- Υπουργείο Υγείας - http://www.opengov.gr/yyka -

Άρθρο 08 – Γενική Συνέλευση – Συνεδριάσεις

1. Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία, όταν παρίστανται τα μισά πλέον ενός των μελών αυτής. Σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας, η Γενική Συνέλευση αναβάλλεται για την επόμενη ημέρα, οπότε θεωρείται ότι βρίσκεται σε απαρτία οσαδήποτε και αν είναι τα παρόντα μέλη αυτής.
2. Η Γενική Συνέλευση συνέρχεται τακτικά μία φορά κάθε έτος, εκτάκτως δε εφόσον κρίνει τούτο αναγκαίο το Διοικητικό Συμβούλιο ή ζητηθεί από το ένα τρίτο των μελών αυτής με έγγραφη αίτηση, που υποβάλλεται στο Διοικητικό Συμβούλιο και αναγράφονται σε αυτήν τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν και ο λόγος της έκτακτης σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης.
3. Τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη δε αυτής καλούνται από τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με ατομικές προσκλήσεις ή προσκλήσεις που απευθύνονται προς τους Ιατρικούς Συλλόγους, οι οποίες αποστέλλονται τουλάχιστον πριν από 15 ημερολογιακές ημέρες, ταχυδρομικά, με απόδειξη αποστολής, μπορούν δε να σταλούν τηλεομοιοτυπικά (φαξ) ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), εφόσον αποδεικνύεται η αποστολή και βεβαιώνεται η ημέρα και χρονολογία αυτής και η υπογραφή του προσώπου που έκανε την πρόσκληση. Στις προσκλήσεις ορίζεται ο τόπος και ο χρόνος της συνεδρίασης και τα προς συζήτηση θέματα. Πέρα από τα αναγραφόμενα στην πρόσκληση θέματα, μπορεί να συζητηθεί και άλλο θέμα, εφόσον αυτό προταθεί και γίνει δεκτό προς συζήτηση από την πλειοψηφία των παρισταμένων μελών.
4. Των συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης προεδρεύει ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Όταν κωλύεται ο Πρόεδρος, αναπληρώνεται από τον Α’ Αντιπρόεδρο και, όταν κωλύεται και αυτός, αναπληρώνεται από τον Β’ Αντιπρόεδρο.
5. Οι αποφάσεις στη Γενική Συνέλευση του Π.Ι.Σ. λαμβάνονται κατ’ αρχήν με ανάταση του χεριού. Λαμβάνονται με φανερή ψηφοφορία κατόπιν ονομαστικής κλήσης για τα γενικά και σοβαρά ζητήματα, εφόσον υποβλήθηκε σχετική έγγραφη ή προφορική πρόταση του 1/3 των παρόντων μελών με ανάταση του χεριού, και με μυστική ψηφοφορία μέσω ψηφοδελτίων, όταν πρόκειται για εκλογή προσώπων ή προσωπικά ζητήματα, καθώς και όταν κρίνει αυτό αναγκαίο η Γενική Συνέλευση.
6. Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Αν υπάρχει ισοψηφία επί περισσοτέρων προτάσεων, γίνεται νέα ψηφοφορία, κατά την οποία οι μειοψηφούσες προτάσεις απορρίπτονται και σε ψηφοφορία τίθενται οι δύο επικρατέστερες.
7. Κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης τηρούνται πρακτικά, τα οποία υπογράφονται από τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα και στα οποία μνημονεύονται, ιδίως, τα ονόματα και η ιδιότητα των παρισταμένων μελών και αυτών που έλαβαν το λόγο, ο τόπος και ο χρόνος της συνεδρίασης, τα θέματα που συζητήθηκαν με συνοπτική, αλλά περιεκτική αναφορά στο περιεχόμενό τους, η μορφή και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και οι αποφάσεις που ελήφθησαν. Στο πρακτικό καταχωρίζονται οι γνώμες των μελών που μειοψήφησαν, σε περίπτωση δε φανερής ψηφοφορίας και τα ονόματα αυτών.
8. Η Γενική Συνέλευση μπορεί να λειτουργήσει, όχι όμως πέρα από ένα τρίμηνο, αν το ½ των μελών της εκλείψει ή αποχωρήσει για οποιονδήποτε λόγο ή αν τα μέλη απωλέσουν την ιδιότητα βάσει της οποίας εκλέχθηκαν και δεν αναπληρωθούν, εφόσον κατά τις συνεδριάσεις της τα λοιπά μέλη επαρκούν ώστε να υπάρχει απαρτία κατά την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.
9. Η τυχόν κατά παράνομο τρόπο κτήση της ιδιότητας, υπό την οποία κάποιος ορίστηκε μέλος της Γενικής Συνέλευσης, δεν επηρεάζει τη νομιμότητα της συγκρότησης του οργάνου.
10. Το μέλος της Γενικής Συνέλευσης, εφόσον κρίνει ότι συντρέχει στο πρόσωπό του λόγος που επιβάλλει την αποχή του, οφείλει να το δηλώσει αμέσως στο Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. και να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια. Στις περιπτώσεις αυτές το Διοικητικό Συμβούλιο αποφαίνεται το ταχύτερο δυνατόν.
11. Αίτηση εξαίρεσης μέλους της Γενικής Συνέλευσης του Π.Ι.Σ. μπορούν να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Η αίτηση υποβάλλεται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ.. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται και στην περίπτωση αυτή τα οριζόμενα στο τελευταίο εδάφιο της προηγούμενης παραγράφου.
12. Η εξαίρεση μέλους αποφασίζεται από τη Γενική Συνέλευση με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.
13. Τα οριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφους δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση που δηλώνεται αποχή ή ζητείται η εξαίρεση τόσων μελών της Γενικής Συνέλευσης ώστε τα απομένοντα να μη σχηματίζουν την προβλεπόμενη απαρτία.
14. Μέλη της Γενικής Συνέλευσης που απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τρεις συνεχείς τακτικές ή έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις εκπίπτουν αυτοδικαίως και αντικαθίστανται από τον πρώτο επιλαχόντα του ψηφοδελτίου, με το οποίο είχαν εκλεγεί.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 08 – Γενική Συνέλευση – Συνεδριάσεις"

#1 Σχόλιο Από Τσάμης Δημήτρης Στις 24 Αυγούστου 2017 @ 19:27

Στην παράγραφο 1 πρέπει να ορισθεί ελάχιστη αναγκαία συμμετοχή μελώνν της Γενικής συνέλευσηςστη δεύτερη σύγκλιση ώστε να υπάρχει απαρτία. Προτείνω το 1/5 των μελών. Εφόσον δεν υπάρξει απαρτία η ΓΣ να επαναλαμβάνεται την επομένη ημέρα οπότε και να απαιτείται η παρουσία του 1/8 των εκπροσώπων ώστε να υπάρχει απαρτία.Σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας η ΓΣ συγκαλείται εκ νέου σε ένα μήνα οπότε θεωρείται ότι βρίσκεται σε απαρτία οσαδήποτε και αν είναι τα παρόντα μέλη αυτής.

Στην παράγραφο 5, ο αναγκαίος αριθμός των μελών της ΓΣ ώστε να γίνει φανερή ( καταμέτρηση) ψηφοφρία πρέπι να μειωθεί. Προοτείνω το 1/10 των μελών της ΓΣ.

Στην παράγραφο 6. «Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών», πρέπει να προστεθεί «ο αριθμός των οποίων δεν είναι κατώτερος του 1/2 του αναγκαίου για την συγκρότηση απαρτίας».

#2 Σχόλιο Από Εξαδάκτυλος Αθανάσιος-Τσάμης Δημήτρης Στις 25 Αυγούστου 2017 @ 11:03

Άρθρο 8 – Παράγραφος 1

Η ΓΣ σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας αναβάλλεται για την επόμενη μέρα οπότε θεωρείται σε απαρτία με το 40% των μελών της. Σε όλα τα όργανα και όλες τις ψηφοφορίες να καθιερωθεί η δυνατότητα επιστολικής και ηλεκτρονικής ψήφου. Για τις μείζονες αποφάσεις της ΓΣ να απαιτείται το 50%+1 των μελών (μείζονες αποφάσεις θεωρούνται οι αποφάσεις για απεργία και όλες όσες δεν είναι διαδικαστικού χαρακτήρα).

#3 Σχόλιο Από ΔΙΚΤΥΟ ΝΕΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – JDN-Hellas Στις 25 Αυγούστου 2017 @ 12:27

Παρ. 7: Προσθήκη: «Τα πρακτικά των ΓΣ αναρτώνται επικυρωμένα δημοσίως στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΙΣ και κοινοποιούνται στους ιατρικούς συλλόγους με ευθύνη του ΔΣ του ΠΙΣ, ώστε να λαμβάνουν γνώση οι ιατροί-μέλη τους για κάθε απόφαση του ΠΙΣ.»

Εκ μέρους του ΔΣ του JDN-Hellas,
Κωνσταντίνος Ροδίτης, Ειδικευόμενος Αγγειοχειρουργός, Πρόεδρος
Βασίλειος Βελισσάρης, Ειδικός Παθολόγος, Γραμματέας
[1]

#4 Σχόλιο Από Ιατρικός Σύλλογος Πατρών Στις 25 Αυγούστου 2017 @ 12:34

Η παρ. 1 να διαμορφωθεί ως εξής: «1. Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία, όταν παρίστανται τα μισά πλέον ενός των μελών αυτής. Σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας, η Γενική Συνέλευση αναβάλλεται για την επόμενη ημέρα, οπότε θεωρείται ότι βρίσκεται σε απαρτία με το ¼ των μελών αυτής».

Οι παράγραφοι 12 & 13 να διαγραφούν.