- Υπουργείο Υγείας - http://www.opengov.gr/yyka -

Άρθρο 55 – Πειθαρχική προδικασία

  1. Συγχρόνως με την υποβολή στον Ιατρικό Σύλλογο καταγγελίας κατά ιατρού ή τη διαπίστωση οποιουδήποτε παραπτώματος ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου υποχρεούται να γνωστοποιήσει το γεγονός αυτό στην πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο Διοικητικό Συμβούλιο αποφαίνεται αιτιολογημένα μέσα σε εύλογο χρόνο, και πάντως λαμβάνοντας υπόψη τους όρους παραγραφής, α. λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα της ΕΔΕ και β. αναγράφοντας με πληρότητα τα αδικήματα βάσει των ενδείξεων και του συλλεχθέντος υλικού, αν θα ασκηθεί πειθαρχική δίωξη ή όχι.
  2. Με την υποβολή κάθε καταγγελίας υποβάλλεται υπέρ του οικείου Ιατρικού Συλλόγου ποσό πενήντα (50) ευρώ, που δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Σε Ιατρικούς Συλλόγους που αριθμούν άνω των δύο χιλιάδων (2.000) μελών, είναι δυνατή, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου η σύσταση μίας ή περισσότερων επιτροπών αποτελούμενων αποκλειστικά από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την εξέταση των καταγγελιών και την υποβολή σχετικής εισήγησης στο Διοικητικό Συμβούλιο για την άσκηση ή μη πειθαρχικής δίωξης. Σε καταφατική περίπτωση διαβιβάζεται ο φάκελος στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
  3. Το ίδιο πράττει και το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. για τις σε αυτό διαβιβαζόμενες καταγγελίες ή εν γένει αναφορές κατά μελών των Διοικητικών ή Πειθαρχικών Συμβουλίων των Ιατρικών Συλλόγων, τις οποίες διαβιβάζει στο Α.Π.Σ.Ι..
  4. Διορίζεται κάθε φορά με σχετικώς συντασσόμενο πρακτικό ένα μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου ως εισηγητής, ο οποίος ενεργεί κάθε αναγκαία εξέταση και δικαιούται να καλεί και εξετάζει μάρτυρες ενόρκως. Πολίτες που δεν προσέρχονται να καταθέσουν υπέχουν κυρώσεις ανάλογες με τις διατάξεις περί λιπομαρτυρίας του ΚΠΔ.