ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ ΑΛΛΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ COVID-19 Άρθρο 42 Παρατάσεις ισχύος άλλων έκτακτων ρυθμίσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19

1. Η ισχύς του άρθρου 73 του ν. 4761/2020 (Α΄ 248), περί διενέργειας ελέγχων φορείας του κορωνοϊού COVID-19 για επιδημιολογικούς λόγους, παρατείνεται, από τη λήξη της, έως την 31η.12.2022.
2. α. Η ισχύς του άρθρου 47 του ν. 4753/2020 (Α΄ 227), περί υγειονομικής κάλυψης ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 33 του ν. 4368/2016 (Α΄ 21), που χρήζουν νοσηλείας, ανεξαρτήτως της φύσης της ασθένειάς τους, παρατείνεται, από τη λήξη της, έως την 31η.12.2022.
β. Η ισχύς του άρθρου πεντηκοστού τέταρτου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83), περί της δυνατότητας ένταξης των απόρων και ανασφάλιστων ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου σε συμβεβλημένες με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας μονάδες αιμοκάθαρσης του ιδιωτικού τομέα για τη διενέργεια τακτικών αιμοκαθάρσεων, παρατείνεται, από τη λήξη της, έως την 31η.12.2022.
3. Η ισχύς του άρθρου δέκατου τέταρτου της από 13.4.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 84), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4690/2020 (Α` 104), ως προς τη δυνατότητα απασχόλησης ιδιωτών ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας λόγω της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, παρατείνεται, από τη λήξη της, έως την 31η.12.2022.
4. Η ισχύς των παρ. 5, 6 και 7 του άρθρου δεύτερου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α` 42), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4682/2020 (Α` 76), ως προς την ένταξη στο δυναμικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των νοσοκομείων και κάθε οργανικής μονάδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την αποζημίωση εθελοντικού ή αναγκαστικά διατιθέμενου ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα για την κάλυψη των αναγκών δημόσιας υγείας, παρατείνεται, από τη λήξη της, έως την 31η.12.2022.
5. Η ισχύς της παρ. 1 του άρθρου 46 του ν. 4753/2020 (Α’ 227), ως προς την απασχόληση συνταξιούχων ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από τη διάδοση του κορωνοϊού COVID-19, παρατείνεται, από τη λήξη της, έως την 31η.12.2022.
6. Η ισχύς του άρθρου εξηκοστού πέμπτου του ν. 4812/2021 (Α΄ 110΄), ως προς τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 (rapid test ή PCR) για τις ανάγκες της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός και εκτός Ελλάδος, παρατείνεται, από τη λήξη της, έως την 31η.12.2022.
7. Η ισχύς του άρθρου 3 του ν. 4790/2021 (Α’ 48), περί της διενέργειας μοριακού ελέγχου ανίχνευσης (τεστ PCR) κορωνοϊού COVID-19 στους υπόχρεους για κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις, παρατείνεται, από τη λήξη της, έως την 31η.12.2022.
8. Η ισχύς του άρθρου 46 του ν. 4790/2021, ως προς τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο για τον κορωνοϊό COVID-19, παρατείνεται, από τη λήξη της, έως την 31η.12.2022.

  • 18 Σεπτεμβρίου 2022, 23:14 | Γιώργος Τασκασαπλίδης

    Τα τεστ ή θα τα κάνουν όλοι ή κανένας, αυτό ορίζει η ισονομία και το δίκαιο γενικά και επίσης, διότι όλοι μεταδίδουν και νοσούν. Τώρα το ότι κάποιοι μπορεί να μεταδίδουν περισσότερο ή λιγότερο και σε ποιο βαθμό γίνεται αυτό, είναι αφενός δύσκολο να βρεθεί και αφετέρου είναι κάτι το οποίο αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο (εμβολιασμένος ή μη), αλλάζει με την ηλικία, την κατάσταση της υγείας του εκάστοτε, από τις εκάστοτε μεταλλάξεις του ιού, την εποχή κ.α. Δεν δύναται να εφαρμοστεί μια σταθερά (για κάποιους και σε βάθος χρόνου, ως τα τέλη του έτους) σε κάτι τόσο ευμετάβλητο και μάλιστα χωρίς ξεκάθαρη επιστημονική θέση πλήρως τεκμηριωμένη.

  • 17 Σεπτεμβρίου 2022, 22:52 | Γιώργος Τασκασαπλίδης

    Θα το κάνουν όλοι ή κανένας, αυτό ορίζει η ισονομία και το δίκαιο γενικά και επίσης, διότι όλοι μεταδίδουν και νοσούν. Τώρα το ότι κάποιοι μεταδίδουν περισσότερο ή λιγότερο και σε ποιο βαθμό γίνεται αυτό, είναι αφενός δύσκολο να βρεθεί και αφετέρου είναι κάτι το οποίο αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο (εμβολιασμένος ή μη), αλλάζει με την ηλικία, την κατάσταση της υγείας του εκάστοτε, από τις εκάστοτε μεταλλάξεις του ιού κ.α. Δεν δύναται να εφαρμοστεί μια σταθερά (για κάποιους και σε βάθος χρόνου, ως τα τέλη του έτους) σε κάτι τόσο ευμετάβλητο και μάλιστα χωρίς ξεκάθαρη επιστημονική θέση πλήρως τεκμηριωμένη.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2022, 12:45 | Αθανασιος

    Απαραδεκτο το μετρο του υποχρεωτικου Rapid test στους ανεμβολιαστους. Δεν προσφερει καμια προστασια για το κοινωνικο συνολο. Εχει αποδειχτει επιστημονικα οτι ολοι δυνανται να μεταδωσουν τον ιο. Επιπλεον, οι τρεχουσες παραλλαγες του ιου δεν ειναι περισσοτερο θανατηφορες απο αλλους ιους πχ Η1Ν1, ρετροιοι, κτλ. Καταργηστε το αμεσα.

  • 14 Σεπτεμβρίου 2022, 15:32 | LILLA N.

    Η διατήρηση του μέτρου του προληπτικού ελέγχου σε εργαζόμενους μία φορά την εβδομάδα δεν προσφέρει απολύτως τίποτα. Ο συγκεκριμένος ιός δεν αποτελεί πια σοβαρή απειλή για τον άνθρωπο. Αλίμονο δηλαδή, αν για κάθε ιό (λ.χ. Η1Ν1, Η1Ν3 κ.ο.κ. υιοθετούσαμε τέτοια υστερία και σε τέτοιο εύρος χρόνου). Ειλικρινά, με τέτοιους χειρισμούς ρίχνετε νερό στον μύλο εκείνων που έχουν κατά καιρούς εκφράσει πως πίσω από τη διαχείριση της συγκεκριμένης υγειονομικής κρίσης κρύβονται οικονομικές σκοπιμότητες και πολιτικές συγκεντρωτικού ελέγχου. Θερμή παράκληση, να εξεταστεί σοβαρά η ΜΗ υιοθέτηση τέτοιου μέτρου. Έχει πλέον καταστεί απολύτως σαφές πως ένας άνθρωπος που έχει επιλέξει τον εμβολιασμό και νοσεί, και μεταδίδει και σε ορισμένες περιπτώσεις πεθαίνει. Αποτελεί, επίσης, γεγονός πως τα στελέχη που κυκλοφορούν ΔΕΝ συνιστούν σοβαρή απειλή για την πλειονότητα των ανθρώπων. Η εμμονή είναι άσχημο πράγμα και δεν αρμόζει ούτε σε επιστήμονες ούτε σε σοβαρούς νομοθέτες.

  • 14 Σεπτεμβρίου 2022, 10:43 | ΜΑΡΙΑ

    Απαράδεκτη η παράγραφος 8. Δεχόμαστε όλοι τις συνέπειες ενός πολέμου που δεν είναι μακριά… και υποχρεώνουμε τους πολίτες να πληρώνουν άσκοπα την άσκηση του δικαιώματός τους να μην εμβολιαστούν, μάλιστα χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση της ωφέλειας του τεστ.
    Υπάρχουν άνθρωποι που οι ίδιοι οι γιατροί τους συμβουλεύουν να μην εμβολιαστούν, αλλά η περίπτωσή τους δεν προβλέπεται στις εξαιρέσεις, λόγω συνδυασμού ασθενειών. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν νοσήσει πολλές φορές είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.
    Η πρόληψη επαφίεται στην ατομική ευθύνη και ενημέρωση, όχι στην εκδίκηση.
    Κράτος δικαίου δεν νοείται να προβλέπει χαράτσι.
    Νοσούν όλοι ανεξαιρέτως, νοσούν βαριά και οι ανεμβολίαστοι και οι εμβολιασμένοι.
    Εξαίρετος νομικός ο Υπουργός μας, περίμενα άλλη αντιμετώπιση…

  • 14 Σεπτεμβρίου 2022, 07:53 | Μαύρος Άγγελος

    Nks, Άσπα, Αντρέας και ανδρέας πολύ σωστά τα είπαν. Απλά τονίζω ότι η εμμονή αυτή (ειδικότερα για τους μη εμβολιασμένους που πρέπει να το πληρώνουμε από την τσέπη μας, λες και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν εισπράττουν κανονικά τις εισφορές και δεν μας ανταποδίδουν τίποτε σε αντίθεση με την κάλυψη του κόστους των φαρμακευτικών σκευασμάτων / εμβόλια που καλύπτεται πλήρως για όσους θέλουν να το λάβουν. Ειδικότερα όταν το κόστος αγοράς του rapid είναι σε κάτι λεπτά του € και δώσατε το δικαίωμα να χρεώνεται έως και 10,00 € – κάτι για αισχρά κέρδη κολλάει εδώ) μόνο σαν εκδικητική διάθεση και ωμή προκατάληψη μπορεί να εκληφθεί. Έχετε ξεφύγει από την έννοια του νομοθέτη που σέβεται το Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο που τόσο πολύ μας τσαμπουνάτε σε άλλες περιπτώσεις.

  • 13 Σεπτεμβρίου 2022, 14:07 | Nks

    Το Αφήγημα έχει καταρρεύσει και επιστημονικά..Πλέον υπάρχουν οι μεταλλάξεις του ιού και όχι το αρχικό φονικό στέλεχος (που δεν ήταν τόσο φονικό)Εμβολιασμενοι κολλούν ,μεταδίδουν ,νοσούν πεθαίνουν,οπότε το μέτρα αυτά καμία προστασία δεν παρέχουν αλλά λειτουργούν εκβιαστικά Έχετε καταπατήσει ανθρώπινα δικαιώματα κώδικας Νυνερβεργης,ιατρικά πρωτόκολλα και ο κοβιντ γίνεται ενδημικός παγκόσμια..Σταματήστε τον παραλογισμο..ΟΥΤΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΟΥΤΕ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ σταματησαν την εξάπλωση του ιού..
    Προς ενημέρωση σας στην Αμερική το Κογκρέσο ανακρίνει τον Φαουτσι για όλα τα αφηγήματα,έχουν βγει στο φως όλες οι παρενέργειες εμβολίων και κάποιες είναι φονικές..όλες οι ατασθαλίες..Σταματήστε λοιπόν
    Και επιστροφή των υγειονομικών σε αναστολή επίσης Άμεσα..
    Δεν είναι μόνο Κο βιντ στην Ελλάδα εχουμε και άλλες ασθένειες.

  • 13 Σεπτεμβρίου 2022, 13:33 | Άσπα

    Είναι απαράδεκτο αυτό το χουντικό μέτρο, άμεσα καταργήστε το. Δεν μπορείτε να μας επιβάλλεται παράλογα και αμφιλεγόμενα τέστ για να πάμε να εργαστούμε..

  • 13 Σεπτεμβρίου 2022, 11:09 | Αντρέας

    Το μέτρο για υποχρεωτικά τεστ στους εργαζόμενους δεν βοηθά σε καμία περίπτωση την μη εξάπλωση του ιού. Δεν τεκμηριώνεται πουθενά ο ισχυρισμός σας. Το μόνο που προσπαθείτε να κάνετε είναι τη ζωή δύσκολη στους εργαζόμενους. Το μέτρο είναι ξεπερεσμένο και χωρίς αποτέλεσμα. Πρέπει άμεσα να το καταργήσετε. Σε όλο τον κόσμο τέτοιου είδους μέτρα έχουν καταργηθεί και οι πολίτες συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς περιορισμούς. Η συνέχιση των τεστ είναι εμμονική και αλαζονική. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο τις εμμονές σας!!!

  • 13 Σεπτεμβρίου 2022, 10:40 | ανδρέας

    είναι απαράδεκτο να χρειάζεται τεστ για να πάμε στις δουλειές μας. Ο covid ουσιαστικά έχει τελειώσει. Όλοι έχουμε διαγνωσθεί θετικοί 2 και 3 φορές και δεν έχουμε κανένα σοβαρό σύμπτωμα. Γιατί προσπαθείτε να κάνετε τη ζωή των εργαζομένων δύσκολη? Πλέον δεν υπάρχει καμία επιστημονική δημοσίευση που να αποδεικνύει ότι οι εμβολιασμένοι δεν μεταδίδουν! Υπάρχει μια μανία σας με όποιον δεν θέλει να εμβολιαστεί να τον βάζετε στο περιθώριο και να τον καταπίεζετε!!! Φτάνει πια με αυτό την εμμονή! Δεν οδηγεί πουθενά!!! Σε όλο τον κόσμο δεν ασχολείται κανείς με τον covid και εδώ συνεχίζουμε το ίδιο βιολί!!!

  • 13 Σεπτεμβρίου 2022, 10:48 | ανδρέας

    είναι απαράδεκτο να χρειάζεται τεστ για να πάμε στις δουλειές μας. Ο covid ουσιαστικά έχει τελειώσει. Όλοι έχουμε διαγνωσθεί θετικοί 2 και 3 φορές και δεν έχουμε κανένα σοβαρό σύμπτωμα. Γιατί προσπαθείτε να κάνετε τη ζωή των εργαζομένων δύσκολη? Πλέον δεν υπάρχει καμία επιστημονική δημοσίευση που να αποδεικνύει ότι οι εμβολιασμένοι δεν μεταδίδουν! Υπάρχει μια μανία σας με όποιον δεν θέλει να εμβολιαστεί να τον βάζετε στο περιθώριο και να τον καταπίεζετε!!! Φτάνει πια με αυτό την εμμονή! Δεν οδηγεί πουθενά!!! Σε όλο τον κόσμο δεν ασχολείται κανείς με τον covid και εδώ συνεχίζουμε το ίδιο βιολί!!! Άμεσα να καταργηθεί αυτή η διάταξη!!!