ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ – ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Άρθρο 10 Πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές

1. Πειθαρχικό παράπτωμα των μελών της Ένωσης Τεχνολόγων Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας Ελλάδας (Ε.Τ.Α.Α.Ε.) είναι, ανεξαρτήτως ποινικής ευθύνης ή άλλης συνέπειας κατά την κείμενη νομοθεσία, κάθε υπαίτια παράβαση των καθηκόντων και υποχρεώσεών τους που προβλέπονται για τους τεχνολόγους ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας από την ισχύουσα νομοθεσία, τον Κώδικα Δεοντολογίας των τεχνολόγων ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας, τον Εσωτερικό Κανονισμό της Ε.Τ.Α.Α.Ε, τις αποφάσεις των οργάνων διοίκησης της Κεντρικής Διοίκησης και των Περιφερειακών Τμημάτων, η αναξιοπρεπής και εν γένει απρεπής συμπεριφορά τους και η αποδεδειγμένη πλημμέλεια στην εκτέλεση των καθηκόντων και υποχρεώσεών τους.

2. Κάθε κακούργημα, τελούμενο από τεχνολόγο ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας, αποτελεί και αυτοτελές πειθαρχικό παράπτωμα. Το ίδιο ισχύει και για κάθε πλημμέλημα που η διάπραξή του είναι ασυμβίβαστη με την άσκηση του επαγγέλματος του τεχνολόγου ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας.

3. Ο Γραμματέας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και ο Γραμματέας κάθε αρμόδιου δικαστηρίου αποστέλλουν στην Ε.Τ.Α.Α.Ε. αντίγραφα των υποβαλλόμενων κατά των τεχνολόγων ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας μηνύσεων και των εκδιδόμενων επί αυτών βουλευμάτων και αποφάσεων εντός δέκα (10) ημερών από την έκδοσή τους. Ο Πρόεδρος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου υποχρεούται να κοινοποιεί αμελλητί την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αν μέλος της Ε.Τ.Α.Α.Ε. καταδικαστεί από το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο για αδικήματα που στοιχειοθετούν και πλημμελήματα ή κακουργήματα τα οποία διώκονται αυτεπάγγελτα κατά το ποινικό δίκαιο.

4. Πειθαρχικές ποινές είναι:
α) η έγγραφη επίπληξη,
β) το πρόστιμο μέχρι και το πεντηκονταπλάσιο της ετήσιας συνδρομής μέλους,
γ) η προσωρινή ή διαρκής στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα όργανα της Ε.Τ.Α.Α.Ε.,
δ) η προσωρινή διαγραφή από την Ε.Τ.Α.Α.Ε από δεκαπέντε (15) ημέρες έως έξι (6) μήνες,
ε) η οριστική διαγραφή από την Ε.Τ.Α.Α.Ε.. Η πειθαρχική ποινή της οριστικής διαγραφής επιβάλλεται όταν ο παραβάτης έχει υποπέσει καθ’ υποτροπή σε πειθαρχικό αδίκημα και του έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή, το δε αδίκημα είναι ιδιαιτέρως βαρύ, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών, υπό τις οποίες διαπράττεται, του βαθμού υπαιτιότητας του μέλους και αν εξ αυτών συνάγεται η έλλειψη συνείδησης των βασικών υποχρεώσεών του ως τεχνολόγου ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας, μέλους της Ε.Τ.Α.Α.Ε.. Η πειθαρχική ποινή της οριστικής διαγραφής επιβάλλεται ιδίως, όταν o τεχνολόγος ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας εα) έχει τιμωρηθεί εντός τριετίας από το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο με δύο (2) τουλάχιστον πειθαρχικές ποινές προσωρινής παύσης άσκησης του επαγγέλματος, εβ) έχει καταδικασθεί με αμετάκλητη απόφαση για κακούργημα ή εγ) έχει καταδικασθεί με δύο (2) τουλάχιστον αποφάσεις για πλημμέλημα κατά την άσκηση ή με αφορμή την άσκηση του επαγγέλματός του.

5. Το ποσό του προστίμου περιέρχεται στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Τ.Α.Α.Ε. ή στο αρμόδιο Περιφερειακό Τμήμα, στο οποίο είναι εγγεγραμμένος ως μέλος ο τεχνολόγος ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας στον οποίο έχει επιβληθεί ως πειθαρχική ποινή, και εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974, Α’ 90). Το επιβληθέν πρόστιμο επιστρέφεται, εν όλω ή εν μέρει, σε περίπτωση απαλλαγής ή τροποποίησης της απόφασης του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

6. Οι ποινές της επίπληξης, του προστίμου και της προσωρινής στέρησης του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα όργανα της Ε.Τ.Α.Α.Ε., μπορούν να επιβληθούν σωρευτικά με άλλες ποινές.

  • 20 Σεπτεμβρίου 2022, 16:49 | Ιωάννης Γαλάνης

    Άρθρο 10
    παρ. 1 «τις αποφάσεις των οργάνων διοίκησης της Κεντρικής Διοίκησης και των Περιφερειακών Τμημάτων, η αναξιοπρεπής και εν γένει απρεπής συμπεριφορά τους και η αποδεδειγμένη πλημμέλεια στην εκτέλεση των καθηκόντων και υποχρεώσεών τους.» για όσους εργάζονται στο δημόσιο τομέα υπάρχει και ο κώδικας των Δημοσίων Υπαλλήλων, ποιός υπερισχύει; , η μη συμφωνία με τις αποφάσεις είναι πειθαρχικό παράπτωμα ;
    Με εκτίμηση
    Ιωάννης Γαλάνης
    Τέως Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιου Συλλόγου Τεχνολόγων Ακτινολόγων ΠΑ.ΣΥ.Τ.Α
    Υπεύθυνος Τεχνολόγων Ακτινολόγων ΓΝ Μ/ριο Έλενα Βενιζέλου
    Μη ιατρός – Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου ΓΝ Μ/ριο Έλενα Βενιζέλου