιδιότητα που δεν συμβιβάζεται με τα καθήκοντα του μέλους, καθώς και για σπουδαίο λόγο, βάσει του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α` 26).
Τα πέντε εκ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που ορίζονται από τον Υπουργό Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των Προέδρου και Αντιπροέδρου, είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

4. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους, τα μέλη της Επιτροπής, οι σύζυγοι και οι συγγενείς εξ αίματος αυτών μέχρι α΄ βαθμού απαγορεύεται να είναι εταίροι, μέτοχοι, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, διαχειριστές, υπάλληλοι, τεχνικοί ή άλλοι σύμβουλοι σε επιχείρηση που αναπτύσσει δραστηριότητα στον τομέα των προμηθειών στον κλάδο υγείας

5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας καθορίζεται το ύψος της αποζημίωσης για τα μέλη που υπηρετούν ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης καθώς και της ανά συνεδρίασης αποζημίωσης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

6. Εντός δύο μηνών από την πρώτη του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο καταρτίζει κανονισμό λειτουργίας του, ο οποίος εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Με τον κανονισμό λειτουργίας ρυθμίζονται ιδίως:
α) η διαδικασία λήψης των αποφάσεών του Διοικητικού Συμβουλίου,
β) η σύγκληση των τακτικών και έκτακτων συνεδριάσεων αυτού
γ) η κατάρτιση της ημερήσιας διάταξης και η μορφή των εισηγήσεων,
δ) η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των μελών και ο τρόπος αντιμετώπισης των σχετικών ζητημάτων που εισάγονται σε αυτό,
ε) κάθε αναγκαίο θέμα που σχετίζεται με τη λειτουργία του,
στ) τα ειδικότερα θέματα οργανωτικής διάρθρωσης και ο τρόπος λειτουργίας της Γραμματείας του.

7. Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου αναρτώνται στο δικτυακό τόπο της Ε.Κ.Α.Π.Υ. υπό την προϋπόθεση της μη αποκάλυψης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων υπό την έννοια του άρθρου 2 περ. β’ του ν. 2472/1997, όπως επίσης και δεδομένων που αφορούν στις διαδικασίες έρευνας αγοράς.

  • 24 Απριλίου 2017, 12:09 | Μάρκος Σαμούχος

    Συμφωνώ και επαυξάνω με τα σχόλια της κας Ασπασίας Ξουρή.
    Επιπρόσθετα θα ήθελα να διευκρινιστεί αν οι αποφάσεις του ΔΣ θα αναρτώνται μόνο στο site της ΕΚΑΠΥ και δεν θα αναρτώνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ

  • 23 Απριλίου 2017, 22:18 | Χρήστος Καζάσης

    Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος επιλέγονται με βάσει τις διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων με κοινή απόφαση-προκήρυξη του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του εποπτεύοντος το Ν.Π.Δ.Δ. Υπουργού, τηρουμένων των όρων των άρθρων 84 και 85 του ν.4369/2016 ή με ανοικτή προκήρυξη και επιλογή από το ΑΣΕΠ.
    Τα λοιπά μέλη της Επιτροπής διορίζονται ως εξής: πέντε μέλη διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ένα μέλος διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και ένα μέλος διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.
    Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα υπόλοιπα μέλη πρέπει να είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι., ημεδαπής ή αλλοδαπής και κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σε συναφές πεδίο με τις ανάγκες οργάνωσης, λειτουργίας της Ε.Κ.Α.Π.Υ. και διοίκησης και διαχείρισης των δημοσιών συμβάσεων, τόσο στο επίπεδο των διαδικασιών όσο και του γνωστικού αντικειμένου της δραστηριότητας της Αρχής και να διαθέτουν άριστη γνώση μιας ξένης γλώσσας (κατά προτίμηση αγγλικής).
    Για την εκπλήρωση του σκοπού της Αρχής τα μέλη της θα πρέπει να έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο εξειδίκευσής τους και ειδικότερα: στα Οικονομικά της Υγείας, Φαρμακολογία, Εμβιομηχανική, Νομικά, Νοσηλευτική, Ιατρική (Κλινική & Εργαστηριακή).

    Η Ε.Κ.Α.Π.Υ. διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και επτά (7) μέλη. Ειδικότερα το Διοικητικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από:
    Έναν Οικονομολόγο της Υγείας
    Έναν Ιατρό (κλινικό)
    Έναν ιατρό (εργαστηριακό)
    Δύο Νομικούς στις δημόσιες συμβάσεις
    Έναν Εμβιομηχανικό
    Έναν Φαρμακοποιό
    Ένα Νοσηλευτή/ρια
    Ένα στέλεχος του ΕΟΠΥΥ

  • 23 Απριλίου 2017, 14:17 | Χαράλαμπος Κώτσιος

    1. Οφείλει το ΔΣ του νέου οργανισμού να περιλαμβάνει μέλος από τον ασφαλιστικό φορέα που αποζημιώνει τις εκάστοτε προμήθειες (ΕΟΠΥΥ).

    2. Επιπλέον πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, η άποψη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων και ιδιαίτερα των στελεχών που καλούνται να υλοποιήσουν προμήθειες υλικών, υπηρεσιών και έργων σε λειτουργικό επίπεδο ΜΠΥΥ. Το ΔΣ οφείλει να έχει κάποιο στέλεχος που γνωρίζει τις παθογένειες και τα προβλήματα που παρατηρούνται σε επίπεδο νοσοκομείου.

  • 23 Απριλίου 2017, 14:17 | Χαράλαμπος Κώτσιος

    1. Οφείλει το ΔΣ του νέου οργανισμού να περιλαμβάνει μέλος από τον ασφαλιστικό φορέα που αποζημιώνει τις εκάστοτε προμήθειες (ΕΟΠΥΥ).

    2. Επιπλέον πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, η άποψη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων και ιδιαίτερα των στελεχών που καλούνται να υλοποιήσουν προμήθειες υλικών, υπηρεσιών και έργων σε λειτουργικό επίπεδο ΜΠΥΥ. Το ΔΣ οφείλει να έχει κάποιο στέλεχος που γνωρίζει τις παθογένειες και τα προβλήματα που παρατηρούνται σε επίπεδο νοσοκομείου.

  • 15 Απριλίου 2017, 16:15 | Ασπασία Ξουρή

    -Τα μέλη που διορίζονται από τον Υπουργό Υγείας και φέρουν συγκεκριμένες ιδιότητες (υπάλληλος ΓΔΟΥ Υπ.Υγείας,ΚΕΣΥΠΕ, ΥΠΕ)θα είναι ταυτοχρόνως ελεγκτές και των προμηθειών των φορέων τους και ελεγχόμενοι, πράγμα ανεπίτρεπτο.
    – Δεν ορίζεται εάν ο Πρόεδρος πρέπει να είναι κάτοχος συγκεκριμένου πτυχιακού τίτλου.
    – «Καλή γνώση μία ξένης γλώσσας» είναι το lower. Δεν αρμόζει τέτοιο προσόν για τις θέσεις αυτές. Για τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο ειδικά απαιτείται άριστη γνώση και για τα μέλη τουλάχιστον πολύ καλή.
    – Τα τακτικά μέλη θα λαμβάνουν δύο μορφών αποδοχές, την πάγια αποζημίωσή τους και την αποζημίωση ανά συνεδρίαση της ΕΚΑΠΥ. Εάν δε ένα εκ των τακτικών μελών φέρει κι άλλη μισθοδοτούμενη από το κράτος ιδιότητα (υπάλληλος ΓΔΟΥ Υπ.Υγείας,ΚΕΣΥΠΕ, ΥΠΕ)θα λαμβάνει δύο μισθούς. Χρειάζεται να σχολιαστεί περαιτέρω?

  • 12 Απριλίου 2017, 11:36 | Νίκος Πολύζος

    1. αντί «ένας υπάλληλος της Διεύθυνσης Οικονομικών του Υπουργείου Υγείας» σε «Ο-Η Διευθυντής Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας» για δυο λόγους α. καθ’ ύλη αρμόδιος-α, και β. υψηλόβαθμος-η.

    2. αντί «ένας Διοικητής ΥΠΕ που επιλέγεται από το ΚΕΣΥΠΕ» σε «ο Αναπλ. Διοικητής 1ης ΥΠΕ» γιατί α. ο Διοικητής είναι και υπεύθυνος προμηθειών των νοσοκομείων ευθύνης του, β. ο Αναπληρωτής είναι επιφορτισμένος με λιγότερα καθήκοντα και γ. η Αττική έχει βάρος του 40% των προμηθειών.

    3. επιπλέον ένας από τους 4 που διορίζει ο Υπουργός Υγείας καλό είναι να είναι ένας 2ος Αναπλ. Διοικητής, που προτείνεται από το ΚΕΣΥΠΕ, προτιμητέο μεταξύ 2ης ΥΠΕ (Πειραιάς και Νήσοι Αιγαίου) και 6ης ΥΠΕ (Πελοπόννησος – Δυτ. Ελλάδα – Ήπειρος), που είναι οι επόμενες μεγαλύτερες, αλλά και πλησίον της Αττικής, που είναι η έδρα της.

    4. ο τέταρτος που διορίζει ο Υπουργός Υγείας πρέπει να είναι ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, για πολύ ευνόητους λόγους, αντίστοιχα.