Άρθρο 14 Διαδικασία ενώπιον του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου – Ένδικα μέσα

1. Κατά της απόφασης του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, με την οποία επιβάλλεται οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή, επιτρέπεται η άσκηση έφεσης ενώπιον του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου, εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από την έγγραφη κοινοποίηση της απόφασης στον τεχνολόγο ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας, μέλος της Ένωσης Τεχνολόγων Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας Ελλάδας (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), στον οποίο επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή. Η προθεσμία υποβολής έφεσης παρατείνεται κατά δεκαπέντε (15) ημέρες, αν ο τεχνολόγος ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας κατοικεί εκτός της Περιφέρειας Αττικής, και κατά τριάντα (30) ημέρες, αν κατοικεί στο εξωτερικό ή αν, κατά την κρίση του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου, συντρέχει περίπτωση ανωτέρας βίας.

2. Δικαίωμα άσκησης έφεσης έχουν, επίσης: α) ο εγκαλών, β) το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο, αν η δίωξη ασκήθηκε μετά από απόφαση ή παραγγελία του, και γ) η Διοικούσα Επιτροπή του οικείου Περιφερειακού Τμήματος, αν η δίωξη ασκήθηκε μετά από απόφαση ή παραγγελία της.

3. Η προθεσμία άσκησης και η άσκηση της έφεσης έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα.

4. Η έφεση κατατίθεται στον Γραμματέα του Πειθαρχικού Συμβουλίου που εξέδωσε την εκκαλούμενη απόφαση. Ο Γραμματέας συντάσσει πράξη κατάθεσης, η οποία υπογράφεται από τον ίδιο και τον εκκαλούντα και αποστέλλεται εντός δέκα (10) ημερών, με τα συνοδευτικά αυτής έγγραφα στη Γραμματεία του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

5. Η έφεση εκδικάζεται από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την άσκηση της έφεσης.

6. Το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο μπορεί, με αιτιολογημένη απόφασή του, να απορρίψει την έφεση ή να μεταρρυθμίσει υπέρ του εκκαλούντος ή να εξαφανίσει την εκκαλουμένη απόφαση. Για τον σκοπό αυτό μπορεί να εξετάσει κάθε πρόσφορο αποδεικτικό μέσο.

7. Η απόφαση του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου είναι αμετάκλητη και εκδίδεται εντός τριμήνου από τη διαβίβαση της υπόθεσης σε αυτό. Η απόφαση του πρώτου εδαφίου διαβιβάζεται άμεσα στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο ή στη Διοικούσα Επιτροπή του οικείου Περιφερειακού Τμήματος και επιδίδεται αμελλητί στον ενδιαφερόμενο τεχνολόγο ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας. Κατά της απόφασης του ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου επιτρέπεται η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.