Άρθρο 12 – Αναβάθμιση της μαιευτικής φροντίδας στην Π.Φ.Υ.

1. Παρέχεται η δυνατότητα συνταγογράφησης από τους επαγγελματίες υγείας του κλάδου ΤΕ Μαιευτικής για τη λήψη δείγματος κολπικού και τραχηλικού υγρού (τεστ Παπανικολάου) καθώς και για τις σχετικές με την κύηση απαιτούμενες εξετάσεις, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και ιδίως το άρθρο 2 του π.δ. 351/1989 (Α’ 159).

2. Συγκροτείται με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υ.Πε. δίκτυο Μαιών- Μαιευτών με τίτλο «Δίκτυο Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών- Μαιευτών», με μέλη του υπηρετούντες Μαίες- Μαιευτές στις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας της οικείας Δ.Υ.Πε. Ως Υπεύθυνος Συντονισμού του Δικτύου ορίζεται με ψηφοφορία πρόσωπο μεταξύ των μελών του Δικτύου.
α) Ως έδρα του δικτύου ορίζεται δημόσια δομή παροχής υπηρεσιών υγείας της οικείας Υ.Πε. με απόφαση του Διοικητή της, μετά από εισήγηση του Υπεύθυνου Συντονισμού του δικτύου.
β) Το δίκτυο Μαιών- Μαιευτών διασυνδέεται με τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας της οικείας Δ.Υ.Πε. Το δίκτυο Μαιών-Μαιευτών διασυνδέεται λειτουργικά ιδίως με τις Το.Μ.Υ. καταρτίζοντας και υλοποιώντας ένα τακτικό πρόγραμμα επισκέψεων σε αυτές.
γ) Σκοπός του δικτύου Μαιών- Μαιευτών είναι:
γα) η παροχή συμβουλευτικής και ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας,
γβ) η παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής υγείας, υποστήριξης του μητρικού θηλασμού και Οικογενειακού Προγραμματισμού,
γγ) η λήψη δείγματος κολπικού και τραχηλικού υγρού (τεστ Παπανικολάου),
γδ) η πραγματοποίηση επισκέψεων μελών σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, μετά από ενημέρωση της οικείας Δ.Υ.Πε. και των αρμόδιων αρχών για πραγματοποίηση δράσεων πρόληψης και προαγωγής υγείας και
γε) η ανάπτυξη συνεργασίας με Ο.Τ.Α. και φορείς που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας για την πραγματοποίηση δράσεων ενημέρωσης, αγωγής και προαγωγής υγείας.
Τα δείγματα από διενεργούμενα τεστ Παπανικολάου αποστέλλονται άμεσα για κυτταρολογική εξέταση σε εργαστήριο της δημόσιας δομής που συνιστά την έδρα του δικτύου ή άλλης δημόσιας δομής εντός της οικείας Δ.Υ.Πε. Τα χρησιμοποιούμενα κατά την υλοποίηση των δράσεων έντυπα πρέπει να συνιστούν προτυποποιημένα έντυπα του Υπουργείου Υγείας. Οι παραπάνω δράσεις, πράξεις και ενέργειες πραγματοποιούνται αποκλειστικά εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου ΤΕ Μαιευτικής, όπως αυτά καθορίζονται με βάση την κείμενη νομοθεσία.
δ) Η οργάνωση και ο συντονισμός της λειτουργίας του Δικτύου, των δράσεων και των προγραμμάτων που διενεργούνται γίνεται υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του Διοικητή της οικείας Υ.Πε. Το δίκτυο ενημερώνει σε μηνιαία βάση τη δημόσια δομή που συνιστά την έδρα του καθώς και τη Μονάδα Αναφοράς σε περίπτωση που υφίσταται, σχετικά με τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των δράσεών του. Το δίκτυο υποχρεούται να καταθέτει κάθε τρίμηνο και συνολικά στο τέλος του έτους απολογιστικά για τις δράσεις του στο Τμήμα Περιφερειακού Χάρτη & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της οικείας Δ.Υ.Πε.

  • 2 Μαΐου 2017, 10:32 | Τι να Ταχου

    Το λειτούργημα της μαιας είναι πολύ σημαντικό για μια ήρεμη εγκυμοσύνη,Μια ασφαλή γέννα κ ένα πετυχημένο θηλασμό!!!!

  • 2 Μαΐου 2017, 10:15 | ΠΑΠΑΛΕΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΝΗΣ, Πρόεδρος ΠΑΣΙΠΑΑ, Αντιπρόεδρος ΠΟΙΟΠΦΥ

    ΑΡΘΡΟ 12
    Δύνανται οι μαίες να συστήνουν και παραπέμπουν για εξέταση;

  • 2 Μαΐου 2017, 10:30 | Χρυσάνθη ΜΗΤΣΙΟΥ

    Είμαι νέα μανούλα! Ημουν στην κατηγορία κύησης υψηλού κινδύνου με πολλά προβλήματα καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και του τοκετού!η μαία με βοήθησε σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τόσο ψυχολογικά όσο και ιατρικά αφού μιλούσαμε συνεχώς αναλυαμε αποτελέσματα εξετάσεων μου, με καθοδηγούσε πλήρως και της είχα αμέριστη εμπιστοσύνη!απευθυνομουν σε αυτή για οτιδήποτε χρειαζομουν ηταν για εμένα το ίδιο είτε μιλούσα στη μαια
    είτε μιλούσα στο μαιευτήρα!όσον αφορά τον τοκετό ήταν για εμένα δώρο θεού!οπως προείπα είχα τοκετό υψηλού κινδύνου και η μαία ήταν συνεχώς δίπλα μου με καθοδήγησε πλήρως για ότι κάναμε έτσι ώστε να είμαι και εγώ συνεργάσιμη και ήρεμη και ειχαν άψογη συνεργασία με τον μαιευτήρα μου!δηλαδή ο ένας συμπλήρωνε τον άλλο!αυτό ήταν πολύ σημαντικό για εμένα!πήγαν όλα καλά και για το μωρό μου και για εμένα χάρη στην άψογη συνεργασία της μαίας μου με τον μαιευτήρα!

  • 2 Μαΐου 2017, 10:55 | Γκαμπριελα Κασιρανη

    Για μενα,η μαια μου σημαινει ασφαλια. Και στη πρωτη γεννα και τωρα στη δευτερη, ηταν ο ανθρωπος μου, η ηρεμια μου και η σιγουρια μου. Μαζι με τον γιατρο μου, η μαια αποτελει το συνολο της επιτυχιας μιας εγκυμοσυνης και μιας γεννας!

  • 2 Μαΐου 2017, 09:10 | Ποταμιανου Αννυ

    Ο ρολος της μαιας ειναι πολυ σημαντικος κατα τη διαρκεια της εγγυμοσυνης και του τοκετου.

  • 2 Μαΐου 2017, 09:02 | Αναστασία Νομικού

    Η μαία είναι ο καταλληλότερος επαγγελματίας υγείας στη συμβουλευτική και παρακολούθηση της εγκυμοσύνης,διεξαγωής του φυσιολογικιύ τοκετού,παρακολούθησης της λοχείας και συμβουλευτική του θηλασμού. Ακόμη, η μαία είναι αυτή που μπορεί να προετοιμάσει το ζευγάρι και την οικογένεια για τον τοκετό και τον ερχομό του νέου μέλους αλλά και να δώσει συμβουλές σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού. Φυσικά, όλα αυτά μπορούν να γίνουν στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

  • 2 Μαΐου 2017, 09:33 | Κατερινα

    Οσο σημαντικοί ηταν ο άντρας μου κ η μητέρα μου οταν γέννησα αλλο τοσο σημαντική ηταν η μαία μου!
    Με βοήθησε απο την αρχή ως το τέλος, απο το χιούμορ της, την υπομονή της, την επιμονή της, το κουράγιο που μου έδινε, η τρυφερότητα της, το οτι μου κρατούσε το χέρι κ με αγκάλιαζε δεν θα το ξεχάσω ποτε! Να μη μιλήσω για την προσπάθεια της να μου δείξει πως να θηλασω την κορούλα μου, πως να την φροντίσω, απο την αλλαγή πάνας μεχρι και πως να την κανω μπανιο, τις συμβουλές της και παρα πολλα ακομα που δεν μου φτάνει μια μερα να σχολιάσω , η μαία για μενα ηταν και θα ειναι στη ζωη μου ενα πρόσωπο που δεν θα ξεχάσω ποτε κ θα ειναι παντα χαραγμένη στο μυαλο μου. Σ´ευχαριστώ Αναστασία μου!!!!!

  • 2 Μαΐου 2017, 09:58 | Χρυσα Λορεντζου

    Είμαι νέα μαμά και θα ήθελα απλά να σχολιάσω ότι η παραπάνω ανακοίνωση με βρίσκει απολύτως σύμφωνη. Ο Ρόλος και η δουλειά της μαίας πρέπει να αναβαθμιστεί γιατί πραγματικά η βοήθεια που προσφέρει στην εγκυμονούσα και νεα μαμά μετεπειτα είναι ουσιαστικοτατη. Από τη στιγμή της εγκυμοσύνης που υποστηρίζει ψυχολογικά την έγκυο αλλά και τις δύσκολες πρώτες ώρες και μέρες με το μωρό. Εγώ προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω την μαία μου, Αναστασία Νομικού, για όλα αυτά που έκανε για μένα και το στήριγμα που έγινε όταν προσπαθούσα να καταλάβω το ρόλο που αποκτώ στη ζωή μου. επικροτώ θερμά λοιπόν την παραπάνω πρωτοβουλία.

  • 2 Μαΐου 2017, 01:36 | ΣΕΜΜΠΑΤΡΑΣ

    Στο άρθρο 12 παράγραφος 1 θα ηταν πιθανώς ορθότερο να συνταχθεί

    «1. Παρέχεται η δυνατότητα συνταγογράφησης από τους επαγγελματίες υγείας
    του κλάδου ΤΕ Μαιευτικής για εξετάσεις που σχετίζονται με την πρόληψη
    καρκίνου τραχήλου μήτρας (τεστ Παπανικολάου και ανίχνευση γονιδιώματος
    HPV) καθώς και για τις σχετικές με την κύηση απαιτούμενες εξετάσεις,
    σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και ιδίως το άρθρο 2 του π.δ. 351/1989
    (Αʼ 159).»

    Προκείμένου να εφράζεται ορθότερα επιστημονικά και να παρέχει στις
    Μαίες/Μαιευτές τη δυνατότητα συνταγογράφησης για ανίχνευση HPV κάτι
    ιδιαίτερα σημαντικό στην πρόληψη καρκίνου τραχήλου μήτρας.

  • Σημαντική θετική παρέμβαση του νομοσχεδίου η εισαγωγή των δικτύων μαιών. Θεωρούμε ότι η οργάνωση του δικτύου μαιών θα πρέπει να βασίζεται:
    Α. Σε δεδομένα δημόσιας υγείας από πλευράς προτεραιοτήτων για την υγεία των γυναικών και των οικογενειών τους,
    Β. σε αξιολόγηση των δράσεων των μαιών
    Γ. και στην προτυποποίηση για την βιωσιμότητα του δικτύου μαιών,
    διαφυλάσσοντας την εξατομικευμένη φροντίδα και ενδυναμώνοντας τις αποφάσεις των γυναικών και των οικογενειών τους για την περιγεννητική φροντίδα. Δυστυχώς, απουσιάζουν αναφορές για την ολοκληρωμένη φροντίδα από τη μαία και σημαντικοί παράγοντες όπως το προσβάσιμο στις υπηρεσίες στις υπηρεσίες μαιών, η συνέχεια στη φροντίδα από μαία, το ολοκληρωμένο φάσμα των υπηρεσιών της μαίας και η διασύνδεση/συντονισμός στο πλαίσιο της ΠΦΥ.
    WHO. Enhancing nursing and midwifery capacity to contribute to the prevention, treatment and management of noncommunicable diseases Human Resources for Health Observer – Issue No. 12. Geneva: World Health Orginization. 2013. Πλήρες κείμενο στην ιστοσελίδα http://www.who.int/hrh/resources/observer12.pdf?ua=1

    Πιο συγκεκριμένα προτείνονται οι κάτωθι αλλαγές:
    Παράγραφος 1
    Παρέχεται η δυνατότητα συνταγογράφησης από τους επαγγελματίες υγείας του κλάδου ΤΕ Μαιευτικής για τη λήψη δείγματος κολπικού και τραχηλικού επιχρίσματος (τεστ Παπανικολάου) καθώς και για τις σχετικές με την κύηση απαιτούμενες εξετάσεις, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και ιδίως το άρθρο 2 του π.δ. 351/1989 (Α’ 159). 
    Παράγραφος 2
    I. Θα πρέπει να δοθεί συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για την συγκρότηση του δικτύου και προτείνουμε αλλαγή ως εξής:
    Συγκροτείται με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υ.Πε. δίκτυο Μαιών- Μαιευτών με τίτλο «Δίκτυο Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών- Μαιευτών» -εντός 3 μηνών από την ψήφιση του παρόντος-, με μέλη του υπηρετούντες Μαίες- Μαιευτές στις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας της οικείας Δ.Υ.Πε.
    II. Θα πρέπει να οριστούν σαφώς οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις του Υπεύθυνου Συντονισμού και προτείνουμε αλλαγή ως εξής:
    Ως Υπεύθυνος Συντονισμού του Δικτύου ορίζεται με ψηφοφορία πρόσωπο μεταξύ των μελών του Δικτύου. Η θητεία του Υπεύθυνου είναι διετής, με δυνατότητα ανανέωσης για δύο ακόμη έτη. Ο Υπεύθυνος Συντονισμού του Δικτύου, είναι υπεύθυνος για τη λειτουργική οργάνωση του δικτύου, το συντονισμό των δράσεων, υπό τη γενική εποπτεία του Διοικητή της οικείας Υ.Πε. και κάθε άλλο σχετικό θέμα εύρυθμης λειτουργίας. Σε περίπτωση ισοψηφίας, τον Υπεύθυνο ορίζει ο Διοικητής της οικείας Υ.Πε. Με την ίδια απόφαση ορίζεται και ο αναπληρωτής του.
    Τα προσόντα που συνεκτιμώνται για την υποβολή υποψηφιοτήτων Υπεύθυνου Συντονισμού Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών- Μαιευτών είναι: αποδεδειγμένη ικανότητα στην άσκηση διευθυντικών ή και συντονιστικών καθηκόντων σε αντίστοιχη θέση, μεταπτυχιακός ή και διδακτορικός τίτλος σπουδών συναφής με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή και τα οικονομικά της υγείας και γνώση αγγλικής ή άλλης επίσημης γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Υπεύθυνος Συντονισμού, δύναται να απέχει από την άσκηση των καθηκόντων του στο Κέντρο Υγείας ή την δομή υγείας στην οποία υπηρετεί, με σύμφωνη γνώμη του Διοικητή της οικείας Υ.Πε. Ο Υπεύθυνος Συντονισμού λαμβάνει για τη θέση του το επίδομα θέσης ευθύνης που χορηγείται Συντονιστές του Ε.Σ.Υ.
    Οι αρμοδιότητές του Συντονιστή περιορίζονται στα όρια της Δ.Υ.Πε. και είναι:
    α) Η μέριμνα για την εύρυθμη λειτουργία του Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών- Μαιευτών και την επιστημονική, διοικητική και λειτουργική συνεργασία τους.
    β) Ο έλεγχος των παραπομπών προς τις υπηρεσίες δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας και προς τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους.
    γ) Η εισήγηση στην οικεία Δ.Υ.Πε. για θέματα Υγείας των γυναικών και της οικογένειας της οικείας Περιφέρειας σχετικά με προγράμματα, δράσεις και παρεμβάσεις πρόληψης και αγωγής υγείας στην οικογένεια και την κοινότητα.
    δ) Η ειδικά αιτιολογημένη εισήγηση στην οικεία Δ.Υ.Πε. για την αναγκαιότητα σύστασης νέων οργανικών θέσεων μαιών/μαιευτών και σύναψης συμβάσεων με ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας.
    ε) Η εποπτεία της διασύνδεσης των υπηρεσιών του Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών- Μαιευτών με τα Νοσοκομεία Αναφοράς του Ε.Σ.Υ., το Ε.Κ.Α.Β., δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας, κέντρα πρόληψης και άλλους φορείς παροχής υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών.
    III. Θεωρούμε ότι στην παράγραφο 2γ όπου ορίζεται ο σκοπός του δικτύου Μαιών/των να πραγματοποιηθούν οι κάτωθι αλλαγές:

    γ) Σκοπός του δικτύου Μαιών- Μαιευτών είναι: 
    γα) η παροχή συμβουλευτικής και ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας, η φυσική εξέταση της γυναίκας (συμπεριλαμβανομένων και των μαστών) και του νεογνού, η λήψη αίματος για εργαστηριακές εξετάσεις, η λήψη δείγματος βιολογικών υγρών για εργαστηριακές εξετάσεις (πχ. καλλιέργειες), η περιποίηση τραύματος και χειρουργικών τομών (Καισαρικής Τομής, Περινεοτομής, λαπαροτομίας κ.α.), η αλλαγή τραύματος, αφαίρεση ραμμάτων κ.α. , η εκτέλεση φαρμακευτικής αγωγής κατόπιν ιατρικής οδηγίας από όλες τις οδούς και παρασκευή παρεντερικών διαλυμάτων (peros, διαδερμικά, από τους βλεννογόνους, με μορφή αεροζόλ, εφαρμογή αλοιφών ρινός, ώτων, οφθαλμών, υποδόριες / ενδομυϊκές /ενδοδερμικές/ ενδοφλέβιες ενέσεις με οδηγία γιατρού), και ο έλεγχος φαρμακευτικής συμμόρφωσης και εκπαίδευση στην σωστή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής.
    γβ) η παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής υγείας, υποστήριξης του μητρικού θηλασμού, σίτισης και διατροφής του βρέφους, αλλά και της γενικότερης φροντίδας του και Οικογενειακού Προγραμματισμού, η συμβουλευτική για αντισύλληψη (πρόληψη ανεπιθύμητων κυήσεων και εκτρώσεων), η εφαρμογή αντισυλληπτικών μεθόδων (χορήγηση αντισυλληπτικών δισκίων, τοποθέτηση ενδομήτριων σπειραμάτων και άλλων μεθόδων προφύλαξης), η προαγωγή της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, η συμβουλευτική σε υπογόνιμα ζευγάρια, η συμβουλευτική στην περιγεννητική απώλεια,
    γγ) η λήψη δείγματος κολπικού και τραχηλικού επιχρίσματος (τεστ Παπανικολάου), η πραγματοποίηση προληπτικού ελέγχου γυναικών και νεογνών με ανάπτυξη και εφαρμογή καθολικών ανιχνευτικών προγραμμάτων ή επιλεκτικών λόγω παρουσίας επιβαρυντικών παραγόντων στο ιστορικό με βάση κατευθυντήριες οδηγίες, ο μαζικός προσυμπτωματικός έλεγχος γυναικών, διδασκαλία αυτοεξέτασης, παραπομπή για υπέρηχο μαστών και μαστογραφία, λήψη βιολογικών υγρών για καλλιέργεια, φροντίδα κατά την μετάβαση στην εμμηνόπαυση, διαχείριση της ακράτειας ούρων των γυναικών,
    γδ) η πραγματοποίηση επισκέψεων κατ’ οίκον στην περιγεννητική περίοδο τόσο στις γυναίκες όσο και στα νεογνά, η παρακολούθηση κατά την περίοδο της λοχείας, η προαγωγή μητρικού θηλασμού και υποστήριξη μητέρων κατ’ οίκον μετά τον τοκετό, η διδασκαλία μητρικού θηλασμού, οι συστηματικές επισκέψεις κατ’ οίκον για την προαγωγή και την καταγραφή της πορείας του μητρικού θηλασμού, η αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων στο μητρικό θηλασμό όπως τραυματισμένες θηλές, υπερφόρτωση, μαστίτιδα, απόστημα μαστού, μειωμένη γαλακτοπαραγωγή κ.α. καθώς και ειδικές καταστάσεις της μητέρας κατά την γαλουχία.
    γε) η διάγνωση σημείων ενάρξεως τοκετού και λανθάνουσας φάσης, η εκτέλεση φυσιολογικού τοκετού ή προγραμματισμένου τοκετού στο σπίτι ή σε δομή ΠΦΥ, η συρραφή τραύματος περινέου μέχρι δευτέρου βαθμού ρήξη και μικροσυρραφές τραυμάτων, η ανακούφιση από τον πόνο, χορήγηση αναλγητικής αγωγής, χορήγηση τοπικής αναισθησίας,
    γστ) η παροχή συστηματικής παρακολούθησης της υγείας νεογνού και της οικογένειας, ο μαζικός προσυμπτωματικός έλεγχος νεογνών, πχ. Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών, η παρακολούθηση νεογνού και θηλάζοντος βρέφους (βάρος, καμπύλες ανάπτυξης, ψυχοκινητική εξέλιξη κ.α.), η παρακολούθηση υπερχολυθριναιμίας νεογνού, εφαρμογή φορητής συσκευής φωτοθεραπείας, η αντιμετώπιση νεογνικού ικτέρου κατ’ οίκον, και η κατ’ οίκον νοσηλεία και φροντίδα νεογνού μετά από έξοδο από Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών,
    γζ) η διάγνωση κύησης με όλα τα εργαστηριακά και τεχνολογικά μέσα, η αξιολόγηση της κύησης με την χρήση υπερήχων και κλινικής εξέτασης, ο προγεννητικός έλεγχος και η έγκαιρη επισήμανση των παρεκκλίσεων από την φυσιολογική σωματική και ψυχική υγεία, με άμεση παραπομπή, όπου είναι αναγκαίο, η ακρόαση εμβρυϊκών παλμών και ο έλεγχος της κατάστασης του εμβρύου και της λειτουργίας της μήτρας με όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα (πχ. καρδιοτοκογράφος, υπέρηχοι),
    γη) η προετοιμασία για γονεϊκότητα, προετοιμασία για το φυσικό τοκετό (ψυχοπροφυλακτική), η ενθάρρυνση των επιστημονικά αποδεκτών μεθόδων για την φροντίδα και την διατροφή του νεογνού και βρέφους, η προώθηση της ανάπτυξης μιας υγιούς σχέσης γονέων-νεογνού, η διακοπή του καπνίσματος και διατροφική συμβουλευτική στην περιγεννητική περίοδο,
    γθ) η διάγνωση θεμάτων υγείας της γυναίκας και ο εντοπισμός πιθανών αιτιών τους, η μέριμνα για την φροντίδα της γυναίκας, η επιδημιολογική έρευνα στην υγεία των γυναικών, η προαγωγή της υγείας της γυναίκας σε όλες τις περιόδους της ζωής της (εφηβεία, αναπαραγωγική, εμμηνόπαυση), η παροχή συστηματικής παρακολούθησης της υγείας της γυναίκας, η λήψη, διατήρηση και ανανέωση του ατομικού ιστορικού υγείας και των συνηθειών της ζωής του ατόμου και η καταχώρηση των πληροφοριών στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (Α.Η.Φ.Η), η χορήγηση βεβαιώσεων για την ηλικία κύησης και ΠΗΤ, για την άδεια κυήσεως και λοχείας, για φυσιολογική και επαπειλούμενη κύηση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο και η έκδοση πιστοποιητικού γέννησης σε περίπτωση εκτέλεσης τοκετού από την ιδία,
    γι) η συνταγογράφηση: α. Φαρμάκα, Βιταμίνες, Σίδηρο, Φυλλικό Οξύ, Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Σπασμολυτικά, Πεθιδίνη, Μητροσυσταλτικά, Μητροσυσπαστικά, προσταγλαδίνες, αντιβιοτικά, αντιμηκυτιασικά, αντισυλληπτικά, ασπιρίνη, αναλγητικά και τοπικά αναισθητικά, β. των απαραίτητων εργαστηριακών εξετάσεων με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση της κύησης υψηλού κινδύνου και την διασφάλιση της υγείας της γυναίκας και του νεογνού στην περιγεννητική περίοδο και γ. των εξετάσεων προληπτικού ελέγχου γυναικών βάσει πρωτοκόλλων (τεστ Pap, Μαστογραφία, Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας, υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων)
    για) η πραγματοποίηση επισκέψεων μελών σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, μετά από ενημέρωση της οικείας Δ.Υ.Πε. και των αρμόδιων αρχών για πραγματοποίηση δράσεων πρόληψης και προαγωγής υγείας και
    γιβ) η οριζόντια και κάθετη διασύνδεση με άλλες μονάδες και προγράμματα στην ΠΦΥ, η ανάπτυξη συνεργασίας με Ο.Τ.Α. και φορείς που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας για την πραγματοποίηση δράσεων ενημέρωσης, αγωγής και προαγωγής υγείας, η υλοποίηση προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής υγείας στην κοινότητα σε συνεργασία με τοπικές αρχές, σχολεία και άλλους φορείς. Ο σκοπός και οι στόχοι κάθε προγράμματος, καθώς και το πλαίσιο συνεργασίας , καθορίζονται με βάση την εκτίμηση αναγκών υγείας της κοινότητας.
    Τα δείγματα από διενεργούμενα τεστ Παπανικολάου αποστέλλονται άμεσα για κυτταρολογική εξέταση σε εργαστήριο της δημόσιας δομής που συνιστά την έδρα του δικτύου ή άλλης δημόσιας δομής εντός της οικείας Δ.Υ.Πε. Τα χρησιμοποιούμενα κατά την υλοποίηση των δράσεων έντυπα πρέπει να συνιστούν προτυποποιημένα έντυπα του Υπουργείου Υγείας. Οι παραπάνω δράσεις, πράξεις και ενέργειες πραγματοποιούνται αποκλειστικά εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου μαιών/μαιευτών, όπως αυτά καθορίζονται με βάση την κείμενη νομοθεσία. 

    IV. Θεωρούμε ότι στην παράγραφο 2δ όπου ορίζεται η οργάνωση του δικτύου Μαιών/των να πραγματοποιηθούν οι κάτωθι αλλαγές:
    δ) 1. Η οργάνωση και ο συντονισμός της λειτουργίας του Δικτύου, των δράσεων και των προγραμμάτων που διενεργούνται γίνεται υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του Διοικητή της οικείας Υ.Πε. Το δίκτυο ενημερώνει σε μηνιαία βάση τη δημόσια δομή που συνιστά την έδρα του καθώς και τη Μονάδα Αναφοράς σε περίπτωση που υφίσταται, σχετικά με τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των δράσεών του. Το δίκτυο υποχρεούται να καταθέτει κάθε τρίμηνο και συνολικά στο τέλος του έτους απολογιστικά για τις δράσεις του στο Τμήμα Περιφερειακού Χάρτη & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της οικείας Δ.Υ.Πε.  Ο οικείος Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών Μαιευτών πραγματοποιεί συνεχή αξιολόγηση και συνεχιζόμενη ή συμπληρωματική εκπαίδευση των μαιών/μαιευτών του Δικτύου, καθώς και αξιολογεί τις υπηρεσίες υγείας του δικτύου. Οι φορείς της κοινότητας συμμετέχουν στον καθορισμό προτεραιοτήτων για τη συνεχιζόμενη βελτίωση ποιότητας των υπηρεσιών με συστηματικό τρόπο.
    2. α. Σε Δίκτυο Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών- Μαιευτών όπου δεν καλύπτουν πλήρως τον πληθυσμό ευθύνης τους, καθήκοντα μαίας/μαιευτή ασκούν ιδιώτες μαίες/ μαιευτές συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που κατέχουν το σχετικό τίτλο μαίας/μαιευτή, είναι εγγεγραμμένοι στους οικείους Συλλόγους Επιστημόνων Μαιών/ Μαιευτών και είναι εγκατεστημένοι σε ιδιωτική μονάδα ή πολυϊατρείο. Η σύναψη και η ανανέωση των συμβάσεων με ιδιώτες αναπροσαρμόζεται με βάση τη δυνατότητα κάλυψης του πληθυσμού από τις μονάδες παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. του Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών- Μαιευτών. Η δυνατότητα αυτή διαπιστώνεται με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υ.Πε., η οποία λαμβάνεται με κριτήριο ιδίως τον πληθυσμό των εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας ανά Δίκτυο Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών- Μαιευτών.
    Β. Οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρέχουν υπηρεσίες Π.Φ.Υ. στον ιδιωτικό χώρο τους ή και κατ’ οίκον, με άμεση διασύνδεση με τις υπηρεσίες του Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών- Μαιευτών. Οι μαίες/μαιευτές βάσει της σύμβασης που συνάπτουν με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καλύπτουν συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης και έχουν ελάχιστο ωράριο απασχόλησής ανά ημέρα και ανά βδομάδα. Ειδικότερα ζητήματα που αφορούν το ωράριο εξυπηρέτησης των δικαιούχων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την πρόβλεψη αντικειμενικών και οικονομικών κινήτρων για την παροχή υπηρεσιών σε απομακρυσμένες περιοχές και για τη συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας αποτελούν περιεχόμενο της σύμβασης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
    Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθήνας

  • 1 Μαΐου 2017, 23:41 | Ειρήνη Κατσάμπα

    Άποψή μου,ως πολύτεκνη μητέρα,είναι πως η μαία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία της γυναίκας κατά τη διάρκεια της κύησης καιτου τοκετού.Χτίζεται ανάμεσά μας μια σχέση εμπιστοσύνης που βασίζεται πάνω απ’όλα σε ανθρώπινο επίπεδο.Μοιραζόμαστε μαζί της τους φόβους,τις ανασφάλειες,την αγωνία μας.Έχοντας άριστες ιατρικές γνώσεις,μας παρακολουθεί,μας καθοδηγεί και μας καθυσυχάζει.Αλλά και μετά θα μας παροτρύνει να υποβληθούμε στις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις που εμείς οι ίδιες συχνά παραμελούμε.Θα πρέπει επιτέλους να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της και να πάρει τη θέση που της αξίζει!Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στις εξαίρετες μαίες του Κ.Υ Ναυπάκτου οι οποίες με τη γνώση και την εμπειρία τους,επιτελούν σημαντικό έργο!Με ευγένεια,προθυμία και υπευθυνότητα,εργάζονται ακούραστα προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες μας.Εκ μέρους όλων των γυναικών της Ναυπακτίας,τις ευχαριστώ θερμά!

  • 1 Μαΐου 2017, 20:09 | Χρήστος Λιονής

    Άρθρο 12

    Οι μαίες έχουν ρόλο στην αναπαραγωγική υγεία γενικότερα, τόσο στη διάγνωση, όσο και στην πρόληψη. Δεδομένου του ότι δεν υπάρχουν ειδικές κλινικές για τα αφροδίσια/σεξουαλικώς μεταδιδόμενα κ.λπ., νοσήματα, θα μπορούσαν να επεκταθούν οι αρμοδιότητες του δικτύου τους. Περαιτέρω, περιγεννητική φροντίδα δεν νοείται χωρίς μαίες, ενώ η αναφορά σε τεστ όπως το Παπανικολάου είναι μάλλον αναχρονιστική – ρόλο έχουν στη γενικότερη πρόληψη καρκίνου με νέες διαγνωστικές τεχνικές. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο ΠΟΥ έχει κατ’ επανάληψη τονίσει τη σημασία του ρόλου τους, ιδιαίτερα σε συστήματα με περιορισμένους πόρους, καθώς και τη συμμετοχή τους στην ευρύτερη πρόληψη, αντιμετώπιση και διαχείριση μη μεταδιδόμενων νοσημάτων κ.λπ.

    WHO. Enhancing nursing and midwifery capacity to contribute to the prevention, treatment and management of noncommunicable diseases Human Resources for Health Observer – Issue No. 12. Geneva: World Health Orginization. 2013. Πλήρες κείμενο στην ιστοσελίδα http://www.who.int/hrh/resources/observer12.pdf?ua=1
    [Τελευταία πρόσβαση, 1η Μαΐου, 2017]

    Για την υποβολή: Χ. Λιονής και Ε. Πιτέλου

  • 1 Μαΐου 2017, 15:50 | Iωάννα Παπαδάτου

    Σαν διοικητικός υπάλληλος, καθημερινά είμαι παρατηρητής του έργου των μαιών της μονάδας υγείας στην οποία εργάζομαι.Η παροχή των μαιευτικών υπηρεσιών τους είναι υψηλή στις έγκυες γυναίκες με τα μαθήματα ψυχοπροφύλαξης,στις προσφυγοπούλες με την επίσκεψη τους στα κέντρα φιλοξενίας,στον γυναικείο πληθυσμό κοινοτήτων όπου παρέχουν δωρεάν λήψεις test pap σε μια εποχή που λόγω της οικονομικής κρίσης δύσκολα προβαίνουν σε οργανωμένες δομές υγείας. Οι κατ’οίκον επισκέψεις σε λεχώνες και γυναίκες που αντιμετωπίζουν γυναικολογικά και μαιευτικά προβλήματα ενώ βρίσκονται σε κατάκλιση είναι δείγμα υψηλής παροχής νοσηλευτικής φροντίδας. Η ενημέρωση σε θέματα Αγωγής Υγείας στις κοινότητες και στα σχολεία είναι σημαντική για την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού. Τέλος η συνταγογράφηση εκ μέρους των μαιών θεωρώ ότι θα αποσυμφορίσει το έργο των ιατρών στις μονάδες υγείας. Ας βρει λοιπόν η μαία την θέση που της αξίζει διότι επιτελεί σπουδαίο έργο σε μια κοινωνία που ακόμα διέπεται από απόψεις πουριτανισμού που θέλουν την γυναίκα να ντρέπεται να επισκεφτεί άνδρα ιατρό και ας ακολουθήσουμε το πρότυπο των αναπτυγμένων χωρών.Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουμε περισσότερες γυναίκες και θα μειώσουμε το ποσοστό θανάτων από άγνοια και ντροπή.
    Μετά τιμής
    Ιωάννα Παπαδάτου
    ΤΕ Διοικητικός-Λογιστικός υπάλληλος ΠΕΔΥ-ΚΥ Γαστούνης

  • 1 Μαΐου 2017, 14:33 | Λιλιάνα Κολομπέρο – Μαιευτήρας Γυναικολόγος

    Θεωρώ εύλογη την απόφαση να συμπεριληφθούν και οι μαίες στο σύστημα ΠΦΥ. Ωστόσο, θεωρώ εξίσου απαραίτητο να μην υποβαθμιστεί ο ρόλος των γυναικολόγων και γενικώς των εξειδικευμένων ιατρών.
    Δυστυχώς, το παρόν σχέδιο νόμου είναι ως επί το πλείστων αντιγραφή του αγγλικού συστήματος υγείας, ενός αποτυχημένου συστήματος που δυσχεραίνει την πρόσβαση των ασθενών σε εξειδικευμένους ιατρούς με αποκλειστικό σκοπό τη μείωση του κόστους παροχής υπηρεσιών υγείας και αποδεδειγμένα πλέον έχει μειώσει σημαντικά την ποιότητα της ιατρικής φροντίδας.
    Κατανοώ πως είναι πολύ σημαντικό να μειωθεί το κόστος της δημόσιας υγείας, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος της ποιότητας της. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η αρμονική συνεργασία μαιών και γυναικολόγων θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιδιωχθεί η αντικατάσταση των γυναικολόγων από μαίες. Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά των αρμοδιοτήτων και των ορίων, και διαχωρισμός των ευθυνών ενός εκάστου.

  • Σαφές πλαίσιο και καθήκοντα για όλους τους συμμετέχοντες. Αυτό θα διασφάλιζε την καλή συνεργασία και την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας. Να ληθφεί υπόψη η θέση της Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδας.

  • 1 Μαΐου 2017, 00:44 | Σύλλογος Γυναικών Σαβαλιων Ν. Ηλειας

    Πρόσφατα όλες οι γυναίκες του χωριού μας εξυπηρετήθηκαν από το δίκτυο Πρωτοβάθμιας φροντίδας μαιών Ν. Ηλείας. Πραγματοποιήθηκε τέστ Παπ σε όλες στο χώρο μας χωρίς ταλαιπωρία, χάσιμο χρόνου σε αναμονή ή μακρινό ραντεβού. Ενημερωθηκαμε και επικαιρωποιησαμε τις γνώσεις μας για γυναικολογικα θέματα. Ευχόμαστε την αναβάθμιση του θεσμού ίσως και με μαστογραφία, ενημέρωση και εξετάσεις σε μεταεμμηνοπαυσιακες γυναίκες, ενημέρωση σε νέες κοπέλες και αγωγή υγείας στα σχολεία.

  • 30 Απριλίου 2017, 23:44 | ΑΝΝΑ Δ

    ΕΠΑΝΗΛΕΙΜΕΝΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΩ ΕΠΙΣΚΕΥΤΕΙ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΑΧΑΡΝΩΝ,ΚΑΙ ΕΧΩ ΜΕΙΝΗ ΠΟΛΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ,ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ,ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ,ΕΞΥΠΗΡΕΤΙΚΟΙ ,ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

  • 30 Απριλίου 2017, 23:16 | ΝΙΚΟΛΕΤΑ

    ΕΠΙΣΚΕΥΤΗΚΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΑΧΑΡΝΩΝ ,ΠΟΛΛΥ ΚΑΛΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟΚΟΜΜΗΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΙΑ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ,ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ,ΒΡΗΚΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ,ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

  • 30 Απριλίου 2017, 22:49 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    επισκευθηκα τη μοναδα ΠΕΔΥ ΑΧΑΡΝΩΝ προσφατα,η φιλη μου ειχε καποιο θεμα,η μαια εδειξε αμεσσο ενδιαφερον ,και ειχαμε πολυ καλη αντιμετωπιση ,η εξυπηρετηση της ηταν αριστη,δεν ηταν τυχαιο ,οσα ειχαμε ακουσει για αυτη ,της οφειλουμε πολλα συγχαρητηρια

  • 30 Απριλίου 2017, 19:11 | Στάθη Ευγενία

    Ως μαία θεωρώ οτι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.Υπάρχουν όμως σημεία που χρείζουν διευκρίνισης οπως στη (γα) παράγραφο αναφέρει ενημέρωση και συμβουλευτική αλλά όχι παρακολούθηση στην εγκυμοσύνη (δεν ξέρω αν εννοείτε)

  • 30 Απριλίου 2017, 18:59 | Δέσποινα Τσακίρη

    ε όλες τις χώρες της Ευρώπης, οι μαίες αναλαμβάνουν την παρακολούθηση της κύησης, τον τοκετό και την εκπαίδευση των γυναικών στο θηλασμό, με εξαιρετικά αποτελέσματα για τη δημόσια υγεία και την οικονομία. Τα ποσοστά καισαρικών τομών είναι πολύ χαμηλά και ο θηλασμός θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για την υγεία των παιδιών και τη δημιουργία συναισθηματικού δεσμού με τη μητέρα τους. Επίσης, η υπαρξη κέντρων φυσικού τοκετού αποτελεί μια δικαιωματική εναλλακτική επιλογή για τις γυναίκες, που θέλουν να γεννήσουν σε μη νοσοκομειακό περιβάλλον, χωρίς περιττές standardized παρεμβάσεις. Η μαιευτική βία είναι γεγονός στη χώρα μας και οφείλουμε να ασχοληθούμε σοβαρά με αυτό το θέμα που μας εκθέτει στη διεθνή κοινότητα

  • 30 Απριλίου 2017, 10:50 | Μαία

    Η αναβάθμιση του ρόλου της μαίας στην Ελλάδα είναι ένα από τα βήματα «κλειδιά» για την εξοικονόμηση κεφαλαίου αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της γυναίκας, του παιδιού και συνεπώς όλης της οικογένειας. Θα μπορούσαν να εμπεριέχονται κι άλλα μεταρρυθμιστικά βήματα. Επίσης, βασικός ο ρόλος της μαίας και στα ΤΟΜΥ (που σε αυτό το προσχέδιο δεν υπάρχει) αλλά και στις υπόλοιπες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας. Κύριο μέλημα ο κόσμος να μάθει τον ρόλο της μαίας πραγματικά, αυτό θέλει δουλειά με πολλή προώθηση κι όχι μόνο από την πλευρά των μαιών. Χρειάζεται διαφήμιση κι ο κόσμος χρειάζεται τις μαίες τώρα πιο πολύ από ποτέ. Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι αν τα ιδιωτικά δίκτυα μαιών θα έχουν κι αυτά πρόσβαση στον ΕΟΠΥΥ.

  • 30 Απριλίου 2017, 02:19 | Μαρκέλλα Λαζαρίδου

    Θεωρώ θετική την προσθήκη των μαιών στους επαγγελματίες που έχουν κωδικό συνταγογράφησης, όπως άλλωστε προστάζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα. Παρ’ όλ’ αυτά οφείλουν να διευκρινιστούν οι κατηγορίες φαρμάκων οι οποίες θα συνταγογραφούνται (παρ’ όλο που αναφέρονται στο Π.Δ., δεν γίνεται αναφορά στο παρών νομοσχέδιο, όπως γίνεται και για τη λήψη δείγματος κολπικού υγρού και τεστ Παπανικολάου). Σκόπιμο θα ήταν να μπορούμε να παραπέμπουμε για και να λαμβάνουμε δείγμα για HPV-DNA test, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το τεστ Παπανικολάου και ο τρόπος λήψης δεν διαφέρει (βλ. https://www.cancer.org/cancer/cervical-cancer/prevention-and-early-detection/hpv-test.html). Επιπλέον, χρειάζεται να γίνει αναφορά σχετικά με την απόκτηση κωδικού από ελεύθερους επαγγελματίες μαίες – μαιευτές.

    Δεδομένου ότι ο ρόλος της μαίας στην κοινότητα είναι σημαντικός καθώς είμαστε ικανές να προσφέρουμε ολιστική φροντίδα σε τακτική βάση -παρακολούθηση κύησης χαμηλού κινδύνου, κλινική εξέταση μαστού π.χ.- , αλλά και σ’ επείγουσες καταστάσεις, έχει εξέχουσα σημασία η μόνιμη παρουσία μαίας στις Το.Μ.Υ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα είναι γνώριμο πρόσωπο στις μητέρες της εκάστοτε περιοχής, εφαρμόζοντας προσωπική 1 προς 1 φροντίδα, μοντέλο που βελτιώνει τα περιγεννητικά αποτελέσματα και το ποσοστό των φυσικών τοκετών -κατά συνέπεια και την μακροχρόνια υγεία του πληθυσμού, συμβάλλοντας στην οικονομία των δημοσίων ταμείων- και την προσωπική ικανοποίηση της μητέρας (βλ. https://www.rcm.org.uk/sites/default/files/Continuity%20of%20Care%20A5%20Web.pdf). Η επίσκεψη μαίας στο σπίτι της λεχωίδας κατά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό δεν θα έπρεπε να είναι εκτός συζήτησης.

    Στους σκοπούς του δικτύου Μαιών – Μαιευτών δεν γίνεται καμία αναφορά στον τοκετό στο σπίτι, η ζήτηση του οποίου παραμένει μικρή στην Ελλάδα, αλλά αυξάνεται. Δεδομένου ότι είναι κάτι πραγματοποιήσιμο αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα, θα είχε εξέχουσα σημασία σε κοινωνικό, οικονομικό και υγειονομικό επίπεδο η δυνατότητα επιλογής όλων των εγκύων για τον τόπο του τοκετού και από τον δημόσιο τομέα.

    Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω πως είναι απαραίτητο να αναβαθμιστεί ο ρόλος της μαίας και στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας ως κύριος φροντιστής εγκύων κι επιτόκων με κύηση/τοκετό χαμηλού κινδύνου, για λόγους που αφορούν την βελτίωση του ποσοστό των φυσικών/φυσιολογικών τοκετών και τη μείωση των καισαρικών τομών, τον περιορισμό αναίτιων παρεμβάσεων στον τοκετό, την αύξηση του θηλασμού, τη βελτίωση της οικονομίας, την προαγωγή της έρευνας στον τομέα της μαιευτικής φροντίδας και συναφών προς αυτήν, την ικανοποίηση των εγκύων/επιτόκων/λεχωίδων και την υγεία του πληθυσμού (βλ. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/birt.12229/abstract).

  • 30 Απριλίου 2017, 00:03 | Δημήτριος Κουναλάκης

    Επειδή το τέστ Παπανικολάου οδεύει με βάση τις μελέτες προς κατάργηση μήπως θα πρέπει να μπει με ένα πιο γενικό τίτλο προληψης του καρκίνου; Στην πρόληψη αφροδίσιων και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσήματων δεν έχουν θέση οι μαίες;

  • 29 Απριλίου 2017, 16:30 | Ευτυχία Πουλιαση

    Πρόσφατα εγινα μητέρα (πριν από 6 μηνες) και η εμπειρία του φυσιολογικου τοκετού ήταν για εμένα μια εμπειρία ζωης! Παρακολουθησα τον κύκλο των μαθηματων για την ενημερωση για τον τοκετό και το μητρικό θηλασμό στο ΠΕΔΥ Ν.Ιωνίας και πραγματικά ήταν ότι πολυτιμότερο για την ψυχολογία μου και για την επιτυχή διαχείριση και έκβαση του τοκετού! Οι μαιες του ΠΕΔΥ ΝΙωνιας άψογες επαγγελματίες μα και Άνθρωποι στάθηκαν δίπλα σε όλες τις μέλλουσες μητέρες σαν οικογένεια! Το έργο των μαιων συμβάλλει στην πλήρη ενημέρωση της εγκύου για πολύπλοκα θέματα,για την αποβολή του φόβου προς τον φυσιολογικό τοκετό καθώς και για το πολυτιμότερο δώρο προς τα νεογνά αυτό του μητρικού θηλασμού! Το έργο τους πρέπει πάσει θυσία να συνεχιστεί και να ενισχυθεί! Ένα μεγάλο δημόσιο Ευχαριστώ από καρδιάς!

  • 29 Απριλίου 2017, 15:39 | Χρήστος Ρετουνιώτης

    Ως πρόεδρος της τοπικής κοινότητα Βάρδας είμαι ιδιαίτερα ικαμοποιημενος από τη συνεργασία μου με το δίκτυο πρωτοβαθμιων υγειονομικων υπηρεσιών μαιων οι οποίες έχουν προσφέρει όσα περισσότερα μπορούσαν. Μεγάλος αριθμός γυναικών βοηθηθηκε και υποβλήθηκε σε εξέταση τεστ πάπ. Ελπίζουμε στην ψήφιση του νομοσχεδίου από το οποίο θα οφεληθουν πολλές γυναίκες.

  • 29 Απριλίου 2017, 00:37 | paulina

    ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ ΠΑΙΔΑΚΙ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΟΙ ΑΓΩΝΙΕΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ..ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΩ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ (ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ)ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ..ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑ ΤΙΣ ΜΑΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΚΑΝΑΝ ΝΑ ΝΙΩΣΩ ΠΟΛΥ ΟΙΚΕΙΑ..ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΑΡΟΤΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ..ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΓΚΥΟΥΛΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣΤΑΤΟ ΧΩΡΟ!!ΕΛΠΙΖΩ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΙΣ ΜΑΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΛΑΜΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!!!

  • 28 Απριλίου 2017, 23:39 | Ιωάννα-Μαρία Παναγιωτοπούλου

    Η υποστήριξη της μαίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του φυσικού τοκετού, της λοχείας και του μητρικού θηλασμού είναι αναμφισβήτητη και η αναγνώριση του ρόλου της αποτελεί μονόδρομο, αν θέλουμε να μειωθεί το αδικαιολόγητα υψηλό ποσοστό καισαρικών και περιττών παρεμβάσεων (περινεοτομές, χρήση εμβρυουλκών κ.α.) στη χώρα μας. Προς την κατεύθυνση αυτή ελπίζουμε να συμβάλει η θεσμοθέτηση Δικτύου Μαιών στην Π.Φ.Υ. αλλά και η ίδρυση χώρων φιλικών στον φυσικό τοκετό (birth centers) όπως εφαρμόζεται με επιτυχία σε άλλες χώρες. Σε αυτούς τους χώρους, η Γυναίκα – πλαισιωμένη από έμπειρες μαίες – θα μπορεί να γεννήσει με απόλυτη ασφάλεια και με τον σεβασμό που αρμόζει στην έλευση μιας νέας ζωής.

  • 28 Απριλίου 2017, 22:51 | KΑΡΑΣΑΙΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και εύχομαι την ψήφιση του νομοσχεδίου.Είμαι μαία της κοινότητας και εργάζομαι στο Κ.Υ Αργαλαστής
    Διαχειρίζομαι ένα μεγάλο κομμάτι των επαγγελματικών μας δυνατοτήτων στην καθημερινή μου εργασία όπως:τεστ-παπ,παρακολούθηση φυσ.τοκετού,ψυχοπροφυλακτική,συμβουλευτική υποστήριξη,αγωγή υγείας στα σχολεία κ.α.
    Τα παραπάνω και πολλά άλλα ακόμη κάθε μαία που εργάζεται στην πρωτοβάθια φροντίδα τα πραγματοποιεί ή καλείται να τα εφαρμόσει όχι για να αποδείξει το ρόλο της, άλλα γιατί αυτός ήταν και πάντα θα είναι ο ρόλος της μαίας στην κοινότητα και οι γυναίκες της κάθε κοινότητας το γνώρίζουν αυτό .
    Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα διευκολύνει το ρόλο μας και θα βοηθήσει να αποκτήσουν πιο ευκολη πρόσβαση στις παροχές της Π.Φ.Υ περισσότερες γυναίκες.

  • 28 Απριλίου 2017, 13:42 | ΘΕΟΝΗ ΤΡΟΥΒΑ

    Η Μαιευτική φροντίδα στην ΠΦΥ, θα αναβαθμιστεί μέσω της συνταγογράφησης που αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο και θεμελιωμένο δικαίωμα καθώς και με την δημιουργία Δικτύου Μαιών.
    Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας οι Μαίες της ΠΦΥ στην πλειοψηφία τους εφαρμόζουν προγράμματα πρόληψης-προαγωγής υγείας στο γυναικείο και μαθητικό πληθυσμό,λήψη test-pap,συμβουλευτική κατά την εγκυμοσύνη,υποστήριξη μητρικού θηλασμού,οικογενειακό προγραμματισμό.Η δημιουργία δικτύου θα βοηθήσει τη διασύνδεση των Μαιών και την καλύτερη οργάνωση.
    Ως Σύλλογος Μαιών-των Λάρισας προτείνουμε:

    Διασύνδεση και ενημέρωση του δικτύου από τις δευτεροβάθμιες -τριτοβάθμιες δομές για τα περιστατικά που παίρνουν εξιτήριο,έτσι ώστε να συνεχιστεί η παροχή φροντίδας από τις Μαίες με κατ’οίκον επισκέψεις.

    Ενσωμάτωση προγράμματος αγωγής υγείας στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου και όμοιο εκπαιδευτικό υλικό για τις Μαίες που εφαρμόζουν τα ανωτέρω προγράμματα στο μαθητικό πληθυσμό.

    Εφαρμογή διεθνών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών της παρ/σης της κύησης-τοκετού-λοχείας-μητρικού θηλασμού, για την βελτίωση των δεικτών νοσηρότητας και θνησιμότητας, την μείωση του ποσοστού των ΚΤ και την αύξηση των ποσοστών του μητρικού θηλασμού.

    ΣΕΜΜ ΛΑΡΙΣΑΣ

  • 28 Απριλίου 2017, 13:21 | ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

    Καταρχήν χαιρετίζουμε την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας για την θεσμοθέτηση του Δικτύου Μαιών.
    Εμείς ως Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας θα αναφερθούμε στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με το Δίκτυο Μαιών Ν Ηλείας,όπου σε διάστημα ολίγων μηνών πραγματοποιήθηκε δωρεάν προληπτικός έλεγχος (ΤΕΣΤ ΠΑΠ)και δόθηκε ενημέρωση σε περισσότερες από 150 γυναίκες του Δήμου μας.
    Να τονίσουμε ότι πρόκειται για μια σημαντική προσφορά του Δικτύου στην περιοχή μας, δεδομένου ότι αποτελούμαστε από τέσσερις Δημοτικές Ενότητες με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, με ορεινές απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, λόγοι που κάνουν δύσκολη την μετακίνηση και αποτρέπουν τις γυναίκες από τον οποιοδήποτε προληπτικό έλεγχο.
    Με δεδομένο λοιπόν ότι διανύουμε μια δύσκολη Κοινωνική Πραγματικότητα θεωρούμε απαραίτητη την στήριξη της Πολιτείας για την ενίσχυση των δράσεων και των ενεργειών του Δικτύου και την θεσμοθέτηση του ακόμα και σε μόνιμη βάση.

  • 28 Απριλίου 2017, 12:54 | ΣΟΦΙΑ Α.

    Ως μητέρα εγκυμονούσας και τώρα ως γιαγιά, ένα μεγάλο ευχαριστώ στις Μαίες του Κ.Υ.Παλαμά Καρδίτσας για την ουσιαστική στήριξη- ενημέρωση, προς την κόρη μου καθ΄ ολη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας και στα δύο της παιδιά.

  • 28 Απριλίου 2017, 10:33 | ΜΑΊΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

    Στόχος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν είναι η θεραπεία η οποία έχει αυξημένο κόστος τόσο για το ίδιο το άτομο, την κοινωνία και το σύστημα υγείας, αλλά η πρόληψη της νόσου.
    Ο ρόλος της μαίας στην Π Φ Υ είναι αυτόνομος ,διακριτός και απαραίτητος .
    Από τις Μαίες του Κέντρου Υγείας Παλαμά Καρδίτσας ,υλοποιούνται προγράμματα αγωγής υγείας και δράσεις , τόσο στο Κέντρο Υγείας όσο και στα αγροτικά ιατρεία της περιοχής ευθύνης μας , με σκοπό την υιοθέτηση θετικών συμπεριφορών και αλλαγή στάσεων σε θέματα υγείας .
    Παρέχεται υποστήριξη- περίθαλψη- συμβουλευτική ,κατά την εγκυμοσύνη ,τον τοκετό και την λοχεία και με τις κατ’οίκον επισκέψεις.
    Συμβουλευτική -εκπαίδευση σε θέματα υγείας για την γυναίκα ,την οικογένεια και την κοινωνία καθώς και ανίχνευση προβλημάτων υγείας.
    Δράσεις υλοποιούνται και στις σχολικές μονάδες με θέματα
    • Γεννητικό σύστημα-Αντισύλληψη
    • Ήβη-Ατομική Υγιεινή
    • Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα-HPV λοίμωξη, εμβολιασμός-AIDS
    Το νομοσχέδιο σαφώς, αναβαθμίζει τον ρόλο της Μαίας δίνοντας την δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων από μαίες. Έτσι διευκολύνεται ο γυναικείος πληθυσμός που ζει κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές, μειώνοντας το κόστος μετακίνησης, μειώνοντας τα ποσοστά Καισαρικών τομών με αναβάθμιση της πρόληψης.
    Κρίνουμε απαραίτητη όμως τη χορήγηση πόρων για την λειτουργία και υλοποίηση αυτών των δράσεων από το δίκτυο Μαιών στην ΠΦΥ .

  • 28 Απριλίου 2017, 09:19 | Μαρία Παπαβασιλείου

    Μαρία Παπαβασιλείου Μαία ΠΕ.Δ.Υ Τρικάλων.

  • 28 Απριλίου 2017, 09:36 | Μαρία Παπαβασιλείου

    Ως μαία στη Π.Φ.Υ (ΠΕ.Δ.Υ) θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να αναγνωριστεί και να αναβαθμιστεί ο ρόλος της μαίας. Η συνταγογράφηση εκτός από θεμελιωμένο δικαίωμα είναι αναγκαίο να γίνει και πράξη για την πιο εύρυθμη παροχή υπηρεσιών από την μαία στον γυναικείο πληθυσμό.
    Στη μονάδα μας τα δείγματα από τη λήψη των test-pap αποστέλλονται σε ιδιώτη κυτταρολόγο καθώς δεν έχει βρεθεί λύση για αποστολή σε δημόσια δομή, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει. Έτσι όμως αποκλείονται οι ανασφάλιστες κυρίες.Ελπίζω με το νέο νομοσχέδιο να δοθεί λύση.
    Επίσης πραγματοποιούνται μαθήματα προετοιμασίας για την γονεϊκότητα και τα δύο τελευταία χρόνια λειτουργεί ιατρείο θηλασμού με την βοήθεια και υποστήριξη της «ΑΛΚΥΟΝΗΣ».Τέλος με το Δίκτυο Μαιών πιστεύω πως η υποστήριξη της νέας μητέρας κατ’ οίκον, μετά τον τοκετό θα είναι όχι μόνο επιβεβλημένη αλλά και εφικτή

  • 28 Απριλίου 2017, 00:49 | Νικολετα

    Τα θερμά μου συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά των μαιών στα δημοτικά ιατρεία Μεταμόρφωσης.
    Ο ρόλος των μαιών είναι πολύ σημαντικός βοηθάνε στην προετοιμασία ζευγαριών στη γονεικοτητα, πραγματοποιουν δωρεάν προληπτικό έλεγχο τεστ παπ, συμβουλεύουν, καθοδηγούν, βοηθάνε.
    Δυστυχώς η θεση της μαιας δεν ειναι τοσο αναβαθμισμενη οσο θα επρεπε αντιθετα αφαιρουν αρμοδιότητες κ περιοριζουν το ρολο τους.

  • 27 Απριλίου 2017, 19:35 | Παναγιώτα

    Καλησπέρα, θα ήθελα κι εγώ μιας κι μας δίνεται η δυνατότητα να μοιραστώ το ρόλο που έπαιξε η δική μου Μαία και ο φορέας ΠΕΔΥ Νέας Ιωνίας στην εγκυμοσύνη μου αλλα και στο μετέπειτα σιτισμό του παιδιού μου με θηλασμό ως και σήμερα που διανύει τον 7ο μήνα.
    Αν και έχω μια υπέροχη γυναικολόγο και γέννησα σε Ιδιωτική Μαιευτική Κλινική έψαξα με την παρότρυνση της να πάρω μαθήματα ανώδυνου τοκετού και ήμουν από εκείνες τις τυχερές που στην περιοχή της λειτουργεί ομάδα.
    Δημιουργήσαμε μία ομάδα 5 γυναικών που διανύαμε κοντινές βδομάδες κύησης και με τη Μαία μας οδηγό ξεκινήσαμε την προετοιμάσία μας για τη μεγάλη μέρα.Στην ομάδα πήραν μέρος κι όσοι σύζυγοί είχαν την δυνατότητα.
    Μιλήσαμε κι μάθαμε πολλά.Από τη σύλληψη , τις εμβρυικές κινήσεις , τα σημάδια του ερχόμενου τοκετού και πώς πρέπει να δράσουμε,τη διαχείριση του πόνου με φυσικές μεθόδους,ανάσες κατα τη διάρκεια του τοκετού,τρόποι για αποφυγή περινεοτομίας,εκπαίδευση για το θηλασμό και τοποθέτηση του νεογνού στο στήθος της μητέρας μέσα στην πρώτη ώρα μετά το τοκετό,τη διατροφή μας κατά την κύηση και το θηλασμό, την φροντίδα και την κάλυψη των αναγκών του μωρού.
    Λύθηκαν απορίες,μειώθηκαν άγχη και ήμασταν πιο έτοιμες για τη μεγάλη μέρα.
    Σε όλη τη διάρκεια των μαθημάτων συνεχώς νέες ομάδες δημιουργούνται και συνεχή τηλέφωνα από όλη την Ελλάδα απο γυναίκες που επιθυμούσαν να εξεταστούν στο τεστ Παπανικολάου δωρεάν.Και το προσωπικό ανταποκρινόταν σε όλα τόσα οργανωτικά,ομολογώ ενθουσιάστηκα!
    Η μεγάλη μέρα ήρθε για εμάς και ακόμα κι εκείνη την ημέρα οι Μαίες ήταν δίπλα μας με ένα μνμ για θετική ενέργεια μια συμβουλή μια απάντηση στο άγχος μας.Αν και δεν κατάφερα να γεννήσω με ΦΤ ήξερα ότι ήμουν σε αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις δικαιολογημένης ΚΤ αλλά το ταξίδι μαζί τους συνεχίζεται στο δρόμο του θηλασμού.
    Άγχος και δυσκολίες από όλες μας για το άγνωστο γιατί καλά τα είπαμε στα μαθήματα αλλά στην πράξη οι δυσκολίες ήταν μεγάλες.Οι περισσότερες χάσαμε τη σειρά μας στο Μαιευτήριο που ο καθένας έδινε και δική του γραμμή άγνωστη προς εμάς.Και οι Μαίες του ΠΕΔΥ Νέας Ιωνίας να προσπαθούν να μας δώσουν μια σειρά, να μας δίνουν συμβουλές , κουράγιο και να μας παροτρύνουν να συνεχίσουμε .
    Εγώ είμαι από αυτές τις τυχερές μαμάδες που ακολούθησα τη γραμμή τους και ο γιος μου 7 μηνών θηλάζει ακόμα.
    Μέσω από τις Μαίες στο ΠΕΔΥ Νέας Ιωνίας δημιουργήσαμε μια παρέα νέων γυναικών με τους ίδιους στόχους να μεγαλώσουμε υγιή παιδιά κι σε όλο αυτό για πρώτη φορά εγώ προσωπικά είδα ανθρώπους εξειδικευμένους να επικεντρώνεται στην μοναδικότητα, στις διαφορετικές αξίες και προτιμήσεις μιας γυναίκας,να νοιάζονται και να προσφέρουν απλόχερα.
    Δεν μπορώ να καταλάβω λοιπόν αντί να ενισχύσουμε τη δύναμη αυτού του τομέα που τόσα προσφέρει (από προσωπική πείρα)να πρέπει να τον περιορίσουμε.
    Οι δραστηριότητες της μαίας, όπως ορίζονται από την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαιών 80/155/EEC άρθρο
    4, είναι οι ακόλουθες:
    • Παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης και συμβουλευτικής σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού.
    • Διάγνωση και παρακολούθηση της φυσιολογικά εξελισσόμενης κύησης. Διεξαγωγή όλων των απαραίτητων
    εξετάσεων κατά την εξέλιξη του φυσιολογικού τοκετού.
    • Υπαγόρευση των απαραίτητων εξετάσεων για τη διάγνωση της επαπειλούμενης κύησης στο συντομότερο δυνατό
    χρόνο.
    • Παροχή προγραμμάτων γονικής προετοιμασίας για τεκνοποίηση, που περιλαμβάνει συμβουλές διατροφής και
    υγιεινής.
    • Φροντίδα και υποστήριξη κατά τον τοκετό καθώς και καταγραφή της εμβρυϊκής κατάστασης στην ενδομήτρια
    περίοδο με τα κατάλληλα κλινικά και τεχνικά μέσα.
    • Εκτέλεση φυσιολογικού τοκετού, περινεοτομίας, και σε επείγουσες περιπτώσεις διεξαγωγή ισχιακού τοκετού επί απουσίας μαιευτήρα.
    • Αναγνώριση των προειδοποιητικών σημείων μητέρας και νεογνού που επιτάσσουν ιατρική παραπομπή. Λήψη
    των απαιτούμενων μέτρων κατά την απουσία του ιατρού σε περίπτωση κατακράτησης πλακούντα.
    • Εξέταση και φροντίδα του νεογνού. Άμεση διενέργεια, εάν απαιτηθεί, νεογνικής ανάνηψης.
    • Παρακολούθηση και φροντίδα της επιτόκου καθώς και παροχή όλης της δυνατής πληροφόρησης που αφορά στο νεογνό ώστε να διασφαλίζεται η ιδανική ανάπτυξή του.
    Για όλα αυτά και για αυτά που σίγουρα όλο και κάποιος έχει να μοιραστεί από προσωπική πείρα νομίζω ότι το έργο τους είναι αξιέπαινο!

  • 27 Απριλίου 2017, 16:55 | Ελευθερία Λιάκου

    Επιβάλλεται η αναβάθμιση του ρόλου της μαίας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ο ρόλος της δεν περιορίζεται στην επιμόρφωση και την ενημέρωση που προσφέρει στο ζευγάρι για τον επικείμενο τοκετό και την περιποίηση του βρέφους αλλα συντελεί και στην διατήρηση της ψυχολογικής ηρεμίας τόσο της μέλουσας μητέρας όσο και της μετέπειτα λεχώνας που αναμφισβήτητα είναι πολύ σημαντικό δεδομένου των ορμονικών διαταραχών που συντελούνται στον οργανισμό της. Η μαία είναι αυτή που είναι δίπλα στην μητέρα και ο ρόλος της είναι καθοριστικός διότι είναι αυτή που με τις γνώσεις της και την στάση της συντελεί ώστε η μητέρα να γνωρίζει όσο είναι φυσικά εφικτό τα στάδια του τοκετού με αποτέλεσμα να μην νιώθει τρόμο για τον τοκετό.
    Προσωπικά μιλώντας αγνοούσα την ύπαρξη μαιών που εκπονούν μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής μέχρι που μετά από αρκετή έρευνα ανακάλυψα ότι θα μπορούσα να συμμετέχω σε αυτά που διοργανώνει το Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας.
    Η σαφής ενημέρωση που μου παρείχαν σε συνδυασμό με την ψυχολογική στήριξη τόσο τις αγχώδεις ημέρες πριν τον τοκετό όσο και τις κουραστικες και πρωτόγνωρες ημέρες μετά τον τοκετό ηταν καθοριστικές ώστε να βιώσω αυτό το ‘θαύμα’ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σας ευχαριστώ πολυ λοιπόν και δημόσια και εύχομαι ο ρόλος σας πλέον να αναβαθμιστεί και να αναγνωριστεί όπως του αξίζει.

  • 27 Απριλίου 2017, 14:28 | ΜΑΙΡΗ ΠΕΠΠΕ

    Πρέπει όλες οι γυναίκες που δεχτήκαμε τη φροντίδα & την έγνοια των μαιών στα δημόσια κέντρα μάνας και παιδιού να στηρίξουμε αυτές τις γυναίκες που μας «άνοιξαν τα μάτια» κατά την τρυφερή περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας μας!Ο ρόλος τους είναι πάάάρα πολύ σημαντικός και προσπαθούν με προσωπική τους πρωτοβουλία να επικοινωνήσουν στις γυναίκες όλες τις δωρεάν παροχές που δικαιούμαστε στην εγκυμοσύνη,τη λοχεία,τις γυναικολογικές & παιδιατρικές εξετάσεις. Ένα μεγάλο «ΜΠΡΑΒΟ»!!!

  • 27 Απριλίου 2017, 14:51 | Αναστασοπούλου Μαρία

    Ο ρολος της μαιας ειναι πολυ σημαντικος και καθοριστικος τοσο στη διαρκεια του τοκετου οσο και πριν απ αυτον μεσω των μαθηματων που παραδιδουν. Εγω ειχα την τυχη να παρακολουθησω τα μαθηματα που οργανωνονται στο Μαιευτικό Τμήμα του Κέντρου Υγείας Παλαμα και οι πληροφοριες που αποκομισα ηταν ιδιαιτερα χρησιμες. Αφορουσαν το θηλασμο, τη φροντιδα του νεογεννητου και την εκμαθηση αναπνευστικων συστηματων που βοηθουν την αντιμετωπιση των πονων πριν και κατα την διαρκεια του τοκετου. Χαρηκα ιδιαιτερα οταν η  μαια μου ειπε οτι μετα τον τοκετο μπορει να με επισκεφτεί κατ οίκον για να με βοηθησει με το θηλασμο και τη φροντιδα του μαστου, όπως κι έγινε.Mόνο οφέλη θα υπάρχουν από τη ψήφιση του νομοσχεδίου, τόσο ατομικά σε κάθε γυναίκα που θα δεχθεί τη φροντίδα της μαίας στην ΠΦΥ όσο και σε κρατικό επίπεδο μειώνοντας τα κόστη σε πολλούς τομείς κι έχοντας ικανοποιημένες γυναίκες που νιώθουν ότι η πολιτεία τους παρέχει την επιλογή για την καλύτερη, επιστημονική, οικονομικότερη και εύκολα προσβάσιμη φροντίδα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της (εφηβεία, κύηση, τοκετός, λοχεία, εμμηνόπαυση).

  • 27 Απριλίου 2017, 14:18 | Σωτηροπούλου Τριανταφυλλιά

    Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοτικής ενότητας Καρδαμά-Δήμου Ήλιδας και του οικείου Συλλόγου Γυναικών επιθυμούμε να χαιρετίσουμε και να ενισχύσουμε την πρωτοβουλία σας για την θεσμοθέτηση του Δικτύου Μαιών. Οι γυναίκες της περιοχής μας εξυπηρετήθηκαν από το Δίκτυο Μαιών του Ν.Ηλείας της Ν.Μ.Αμαλιάδας σε προληπτικό έλεγχο με σύγχρονα τεστ παπανικολάου δωρεάν και ενημερώθηκαν για γυναικολογικά προβλήματα και άλλα θέματα πρόληψης.
    Θέλουμε να εκφράσουμε πολλά ευχαριστώ για το έργο των Μαιών και με τη σειρά μας να ζητήσουμε την υποστήριξή σας προκειμένου να επεκταθεί το έργο τους και σε περισσότερες δράσεις καθώς κρίνεται αναγκαίο να είναι δίπλα σε όλες τις γυναίκες για τη διατήρηση της υγείας τους.

    Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Καρδαμά-Δήμου Ήλιδας-Αρβανιτάκης Δημήτρης
    Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών-Λυμπεροπούλου Αδαμαντία
    Η Γραμματέας του Συλλόγου Γυναικών-Σωτηροπούλου Τριανταφυλλιά

  • 27 Απριλίου 2017, 13:08 | Μαλαματένια Μπουράζανη

    Η συνεργασια των Συλλογων της περιοχης μας αλλα ειδεικα και με τον Συλλογο γυναικων που προεδρευω ειναι αψογη και πολυ χρησιμη οταν αφορα χωρια που δεν εχουν ευκολα προσβαση οσων αφορα τους γυναικολογικους ελεγχους αλλα και τη ψυχολογικη μα και σωματικη ακομα ακομα στηριξη των γυναικων της περιοχης …οταν ενδειναμωνουμε τετοιου ειδους πρωτοβουλιες τοτε ειναι προς καλο και οφελος καθε κοινωνιας ανοιχτης η οχι …σαν συλλογος και σαν γυναικα πρωσωπικα ευχαριστω τις μαιες του δημου μου που στεκονται διπλα μας .Δωστε δυναμη να συνεχισουν…

  • 27 Απριλίου 2017, 13:55 | Οικονομου Χρυσανθη

    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και εύχομαι την ψήφιση αλλά και την υλοποίηση όλων αυτών στην χώρα μας.Ο κοινοτικός ρόλος της Μαίας είναι σημαντικός.Εργάζομαι 20 έτη σε κέντρα υγείας.Η προσφορά μεγάλη καθώς και η ευγνωμοσύνη όλων αυτών των ανθρώπων. Το δικαίωμα της συνταγογράφησης που η Μαία κατέχει με νόμο θα αποσυμφωρήσει σημαντικά και τους γιατρούς των Κ.υγεΊας αλλά και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.Οι Μαίες επιβάλλεται να δίνουν μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής,να φροντίζουν και να προωθούν τον φυσιολογικό τοκετό,να φροντίζουν την λεχώνα και το βρέφος,να ενημερώσουν για την αντισύλληψη,να κάνουν την λήψη τραχηλικών επιχρισμάτων,να φροντίζουν την γυναίκα στην εμμηνόπαυση.Φυσικά οι Μαίες έχουν δικαίωμα υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης αγωγής υγείας στην κοινότητα και φυσικά πόσο μάλλον στο σχολικό περιβάλλον.Όλα αυτά τα χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια να υλοποιούνται, αλλά είναι σημαντικό να ψηφιστούν και να κατοχυρωθεί και ο ρόλος μας. Με εκτίμηση η Μαία του Κ.υγείας Γόννων.

  • Ευχαριστούμε θερμά το δίκτυο Μαιών Νομού Ηλείας, Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας, για τις δράσεις τους , οι οποίες καλύπτουν προγράμματα εντός Νοσοκομείου προς τις έγκυες και για προληπτικούς ελέγχους και εκτός Νοσοκομείου.
    Η παρουσία τους είναι αισθητή και στον καταυλισμό των προσφύγων στο Νομό μας. Επιθυμία μας είναι να θεσμοθετηθεί και να υποστηριχθούν οι δράσεις του δικτύου Μαιών του Ν.Ηλείας, Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας και βέβαια να επεκταθούν στο Νομό και με περισσότερες δράσεις.

    Δήμητρα Βαρελά
    Πρόεδρος Δημοτικής
    Κοινότητας Αμαλιάδας

  • 27 Απριλίου 2017, 12:47 | Μαρία Καρανάτση

    Ο ρόλος των μαιών είναι ύψιστης σημασίας για τη γέννα. Συντελλούν στην ενημέρωση για πολλά θέμματα του τοκετού τα οποία ο γιατρός δεν μπορεί να συζητήσει εκτενών με την έγγυο. Εξάλλου σε όλες τις χώρες ο τοκετός είναι μαιοκεντρικός και αυτό μας λέει πολλά. Ο γιατρός πρέπει να ναι ο βοηθός της μαίας σε περίπτωση που εκείνη τον χρειάζεται, όπως γίνεται και στο εξωτερικό. Είτε στην εγκυμοσύνη είτε στον τοκετό. Τέλος είναι πολύ συμαντικό πιστεύω η μαίανα μπορεί να συνταγογραφεί για να αναβαθμιστεί ο ρόλος της.

  • 26 Απριλίου 2017, 22:20 | Σοφία Σβορώνου

    Η εμπειρία μου από το κέντρο μάνας και παιδιού πεδδυ της νέας Ιωνίας ήταν εξαιρετική. Γίνεται υποδειγματική δουλειά από τις μαιες για την προετοιμασία ζευγαριών στη γονεικοτητα. Είχα την τύχη να συμμετέχω στα μαθήματα όπου ενημερωθήκαμε , εκπαιδευτήκαμε και μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης και σεβασμού μοιραστήκαμε σκέψεις και συναισθήματα για το ρόλο του γονιού. Μέσα από αυτή την εμπειρία θεωρώ ότι είναι εξαιρετική η πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση της Μαιευτικής Φροντίδας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

  • 26 Απριλίου 2017, 22:54 | Γεωργία Χ.

    Ονομάζομαι Γεωργία, είμαι απόφοιτη Εσπερινού ΓΕ.Λ.
    Θέλω να ευχαριστήσω και να αναγνωριστεί το έργο των μαιών του ΠΕΔΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ .Οι γυναίκες αυτές θα τηρήσω την ανωνυμία τους, εκτός από μαίες είναι πάνω απ’όλα Ανθρωποι, ευαισθητοποιημένες και προσπαθούν καθημερινά για το έργο τους. Δραστηριοποιούνται επίσης κάνοντας ενημερώσεις σε σχολεία στα πλαίσια της Αγωγής Υγείας για τα ΣΜΝ (όπου γίνουν δεκτές…Ελλαδα του 21ου αιωνα…!!)
    Λαμβάνοντας υπόψιν την προσωπική μου εμπειρία που θα αναφέρω, θα ήθελα να επισημανθεί και να αναγνωριστεί το επάγγελμα της μαίας που οι περισσοτεροι άνθρωποι πιστευουν πως εξυπηρετει μόνο εγκύους και νέες μαμαδες. ΔΕΝ είναι ετσι.
    Ενα απογευμα ήρθαν στο Εσπερινο ΓΕΛ απο το ΠΕΔΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ μαίες για να μας ενημερώσουν για τα ΣΜΝ ,το ενδιαφέρον ηταν μεγάλο και έγιναν αρκετες συζητησεις με απορίες που είχαμε ως μαθητές. Στην παρουσιαση αυτη προσωπικα ειδα κατι που με κινητοποιησε και με εβαλε σε σκεψεις για καποια σημαδια που ειχα στο σωμα. Μολις τελειωσε η ενημέρωση απευθύνθηκα στις μαιες για τα σημαδια αυτα που προσωπικα για αυτα ντρεπομουν να μιλησω στους δικους μου και το ειχα αφησει στην τυχη του .κακως φυσικα..αλλα δεν ειμαι η μονη και αυτο ειναι το προβλημα.Με την καθοδήγησή τους λοιπον κλεισαμε ραντεβου για τεστ ΠΑΠ και φυσικα με την οψη και με τα αποτελεσματα του τεστ αποδειχθηκε οτι ειχα/έχω HPV. Παρ’ολα αυτα με τη στήριξη και την καθοδήγησή τους το αντιμετώπισα και παρ’ότι μενω μακριά απο την αποψη οτι θα μπορουσα να παω σε μαιευτηρα/γυναικολογο της περιοχης μου παραμένω εκεί. Είναι σημαντικο μεν για το ιστορικο αλλα κυρίως ειναι σημαντικο το να νιωθεις οτι εχεις ανθρωπους που αγαπανε πραγματικα την δουλεια τους και αυτο βγαινει προς τα εξω εμπνέοντας σε εμπιστοσυνη ,μια «αγκαλια» με σεβασμό και ανοιχτομυαλιά.
    Πρέπει να ληφθεί υποψιν οτι οι νέοι οπως και εγω ντρεπομαστε και δεν μιλαμε οπως και δεν μιλανε οι μεγαλυτεροι για ομορφα πραγματα οπως η συνευρεση αλλα και για τις συνεπειες της, αν δεν τηρηθουν καποια μετρα.
    Η ενημέρωση για την Αγωγη Υγειας ειναι απο τα πιο σημαντικα θεματα στην εποχη μας.πραγματικα ειμαστε στο 2017 και ακουμε καθημερινα για ΣΜΝ ενω στο εξωτερικο γινεται κανονικα μαθημα στα σχολεια … μηπως πρεπει να αναρωτηθουμε οτι θα πρεπει να γινει και στην χωρα μας η εστω για αρχη να αφησουμε πισω την στενομυαλια και να ανοιξουν οι πορτες των σχολειων για ενημερωσεις;;!!
    Τελος θελω να πω οτι ως τωρα πηγαινα κατευθειαν στην μαια μου οπου μου εκανε την συνταγογραφηση και προχωρουσαμε κανονικα στο τεστ παπ.Την τελευταια φορα μου ειπαν οτι πρεπει να κλεισω ραντεβου αλλου και μετα να παω στην μαια που με παρακολουθει. Εκτος οτι αυτο ειναι χρονοβόρο για εμας τους ιδιους ειναι κ στερηση των δικαιωματων τους. ΓΙΑΤΙ;;;

  • Ως μητέρα που γέννησα πρόσφατα και έχοντας παρακολουθήσει σεμινάρια από μαϊες στο ΠΕΔΥ θέλω να σχολιάσω τα εξής:

    1.Ο εξοπλισμός (υπολογιστές / αίθουσα / ενημερωτικά φυλλάδια) ήταν οριακά λειτουργικός και επαρκής. Ο υπολογιστής υπολειτουργούσε, η αίθουσα ήταν «δανεική» και ακατάλληλα εξοπλισμένη και τα φυλλάδια φωτοτυπίες, που κάποιες φορές δεν έφταναν για όλους.
    2.Επίσης το προσωπικό δεν είναι αρκετό. Για τις επισκέψεις κατ’ οίκον (το καλύτερο κομμάτι του προγράμματος) έπρεπε να κλείσεις 1-2 βδομάδες τουλάχιστον νωρίτερα ραντεβού καθώς μπορούσαν να κάνουν λίγες μέρες επισκέψεις, και ο χρόνος της επίσκεψης ήταν λίγος για τις τόσες ερωτήσεις που είχαν μαζευτεί.
    Παρ΄όλα αυτά είναι ένα πρόγραμμα αναγκαίο και ο ρόλος των μαϊών στο κομμάτι της ενημέρωσης και εκπαίδευσης είναι εξαιρετικά σημαντικός καθώς κάθε μάθημα παρείχε πληθώρα γνώσεων και ψυχολογική υποστήριξη στην έγκυο. Είναι ένα πρόγραμμα που πρέπει να ενισχυθεί.

    Περαιτέρω, νέο τμήμα για την υποστήριξη του θηλασμού θα έπρεπε να δημιουργηθεί ως ξεχωριστό κομμάτι εκπαίδευσης το οποίο να μπορούν μαμάδες να παρακολουθήσουν μετά τη γέννα. Πιθανόν εβδομαδιαίες ή μηνιαίες συναντήσεις για όποιον χρειάζεται υποστήριξη και συμβουλές. Μέχρι τώρα αυτό το κομμάτι το έχουν αναλάβει ΜΚΟ όπως η LLL, ενώ θα έπρεπε να είναι μέρος της κοινωνικής πρόνοιας.

    Επίσης, δεν γνωρίζω κατά πόσο επιτρέπεται και είναι θεσμοθετημένη η ικανότητα της μαϊας να ξεγεννήσει μία γυναίκα κατ’ οίκον εφόσον η ίδια το επιθυμεί. Αυτός ο θεσμός έχει αρχίσει να επανέρχεται στο εξωτερικό αλλά στην Ελλάδα είμαστε ακόμα προσκολλημένοι στα νοσοκομεία και μαιευτήρια.

  • 26 Απριλίου 2017, 20:36 | Αννα Κονοβέση, Μαία

    Συγχαρητήρια στην Πρωτοβουλία μαιών που με πολύ κόπο και προσπάθειες άγγιξαν και προώθησαν τόσο σημαντικά ζητήματα για την θέση και τα δικαιώματα της Μαίας.
    Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να αναβαθμιστεί πλήρως η θέση της Μαίας στην Ελλάδα ώστε να φτάσει στα επίπεδα ανεπτυγμένων χωρών όπου η Μαία πραγματικά αναγνωρίζετε, τόσο από το ιατρικό κατεστημένο όσο και από τις γυναίκες και, τους εμπιστεύονται την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης και την διεξαγωγή- διεκπεραίωση του τοκετού.

    Ο τοκετός δεν είναι μια ιατρική πράξη, είναι μια φυσιολογική διαδικασία που, ασφαλώς χρήζει σωστής παρακολούθησης και συνεργασίας με Μαιευτήρα και άλλες ειδικότητες σε κυήσεις υψηλού κινδύνου. Παρόλα αυτά, ο τοκετός στην Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί σε καθαρά ιατρική πράξη με σωματικό και ψυχικό ¨βιασμό¨ της γυναίκας που σε πολλές περιπτώσεις αφήνει ανεξίτηλα σημάδια και με υψηλό ποσοστό καισαρικών. Αυτό θα αλλάξει όταν ο τοκετός περάσει και πάλι στην Μαία!

  • Χρειάζεται η πλήρης αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού, το οποίο βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο γνώσης και εμπειρίας. Η πρόσβαση σε εξειδικευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών και την ασφαλή αντιμετώπιση σε επίπεδο πρόληψης και θεραπείας.
    Σε καμία περίπτωση ο ρόλος του γιατρού δεν πρέπει να υποβαθμιστεί. Κάθε εργαζόμενος και ομάδα εργαζομένων θα έχει οριοθετημένα καθήκοντα και υποχρεώσεις. Κανείς δεν θα εισέρχεται στο πεδίο του άλλου.