ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΜΕΛΗ Ε.Τ.Α.Α.Α.Ε. Άρθρο 5 Μέλη

1. Τα μέλη της Ένωσης Τεχνολόγων Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας Ελλάδας (Ε.Τ.Α.Α.Ε.) διακρίνονται σε τακτικά και επίτιμα.

2. Ως τακτικά μέλη της Ε.Τ.Α.Α.Ε. δύνανται να εγγραφούν, μετά από έγγραφη αίτησή τους, οι πτυχιούχοι τεχνολόγοι ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας που α) είναι απόφοιτοι: αα) του τμήματος Παραϊατρικών Ραδιολογίας Ακτινολογίας των πρώην Κέντρων Ανώτερης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως (K.A.T.Ε.Ε.) και Κέντρων Ανώτερης Τεχνικής Εκπαίδευσης (K.A.T.E.), αβ) του Τμήματος Ραδιολογίας – Ακτινολογίας και του τμήματος Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Υγείας – Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αγ) του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας (κατεύθυνση Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αδ) των ισότιμων και αντίστοιχων σχολών της αλλοδαπής, ή β) είναι κάτοχοι απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας, σύμφωνα με το π.δ. 38/2010 (Α΄ 78), ή επαγγελματικών προσόντων, σύμφωνα με την Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005 σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων (L255/22), από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) ή το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.) ή την εκάστοτε αρμόδια αρχή.

3. Κάθε τεχνολόγος ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας που ασκεί το επάγγελμα στην ελληνική επικράτεια υποχρεούται να εγγραφεί ως τακτικό μέλος στην Ε.Τ.Α.Α.Ε. εντός ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

4. Όσοι κατά τις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου εγκαθίστανται στην Ελλάδα, για να ασκήσουν το επάγγελμα του τεχνολόγου ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας, υποχρεούνται να εγγραφούν στην Ε.Τ.Α.Α.Ε. και αποκτούν από την εγγραφή τους τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τα άλλα τακτικά μέλη της Ε.Τ.Α.Α.Ε..

5. Ως επίτιμα μέλη της Ε.Τ.Α.Α.Ε. δύνανται να ανακηρυχθούν πρόσωπα που έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη και προαγωγή του κλάδου της ακτινοτεχνολογίας, καθώς και οι τεχνολόγοι ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας που έχουν συνταξιοδοτηθεί. Τα επίτιμα μέλη ανακηρύσσονται, μετά από πρόταση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων. Τα επίτιμα μέλη δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, δύνανται όμως να συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις με δικαίωμα λόγου, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.

  • 20 Σεπτεμβρίου 2022, 15:22 | Ιωάννης Γαλάνης

    Άρθρο 5
    Α. Διόρθωση τίτλου σε Ε.Τ.Α.Α.Ε. ,
    Β. Δεν αναφέρει διαγραφή μέλους για παράδειγμα περίπτωση συνταξιοδότηση ούτε ανενεργά μέλη για λόγους ανωτέρας βίας ή ανεργίας,
    Επιπρόσθετα σχόλια
    Γ. Δεν αναφέρει για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μελών και την πιθανή χρήση τους (GDPR) ,
    Για την παρ.2 , Στο σχέδιο δεν περιλαμβάνονται οι ΔΕ εργαζόμενοι, αυτό θα επιφέρει εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, όπου συνυπολογίζοντας στο σύνολο των εργαζομένων το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ΔΕ , σε αντίθεση με τους οδοντοτεχνίτες (ΦΕΚ Α 38 /28-03-2017 ΆΡΘ. 56 ΠΑΡ. 2 « δ) οι κάτοχοι άδειας επαγγέλματος οδοντοτεχνίτη, σύμφωνα με το ν. 1666/1986 (Α ́200). Όλοι οι υπό στοιχεία α ́, β ́, γ ́ και δ ́ οδοντοτεχνίτες», όπου β και γ είναι οι ΔΕ , σύμφωνα με την ΕΕΑΕ( στατιστικά 2021 https://eeae.gr/%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%B8%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%AD%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-2021 ) , οι δοσιμετρούμενοι συνολικά στο επάγγελμα είναι περίπου 5160, από τους οποίους περίπου οι 1600 είναι ΤΕ(πτυχιούχοι ΤΕΙ 1987 – 2019) και οι υπόλοιποι 3560 ΔΕ ,
    Με εκτίμηση
    Ιωάννης Γαλάνης
    Τέως Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιου Συλλόγου Τεχνολόγων Ακτινολόγων ΠΑ.ΣΥ.Τ.Α
    Υπεύθυνος Τεχνολόγων Ακτινολόγων ΓΝ Μ/ριο Έλενα Βενιζέλου
    Μη ιατρός – Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου ΓΝ Μ/ριο Έλενα Βενιζέλου

  • 20 Σεπτεμβρίου 2022, 00:44 | Αναστασία Σαρχόσογλου, Msc,Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων Πανελλήνιου Συλλόγου Τεχνολόγων Ακτινολόγων ΠΑ.ΣΥ.Τ.Α. Chairperson Radiation Therapy Committee Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Τεχνολόγων Ακτινολόγων EFRS,https://www.efrs.eu/management

    Στα πλαίσια αρθρ. 4, α)σκοπός¨«η παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής στάθμης στο κοινωνικό σύνολο.» β) ι) η καλλιέργεια συναδελφικού πνεύματος και του πνεύματος συναδελφηκότητας μεταξύ των μελών της και η μέριμνα για την επιστημονική πρόοδο αυτών,
    γ) ιστ) η συμβολή στην προστασία της δημόσιας υγείας,
    Θα έπρεπε να ενταχθούν και οι συνάδερφοι ΔΕ οι οποίοι ουσιαστικά επιτελούν το ίδιο έργο με τους τεχνολόγους ακτινολογίας –ακτινοθεραπείας και αποτελούν μεγάλο ποσοστό του ανθρώπινου δυναμικού στα εργαστήρια απεικόνισης/ακτινοθεραπείας/πυρηνικής ιατρικής. Ο ασθενής που πηγαινει σ ενα ακτινολογικο εργαστηριο ή ακτινοθεραπευτικό τμήμα έχει πίστη ότι το ιδιο νομικο πλαισιο καλύπτει τον επαγγελματια υγειας που του κάνει την ακτινογραφία/ ακτινοθεραπεία είτε ειναι ΤΕ, είτε ΔΕ.

  • Αρθρο 5 παρ2
    Οι τεχνολόγοι ΤΕ και ΠΕ (τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Αντίθετα, οι τεχνολόγοι ακτινολόγοι ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) θα εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς συνδρομή, χωρίς πειθαρχικό έλεγχο, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.
    Δεν υπάρχει μέριμνα για τους συναδέλφους ΔΕ που παρέχουν υπηρεσίες ιατρικής απεικόνισης και θεραπείας καλύπτωντας ανελλιπώς όλα τα ωράρια και όλα τα «πόστα» στα νοσοκομεία, ΚΥ, ΤοΜΥ κλπ.

    Ευθύμης Μ. Αγαδάκος MSc
    Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Τεχνολόγων Ακτινολόγων ΠΑ.Σ.Υ.Τ.Α.
    Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης Διεθνούς Οργάνωσης Τεχνολόγων Ακτινολόγων ISRRT
    Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου ΓΝΑ ΛΑΪΚΟ
    Ακαδημαϊκός Υπότροφος Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
    https://www.isrrt.org/board-2018-2022

  • 13 Σεπτεμβρίου 2022, 10:02 | Καραγγελής Απόστολος

    Έχει ένα παραπάνω Α ο τίτλος του άρθρου.ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΜΕΛΗ Ε.Τ.Α.Α.Α.Ε. Άρθρο 5 Μέλη. Θέλει διόρθωση.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2022, 20:19 | Απόστολος Καραγγελής

    Είναι λάθος ο τίτλος του κεφαλαίου. «ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΜΕΛΗ Ε.Τ.Α.Α.Α.Ε.» έχει ενα «Α» παραπάνω.