- Υπουργείο Υγείας - http://www.opengov.gr/yyka -

Άρθρο 35 – Αρχαιρεσίες – Διαδικασία

  1. Η εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, του Πειθαρχικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής, καθώς και των εκπροσώπων στον Π.Ι.Σ., ενεργείται κάθε τετραετία, σε τακτή ημερομηνία, σε ημέρα Κυριακή και μήνα Μάιο, με απόφαση του Π.Ι.Σ. που λαμβάνει υπόψη και τις αιτήσεις και ανάγκες των Ιατρικών Συλλόγων. Για Ιατρικούς Συλλόγους που αριθμούν πάνω από 1.000 μέλη η ψηφοφορία μπορεί να γίνεται Κυριακή και Δευτέρα. Η απόφαση αυτή τοιχοκολλάται στο κατάστημα του Συλλόγου και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου στο διαδίκτυο, αν υπάρχει, σαράντα (40) τουλάχιστον ημέρες πριν την ημέρα της εκλογής. Σε αυτήν την απόφαση ορίζεται και ο αριθμός των εκλεκτέων μελών.
  2. Τα μέλη καλούνται με ατομικές προσκλήσεις, οι οποίες αποστέλλονται τουλάχιστον προ δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών ταχυδρομικά με απόδειξη αποστολής, μπορούν δε να σταλούν τηλεομοιοτυπικά (φαξ) ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), εφόσον αποδεικνύεται η αποστολή και βεβαιώνεται η ημέρα και χρονολογία αυτής και η υπογραφή του προσώπου που έκανε την πρόσκληση. Στις προσκλήσεις σημειώνεται η ημέρα και η ώρα της έναρξης της συνεδρίασης, το κατάστημα της ψηφοφορίας ή τα εκλογικά τμήματα, αν υπάρχουν περισσότερα, και ο αριθμός των εκλεκτέων μελών του Διοικητικού και Πειθαρχικού Συμβουλίου, της Εξελεγκτικής Επιτροπής, καθώς και των εκπροσώπων στον Π.Ι.Σ..
  3. Η εκλογή γίνεται με ευθύνη, μέριμνα και δαπάνη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου (εκλογικοί κατάλογοι, προετοιμασία χώρων, καλπών, ψηφοδελτίων, φακέλων κλπ.). Για τη διενέργεια των αρχαιρεσιών αρμόδια είναι τριμελής Εφορευτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της οικείας περιφέρειας και δύο μέλη, τα οποία ορίζονται με ισάριθμα αναπληρωματικά, με κλήρωση από τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου που έχουν δικαίωμα ψήφου. Η κλήρωση διενεργείται από το Διοικητικό Συμβούλιο πέντε (5) ημέρες πριν τις εκλογές σε ειδική συνεδρίαση. Σε Ιατρικούς Συλλόγους που υπάρχει εσωτερικός κανονισμός ισχύει ό,τι ορίζεται σε αυτόν.

Στους Ιατρικούς Συλλόγους, στους οποίους η εκλογή ενεργείται κατά τμήματα, συγκροτείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου, Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που απαρτίζεται από ένα δικαστικό λειτουργό ως πρόεδρο, έναν υπάλληλο της οικείας περιφέρειας 5ου βαθμού και τριών μελών του Ιατρικού Συλλόγου. Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών ορίζονται κατά τα ανωτέρω με ισάριθμα αναπληρωματικά αυτών, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου με κλήρο, από τα μη υποψήφια μέλη.

Ζητήματα εγκυρότητας ψηφοδελτίων καθώς και κάθε άλλο ζήτημα που αφορά τη διαδικασία των αρχαιρεσιών κρίνονται από τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής.

  1. Η εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, του Πειθαρχικού Συμβουλίου, της Εξελεγκτικής Επιτροπής και των εκπροσώπων στον Π.Ι.Σ. γίνεται με μυστική ψηφοφορία με χωριστά για κάθε όργανο ψηφοδέλτια και φακέλους με το ίδιο χρώμα κατά περίπτωση, με το σύστημα της απλής αναλογικής. Τα ψηφοδέλτια είναι έντυπα, φέρουν μελανό χρώμα γραμματοσειράς και κατασκευάζονται με μέριμνα του Διοικητικού Συμβουλίου και δαπάνη του Ιατρικού Συλλόγου, κατά τα ανωτέρω.
  2. Οι συνδυασμοί ορίζουν έναν αντιπρόσωπο με έναν αναπληρωτή από τους ιατρούς που έχουν δικαίωμα ψήφου, να παρίσταται στο χώρο της ψηφοφορίας.
  3. Κατά την ημέρα της ψηφοφορίας ο εκλογέας που έχει δικαίωμα ψήφου προσερχόμενος στην αίθουσα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, αφού επιβεβαιωθούν τα στοιχεία της ταυτότητάς του από τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, παραλαμβάνει από αυτήν τέσσερις φακέλους σφραγισμένους με τη σφραγίδα του Συλλόγου (ένα για το Διοικητικό Συμβούλιο, ένα για το Πειθαρχικό Συμβούλιο, ένα για την Εξελεγκτική Επιτροπή και ένα για τους εκπροσώπους στον Π.Ι.Σ.) και σειρά ψηφοδελτίων, στα οποία περιλαμβάνονται και λευκά ψηφοδέλτια, και αποσύρεται σε ιδιαίτερο χώρο, ώστε να εξασφαλίζεται το απόρρητο της ψηφοφορίας. Η υπέρ των υποψηφίων προτίμηση εκφράζεται με σταυρό που τίθεται δίπλα στο όνομα του υποψηφίου για το Διοικητικό Συμβούλιο, την Εξελεγκτική Επιτροπή, το Πειθαρχικό Συμβούλιο και ως εκπροσώπου στον Π.Ι.Σ.. Ο κάθε εκλογέας μπορεί να προτιμήσει κατ’ ανώτατο όριο τόσους υποψηφίους και να θέσει τόσους σταυρούς όσος και ο αριθμός των εκλεγόμενων μελών στο καθένα από τα παραπάνω όργανα. Περισσότεροι σταυροί δεν λαμβάνονται υπόψη. Αν δεν τεθούν σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο προσμετράται υπέρ του συνδυασμού ή του μεμονωμένου υποψηφίου. Οι υποψήφιοι Πρόεδροι του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου δεν χρειάζονται σταυρό προτίμησης και θεωρείται ότι έλαβαν το σύνολο των ψηφοδελτίων του συνδυασμού που ανήκουν. Σε περίπτωση που λάβουν σταυρό, το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο για αυτό το λόγο. Ακολούθως, τα ψηφοδέλτια εγκλείονται στους οικείους φακέλους, οι οποίοι ρίχνονται στις προς τούτο τοποθετημένες ψηφοδόχους ιδιοχείρως από τον εκλογέα. Πριν αποχωρήσει ο εκλογέας, υπογράφει ως ψηφίσας στον εκλογικό κατάλογο και διαγράφεται από την Εφορευτική Επιτροπή.
  4. Κατά το χρόνο της ψηφοφορίας στην αίθουσα ψηφοφορίας απαγορεύεται η παραμονή άλλων προσώπων εκτός από τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, των αντιπροσώπων των συνδυασμών ή των μεμονωμένων υποψηφίων και φυσικά αυτών που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σύμφωνα με τις εντολές της Εφορευτικής Επιτροπής.
  5. Τη λήξη της ψηφοφορίας αποφασίζει η Εφορευτική Επιτροπή εφόσον δεν προσέρχονται ψηφοφόροι, όχι όμως πριν τη δύση του ηλίου. Η Εφορευτική Επιτροπή μπορεί να κηρύξει τη λήξη της ψηφοφορίας και πριν τη δύση του ηλίου, εφόσον ψήφισαν όλοι οι γιατροί και έχουν υπογράψει στον κατάλογο των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου. Με απόφαση της Εφορευτικής Επιτροπής, η οποία λαμβάνεται πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ή κατά τη διάρκεια αυτής, μπορεί να παρατείνεται η ώρα λήξης της ψηφοφορίας, εφόσον αιτιολογείται ειδικά η παράταση αυτή.
  6. Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας αρχίζει η διαλογή των ψηφοδελτίων, τα οποία αριθμούνται και μονογράφονται από τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής και συντάσσεται πίνακας, στον οποίο αναγράφονται τα ονόματα των ψηφισθέντων και αντιστοίχως ο αριθμός των ψήφων που έλαβε ο καθένας. Τα λευκά και τα άκυρα ψηφοδέλτια λαμβάνουν δική τους αρίθμηση. Για τη διαλογή συντάσσεται ιδιαίτερο πρακτικό, το οποίο υπογράφεται από τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής.
  7. Άκυρα είναι τα ψηφοδέλτια που α) δεν είναι έντυπα και με μελανή γραμματοσειρά, β) φέρουν διαγραφές, προσθήκες ονομάτων υποψηφίων από άλλους συνδυασμούς και εν γένει αλλοιώσεις στο περιεχόμενό τους, γ) φέρουν λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία, εφόσον δύνανται να θεωρηθούν διακριτικά γνωρίσματα που παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας, δ) ο φάκελος στον οποίο περιέχονται δεν φέρει τη σφραγίδα του Συλλόγου, ε) εκτυπώθηκαν σε χαρτί, το οποίο ολοφάνερα διαφέρει στο χρώμα από αυτό που χορήγησε ο Σύλλογος ή με τυπογραφικά στοιχεία πρόδηλα διαφορετικά, στ) έχουν σχήμα ή διαστάσεις διαφορετικά από αυτά που χορηγήθηκαν από το Σύλλογο, ζ) βρίσκονται στον ίδιο φάκελο με άλλα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια του ίδιου ή άλλου συνδυασμού.
  8. Τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια δεν προσμετρούνται στα έγκυρα.
  9. Επιτυχόντες, πέραν του Προέδρου και Αντιπροέδρου που θεωρούνται ότι έλαβαν το σύνολο των ψήφων ενός συνδυασμού ή μεμονωμένου ψηφοδελτίου, θεωρούνται αυτοί που έλαβαν τους περισσότερους σταυρούς και σε περίπτωση ισοσταυρίας διενεργείται κλήρωση από την Εφορευτική Επιτροπή.
  10. Ο κάθε συνδυασμός παίρνει τόσες έδρες όσες αναλογούν στον αριθμό των ψήφων που έλαβε. Για το σκοπό αυτό, ο συνολικός αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων διαιρείται με τον αριθμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, του Πειθαρχικού Συμβουλίου, της Εξελεγκτικής Επιτροπής και των εκπροσώπων στον Π.Ι.Σ.. Το πηλίκο που προκύπτει από την κάθε διαίρεση είναι το εκλογικό μέτρο και όσες φορές χωράει αυτό στον αριθμό των ψηφοδελτίων που έλαβε ο κάθε συνδυασμός για κάθε όργανο, τόσους και εκλέγει αυτός. Μεμονωμένος υποψήφιος, που έλαβε αριθμό ψήφων ίσο με το εκλογικό μέτρο ή μεγαλύτερο από αυτόν, εκλέγεται μόνος.

Αν από την πρώτη κατανομή παραμείνουν αδιάθετες έδρες (θέσεις για το Διοικητικό Συμβούλιο, το Πειθαρχικό Συμβούλιο, την Εξελεγκτική Επιτροπή και εκπροσώπων στον Π.Ι.Σ.), τότε για την πλήρωση των εδρών αυτών ακολουθεί δεύτερη κατανομή, που γίνεται με τη χρησιμοποίηση των υπολοίπων που έχουν οι συνδυασμοί που μετείχαν στην πρώτη κατανομή και των ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν οι συνδυασμοί και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι που δεν πήραν έδρα από την πρώτη κατανομή. Για το λόγο αυτό αθροίζονται όλα αυτά και το άθροισμά τους διαιρείται με τον αριθμό των αδιάθετων εδρών. Το πηλίκο δίνει το νέο εκλογικό μέτρο και όσες φορές χωράει αυτό στο σύνολο των υπολοίπων κάθε συνδυασμού που πήρε θέση από την πρώτη κατανομή ή στο σύνολο των ψηφοδελτίων που πήραν οι συνδυασμοί ή μεμονωμένοι υποψήφιοι που δεν πήραν έδρα από την πρώτη κατανομή, τόσες έδρες δίνονται σε αυτόν.

Αν και μετά τη δεύτερη κατανομή παραμείνουν αδιάθετες έδρες ή κανένας συνδυασμός ή μεμονωμένος υποψήφιος δεν πάρει έδρα, γίνεται τρίτη κατανομή. Σ’ αυτή παίρνουν μέρος όλοι οι συνδυασμοί και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι που πήραν μέρος στις εκλογές. Την αδιάθετη ή τις αδιάθετες έδρες παίρνουν οι συνδυασμοί ή μεμονωμένοι υποψήφιοι, των οποίων ο αριθμός των υπόλοιπων ψηφοδελτίων για τους συνδυασμούς και το σύνολο των ψηφοδελτίων για τους συνδυασμούς που δεν πήραν έδρα στην Α’ και Β’ κατανομή, και για τους μεμονωμένους, είναι πιο κοντά στο μέτρο της πρώτης κατανομής, με τη σειρά, μέχρι να διατεθεί και η τελευταία έδρα.

  1. Οι ενστάσεις κατά του κύρους των αρχαιρεσιών υποβάλλονται στον Ιατρικό Σύλλογο το αργότερο εντός οκτώ (8) ημερών από τη διενέργεια αυτών.
  2. Για την επικύρωση των αρχαιρεσιών ο Ιατρικός Σύλλογος υποβάλλει όλα τα έγγραφα και τις ενστάσεις στον οικείο Περιφερειάρχη, ο οποίος υποχρεούται εντός μηνός να εκδώσει την απόφασή του.
  3. Σε περίπτωση μερικής ή ολικής ακύρωσης εκλογής ο οικείος Ιατρικός Σύλλογος διενεργεί νέα εκλογή εντός το πολύ δύο (2) μηνών τηρουμένης της διαδικασίας του παρόντος.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 35 – Αρχαιρεσίες – Διαδικασία"

#1 Σχόλιο Από Γ. ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ Στις 25 Αυγούστου 2017 @ 00:31

παράγραφος 12: να γινει διευκρινηση αν στο πειθαρχικό εκλέγεται ο υποψήφιος πρόεδρος και ο υπ. αντιπρόεδρος των αλλων συνδιασμών ως μέλη.

παράγραφος 6:
εδώ αναφέρει
» Οι υποψήφιοι Πρόεδροι του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου δεν χρειάζονται σταυρό προτίμησης και θεωρείται ότι έλαβαν το σύνολο των ψηφοδελτίων του συνδυασμού που ανήκουν.»
ο υποψηφιος πρόεδρος του Δ.Σ του συλλόγου να ξεκαθαρισει αν χρειάζεται σταυρό. Καλό θα ειναι να ισχύει ότι και στο πειθαρχικό.

#2 Σχόλιο Από ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ Στις 25 Αυγούστου 2017 @ 12:17

Άρθρο 35. Στην παρ. 3 ατυχής κρίνεται η συμμετοχή τόσο στην τριμελή εφορευτική επιτροπή όσο και στην ΚΕΕ εκπροσώπων της οικείας περιφέρειας ιδία όταν στη διάταξη του άρθρου 45 προβλέπεται ρητά εποπτεία τόσο του ΠΙΣ όσο και τον ΙΣ μόνο από τον Υπουργό Υγείας.
Επιπλέον ατυχής κρίνεται η διατήρηση της συμμετοχή δικαστικού λειτουργού ως προέδρου της ΚΕΕ όταν ήδη με νεότερη διάταξη νόμου η ρύθμιση αυτή έχει τροποποιηθεί (πρβλ. αρθρ. 52 του ν 4446/2016).
Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα κλήρωσης των μελών των Εφορευτικών Επιτροπών και σε απώτερο διάστημα των 5 ημερών και για το λόγο αυτό θα πρέπει να τεθεί στην παρ. 3 η φράση «το αργότερο» πριν τις λέξεις : πέντε (5) ημέρες πριν τις εκλογές.
Θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα με απόφαση του ΔΣ του ΙΣ τα μέλη της ΚΕΕ ή των εφορευτικών επιτροπών να συνεπικουρούνται από Δικηγόρους ή υπαλλήλους.
Ατυχής επιπλέον κρίνεται η διατήρηση της αρμοδιότητας του Περιφερειάρχη να επικυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα στην παρ. 15 του ίδιου άρθρου, ιδία όταν στη διάταξη του άρθρου 45 προβλέπεται ρητά εποπτεία τόσο του ΠΙΣ όσο και τον ΙΣ μόνο από τον Υπουργό Υγείας. Προτείνεται η κατάργηση της παρ. 15.

#3 Σχόλιο Από Ιατρικός Σύλλογος Πατρών Στις 25 Αυγούστου 2017 @ 13:30

Η παρ. 2 διαμορφ. το εδάφιο ως εξής: Τα μέλη καλούνται με ατομικές προσκλήσεις, οι οποίες αποστέλλονται τουλάχιστον προ σαράντα (40) ημερολογιακών ημερών ταχυδρομικά με απόδειξη αποστολής, μπορούν δε να σταλούν τηλεομοιοτυπικά (φαξ) …

#4 Σχόλιο Από Ιατρικός Σύλλογος Πατρών Στις 25 Αυγούστου 2017 @ 13:32

Στην παρ. 2 διαμορφώνεται εδάφιο ως εξής: Τα μέλη καλούνται με ατομικές προσκλήσεις, οι οποίες αποστέλλονται τουλάχιστον προ σαράντα (40) ημερολογιακών ημερών ταχυδρομικά με απόδειξη αποστολής, μπορούν δε να σταλούν τηλεομοιοτυπικά (φαξ) …