Άρθρο 12 Πειθαρχικά Συμβούλια

1. Τα πειθαρχικά όργανα της Ένωσης Τεχνολόγων Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας Ελλάδας (Ε.Τ.Α.Α.Ε.) είναι: α) το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο και β) το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο και εδρεύουν την Αθήνα.

2. Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο αποτελείται από πέντε (5) τακτικά και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη και συγκροτείται με απόφαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Τ.Α.Α.Ε.. Καθήκοντα Προέδρου ασκεί το μέλος με τα περισσότερα έτη άσκησης του επαγγέλματος του τεχνολόγου ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας. Όλα τα μέλη του είναι τεχνολόγοι ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας, μέλη της Ε.Τ.Α.Α.Ε., που κληρώνονται δημόσια εντός του μηνός Δεκεμβρίου κάθε δεύτερου έτους, από το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Τ.Α.Α.Ε.. Ο Γραμματέας του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, αρμόδιος για την τήρηση των πρακτικών των συνεδριάσεών του, ορίζεται με την απόφαση συγκρότησης του πρώτου εδαφίου. Η θητεία των μελών του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου είναι διετής και αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του επόμενου της κλήρωσης έτους.

3. Το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο αποτελείται από πέντε (5) τακτικά και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη και συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Ο Πρόεδρος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου είναι δικαστής με βαθμό Εφέτη τακτικού διοικητικού δικαστηρίου, που ορίζεται, με τον αναπληρωτή του, από τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου της Διεύθυνσης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, έπειτα από αίτηση της Ε.Τ.Α.Α.Ε.. Τα υπόλοιπα μέλη του είναι τεχνολόγοι ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας, μέλη της Ε.Τ.Α.Α.Ε., που κληρώνονται δημόσια εντός του μηνός Νοεμβρίου κάθε δεύτερου έτους από το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Τ.Α.Α.Ε. από κατάλογο, ο οποίος συντάσσεται με απόφαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου και στον οποίο εντάσσονται τεχνολόγοι ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας, μέλη της Ε.Τ.Α.Α.Ε., με δεκαετή τουλάχιστον άσκηση του επαγγέλματος, σε αριθμό δεκαπλάσιο του προς κλήρωση αριθμού μελών. Χρέη Γραμματέα του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου, αρμόδιου για την τήρηση των πρακτικών των συνεδριάσεών του, ασκεί ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου. Η θητεία των μελών του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου είναι διετής και αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του επομένου της κλήρωσης έτους.

4. Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο σε πρώτο βαθμό για τα πειθαρχικά παραπτώματα των μελών της Ε.Τ.Α.Α.Ε. και έχει την εξουσία επιβολής των ποινών της έγγραφης επίπληξης και του προστίμου. Οι ποινές της προσωρινής ή της οριστικής παύσης άσκησης του επαγγέλματος επιβάλλονται μόνο από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Αν το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο κρίνει ότι πρέπει να επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της παύσης άσκησης του επαγγέλματος, παραπέμπει την υπόθεση στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

5. Το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο εκδικάζει α) σε πρώτο βαθμό, τις πειθαρχικές υποθέσεις, λόγω μείζονος σπουδαιότητας, κατόπιν παραπομπής τους από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο και β) σε δεύτερο βαθμό, τις εφέσεις κατά των αποφάσεων του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Επίσης, είναι αρμόδιο για την εκδίκαση, σε πρώτο και τελευταίο βαθμό, των πειθαρχικών παραπτωμάτων των μελών του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου και των Διοικουσών Επιτροπών των Περιφερειακών Τμημάτων της Ε.Τ.Α.Α.Ε..

  • 20 Σεπτεμβρίου 2022, 16:08 | Ιωάννης Γαλάνης

    Άρθρο 12
    παρ . 3 » οποίος συντάσσεται με απόφαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου και στον οποίο εντάσσονται τεχνολόγοι ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας, μέλη της Ε.Τ.Α.Α.Ε., με δεκαετή τουλάχιστον άσκηση του επαγγέλματος, σε αριθμό δεκαπλάσιο του προς κλήρωση» , θα πρέπει να εκλεχθούν τα Συμβούλια και μετά γίνει αυτή η διαδικασία, επίσης δε το 10 έτη υπηρεσίας είναι λίγα, όπως και το δεκαπλάσιο είναι μεγάλο νούμερο για κάποιες περιφέρειες
    Με εκτίμηση
    Ιωάννης Γαλάνης
    Τέως Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιου Συλλόγου Τεχνολόγων Ακτινολόγων ΠΑ.ΣΥ.Τ.Α
    Υπεύθυνος Τεχνολόγων Ακτινολόγων ΓΝ Μ/ριο Έλενα Βενιζέλου
    Μη ιατρός – Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου ΓΝ Μ/ριο Έλενα Βενιζέλου

  • Αρ 12 παρ 2, παρ 3
    Η σύνθεση των Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου και Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου (εφ’ όσον θα λειτουργεί από την 1η ημέρα της ίδρυσης του Ν.Π.Δ.Δ. και όχι μετά την συγκρότηση του εκλεγμένου Δ.Σ.), θα πρέπει να έχει ανάλογη συγκρότηση με εκείνη της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, δηλ. με τη συμμετοχή και μελών που θα προτείνονται από τον ΠΑΣΥΤΑ.

    Ευθύμης Μ. Αγαδάκος MSc
    Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Τεχνολόγων Ακτινολόγων ΠΑ.Σ.Υ.Τ.Α.
    Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης Διεθνούς Οργάνωσης Τεχνολόγων Ακτινολόγων ISRRT
    Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου ΓΝΑ ΛΑΪΚΟ
    Ακαδημαϊκός Υπότροφος Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
    https://www.isrrt.org/board-2018-2022