Άρθρο 08 – Μεταβατικές διατάξεις

1. Οι επικείμενες αρχαιρεσίες της Ε.Ν.Ε. για εκλογή Δ.Σ., Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής του Δ.Σ. και περιφερειακών οργάνων της θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, έξι (6) μήνες μετά την έναρξη ισχύος αυτού, με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου. Η τρέχουσα θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου και των λοιπών οργάνων της Ε.Ν.Ε. παρατείνεται αναλόγως, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο.
2. Στις εκλογικές αρχαιρεσίες της παρ. 1 δικαίωμα ψήφου έχουν όλες οι νοσηλεύτριες και όλοι οι νοσηλευτές, που πληρούν τις προϋποθέσεις να είναι μέλη της Ε.Ν.Ε., με την καταβολή της τρέχουσας ετήσιας συνδρομής, η οποία ορίζεται στο ποσό των είκοσι (20) ευρώ, ανεξάρτητα από το αν οφείλουν άλλες συνδρομές ή όχι. Οφειλές προηγούμενων ετών ρυθμίζονται με απόφαση του νέου Δ.Σ. που θα εκλεγεί με τις αρχαιρεσίες της παρ. 1.

 • 2 Οκτωβρίου 2017, 13:35 | Πασαλή Χριστίνα

  Στις εκλογικές αρχαιρεσίες της παρ. 1 δικαίωμα ψήφου έχουν όλες οι νοσηλεύτριες και όλοι οι νοσηλευτές, που πληρούν τις προϋποθέσεις να είναι μέλη της Ε.Ν.Ε., με την καταβολή της τρέχουσας ετήσιας συνδρομής, η οποία ορίζεται στο ποσό των είκοσι (20) ευρώ, ανεξάρτητα από το αν οφείλουν άλλες συνδρομές ή όχι. Οφειλές προηγούμενων ετών ρυθμίζονται με απόφαση του νέου Δ.Σ. που θα εκλεγεί με τις αρχαιρεσίες της παρ. 1.

  Άδικο για τους οικονομικά τακτοποιημένους, αντισυνταγματικό γιατί καταργεί παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας, ενώ μπορεί εύκολα να θεωρηθεί εξαγορά ψήφων με το επιχείρημα της διαγραφής ή της μείωσης των χρεών.

 • 2 Οκτωβρίου 2017, 10:01 | Μαρία Κωστίκου

  Ο Δούρειος Ίππος για την ΔΙΑΛΥΣΗ του επιμελητηρίου!!!!!!
  Η επιβράβευση της… ασυνέπειας και της ανευθυνότητας ορισμένων !!!!
  Η συνέπεια ,το αίσθημα ευθύνης ,της υποχρέωσης και η θέληση να υπάρχουμε και να λειτουργούμε σε ένα υπεύθυνο επιμελητήριο είναι για κάποιους κατακριτέα. Όλοι δυσκολευόμαστε οικονομικά τα τελευταία χρόνια, αλλά εδώ είναι σαφής η προσπάθεια της κυβέρνησης να το εκμεταλλευτεί για ψηφοθηρικούς λόγους και να ποδηγετήσει τον κλάδο.

 • 2 Οκτωβρίου 2017, 10:31 | Γιώργος

  Πού είναι η ισότητα και η ισονομία της αριστεράς κύριε ΥΠΟΥΡΓΕ, όταν πολλοί συνάδελφοι όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσαν να είναι εντάξει στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο επιμελητήριο τους και ΕΣΕΙΣ έρχεστε να τους δώσετε με 20 ευρώ την δυνατότητα συμμετοχής σε όλες τις διαδικασίες. Αυτό είναι δικαιοσύνη για την αριστερά; Δεν νομίζω…

 • 29 Σεπτεμβρίου 2017, 23:48 | Χαίνογλου Αθανασιος ΔΕ Νοσηλευτης

  Θα μπορούσε ίσως να προβλεφθεί η συνδρομή αυτή να παρακρατείται μέσω της μισθοδοσίας οπότε μπορεί να είναι ακόμη μικρότερη αλλά το ποσό που θα συγκέντρωνε η ΕΝΕ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΟΛΟΙ και δεν θα υπηρχε θεμα διοτι θα ήταν όλοι οικονομικά ενήμεροι για τις εκλογές κλπ

 • 29 Σεπτεμβρίου 2017, 12:49 | Δημήτρης Μαλτάς

  Η ΕΝΕ έχει προκηρύξει ήδη εκλογές ΚΑΙ θα πρέπει να τις κάνει όπως έχουν προκηρυχθεί.
  Οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να έχει ισχύ απο τις επόμενες εκλογές.

  Αυτό λέγεται ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

 • 29 Σεπτεμβρίου 2017, 10:15 | Παντελής

  Παρ. 1: Η αναβολή των εκλογών που έχουν ήδη προκηρυχθεί είναι ευθέως αντισυνταγματική και δεν προβλέπεται από το σύνταγμά μας.
  Παρ. 2: Η χαριστική διάταξη που δίνει το δικαίωμα συμμετοχής με 20ευρώ σε νοσηλευτές που επί χρόνια αγνοήσουν την ΕΝΕ είναι το λιγότερο προκλητική για όλους όσους ήταν συνεπείς. Από κανέναν νοσηλευτή δεν περίσσευαν τα χρήματα όλα αυτά τα χρόνια. Η συνταγματική αρχή της ισότητας πρέπει να τηρηθεί και η διάταξη να απαλειφθεί.

 • 29 Σεπτεμβρίου 2017, 01:14 | Μιχάλης Ροβίθης

  Η καταβολή του ποσού εγγραφής και συνδρομής στην ΕΝΕ να ορίζεται απο το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΕ λαμβάνοντας υπόψης τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες. Για τους νοσηλευτές που εργάζονται στο Δημόσιο τομέα να γίνεται άμεσα παρακράτηση του ποσού ανά μήνα και να αφαιρείται απο τον μισθό τους κατ αντιστοιχία με τον τρόπο που γίνεται σε συνδικαλιστικούς επαγγελματικούς φορείς που εφαρμόζουν ήδη τη μέθοδο αυτή.

 • Εν προκειμένω επιχειρείται μια χαριστική ρύθμιση υπέρ όσων οφείλουν εισφορές παλαιοτέρων ετών, και οι οποίοι ουδέποτε υπήχθησαν στην υφιστάμενη ρύθμιση του άρθρου 53 παρ. 6 του Νόμου 3918/2011, αδιαφορώντας κατά τρόπο επιδεικτικό για τις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από τις διατάξεις του Νόμου 3252/2004. Η παρούσα διάταξη επιβραβεύει τα συγκεκριμένα πρόσωπα, δίδοντάς τους το δικαίωμα να συμμετέχουν στις επικείμενες αρχαιρεσίες, ακόμη και αν οφείλουν παλαιότερες συνδρομές και δεν έχουν υπαχθεί στην προαναφερθείσα ρύθμιση.

 • Η επί εξάμηνον αναβολή των ήδη προκηρυχθεισών αρχαιρεσιών της ΕΝΕ αποτελεί ωμή παρέμβαση στην δημοκρατική διαδικασία ανάδειξης των αιρετών οργάνων διοίκησης της ΕΝΕ. Η διάταξη πρέπει να απαλειφθεί.

 • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 17:37 | Εύη Γιαννοπούλου

  Θεωρώ ότι η διάταξη αυτή θα πρέπει να απαλειφθεί. Η παρ. 1 στις εκλογικές αρχαιρεσίες εισάγει ανισότητες και πιστεύω πως είναι αντισυνταγματική. Όσοι νοσηλευτές δεν είναι οικονομικά τακτοποιημένοι να μην έχουν δικαίωμα ψήφου.Είναι άδικο για όλους αυτούς τους συναδέλφους που τόσα χρόνια ήταν συνεπής.Έτσι κι αλλιώς για όσους οφείλουν πολλά έτη μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ρύθμιση η οποία ισχύει όλα αυτά τα χρόνια.

 • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 10:55 | ΜΑΡΙΑ

  Από πότε και σε ποιο επιμελητήριο επιβραβεύει η πολιτεία τους ασυνεπείς!
  Όλα αυτά τα χρόνια όσοι πλήρωναν ή έκαναν ρύθμιση ήταν κορόιδα; Προφανώς ναι. Που αλλού ισχύει αυτό; Πουθενά. Να ισχύει η ρύθμιση και ας γίνει 20 ευρώ η ετήσια ανανέωση.

 • 27 Σεπτεμβρίου 2017, 23:47 | Θανασά Γεωργία

  Γνωρίζω προσωπικά ότι μεγάλος αριθμός συναδέλφων λόγω του ότι χρωστάει προηγούμενα έτη και δεν του δίδεται η δυνατότητα πληρωμής προηγούμενων ετών με διακανονισμό δεν μπορεί να συμμετέχει ούτε στις εκλογές ούτε και στις δρασεις. Προσωπικά θεωρώ δίκαιο για τα ταμειακώς εντάξει μέλη να δοθεί το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές με την πληρωμή του τρέχοντος έτους και να επιτραπεί διακανονισμός χρεών προηγούμενων ετών για τους συναδέλφους που έχουν οικονομικά κωλύματα . Συμφωνώ με τον κ. Δρακομαθιουδάκη ότι διαγραφή χρεών θα μπορούσε να λειτουργήσει ψηφοθηρικά πριν τις εκλογές.

 • 27 Σεπτεμβρίου 2017, 15:41 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΥΛΟΥ

  Σωστή η κίνηση για εξάμηνη παράταση αλλά θα έπρεπε να αναλάβει ένα υπηρεσιακό ΔΣ για την σωστή διοργάνωση των εκλογών.Δυστυχώς θα ύπαρξη νοθεία από τους νυν καρεκλοκενταυρους και η προασπαθεια αλλαγής του συστηματος θα πέσει στο κενό.
  ΕΠΊΣΗΣ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΜΕ 20 ΕΥΡΏ ΔΊΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΊΑ ΣΕ ΧΙΛΙΆΔΕΣ ΑΝΈΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΔΥΝΑΤΟΎΣΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΏΝΟΥΝ ΤΑ GOLDEN BOY ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΉΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΧΡΌΝΙΑ.

 • 27 Σεπτεμβρίου 2017, 13:18 | Μαρία

  Νομιμοποιείτε την παρανομία με αυτή τη διάταξη με το 20ευρω.

 • 27 Σεπτεμβρίου 2017, 12:25 | ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΙΖΑΣ

  Μήπως ο υπουργός υπολόγισε ότι για να στελεχωθούν τα 74 νέα τμήματα χρειάζονται 148 υπάλληλοι η μισθοδοσία των οποίων αγγίζει το ποσόν των 3 εκ, ευρώ ;

 • 26 Σεπτεμβρίου 2017, 09:53 | Ιωάννης Χρυσοχοϊδης

  ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
  Επιτέλους ένας υπουργός κινείτε προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχοντας λύση τα προβλήματα σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας και αφού τα έχει εφοδιάσει επαρκώς με νοσοκομειακό υλικό και τα έχει εξοπλίσει με τα καλύτερα μηχανήματα, ήρθε η ώρα να ασχοληθεί και με το οικονομικό κομμάτι της ΕΝΕ. Σωστά πράττει και μειώνει την συνδρομή. Προτείνω μάλιστα να το πάει ένα βήμα παραπέρα. Να μην έχουν καθόλου συνδρομή τα μέλη του επιμελητηρίου και ολόκληρο τον προϋπολογισμό της ΕΝΕ να τον χρηματοδοτεί και να τον καλύπτει το υπουργείο. Εάν δε γίνετε αυτό λόγω οικονομικών δυσκολίων που βρίσκετε τώρα η χώρα μας προτείνω ενναλακτικά :
  1) Όλοι οι απόφοιτοι των ΑΕΙ και των ΤΕΙ επειδή κοπίασαν παραπάνω να μην πληρώνουν καθόλου συνδρομή
  2) Όλοι οι ΥΕ,ΔΕ κ.α να πληρώνουν 10 ευρώ εκτός και εάν ανανεώνουν Δευτέρα και Τετάρτη που η συνδρομή εκείνες τις ημέρες θα είναι 3 ευρώ
  3) Για κάθε 100 ανανεώσεις δώρο η ανανέωση στον 101 τυχερό
  Τέλος θεωρώ επιτακτική την ανάγκη το μοντέλο αυτό να εφαρμοστεί σε όλους τους συλλόγους (ιατρικό, δικηγορικό, φαρμακευτικό, μηχανικών κ.α.) αλλά και σε όλα τα επιμελητήρια της χώρας (επαγγελματικό, βιομηχανικό, βιοτεχνικό, οικονομικό κ.α)

 • 26 Σεπτεμβρίου 2017, 09:51 | Ιωάννης Χρυσοχοϊδης

  Επιτέλους ένας υπουργός κινείτε προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχοντας λύση τα προβλήματα σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας και αφού τα έχει εφοδιάσει επαρκώς με νοσοκομειακό υλικό και τα έχει εξοπλίσει με τα καλύτερα μηχανήματα, ήρθε η ώρα να ασχοληθεί και με το οικονομικό κομμάτι της ΕΝΕ. Σωστά πράττει και μειώνει την συνδρομή. Προτείνω μάλιστα να το πάει ένα βήμα παραπέρα. Να μην έχουν καθόλου συνδρομή τα μέλη του επιμελητηρίου και ολόκληρο τον προϋπολογισμό της ΕΝΕ να τον χρηματοδοτεί και να τον καλύπτει το υπουργείο. Εάν δε γίνετε αυτό λόγω οικονομικών δυσκολίων που βρίσκετε τώρα η χώρα μας προτείνω ενναλακτικά :
  1) Όλοι οι απόφοιτοι των ΑΕΙ και των ΤΕΙ επειδή κοπίασαν παραπάνω να μην πληρώνουν καθόλου συνδρομή
  2) Όλοι οι ΥΕ,ΔΕ κ.α να πληρώνουν 10 ευρώ εκτός και εάν ανανεώνουν Δευτέρα και Τετάρτη που η συνδρομή εκείνες τις ημέρες θα είναι 3 ευρώ
  3) Για κάθε 100 ανανεώσεις δώρο η ανανέωση στον 101 τυχερό
  Τέλος θεωρώ επιτακτική την ανάγκη το μοντέλο αυτό να εφαρμοστή σε όλους τους συλλογους (ιατρικό, δικηγορικό, φαρμακευτικό, μηχανικών κ.α.) αλλά και σε όλα τα επιμελητήρια της χώρας (επαγγελματικό, βιομηχανικό, βιοτεχνικό, οικονομικό κ.α)

 • 25 Σεπτεμβρίου 2017, 20:27 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

  Η απουσια των συναδελφων απο το επιμελητηριο ειναι διοτι βαρεθηκαν τα ιδια και τα ιδια με υψηλο κοστος.Η κινηση των 20 ευρω…. πιστευω θα οδηγησει σε μεγαλη συμμετοχη των συναδελφων .

 • 25 Σεπτεμβρίου 2017, 18:32 | Μιχαήλ Δρακομαθιουλάκης

  Σχολιάζω ανά παράγραφο:

  1. Οι επικείμενες αρχαιρεσίες της Ε.Ν.Ε. για εκλογή Δ.Σ., Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής του Δ.Σ. και περιφερειακών οργάνων της θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, έξι (6) μήνες μετά την έναρξη ισχύος αυτού, με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου. Η τρέχουσα θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου και των λοιπών οργάνων της Ε.Ν.Ε. παρατείνεται αναλόγως, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο.

  Δεν μου φαίνεται και πολύ δημοκρατικό αυτό.

  2. Στις εκλογικές αρχαιρεσίες της παρ. 1 δικαίωμα ψήφου έχουν όλες οι νοσηλεύτριες και όλοι οι νοσηλευτές, που πληρούν τις προϋποθέσεις να είναι μέλη της Ε.Ν.Ε., με την καταβολή της τρέχουσας ετήσιας συνδρομής, η οποία ορίζεται στο ποσό των είκοσι (20) ευρώ, ανεξάρτητα από το αν οφείλουν άλλες συνδρομές ή όχι. Οφειλές προηγούμενων ετών ρυθμίζονται με απόφαση του νέου Δ.Σ. που θα εκλεγεί με τις αρχαιρεσίες της παρ. 1.

  Με συγχωρείτε, αλλά η παράγραφος αυτή εισάγει ανισότητες κι εκ τούτου θεωρώ πως είναι αντισυνταγματική κι εύκολα προσβλητέα στα αρμόδια δικαστήρια, ενώ μπορεί εύκολα να θεωρηθεί εξαγορά ψήφων (ψήφισέ με τώρα, κι άμα βγω τα διαγράφουμε όλα).
  Όχι, αν είναι να γίνουν ρυθμίσεις οφειλών να γίνουν μεν μετά τις εκλογές (γιατί αν γίνουν πριν πάλι ισχύει το επιχείρημα περί εξαγοράς ψήφων), αλλά όσοι δεν είναι ταμειακώς εντάξει να μην έχουν δικαίωμα ψήφου!

 • 25 Σεπτεμβρίου 2017, 10:27 | Γιώργος Μπαλιόζογλου

  Στο άρθρο 8 παράγραφος 2: Είναι άδικο και άνισο γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν συνάδελφοι οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και μέσω της διαδικασίας της ρύθμισης είχαν το δικαίωμα της συμμετοχής στις διαδικασίες της ΕΝΕ. Με τον τρόπο που επικαλείται το νομοσχέδιο επιβραβεύονται οι ασυνεπείς και όσοι ενδιαφέρονται μόνο για την εκλογική συμμετοχή και όχι για την ουσιαστική λειτουργία της ΕΝΕ.
  Επίσης, την ώρα που θεσμοθετείται το 20ευρω, αυξάνονται όλα τα λειτουργικά έξοδα του επιμελητηρίου λόγω της δημιουργίας 74 περιφερειακών τμημάτων από τα 5 που λειτουργούν σήμερα.
  Προτείνω να παραμείνουν 5 περιφερειακά τμήματα και η συμμετοχή να είναι 20 ευρώ για όλους και για όσους οφείλουν πολλά έτη να συνεχίσει να υφίσταται η ρύθμιση.

 • 24 Σεπτεμβρίου 2017, 10:55 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΧΤΙΔΗΣ

  εννοείται ότι με την δημιουργία του ενιαίου νοσηλευτικού κλάδου και την ένταξη σε αυτόν και των ΔΕ (ή ακόμα και λοιπών ειδικοτητων) ορίζεται δικαίωμα και υποχρέωση εγγραφής όλων στην ΕΝΕ με την ανάλογη εισφορά (τακτικά, αρωγά μέλη κλπ)

 • 24 Σεπτεμβρίου 2017, 00:27 | ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΓΛΑΣ

  Αναμφίβολα πρόκειται για μια χαριστική διάταξη, που επιχειρεί να νομιμοποιήσει τους νοσηλευτές που έχουν ήδη παρανομήσει, μη συμμορφούμενοι με την εκ του Νόμου υποχρέωση καταβολής της ετήσιας συνδρομής υπέρ της ΕΝΕ. Επιπλέον η εν λόγω διάταξη παραβιάζει καταφανώς την συνταγματική αρχή της ισότητας, κατά το μέρος που απονέμει ισοτίμως το δικαίωμα του εκλέγειν τόσο στους νοσηλευτές που κατέβαλαν τακτικώς την ετήσια συνδρομή τους, όσο και σε εκείνους που αδιαφορούσαν για την καταβολή της. Πέραν, δε, της καταστρατήγησης της αρχής της ισότητας, η διάταξη αυτή αποτελεί χλευασμό εις βάρος των οικονομικά συνεπών νοσηλευτών, αλλά και τεχνητή αλλοίωση της έννοιας του «οικονομικώς τακτοποιημένου» μέλους. Για τους λόγους αυτούς η διάταξη αυτή θα πρέπει να απαλειφθεί.

 • 22 Σεπτεμβρίου 2017, 10:31 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΧΤΙΔΗΣ

  Επιτακτική θεωρώ την ανάγκη να μειωθεί η συνδρομή για άνεργους (γενικά) και ΔΕ νοσηλευτές (ειδικά) στα 10 ευρώ.

 • 21 Σεπτεμβρίου 2017, 16:50 | Γιάννης Καναβός

  Θεωρώ ακόμη, ότι στην εξάμηνη παράταση θα πρέπει να οριοθετηθούν οι αρμοδιότητες του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου, ούτως ώστε να μην προβεί σε πράξεις άλλες, πλην της προετοιμασίας των αρχαιρεσιών με τη νέα περιφερειακή διάρθρωση.

 • 21 Σεπτεμβρίου 2017, 16:36 | Γιάννης Καναβός

  Θετικές οι προβλέψεις και των δύο παραγράφων του παρόντος Άρθρου, αν και οι αρχαιρεσίες των Περιφερικών Τμημάτων της ΕΝΕ έχουν ήδη προκηρυχθεί… Θεωρώ ότι ο Υπουργός πρέπει να παρέμβει με Απόφαση άμεσα, πριν την ψήφιση του νόμου, προκειμένου να μη δημιουργηθούν αρνητικές εντυπώσεις…