ΜΕΡΟΣ Γ΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ – Άρθρο 20 – Εθελούσια μείωση τιμών φαρμακευτικών προϊόντων

Οι κάτοχοι αδειών κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων δύνανται να προσφέρουν, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, τιμές χαμηλότερες των ορισθεισών στο δελτίο τιμών. Οι χαμηλότερες αυτές τιμές τυγχάνουν εφαρμογής κατόπιν εκδόσεως συμπληρωματικού δελτίου τιμών. Στις περιπτώσεις που κάτοχοι αδειών κυκλοφορίας φαρμάκων προσφέρουν χαμηλότερες τιμές σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο του παρόντος, αυτές δεν επηρεάζουν τις τιμές των αντίστοιχων γενόσημων φαρμάκων. Καταργείται κάθε αντίθετη στο παρόν διάταξη.

  • ΑΡΘΡΑ 21 – 26
    Συμφωνούμε με τη λογική και την κατεύθυνση του ΥΥ όσον αφορά τις προαιρετικές πωλήσεις σε μειωμένες τιμές όσο και για τα μέτρα ελάφρυνσης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων όταν πραγματοποιούν επενδύσεις.
    Δυστυχώς, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, έτσι και η παρούσα δεν προβλέπει τη θεσμική συμμετοχή των εκπροσώπων των ασθενών στις διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης στις τιμές των φαρμάκων, αγνοώντας το ρόλο τη συμβολή τους και την αναγκαιότητα της πραγματικής θεσμικής και όχι εθιμικής εκπροσώπησης της κοινωνίας των πολιτών σε θέματα που τους αφορούν άμεσα. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου διαφωνεί για ακόμη μία φορά με τις πρακτικές αυτές και εκφράζει την απογοήτευσή της καθώς στο σύνολό του το σχέδιο νόμου αγνοεί επιδεικτικά τους ογκολογικούς ασθενείς ενώ η χρήση όρων όπως «συμμετοχή» «ασθενοκεντρική προσέγγιση» στο λεκτικό του ΥΠ. Υγείας δεν ανταποκρίνονται στη πρακτική της κυβέρνησης που δεν έχει δώσει δείγματα αποκατάστασης της τάξης με την συμμετοχή εκπροσώπου του κεντρικού δευτεροβάθμιου οργάνου των οργανώσεων ασθενών με καρκίνο στις επιτροπές και όργανα στα οποία εκ του νόμου προβλέπεται.

  • 2 Οκτωβρίου 2019, 15:05 | PhRMA Innovation Forum

    Συμφωνούμε επί της αρχής.

    Θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη συγχρονισμένης έκδοσης μαζί με 1 από τα 6 ΔΤ που δημοσιεύονται κατά τη διάρκεια κάθε έτους (1 ανατιμολόγηση, 1 διορθωτικό ανατιμολόγησης, 4 ΔΤ με νέα προϊόντα).

  • 2 Οκτωβρίου 2019, 15:58 | Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ)

    Η δυνατότητα των εθελούσιων μειώσεων βρίσκει σύμφωνο το ΣΦΕΕ καθώς αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημα του Συνδέσμου. Ωστόσο, προβληματίζει η δυνατότητα εφαρμογής αυτής της ρύθμισης σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Κάτι τέτοιο χαρακτηρίζεται προβληματικό καθώς θα επηρεάζονται και οι τιμές αποζημίωσης οποιαδήποτε χρονική στιγμή.
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΦΕΕ
    • ΠΡΟΤΑΣΗ Α: Να πραγματοποιούνται εθελούσιες μειώσεις σε συντεταγμένα χρονικά διαστήματα (π.χ. σε κάθε έκδοση νέου Δελτίου Τιμών) και όχι σε συνεχή βάση.
    • ΠΡΟΤΑΣΗ Β: Να επιτρέπεται η εθελούσια μείωση τιμής και κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

  • 2 Οκτωβρίου 2019, 15:17 | Pharma Innovation Forum

    Συμφωνούμε επί της αρχής.
    Θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη συγχρονισμένης έκδοσης μαζί με κάθε 1 από τα 6 ΔΤ που δημοσιεύονται κατά τη διάρκεια κάθε έτους (1 ανατιμολόγηση, 1 διορθωτικό ανατιμολόγησης, 4 ΔΤ με νέα προϊόντα).

  • 2 Οκτωβρίου 2019, 09:11 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Η εθελοντική μείωση ισχύει και σήμερα. Με αυτή την έννοια δεν έχει κάτι να προσφέρει το άρθρο αυτό. Αυτό που δεν γίνεται σήμερα είναι κάποια εταιρεία να προβεί σε εθελούσια μείωση της τιμής αφού τα φάρμακα είναι διατιμημένα, η αποζημίωση η ίδια και δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών. Η εθελούσια μείωση εχει ισχύσει μέχρι σήμερα για να μην μειωθούν και άλλο οι τιμές των φαρμάκων όπου αντι μείωσης της τιμής τους κατά 40-50% σύμφωνα με το τρόπο υπολογισμού της νέας τιμής σε κάθε ανατιμολόγηση, σύμφωνα με το ΦΕΚ , οι εταιρείες έκαναν μια εθελούσια κατά 5-10% και απέφευγαν το 40-50%! Το ίδιο θα ισχύει και σήμερα?

  • 27 Σεπτεμβρίου 2019, 03:37 | Βιβη Δημητροπούλου

    Θα πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα το ωράριο των διευρυμένων φαρμακείων, με την ξαφνική καταστροφική απόφαση της, η προηγούμενης κυβέρνησης παραμονές εκλογών, εν μια νυκτί, ανέτρεψε όλον τον σχεδιασμό και την προσπάθεια υγιούς επιβίωσης αρκετών φαρμακείων που απασχολούν το ανάλογο προσωπικό για να καλύψουν τις 2 βάρδιες με του προηγούμενου ωραρίου των διευρυμένων φαρμακείων 08:00-23:00.

    Είναι αυτονόητο ότι όταν τα ιδιωτικά ιατρεία λειτουργούν τουλάχιστον μέχρι τις 22:00 η κάλυψη των αναγκών των ασθενών δεν μπορεί να σταματάει στις 21:00 και να είναι αναγκασμένοι να αναζητούν εφημερεύοντα φαρμακεία πολλές φορές αρκετά μακριά από τις περιοχές τους.

    Είναι αυτονόητο ότι μειώνοντας τις ώρες εργασίας μειώνεται αυτόματα και ο αριθμός των εργαζομένων,στέλνοντας στην ανεργία έναν μεγάλο αριθμό φαρμακοϋπαλλήλων και φαρμακοποιών.

    Είναι αυτονόητο ότι μειώνοντας τις ώρες λειτουργίας μειώνεται αυτόματα και ο τζίρος των επιχειρήσεων με συνέπεια το κράτος να έχει απώλεια εσόδων.

    Είναι αυτονόητο ότι όταν διεκδικείς η χώρα σου να είναι ισότιμο μέλος της Ευρώπης δεν μπορείς να επιβάλεις αναχρονιστικούς κανόνες που σε κάνουν να διαφέρεις από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες που δεν περιορίζουν την κάλυψη των αναγκών των πληθυσμών τους σε είδη βασικών αγαθών όπως των φαρμάκων σε μέρες και ώρες που οι πόλεις σφύζουν από κίνηση και ζωή.

    Είναι αυτονόητο ότι η χώρα μας πρέπει να πάει μπροστά , σίγουρα με κανόνες, που όμως δεν θα υπονομεύεται η πορεία της προς την ανάπτυξη από κάποιες συντεχνίες που δεν νοούν ότι δεν μπορούν να κρατούν ομήρους όπως στην προκειμένη περίπτωση τους καταναλωτές των φαρμακείων.

    Είναι αυτονόητο ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσει η μάχη για το αυτονόητο.

    Όσο αναφορά την διακίνηση των ογκολογικών φαρμάκων από τα φαρμακεία είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει εξασφαλίζοντας ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες σε ανθρώπους ήδη βασανίζονται και ταλαιπωρούνται και οι συντεχνίες που αντιδρούν ας θυμηθούν ότι υπάρχει και η ανθρωπιά και ότι δεν είναι όλα λεφτά στην ζωή

  • 27 Σεπτεμβρίου 2019, 00:37 | ΠΑΥΛΟΣ

    Αναφέρω το σχετικό αίτημα στο παρόν περί των φαρμάκων άρθρο, ωστόσο, το σχόλιο μου αφορά διάταξη για τον εμβολιασμό.

    Πρέπει το Υπουργείο, ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ να ασχοληθούν με το ζήτημα που έχει θίξει ο ενδιαφερόμενος Σύλλογος «Θετική Φωνή» για το εμβόλιο για τον HPV.

    Παραθέτω σύνδεσμο από ανακοίνωση του παραπάνω φορέα: https://positivevoice.gr/5894

    Και επισημαίνω πως -παρά τις όλες προβλέψεις της λοιπής νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα- δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα της τελευταίας παραγράφου της ανακοίνωσης. Δηλαδή, έως σήμερα, αν και το εμβόλιο για τον HPV αποζημιώνεται για κατηγορίες ανδρών ως τα 26, η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση «απαιτεί» σχετική «δήλωση» της κατηγορίας, με τρόπο, μάλιστα, που αποθαρρύνει το κοινό από το να κάνει χρήση της αποζημίωσης επί του εμβολίου, ως δικαιούται.

  • 25 Σεπτεμβρίου 2019, 22:23 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΧΤΙΔΗΣ

    η εθελούσια προσφορά σε τιμή χαμηλότερη του δελτίου τιμών να μπορεί να γίνεται και με μετατροπή των συσκευασιών σε μεγαλύτερης χωρητικότητας σε σκευάσματα για χρόνια χρήση