Άρθρο 12 Δυνατότητα εισαγωγής φίλτρων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με βάση την Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος

 

Στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης δύνανται να εισάγονται φίλτρα, που αφορούν σε φάρμακα ενταγμένα στον κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 3816/2010 (Α’ 6) και, ειδικότερα, δαπανηρές θεραπείες στις οποίες δεν υπάρχει αναπτυγμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο, με βάση την Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος και τους περιορισμούς αποζημίωσης.

  • 18 Απριλίου 2022, 14:50 | Σωτηρης

    να μην μπορουν οι γενικοι ιατροι και παθολογοι να γραφουν φαρμακα εκτος ειδικοτητας εκτος αν βρισκονται σε ενα χωριο που δεν υπαρχουν ειδικοι ιατροι. στις πολεις δεν θα πρεπει να συνταγογραφουν νευρολογικα, ψυχιατρικα, καρδιολογικα, ορθοπαιδικα κτλ φαρμακα αλλα μονο τα φαρμακα της ειδικοτητας τους πχ για πιεση, σακχαρο κτλ

  • Συμφωνούμε με τις παρατηρήσεις της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στο ζήτημα αυτό. Η Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος ενίοτε καθυστερεί να επικαιροποιηθεί παρά την ένταξη του χορηγούμενου φαρμάκου στις κατευθυντήριες οδηγίες των επιμέρους Ειδικοτήτων η οποία συνεπάγεται και την εμφάνιση νέων ενδείξεων.

  • 14 Απριλίου 2022, 17:02 | ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ (ΕΝΙ) ΕΟΠΥΥ

    δαπανηρές θεραπείες οι οποίες ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ. Επίσης να αναφέρεται ρητώς οτι για οποιαδήποτε αδυναμία συνταγογράφησης λόγω εισαγωγής φίλτρων, την ποινική ευθύνη για κάθε συμβάν που προκύπτει από τη μη ληψη της αγωγής την φέρει ο εκάστοτε υπουργός και ο ιατρός δεν διώκεται (ακαταδίωκτο)

  • Ο ΙΣΘ θεωρεί ότι θα πρέπει να προστεθεί άρθρο 12Α που να επιβάλλει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση όλων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η εμπειρία του
    περιορισμού της χορήγησης αντιβιοτικών και της αντίστοιχης δαπάνης δείχνει τα οφέλη τόσο για την δημόσια υγεία όσο και για τον ΕΟΠΥΥ. Η προτεινόμενη διάταξη έχει ως εξής:
    Κάθε συνταγή συνταγογραφούμενου φαρμάκου είναι ηλεκτρονική και αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο (βάσει κωδικοποίησης κατά το International Classification of Diseases, ICD) για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ενδείξεις του, τη δοσολογία, την ποσότητα και τη διάρκεια της θεραπείας, όπως ορίζονται στην άδεια κυκλοφορίας του. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγής και ιδίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ενδείξεις του, τη δοσολογία, ποσότητα και διάρκεια της θεραπείας, καθώς και τον λόγο αδυναμίας έκδοσης ηλεκτρονικής συνταγής. Κάθε χειρόγραφη συνταγή που περιέχει συνταγογραφούμενο φάρμακο, φέρουσα την υπογραφή του ασθενή, φυλάσσεται από τον φαρμακοποιό επί διετία, είτε σε φωτοτυπία είτε σε ηλεκτρονικό αρχείο με τη μορφή αρχείου εικόνας.

  • 14 Απριλίου 2022, 13:24 | ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Θα πρέπει να ισχύσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση όλων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων

  • 11 Απριλίου 2022, 09:47 | ΚΑΤΣΑΒΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Η δυνατότητα εισαγωγής φίλτρων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης γυαλιών οράσεως αποτελεί θετική διάταξη, γιατί θα εξειδικεύσει την παροχή με βάση ιατρικά κριτήρια και θα μειώσει το οικονομικό κόστος για τον ΕΟΠΥΥ.
    Φυσικά τα εν λόγω κριτήρια θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους οπτικούς
    Ευχαριστώ
    ΚΑΤΣΑΒΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    τ.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΤΟΜΕΤΡΩΝ
    τ.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΤΟΜΕΤΡΩΝ (ΝΠΔΔ)

  • 5 Απριλίου 2022, 17:13 | Παναγιώτης Γεωργακοπουλος

    Τι θα είναι συγκεκριμένα, αυτά τα »νέα φίλτρα»; ΠΟιός θα τα θέτει; Τι συμμετοχή θα έχουν σε αυτή την διαδικασία γιατροί και φαρμακοποιοί του ΕΟΠΥΥ;