Άρθρο 06 – Ενιαίος Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού ΕΣΥ

Το άρθρο 102 του ν.2071/1992 (Α’ 123) αντικαθίσταται ως εξής:
«Συστήνεται Ενιαίος Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού ΕΣΥ που περιλαμβάνει τις κατηγορίες ΠΕ νοσηλευτικής, ΤΕ νοσηλευτικής, ΤΕ μαιών- μαιευτών και ΔΕ νοσηλευτικής.»

  • 29 Σεπτεμβρίου 2017, 10:35 | Αθνασιαδου Χρυσουλα – Ροζαλία

    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟ-ΤΗΤΕΣ.

    Μαίες – Μαιευτες
    Σύμφωνα με το υπ. αριθμ 349/14-6-1989 άρθρο 2 Προεδρικό Διάταγμα και στην παράγραφο 2.1, τα ειδικά καθήκοντα των πτυχιούχων των Τμημάτων Μαιευτικής των ΤΕΙ ορίζονται ως εξής:

    Ειδικά καθήκοντα

    κατά την εγκυμοσύνη
    διάγνωση της εγκυμοσύνης και κλινική παρακολούθηση της φυσιολογικής εγκυμοσύνης
    έγγραφη ή συμβουλευτική παροχή οδηγιών για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις με σκοπό την όσο γίνεται έγκαιρη διάγνωση κάθε εγκυμοσύνης υψηλού κινδύνου και τη μεταφορά στα ειδικά κέντρα ή κλήση του γιατρού
    παροχή οδηγιών στον τομέα της υγιεινής και της διατροφής
    κατάρτιση προγράμματος προετοιμασίας γονέων για το μελλοντικό τους ρόλο και εξασφάλιση πλήρους προετοιμασίας για τον φυσικό τοκετό (ψυχοπροφυλακτική)
    παρακολούθηση, φροντίδα, προετοιμασία και βοήθεια της επιτόκου κατά τον τοκετό
    έλεγχο της κατάστασης του εμβρύου και της λειτουργίας της μήτρας με όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα (monitors κλπ) κατόπιν ιατρικής οδηγίας
    εκτέλεση φυσιολογικού τοκετού, περιναιοτομίας μετά από τοπική αναισθησία και συρραφή περινέου όπου χρειάζεται και μέχρι ρήξεως ΙΙ βαθμού
    εκτέλεση τοκετού επί ισχιακής προβολής σε περίπτωση ανάγκης και απουσίας μαιευτήρος
    έγκαιρη διάγνωση παθολογικών συμπτωμάτων στην επίτοκο και το έμβρυο που απαιτούν παρέμβαση γιατρού, όπως είναι δακτυλική αποκόλληση πλακούντα και επισκόπιση μήτρας
    επισκόπηση τραχήλου κόλπου
    παρακολούθηση και νοσηλευτική φροντίδα λεχώνας στο νοσοκομείο και το σπίτι μέχρι 6 εβδομάδες
    παρακολούθηση και νοσηλευτική φροντίδα του νεογέννητου μέχρι την 28η ημέρα
    παροχή βοήθειας και καθοδήγησης για την εγκατάσταση και διατήρηση του μητρικού θηλασμού
    παροχή οδηγιών για την τεχνητή διατροφή όπου χρειάζεται
    φροντίδα του νεογέννητου αμέσως μετά τον τοκετό, λήψη όλων των μέτρων που επιβάλλονται σε περίπτωση ανάγκης
    σε περίπτωση πρόωρου ή προβληματικού νεογέννητου αναλαμβάνει τη μεταφορά του στην κατάλληλη μονάδα
    προετοιμασία για την υποδοχή προώρου ή προβληματικού νεογνού και νοσηλευτική φροντίδα αυτού στις Νοσηλευτικές Μονάδες

    Καθήκοντα αναγκαία και απαραίτητα για μια θέση ευθύνης, με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, κύριε υπουργέ. ΟΧΙ Ενιαιος κλάδος. Διακριτοί και αυτόνομοι κλάδοι με διακριτά ειδικά καθήκοντα, με ευθύνη για τον ασθενή.

  • 29 Σεπτεμβρίου 2017, 10:25 | Κατερίνα Λημνιού

    21 Χρόνια νοσηλεύτρια ΔΕ. Όταν διορίστηκα, στο νοσοκομείο που εργάζομαι, υπήρχαν ελάχιστοι ΤΕ κ τότε αυτοί οι λίγοι ΤΕ ήταν προϊστάμενοι ή υπεύθυνοι. Όλη η δουλειά έβγαινε από τους ΔΕ,σε μονάδες εντατικής, σε επείγοντα, σε ογκολογικές κλπ. Ποτέ δεν εργαστήκαμε ως βοηθοί των ΤΕ. Αντίθετα εκπαιδεύσαμε ΤΕ και ΠΕ..Η επαγγελματική εμπειρία όλων των ΔΕ που γνωρίζω, είναι τεράστια. Θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα εξέλιξης, με ευκαιρίες περαιτέρω σπουδών, που να μην είναι εξαντλητικές, όπως είναι τώρα, με σεβασμό στον εργαζόμενο φοιτητή και στην επαγγελματική εμπειρία του. Ενιαία νοσηλευτική. Δεν χρειάζονται τόσες νοσηλευτικές σχολές. Στις Ευρωπαϊκές χώρες, οι βοηθοί νοσηλευτών, συγκεκριμένα Αγγλία και Ιρλανδία, δεν τελειώνουν κάποια σχολή νοσηλευτικής…. Εκπαιδεύονται από τα νοσοκομεία, για να κάνουν συγκεκριμένες εργασίες φροντίδας του ασθενούς κι αν αποφασίσουν ότι θέλουν να γίνουν νοσηλευτές, τότε φοιτούν σε κάποιο πανεπιστήμιο.

  • 29 Σεπτεμβρίου 2017, 10:07 | Χρήστος

    Πιστεύω ότι με τη σύσταση ενιαίου κλάδου θα υποτιμηθούν τα συμφέροντα των ΔΕ και θα καπελωθούν από τους ΤΕ και ΠΕ.

    Είναι προτιμότερο να υπάρχει ξεχωριστός κλάδος ανά ειδικότητα για καλύτερη εκπροσώπηση.

  • 29 Σεπτεμβρίου 2017, 10:49 | Παντελής

    Δεν υπάρχει πουθενά ανά τον κόσμο ενιαίος κλάδος με τέτοια ανομοιογένεια υπαλλήλων που προβλέπει αυτό το άρθρο. Το συγκεκριμένο άρθρο επιχειρεί χωρίς έκθεση αιτιολόγησης να επιβάλλει νέο ενιαίο κλάδο με διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα και διαφορετικό τίτλο σπουδών.

  • 29 Σεπτεμβρίου 2017, 06:56 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    Είναι δυνατόν; Πως θα ενοποιηθούν κλάδοι με εντελώς διαφορετικά καθήκοντα και ευθύνες ο καθένας ! Διαφωνώ !!!

  • 29 Σεπτεμβρίου 2017, 04:32 | Δωρα

    Εγω δε σπουδασα 4 χρονια στο ΤΕΙ για να μου κανουν ισοβαθμο το πτυχιο μου με τους ΔΕ. Δεν καταλαβα δηλαδη… Αμα ηταν ετσι δε θα έδινα για να περασω με πανελληνιες σε μια σχολη ετσι ωστε αυριο μεθαυριο αυτη η σχολη να ηταν ισοβαθμη. Εφοσον ηταν κατι τετοιο να γινει γιατι δε καταργησατε τα ΤΕΙ και τα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ και αφηνετε να μπαινει και να τελειωνει τοσος κοσμος;;;; Εγώ κοπιασα 4 ολόκληρα χρόνια για να πάρω αυτό το πτυχίο που κάποιοι άλλοι ουτε καν αυτό δεν έχουν Κανει…. Είναι ντροπή να μας ισοβαθμιζετε γιατί είναι τελείως διαφορετικός ο τροπος μόρφωσής μας πως να το κάνουμε δηλαδή. Σας ευχαριστω πολύ που μου κοβετε τα φτερά και που με αναγκαζετε να φύγω εξω.

    ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΑ ΤΟ ΤΕΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΟΥ ΑΧΡΗΣΤΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕΘΑΥΡΙΟ

  • 29 Σεπτεμβρίου 2017, 01:56 | Αλεξανδρα

    Θεωρω τουλαχιστον απαραδεκτο και διαφωνω με το αρθρο 6 οσον αφορα τον ενιαιο κλαδο νοσηλευτικου προσωπικου.. Προφανως τα επαγγελματικα δικαιωματα και τα καθηκοντα ειναι διαφορετικα και με αυτον τον τροπο ισοπεδωνονται οι κοποι και μοχθοι πολλων ανθρωπων.. Πως ειναι δυνατον να ισοτιμουνται 2 διαφορετικοι κλαδοι? Ο μαιευτικος κλαδος δεν πρεπει να χασει τη μοναδικοτητα του και την αυτονομια του!!

  • 29 Σεπτεμβρίου 2017, 01:45 | Αγγελική

    Διαφωνώ και θεωρώ απαράδεκτη τη συγχώνευση των κλάδων.Επέλεξα τη μαιευτική και όχι τη νοσηλευτική.Είναι δυο εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα και οι αποφοιτοι αυτών έχουν διαφορετική εκπαίδευση.Τέλος οι απόφοιτοι ΔΕ νοσηλευτικής είναι επιεικώς απαράδεκτο να εξισωθούν με τους απόφοιτους ΠΕ και ΤΕ διότι έχουν ελλιπή γνώσεις μιας και σε 2 χρόνια που σπούδασαν είναι πρακτικά αδύνατο να λάβουν τις γνώσεις και την εκπαίδευση που έχουν πάρει σε 4 χρόνια οι απόφοιτοι των υπολοίπων σχολών.Με αυτή την κίνηση ισοπεδώνετε τόσους κλάδους και τους κόπους πολλών ανθρώπων που μόχθησαν κάνοντας διαφορετικές επιλογές ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

  • 29 Σεπτεμβρίου 2017, 00:41 | Μιχάλης Ροβίθης

    Η δημιουργία Νοσηλευτικού προσωπικού ΕΣΥ, αφήνει εκτός νοσηλευτές που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Η πραγματική διοικητική, εκπαιδευτική και ελεγκτική δυνατότητα ενός επιμελητηρίου όπως είναι η ΕΝΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει τον έλεγχο οποιουδήποτε βάση νόμου και καθηκοντολογίου ασκεί την νοσηλευτική δηλαδή (ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ) και όχι άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, με διακριτούς ρόλους και καθήκοντα μεταξύ των δύο κατηγοριών Νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών. Επίσης με δυνατότητα της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος να ρυθμίζει θέματα, πιστοποίησης, αξιολόγησης, εκπαιδευσης κ.α σε όλες τις κατηγορίες ανάλογα του καθηκοντολογίου που απορρέει απο τον επαγγελματικο τίτλο της κάθε κατηγορίας και που σημειωτέον θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί με βάση τα διεθνή δεδομένα.

  • 29 Σεπτεμβρίου 2017, 00:13 | ΒΑΛΑΣΙΑ ΤΟΠΑΛΗ

    Η εξίσωση των ΔΕ Βοηθών Νοσοκόμων με ΤΕ Νοσηλευτών είναιαπαράδεκτη.Δεν μπορούν νασυγκριθούν οισπουδές των ΔΕ με των ΤΕ.Όλο αυτο είναι υποτίμηση των ΤΕ για τον αγώνα που δώσανε για να πετύχουν στιςεξετάσεις των ΤΕΙ ή ΑΕΙ. Τί ΙΕΚ Τί ΤΕΙ. Τόσο υποτίμηση της μόρφωσης καιτων πτυχίων σ’αυτή τη χώρα.Πάμε 40 χρόνια πίσω.Όσο για το ότι κάνουν την ΄΄ιδια δουλεια οι ΔΕ με τους ΤΕ ,είναι η αδυναμία της κάθε κυβέρνησης να προσλαμβάνέι το κατάλληλο προσωπικό στην κατάλληλη θέση.

  • 29 Σεπτεμβρίου 2017, 00:40 | ΒΑΛΑΣΙΑ ΤΟΠΑΛΗ

    Η εξίσωση των ΔΕ Βοηθών Νοσοκόμων με ΤΕ Νοσηλευτών είναιαπαράδεκτη.Δεν μπορούν νασυγκριθούν οισπουδές των ΔΕ με των ΤΕ.Όλο αυτο είναι υποτίμηση των ΤΕ για τον αγώνα που δώσανε για να πετύχουν στιςεξετάσεις των ΤΕΙ ή ΑΕΙ. Τί ΙΕΚ Τί ΤΕΙ. Τόσο υποτίμηση της μόρφωσης καιτων πτυχίων σ’αυτή τη χώρα.Πάμε 40 χρόνια πίσω.

  • 29 Σεπτεμβρίου 2017, 00:36 | Μυροφόρα

    Θα πρέπει να καταλάβουμε πως οι νοσηλευτές τριτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχουν το ίδιο εκπαιδευτικό υπόβαθρο. Άλλες οι σπουδές των Νοσηλευτών και άλλες των Βοηθών Νοσηλευτών, αυτή είναι η πραγματικότητα. Τι δεν καταλαβαίνετε;;;
    Αν θέλει το υπουργείο να αναβαθμίσει τους Βοηθούς Νοσηλευτές πρέπει να το κάνει, αλλά με το σωστό τρόπο, που σημαίνει ότι πρέπει να τους δώσει τη δυνατότητα να εισαχθούν στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα (προϋπόθεση να έχουν το απολυτήριο του λυκείου) και αφού ολοκληρώσουν τις τετραετείς σπουδές τους, ισότιμα πια, ας τους εντάξει στον ενιαίο κλάδο.
    Επίσης Μαίες και Νοσηλεύτριες έχουν σπουδάσει συναφή μεν αλλά διαφορετικά αντικείμενα, πρόκειται για δυο διαφορετικές ειδικότητες.
    Μα είναι δυνατόν να μιλάμε για τα αυτονόητα;

  • 29 Σεπτεμβρίου 2017, 00:17 | Μιχαέλα Καμπά

    Διαφωνώ κάθετα σε αυτήν την συνενωση μεταξύ νοσηλευτών και μαιευτών. Είναι δύο διαφορετικοί κλάδοι, με τελείως διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών, διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα και υπάγονται σε διαφορετικούς συλλόγους. Οι μαιες θέλουν και πρέπει να εργάζονται καθαρά πάνω στο αντικείμενο τους που είναι Μαιευτικες και Γυναικολογικες κλινικές και όχι να καλύπτουν τα κενά σε διάφορα άλλα τμήματα επειδή δεν επαρκούν οι νοσηλευτές,όπως .οι νοσηλευτές δεν μπορούν να δουλέψουν σε Μαιευτικα τμήματα. Άλλες γνώσεις παρέχει ο ένας κλάδος και άλλες ο άλλος. Είναι 2 ξεχωριστά λειτουργήματα.

  • 29 Σεπτεμβρίου 2017, 00:47 | ΚΙΚΗ

    ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΔΕ ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ,ΞΕΡΕΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΟΗΘΟΣ,ΕΝ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ! ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ, ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.Ή ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ Η ΜΑΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ.
    Κ.ΥΠΟΥΡΓΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ (ΤΕ-ΠΕ) ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΦΑΝΕΡΑ ΤΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΜΑΣ ΓΙ’ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ.ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ , ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΜΙΑ ΣΑΦΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΟΥ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝ ΝΑ ΑΝΑΛΥΣΟΥΜΕ.
    ΔΕ ΝΟΕΙΤΑΙ ΝΑ ΙΔΡΟΚΟΠΑΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΜΑΣ,ΕΝΩ ΤΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ Κ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ Κ ΞΑΦΝΙΚΑ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ!
    ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!
    ΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟ,ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

  • 29 Σεπτεμβρίου 2017, 00:05 | Δωρα

    Εγω δε σπουδασα 4 χρονια στο ΤΕΙ για να μου κανουν ισοβαθμο το πτυχιο μου με τους ΔΕ. Δεν καταλαβα δηλαδη… Αμα ηταν ετσι δε θα ξεσκιζωμουν για να περασω με πανελληνιες σε μια σχολη ετσι ωστε αυριο μεθαυριο αυτη η σχολη να ηταν ισοβαθμη. Εφοσον ηταν κατι τετοιο να γινει γιατι δε καταργησατε τα ΤΕΙ και τα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ και αφηνετε να μπαινει και να τελειωνει τοσος κοσμος;;;; Και δηλαδη οι βολεμενοι και οι αγραμματοι που δεν εχουν ανοιξει ουτε ενα βιβλιο στη ζωη τους θα γινονται ισοβαθμοι με εμας;;;; Τι ειναι αυτα;;;

    ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΑ ΤΟ ΤΕΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΟΥ ΑΧΡΗΣΤΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕΘΑΥΡΙΟ

  • 29 Σεπτεμβρίου 2017, 00:42 | Κεραμιδά Λουκία

    Αλλάξτε πρώτα την εκπαίδευση. Φτιάξτε ενιαία πανεπιστημιακή νοσηλευτική με κατευθύνσεις π.χ μαίες και επισκέπτριες να αποτελούν ειδικότητα της νοσηλευτικής. Μετά από αυτό σκέπτεστε για τη δημιουργία ενιαίου κλάδου.

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 23:03 | Λάππα Χρυσούλα

    Αρχικά θα ήθελα να επισημάνω ότι η προσπάθεια αναδιοργάνωσης του χώρου της υγείας είναι εμφανής και πραγματικά εύχομαι να πετύχει .. ( π.χ πρόσφατη νομοθεσία για την ΠΦΥ και τις ΤοΜΥ).
    Για το παρόν σχέδιο νόμου θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις:
    1) Πραγματικά υπάρχει η ανάγκη ενιαίας νοσηλευτικής ειδικότητας όμως δεν ξέρω αν η συνύπαρξη όλων των βαθμίδων (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ) θα βοηθήσει στο σκοπό αυτό και έτσι υπάρχουν αντιδράσεις.. Χρόνια τώρα βέβαια, υπάρχει το ίδιο καθηκοντολόγιο για ΤΕ και ΠΕ Νοσηλευτές (που δεν έχουν κοινή εκπαίδευση), χωρίς πρόβλημα.
    2) Η μαίες έχουν συγκεκριμένο ρόλο στον χώρο της υγείας των γυναικών και των νεογνών, έως 28 ημερών νομίζω, και όχι του συνόλου των πολιτών, οπότε πιστεύω ότι θα πρέπει να εξελίσσονται ιεραρχικά σε τμήματα, μονάδες κλπ σε συνάφεια με την ειδικότητάς τους.
    3) Η μη αναφορά των Επισκεπτών Υγείας στην Νοσηλευτική υπηρεσία, θεωρώ ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση, εφόσον το αντικείμενο εγασίας αλλά και η εκπαίδευσή τους, δεν έχει σχέση με την παροχή νοσηλευτικής – θεραπευτικής φροντίδας που αποτελεί το έργο των νοσηλευτών, αλλά στοχεύει κυρίως στην πρόληψη, την αγωγή και την Προαγωγή της Υγείας των πολιτών.

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 22:44 | Θεοδωρα

    Εγω δε σπουδασα 4 χρονια στο ΤΕΙ για να μου κανουν ισοβαθμο το πτυχιο μου. Δεν καταλαβα δηλαδη… Αμα ηταν ετσι δε θα ξεσκοιζωμουν για να περασω με πανελληνιες σε μια σχολη ετσι ωστε αυριο μεθαυριο αυτη η σχολη να ηταν ισοβαθμοι. Εφοσον ηταν κατι τετοιο να γινει γιατι δε καταργησατε τα ΤΕΙ και τα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ και αφηνετε να μπαινει και να τελειωνει τοσος κοσμος;;;; Και δηλαδη οι βολεμενοι και οι αγραματοι που δεν εχουν ανοιξει ουτε ενα βιβλιο στη ζωη τους θα γινονται ισοβαθμοι με εμας;;;; ΟΧΙ

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 22:36 | Μαρία Γκιλιπάθη

    Η Μαιευτική πρόκειται για πλήρως εξειδικευμένο κλάδο. Ειναι αδύνατον να εξισώνεται με την Νοσηλευτική διότι : 1)οι νοσηλευτές-τριες δεν γνωρίζουν σε βάθος τον τοκετό,πώς λοιπον θα σταθούν μέσα σε μια απαιτητική αίθουσα τοκετών; 2) είναι άδικο η Νοσηλευτική ΔΕ να έχει τα ίδια δικαιώματα με τη Μαιευτική, εφόσον το εκπαιδευτικό επίπεδο της πρώτης είναι πιο περιορισμένο λόγω των δυο ετών φοίτησης συγκριτικά των τεσσάρων χρόνων της δεύτερης και 3) βάση του άρθρου 7 της διαβούλευσης φαίνεται ότι αποκλείετε τους νοσηλευτές-τριες ΔΕ απο ηγετικές θεσεις. Το τελευταίο έρχεται σε αντίφαση με το άρθρο 6, καθώς από μόνοι σας υποδηλώνετε ότι δεν υπάρχει ισότητα μεταξύ των κλάδων. Επομένως καλό θα ήταν να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η κατηγοριοποίηση ανάμεσα στους κλάδους που συνεπάγεται και μισθολογική διαφοροποίηση.

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 22:26 | Xaris

    Είναι φανερό ότι αυτό που ζητείται είναι μέγα λάθος Αει-τει αποτελούν δυο παράλληλους τομείς της ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ εκπαίδευσης (στον οποίο εντάσσονται και οι Μαίες τε ). Οι Δε βοηθοί Νοσ είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πως μπορείς να εξισώσεις τους ΠΕ με τους Δε που δεν έχουν καν τις ίδιες σπουδές? Αν ήθελαν οι ΔΕ ας διάβαζαν περισσότερο να περνούσαν τουλάχιστον σε ένα ΤΕΙ για να λέγονται νοσηλευτές και όχι να ζητούν να εξισωθούν εν μια νυκτί με άτομα που και διάβασαν περισσότερο από τους ΔΕ, και ξόδεψαν περισσότερο χρόνο και χρήμα για τις σπουδές τους και κοπίασαν και μεταπτυχιακά έκαναν και κάποιοι διδακτορικά. Αυτά στην Ευρώπη δεν συμβαίνουν πουθενά. Όποιοι ΔΕ θέλουν να γίνουν ΤΕ ας δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις να περάσουν σε ένα ΤΕΙ να κάνουν τέσσερα χρόνια σπουδών, να ξοδέψουν χρήματα να κοπιάσουν και όταν πάρουν το πτυχίο τούς ας λέγονται ΤΕ. Α και σε όλους τους ΔΕ να ξέρετε οτι εκτελείται χρέη νοσηλευτή γιατί η χώρα είναι σε κρίση και δεν υπάρχουν τα χρήματα να προσλάβουν ΚΑΝΟΝΙΚΟΥΣ νοσηλευτές και το κάνετε γιατί αγαπάτε την χώρα σας..αν δεν σας αρέσει μπορείτε να παραιτηθείτε

  • Η έννοια του κλάδου αναφέρεται πρωτίστως στην διαμόρφωση ενιαίων κανόνων, οι οποίοι θα διέπουν την υπηρεσιακή κατάσταση υπαλλήλων που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά γνωρίσματα και ασκούν την ίδια επαγγελματική δραστηριότητα. Δεν νοείται σύσταση ενός κλάδου και ένταξη εις αυτόν ενός ανομοιογενούς πλήθους υπαλλήλων, με διαφορετικά τυπικά προσόντα και ανόμοια υπηρεσιακά καθήκοντα.

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 22:24 | Ευγενία

    Συμφωνώ κ επαυξάνω..Χρόνια απορώ γιατί ενα τόσο διαφορετικό κ δύσκολο επάγγελμα να αντιμετωπίζετε ως ενα οποιοδήποτε επάγγελμα δημόσιου τομέα… μισθολογικα ασφαλιστικα ωράριο άδειας κ.α…. ήρθε η στιγμη να γίνουμε ενας κλάδος μήπως κ δούμε άσπρο φώς…

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 22:16 | ΒΑΓΙΑ

    Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν διευκρινίσεις στο τι αφορά ο Ενιαίος Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού ΕΣΥ που περιλαμβάνει τις κατηγορίες ΠΕ νοσηλευτικής, ΤΕ νοσηλευτικής, ΤΕ μαιών- μαιευτών και ΔΕ νοσηλευτικής, διότι θα δημιουργηθούν ασάφειες κ σύγχυση όσον αφορά τους ρόλους που καλείται ο καθένας να διαδραματισει στην καθημερινότητά του. Οι μαίες θα αναγκασθούν να εργασθούν ως Νοσηλεύτριες? Γιατί αποκλείονται οι επισκέπτες υγείας που είναι πιο κοντά στο νοσηλευτικό επάγγελμα? Eνιαία Πανεπιστημιακή Νοσηλευτική (υπο προυποθέσεις)για όλους. Αυτό θα αναβαθμήσει την παροχή υπηρεσιών υγείας.

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 22:38 | Πανδώρα

    Τέλειο το Νομοσχέδιο!! Πραγματικά αναβαθμίζει τους νοσηλευτές τις μαίες και προπάντων το κλάδο των βοηθών νοσηλείας που τους αφαιρεί το τίτλο του βοηθού και τον κάνει νοσηλευτή!! Εξάλλου σε αυτούς χρωστάμε τη λειτουργία των Νοσοκομείων !! Αλήθεια τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ τι παραπάνω προσφέρουν αφού όλοι τα κάνουμε όλα!! Αλήθεια να ρωτήσω γιατί δε χωράνε και οι κλάδοι των ιατρικών εργαστηρίων, οι τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων και οι βρεφοκόμοι?? και αυτοί νομίζω στα Νοσοκομεία εργάζονται και αυτοί έχουν συναφής γνώσεις και θα μπορούσαν να προϊστανται σε όλα τα τμήματα!! Ειναι καλό που οι προκηρύξεις θα βγαίνουν ΠΕ νοσηλευτικής ή ΤΕ νοσηλευτικής ή ΤΕ μαιών ή ΔΕ νοσηλευτών ή ΤΕ βρεφοκόμων ή ΔΕ βρεφοκόμων…. κλπ θα μειώσει την ανεργία και σίγουρα θα αυξήσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας!! Ελπίζω σύσωμη η βουλή να το ψηφίσει πάραυτα.

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 21:14 | Ελένη Κιτμιρίδου

    Δεν μπορώ να καταλάβω πως θα ενταχθούν στον ίδιο κλάδο εργαζόμενοι με διαφορετικής βαθμίδας πτυχία.Τότε γιατί να σπουδάζουν τα παιδιά στη Τριτοβάθμια εκπαίδευση έχοντας αποκτήσει την ιδιαίτερη αυτήν εμπειρία των Πανελλάδικων εξετάσεων,φοιτώντας σε μια πόλη μακρία από την οικία τους και επιβαρύντοντας την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους;Επίσης εφόσον θα ενταχθούν και οι απόφοιτοι της μαιευτικης στον ίδιο κλάδο , γιατί να μην μπουν και οι πτυχιούχοι όλων των παραϊτρικών σχολών(φυσιοθεραπευτές,πτυχιούχοι ιατρικών εργαστηρίων…);Ευελπιστώ να επικρατησει η κοινή λογική στους νομοθετούντας και να αποσυρθεί η σχετική νομοθεσία!!!

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 21:19 | NATASSA

    Διαφωνω καθετα!!!Δεν μπορει ο αποφοιτος της δευτεροβαθμισς εκπαιδευσης »εν μια νυκτι» να θεωρειται ισαξιος του αποφοιτου της τριτοβαθμιας εκπαιδευσης!!!Οποιος και οποια θελει να προχωρησει στην καριερα του πρεπει να αποκτησει ακαδημαικη μορφωση πρωτα και οχι να βασιζεται στο γεγονος,οτι »κανουμε ολοι τα ιδια,αρα ειμαστε το ιδιο»…..

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 20:15 | Παναγιωτα

    Από πότε οι μαίες θα γίνουν ισότιμες με τις ΔΕ -ΤΕ νοσηλεύτριες;;; Οι νοσηλευτές είναι διαφορετικός κλάδος και όχι μόνο δεν πρέπει να εξισωθούν με τις μαίες αλλά θα πρέπει να τους αφαιρεθει το δικαίωμα να εργάζονται και να επικουρούν σε μαιευτικά , γυναικολογικά ,ΜΕΝΝ, καθώς και σε γυναικολογικά και μαιευτικά χειρουργεία, τμήματα εξοσωματικής και γυναικολογικών υπερήχων..
    Η εκπαίδευση τους είναι τέτοια που δεν συνάδει με την απασχόληση τους σε τέτοια τμήματα και την εξίσωση τους με το επάγγελμα της μαίας – μαιευτή, όπως και οι μαίες δεν μπορούν να απασχοληθούν σε τμήματα δικής τους δικαιοδοσίας (ορθοπεδικά,οφθαλμολογικά, γενικής χειρουργικής….)
    Το θέμα δεν είναι να υπάρχει μια προισταμένη γενικών γνώσεων αλλά η κάθε προισταμένη να γνωρίζει το αντικείμενο της…

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 20:34 | Maria

    Δώσαμε αγώνα να περάσουμε νοσηλευτική μέσω πανελληνίων.. περάσαμε αλλού, ξαναδωσαμε πανελλήνιες γιατί θέλαμε τόσο πολύ τη νοσηλευτική. Το πιο εύκολο ήταν να πάμε σε ένα ΙΕΚ ή να μπουμε μέσω απολυτήριο! Δε διαλέξαμε τον εύκολο δρόμο ! Διάβασμα ξανά και ξανά για να γίνει το όνειρο μας πραγματικότητα. Τελικά περνάμεε ΤΕΙ νοσηλευτικής. Αγωνες πάλι 4 χρόνων στη σχολή μας για να έρθετε και να πείτε μπράβο στον υπουργό που δημιουργεί έναν ενιαίο νοσηλευτικό κλάδο. Σωστή και δίκαιη η απόφαση?! Που βρίσκεται το δίκαιο ακριβώς γιατί δεν έχω καταλάβει..να θεωρούμαι ισάξια με έναν ΔΕ που οι γνώσεις του δεν είναι ούτε στο ελάχιστο ικανοποιητικές; Νομίζω πρέπει να έχουμε και λίγο αυτογνωσία.

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 19:16 | Παναγιώτης

    Εμείς οι ΔΕ Β νοσηλευτές ,τόσα χρόνια στηρίξαμε το σύστημα υγείας ,είμαστε οι αφανείς ήρωες του νοσηλευτικού κόσμου ,θεμελιωτές της νοσηλευτικής φροντίδας!!!Είμαστε εργαζόμενοι με πείρα πάνω από δύο δεκαετίες, και καλύπτουμε πραγματικές ανάγκες και ελλείψεις των νοσοκομείων. Μάλιστα καλύπτουμε βάρδιες – μονοβάρδιες από τις διοικήσεις ως υπεύθυνοι νοσηλευτές, τις οποίες πραγματοποιούμε επιτυχώς . Επομένως νοσηλευτικός κλάδος δεν εννοείται χωρίς τους ΔΕ Β Νοσηλευτές που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της νοσηλευτικής κοινότητας .Μπράβο κε Υπουργέ, γι αυτήν την κίνησή σας !!!Σας ευχαριστούμε!!!!!

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 19:07 | Κώστας

    Είμαι Νοσηλευτής και όχι βοηθός. Έτσι με αποκαλούν οι ασθενείς και αυτό το ρόλο μου ανέθεσε η νοσηλευτική υπηρεσία στην οποία ανήκω. Το ρόλο του ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ .Ένα ρόλο που περιλαμβάνει νοσηλευτικό και διδακτικό έργο. Τον ίδιο ακριβώς με αυτόν του νοσηλευτή ΤΕ και ΠΕ.Η προσφορά μας στον άνθρωπο είναι ακριβώς η ίδια. Οι ιατρικές οδηγίες εκτελούνται απ’ όλους ανεξαρτήτου τίτλου και βαθμίδας.
    Επίσης κάθε νοσηλευτής ΤΕ και ΠΕ το τι είναι νοσηλευτικό έργο το διδάχτηκε από έναν ΔΕ μια και τόσα χρόνια εδραιώνουμε τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Αυτό το έργο μας μάθατε, αυτοί είμαστε.
    Με την ένταξή μας στον κλάδο αναγνωρίζεται η προσφορά μας μέσα στο χώρο, οι ικανότητές μας και η αξία μας.
    Σας ευχαριστούμε κύριε υπουργέ γι’ αυτή τη ΔΙΚΑΙΗ αντιμετώπιση!!!

  • ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΠΛΕΟΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΟΥΣ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.
    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΕΞΙΣΩΝΟΝΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΝΙΑΙΟ ΚΛΑΔΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ;
    ΣΕ ΠΟΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ KATHΓΟΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ;
    ΔΕΣΜΕΥΤΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ;
    AΜΦΙΒΑΛΛΩ, AΝΗΣΥΧΩ KAI ΛΥΠΑΜΑΙ ΒΑΘΥΤΑΤΑ…

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 19:00 | ΡΕΝΑ

    Οι ορθώς σκεπτόμενοι συνάδελφοι και αυτοί που πραγματικά αγαπούν την νοσηλευτική και πραγματικά νοιάζονται για την πορεία της στη χώρα μας, θα πρέπει με μια φωνή και μια γροθιά να φωνάζουν ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΚΛΑΔΟ με όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες μέσα!!!!Με την ένταξή μας σε έναν ενιαίο κλάδο, κανείς δεν πρόκειται να χάσει, αλλά αντίθετα όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας. Tι έχουμε κερδίσει όλοι με την έως τώρα τακτική που ακολουθείται;;; Διχόνοια-διάσπαση-ανισότητα!!!! Και ποιος χάνει τελικά;; Η νοσηλευτική, που είναι επιστήμη και είναι ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, με τις δυνατότητες και τον ρόλο του καθενός. Ποιός μιλάει για υποτίμηση των πτυχίων των ΤΕ ή ΠΕ;; Που αναφέρεται αυτό στο προσχέδιο νόμου; Άλλωστε οι ΔΕ ποτέ δεν ζήτησαν την υποβάθμιση ανωτέρων πτυχίων ,αλλά την δική τους αναβάθμιση μέσω εκπαίδευσης και βάσει ευρωπαϊκών οδηγιών. Γιατί οι ΔΕ που εκτελούν πλήρη νοσηλευτικά καθήκοντα να είναι εκτός κλάδου;;; Είναι το λιγότερο προσβλητικό για τους συναδέλφους που χρόνια στηρίζουν το ΕΣΥ!!!!!
    Η σύσταση ενιαίου νοσηλευτικού κλάδου είναι το πρώτο βήμα αναγνώρισης και δικαίωσης των ΔΕ Β. Νοσηλευτών και γι αυτό λέμε μπράβο στο Υπουργείο Υγείας για την κίνηση αυτή. ΠΡΟΧΩΡΕΙΣΤΕ ΥΠΟΥΡΓΕ !!!!

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 19:33 | Κυρίτσης Νικόλαος

    Οι ΔΕ εκτελούν πλήρη νοσηλευτικά καθήκοντα. Έχουν στηρίξει την υγεία επι σειρά ετών, πριν εισέλθουν οι νοσηλευτές ΤΕ στο ΕΣΥ. Η δημιουργία νοσηλευτικού κλάδου έπρεπε να έχει γίνει χρόνια πριν και η ένταξη των ΔΕ στον κλάδο επιβάλλεται και εργασιακά αλλά και ηθικά .
    Είναι το πρώτο βήμα δικαίωσης όλης της προσφοράς αλλά και της γνώσης του αντικειμένου αφού τόσα χρόνια έχουν και διδακτικό ρόλο στις βάρδιες.
    Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας που προέβη στην κίνηση αυτή ,κάτι που κανένας τόσα χρόνια δεν τολμούσε ,αλλά και στον πρώτο σύλλογο των ΔΕ βοηθών νοσηλευτών (ΣΥΝΔΕ) που χάρη στο ήθος , την ορθή σκέψη και το πείσμα , έχουμε αυτό το αποτέλεσμα .
    Ελπίζουμε το επόμενο βήμα να είναι η εκπαιδευτική εξέλιξη όλων των βαθμίδων με σκοπό μία ενιαία νοσηλευτική.
    Κύριε υπουργέ σας ευχαριστούμε!!!

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 18:21 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Διαφωνώ απόλυτα με το άρθρο 6 & 7. Όσο για τα υπόλοιπα: Ναι να αλλάξουν τα πρόσωπα αλλά ποιος εμπόδισε κάποιον να βάλει υποψηφιότητα και να εκλεγεί? Γιατί τόσο μένος για το υπάρχον Δ.Σ.? Το ενιαίο ψηφοδέλτιο είναι το πιο αντιπροσωπευτικό.

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 17:48 | Αριστεα Μουλα

    Απαράδεκτο η ενοποίηση όλων των κλάδων . Ο κλάδος της Μαίας είναι αυτόνομος με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα . Τι σχέση έχει με τους κλάδους ΠΕ ΤΕ και ΔΕ της νοσηλευτικής ???? Σπουδασα Μαία και όχι Νοσηλεύτρια. Ο δικός μας κλάδος έχει μόνο μία βαθμίδα και έτσι να παραμείνει.

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 17:48 | Εύη Γιαννοπούλου

    Οι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ των τμημάτων Νοσηλευτικής σπούδασαν 4 χρόνια και τελειώνοντας είχαν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο σπουδών. Δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό λοιπόν του ενιαίου κλάδου και με άλλες κατηγορίες. Υπάρχει σε κάποιον άλλο κλάδο αυτό? ΟΧΙ βέβαια! Πουθενά παγκοσμίως επιστημονικός κλάδος δεν εμπεριέχει βοηθούς. Για ακόμη μια φορά η Ελλάδα πρωτοπορεί!Επίσης οι Μαίες πως προέκυψαν? Τις ρωτήσατε εάν θέλουν να συμμετέχουν στον ίδιο κλάδο? Γιατί αν είναι έτσι γιατί να μην προστεθούν και οι Επισκέπτριες/τες Υγείας? και αυτές ανήκουν στη νοσηλευτική υπηρεσία και είναι αντιστοίχου επιπέδου.

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 16:17 | ΜΑΡΙΑ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΙΔΕΣ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ. ΟΙ ΜΑΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟ. ΕΑΝ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΑΝ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΕΝΟΠΟΙΕΙΣ. ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΜΑΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΜΑΙΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΜΟΝΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ . ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ Ο ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΚΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ.

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 16:08 | Βαγγέλης

    Η νοσηλευτική είναι πάθος,αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις καλύτερα να κάτσεις σπίτι σου ή να γίνεις οτιδήποτε άλλο που δεν θα μπορούσε να βλάψει ευπαθείς ομάδες ανθρώπων.Η νοσηλευτική απαιτεί γνώσεις,απαιτεί μεράκι,υπευθυνότητα και μια συνεχή κατάσταση εγρήγορσης.Ναι,υπάρχουν πολλές δυσκολίες (άλλωστε με τον ανθρώπινο πόνο έχει να κάνει ο νοσηλευτής -τον σωματικό και τον ψυχικό)και αν δεν έχεις λατρέψει αυτά που μπορείς να προσφέρεις,δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις. Οι γνώσεις στην Νοσηλευτική αποκτούνται περισσότερο πρακτικά, στην πράξη είναι το θέμα εκεί υπερτερούν οι Δ.Ε. Νοσηλευτές πρώτης γραμμής.Έπρεπε από χρόνια να γίνει ενοποίηση της Νοσηλευτικής. Μπράβο Υπουργέ προχώρα.Όλοι κάνουμε τα ίδια πράγματα και το ξέρετε πολύ καλά και οι Δ.Ε. κάνουν πολύ περισσότερα και αμείβονται λιγότερο από όλους.

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 15:40 | Νικολοπουλος Βασιλειος

    24 ώρες το 24ωρο 365 μερες και νύχτες όλοι μαζι ΠΕ ΤΕ ΔΕ ζούμε την κόλαση στα νοσοκομεία έχοντας τους χαμηλότερους μισθούς και τις χειρότερες συνθήκες εργασίας !Ας αφήσουμε λοιπον τις μικρότητες και ας ενωθούμε όλοι μαζι !Μονο ετσι μπορουμε να καταφέρουμε κατι καλο!Γιαυτο η σύσταση ενιαίου νοσηλευτικου κλαδου χωρις αποκλεισμούς ειναι επιτακτική ανάγκη!

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 10:36 | Πηνελόπη

    Ενοποίηση πως ;
    Λόγω εμπειρίας ,εργασίας στον ίδιο χώρο;
    E,τότε θα ήταν Αλαζονεία να μας κάνουν μια φορά ιατρούς να τελειώνουμε; Υπάρχουν πολλοί άξιοι συνάδελφοι που δουλεύουν χρόνια σε χειρουργεία-εντατικές κ.α…..¨
    Η΄σαμπως ο νοσηλευτής θα μπει και στην αίθουσα τοκετού !!!
    Αλλαγές ας ξεκινήσουν πρώτα από την ακαδημαική κοινότητα και απο την λειτουργια και τις αρμοδιότητες των ανα βαθμίδα νοσηλευτών.
    Υπάρχουν πολλοί πτυχιούχοι οι οποιοι μενουν αναξιοποίητοι απο το ΕΣΥ λόγω έλλειψης προσωπικού. Πρώτα υποβίβασαν το έργο των ΤΕ και ΠΕ στο πρακτικό κομμάτι λόγω ανάγκης, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού όλοι κάνουμε τα πρώτα ουσιώδη χωρίς να καλύπτουμε τον ασθενή σαν πολύπλευρη οντότητα και έπειτα ισοπεδωνόμαστε εργασιακά επί του πτυχίου μας έλεος!!!!

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 10:30 | ΜΑΡΙΑ

    Που αλλού υπάρχει ενιαίος κλάδος ΠΕ, ΤΕ , ΔΕ. Γιατί όλα πρέπει να γίνονται στην πλάτη της νοσηλευτικής. Κάντε πρώτα τις νοσηλευτικές πράξεις και μετά τον κλάδο. Να γνωρίζει ο καθένας τι κάνει και που ανήκει!

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 08:58 | Μαλλιακας Χαραλαμπος

    Οι ΔΕ θελουν αυτονομια πραξεων, συγγεκριμενο καθηκοντολογιο και δυνατοτητα αναβαθμισης (ΤΕ) μεσω φοιτησης στα ΤΕΙ βαση προυποθεσεων (εξετασεις κατατακτηριες υστερα απο καποια χρονια εμπειριας) οπως γινεται και στους ηλεκρολογους στους μαγειρους και σε αλλες τεχνικες επαγγελματικες κατηγοριες. Ειναι αδικο και απαραδεκτο να ειναι μια ζωη «βοηθοι» χωρις την δυνατοτητα αναβαθμισης και υπηρεσιακης εξελιξης σε χωρα της Ευρωπαικης Ενωσης.(τρομαρα μας)

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 01:56 | Ελιζα

    Στον ενιαίο κλάδο νοσηλευτικού προσωπικού είναι απολυτα σωστό να μπουν όλες οι βαθμίδες νοσηλευτικής ο καθένας με το διακριτό του ρόλο.Δεν υποβαθμίζεται κανένας διότι ο καθένας με αυτό που έχει τελειώσει παραμένει απλά όλες οι βαθμίδες μαζί προστατεύονται από μελλοντικές κατραπακιές που ενδέχεται να έρθουν στους δημόσιους υπαλλήλους…Όπως στα σώματα ασφαλείας ο κλαδος τους είναι ένας μα οι βαθμίδες είναι διαφορετικές και ο ανώτερος αξιωματικός δεν κινδυνεύει από τον κατώτερο υπαξιωματικό έτσι και εδώ κανένας δεν υποβαθμίζεται αντιθέτως το επάγγελμα αναβαθμίζεται στο σύνολο του και μπράβο γιαυτο το νομοσχέδιο που το περιμέναμε τόσα χρόνια χιλιάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία,Τώρα αν υπάρχουν ελάχιστοι που δε θέλουν τον ενιαίο κλάδο απλά καλώ τους υπόλοιπους να σκεφτούν γιατί δε το θέλουν αφού όλους μας συμφέρει;Μήπως κάτι άλλο τους ενοχλεί;Στηρίζουμε αυτό το νομοσχέδιο και μακάρι να είχε γίνει νωρίτερα αλλά δυστυχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις δε θέλησαν να σπάσουν το απόστημα τώρα όμως όλοι
    Μαζί θα είμαστε πιο δυνατοί για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε στο ΕΣΥ με περισσότερα εφόδια προς το συμφέρον του ασθενή.

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 01:47 | Έφη Παππά

    Διαφωνώ κάθετα με τη συγχώνευση για τον πολύ απλό λόγω ότι η μαιευτική κι η νοσηλευτική είναι δύο διαφορετικοί κλάδοι που καλό θα ήταν να παραμείνουν αυτοδύναμοι. Έχουν διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών,διαφορετικούς επιστημονικούς συλλόγους και αποτελούνται από εντελώς διαφορετικούς επαγγελματίες επιστήμονες. Συγχωνεύοντας τους αποδυναμώνουν και είναι αδύνατο να προσφέρουν την μέγιστη υποστήριξη. Για τον απλό λόγο άλλη η δουλειά της μαίας κι άλλου του νοσηλευτή,άλλα επαγγελματικά δικαιώματα τους,άλλες ελευθερίες άλλες υποχρεώσεις. Με αυτή τη λογική να συγχωνεύσουμε και μαζί Ιατρούς και φαρμακοποιούς.

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 01:37 | ΙΩΑΝΝΑ ΛΟΗ

    Αυτη η εξισωση θιγει παρα πολλους συναδελφους!Μιλαμε για νοσηλευτες πε δε και τε!Δεν μπορουν να συγκριθουν οι σπουδες τους!Μιλαμε για μαιες και νοσηλευτες!Ανατρεξτε πρωτα σε αυτα π διδασκονται οι συγκεκριμενοι κλαδοι στις σχολες τους!Δεν μπορουν να εξισωθουν! Εγινα μαια κ δεν θα γινομουν νοσηλευτρια!Δεν μπορει να ταυτιστει το ενα επαγγελμα με το αλλο!Δεν θα αντεχα να μπω για παραδειγμα σε μια ψυχιατρικη κλινικη να εργαστω…εαν ομως η δικη μ θεση καταληφθει απο εναν συναδελφο νοσηλευτη…;;;Τι θα κανω;;Ηδη οι θεσεις π καταλαμβανουν οι αποφοιτοι μαιευτικης ειναι πολυ λιγοτερες απο αυτες π καταλαμβανουν οι νοσηλευτες! Ας μην εξισωνουμε ετσι τα πραγματα!

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 00:03 | Ελεάνα

    25 και πλεον χρόνια περιμεναμε ολοι οι νοσηλευτες να αναγνωριστεί το εργο μας . Η δημιουργια ενιαου νοσηλευτικου κλαδου ανοιγει τον δρομο για ενιαια νοσηλευτικη ΕΥΓΕ ΥΠΟΥΡΓΕ!!!!

  • 28 Σεπτεμβρίου 2017, 00:53 | ANΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΤΣΙΟΥΡΑ

    Ενιαία πανεπιστημιακή νοσηλευτική. ΔΩΣΤΕ το δικαίωμα όπως τα άλλα κράτη να αναβαθμιστεί το κατώτερο εκπαιδευτικά προσωπικό.Χώρες όπως η Κύπρος είναι ένα από τα παραδείγματα.
    ΕΝΙΑΊΟΣ ΚΛΆΔΟΣ ΜΕ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΊΔΕΣ .ΕΊΜΑΣΤΕ ΌΛΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΟΎΜΕ ΤΑ ΊΔΙΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

  • 27 Σεπτεμβρίου 2017, 22:52 | Θανασά Γεωργία

    Πιστεύω ότι η δημιουργία κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού ΕΣΥ που περιλαμβάνει τους Νοσηλευτές ΠΕ και ΤΕ, τους Μαιευτές και τους Βοηθούς Νοσηλευτών ΔΕ είναι στη σωστή κατεύθυνση. Επειδή όμως δεν διευκρινίζεται αρκετά στο άρθρο ο μεγαλύτερος όγκος των νοσηλευτών πιστεύει ότι επιχειρείται εξομοίωση των επαγγελματικών και άλλων δικαιωμάτων των Νοσηλευτών με τους Βοηθούς Νοσηλευτές. Απαιτείται διευκρίνιση κατά τη γνώμη μου ώστε να γίνει σαφές τι περιλαμβάνει η δημιουργία κλάδου ΕΣΥ για τις διαφορετικές κατηγορίες επαγγελματιών της υγείας. Άκαιρο το σχόλιο ίσως αλλά οι Επισκέπτες Υγείας πρέπει να συμπεριληφθούν στον κλάδο και εφόσον δεν το επιθυμούν να αποσχισθούν με δική τους πρωτοβουλία στο μέλλον ή με τροποποιητική μελλοντική απόφαση.

  • 27 Σεπτεμβρίου 2017, 22:45 | ΣΥΝΔΕ ΚΡΗΤΗΣ

    Το Δ.Σ. του ΣΥ.Ν.Δ.Ε. ΚΡΗΤΗΣ εκφράζει την ικανοποίηση του για την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να υποβάλει σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου: «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ».
    Η σύσταση ενιαίου νοσηλευτικού κλάδου συμπεριλαμβανομένων σε αυτόν όλων των βαθμίδων νοσηλευτικής εκπαίδευσης και η δυνατότητα ένταξης και των υπολοίπων επαγγελματικών κατηγοριών νοσηλευτικού προσωπικού στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας αποτελεί για εμάς ηθική δικαίωση μετά από πολλά χρόνια αμφισβήτησης της κατ’ ουσίαν αδιαμφισβήτητης νοσηλευτικής μας ταυτότητας.

  • 27 Σεπτεμβρίου 2017, 22:41 | Κρουσταλη Σοφια

    Συγχαρητηρια στον υπουργό Υγειας κ Ξανθο. Το συγκεκριμενο νομοσχεδιο ικανοποιεί το πάγιο αίτημα για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Επαγγελματικού Κλάδου και ανοιγει τον δρομο για ενιαία νοσηλευτική.