ΚΩΔΙΚΑΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ

Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός , θέτει από την Πέμπτη 16-08-2018 και ώρα 11:00, σε δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο νόμου «ΚΩΔΙΚΑΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ» και καλεί τους κοινωνικούς εταίρους και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν, καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 27-08-2018 και ώρα 14:00.
O ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Τα νέα δεδομένα στην άσκηση και λειτουργία του οδοντιατρικού επαγγέλματος, όπως –ενδεικτικά- η θεσμοθέτηση σύστασης και λειτουργίας εταιρειών παροχής οδοντιατρικών υπηρεσιών, η χορήγηση βεβαίωσης λειτουργίας οδοντιατρείου και σε φυσικά πρόσωπα μη οδοντιάτρους υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις {(ΠΔ 84/2001 (Α΄ 70), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τις διατάξεις του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (Α΄222)}, η άρση των περιορισμών στην άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος {ν. 3919/2011 (Α΄32)}, η παροχή των υπηρεσιών του οδοντιάτρου και εκτός της περιφέρειας του Συλλόγου, όπου είναι εγγεγραμμένος, η διασφάλιση του οδοντιατρικού απορρήτου, η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των ασθενών κ.α., καθιστούν αναγκαίο τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, που διέπει τη λειτουργία των οδοντιατρικών συλλόγων και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.) καθώς και τη δεοντολογία του οδοντιατρικού λειτουργήματος.
Να σημειωθεί ότι οι ρυθμίσεις του ν. 1026/1980 (Α΄ 48), που διέπουν σήμερα τη λειτουργία των οδοντιατρικών συλλόγων και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, εκτός του ότι σε πλείστες όσες περιπτώσεις έχουν αποδειχθεί ατυχείς και ελλιπείς, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους είναι παρωχημένες και δεν ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα που χρειάζονται αντιμετώπιση και λύση. Το ίδιο ισχύει και για τον Κώδικα Οδοντιατρικής Δεοντολογίας {Π.Δ 39/2009 (Α΄ 55)}, ο οποίος πρέπει επίσης να εκσυγχρονιστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες της επιστήμης και της κοινωνίας.
Όλα τα παραπάνω ζητήματα αντιμετωπίζονται με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, στο οποίο, για λειτουργικούς λόγους, οι διατάξεις που εκσυγχρονίζουν και αναμορφώνουν αφενός τη λειτουργία των οδοντιατρικών συλλόγων και της οδοντιατρικής ομοσπονδίας και αφετέρου την οδοντιατρική δεοντολογία ενσωματώνονται σε ένα ενιαίο κείμενο, με τον τίτλο «Κώδικας Οδοντιάτρων».
Αθήνα 07-08-2018
O ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ