- Υπουργείο Υγείας - http://www.opengov.gr/yyka -

Άρθρο 35 (άρθρο 23 Οδηγίας 2010/53/ΕΕ) – Ποινικές κυρώσεις

1. Όποιος με πρόθεση παραβαίνει τις διατάξεις των άρθρων 4, 8 και 9 του παρόντος νόμου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) έτη και με χρηματική ποινή τουλάχιστον δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ.
2. Όποιος υπόκειται σε αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων του με οικονομικό αντάλλαγμα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών.
3. Όποιος ανακοινώνει δημόσια την προσφορά εκ μέρους του οργάνων του με οικονομικό αντάλλαγμα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών.
4. Όποιος συμφωνεί ή λαμβάνει οικονομικό αντάλλαγμα για να μεσολαβήσει σε αφαίρεση οργάνων άλλου προσώπου για μεταμόσχευση, ανεξάρτητα από την πραγματοποίηση της αφαίρεσης, της μεταμόσχευσης ή και των δύο, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ.
5. Όποιος λαμβάνει ή προσφέρεται να λάβει με οικονομικό αντάλλαγμα όργανα ανθρώπινης προέλευσης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών και χρηματική ποινή. Εάν σκοπός της απόκτησης των μοσχευμάτων είναι η μεταπώληση, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.
6. Όποιος δίνει εντολή, διευκολύνει ή συμμετέχει με οποιοδήποτε τρόπο στη μεταμόσχευση οργάνου σε λήπτη άλλον από τον δικαιούχο βάσει της σειράς κατάταξης υποψηφίων ληπτών στο Εθνικό Μητρώο, του άρθρου 19 του παρόντος, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.
7. Όποιος δίνει εντολή, διευκολύνει ή συμμετέχει με οποιοδήποτε τρόπο στη μεταμόσχευση οργάνου σε λήπτη που δεν εμπεριέχεται στο Εθνικό Μητρώο, του άρθρου 19 του παρόντος, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.
8. Όποιος συντάσσει το Εθνικό Μητρώο, του άρθρου 19 του παρόντος, κατά παράβαση των νομίμως θεσπισμένων κριτηρίων κατάταξης υποψήφιων ληπτών τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.
9. Όποιος με οιονδήποτε τρόπο παρακωλύει παρανόμως την αφαίρεση μοσχεύματος, τη φύλαξη ή τη μεταφορά ή τη διατήρηση ή την εμφύτευσή του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή τουλάχιστον έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ. Εάν η τέλεση του αδικήματος της προηγούμενης παραγράφου είχε ως αποτέλεσμα τη μη αξιοποίηση του μοσχεύματος, ο δράστης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον δεκαπέντε
10. Όποιος διενεργεί αφαίρεση ή μεταμόσχευση οργάνου κατά παράβαση του άρθρου 14 περί οργανισμών αφαίρεσης και του άρθρου 15 περί μονάδων μεταμόσχευσης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.
11. Οι ποινές για τα αδικήματα που προβλέπονται στις παραγράφους 1 έως 10 του παρόντος άρθρου, επιβάλλονται εφόσον δεν τιμωρούνται βαρύτερα με άλλη ποινική διάταξη.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 35 (άρθρο 23 Οδηγίας 2010/53/ΕΕ) – Ποινικές κυρώσεις"

#1 Σχόλιο Από Διονύσιος Βούτος Στις 9 Μαΐου 2011 @ 11:49

Οι ποινές είναι αστείες γιά τόσο σοβαρά παραπτώματα .

#2 Σχόλιο Από Παντελής Πρέζας Στις 9 Μαΐου 2011 @ 19:19

Έγραψα και παραπάνω. Νομίζω πως μεταμόσχευση = ζωή ενός ανθρώπου.
Οπότε οι ποινές που προβλέπονται είναι νομίζω μικρές. Και για τα ελληνικά δεδομένα που δικάζεται κάποιος με αναστολή και βγαίνει αμέσως, είναι νομίζω αστείες.
Οι χρηματικές ποινές νομίζω πως δεν πρέπει να είναι ονομαστικές, αλλά ανάλογες με το δηλωμένο εισόδημα του παραβάτη.
Διαφορετικά μετρούν οι 15.000 € για τον φτωχό παραβάτη και διαφορετικά για τον πλούσιο.
Ο πλούσιος παραβάτης να βρίσκει μόσχευμα ξέροντας πως θα πληρώσει μόνο 15.000 ; και ο φτωχός που δεν έχει απλά να φοβάται να κάνει την παρανομία;
Προτείνω η χρηματική να είναι το άθροισμα π.χ. του: 50 % του ετήσιου εισοδήματός του και του 25% της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας του.

#3 Σχόλιο Από Ειρήνη Γεργιανάκη-Επιτροπή Δωρεάς Οργάνων Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Στις 13 Μαΐου 2011 @ 17:45

Αναμφισβήτητα, η πρόταση νόμου δίνει πολύ μικρές ποινές για εμπορία οργάνων ή χρηματισμό των γιατρών

#4 Σχόλιο Από Δρ. Γ. Καραβάνας, MSc, PhD Στις 17 Μαΐου 2011 @ 16:48

Παρατηρείται έλλειψη αναλογικότητας και αναντιστοιχία μεταξύ του πιθανού κινδύνου που προκαλείται και της ποινής που επιβάλλεται, όπως προβλέπεται στο παρόν και στα αντίστοιχα άρθρα. Ενδεικτικά: προβλέπεται ποινή 15.000 ευρώ σε στέλεχος του ΕΟΜ που παραβιάζει τη σειρά προτεραιότητας στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου. Όμοια ποινή επιβάλλεται και στον ιατρό που τυχόν πραγματοποιήσει παράνομη αφαίρεση ή μεταμόσχευση οργάνου. Αναντίστοιχα με τα παραπάνω, επιβάλλεται ποινή 1.000.000 ευρώ, σε Ιδιωτική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος που λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας (άρθρο 51).

Η παραβίαση π.χ. της σειράς προτεραιότητας της λίστας αναμονής υποψήφιων ληπτών τυχόν οργάνου, μπορεί να σημαίνει ως και το θάνατο εκείνου του οποίου η σειρά παραβιάστηκε και σε κάθε περίπτωση συνεπάγεται την επιδείνωση της υγείας του.

Αντίθετα, η πλημμελής λειτουργία ενός Εργαστηρίου Κρυοσυντήρησης βιολογικών υλικών, ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ θα οδηγήσει σε μη-χρήση του υλικού (με βάση το άρθρο 15 παρ. 7β ορίζεται ότι: «οι μονάδες μεταμόσχευσης οφείλουν να επαληθεύσουν πριν τη μεταμόσχευση, ότι τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις συντήρησης και μεταφοράς» (κάτι το οποίο μπορεί να επιβεβαιωθεί και εργαστηριακά επί τόπου, πριν τη μεταμόσχευση).

Προτείνεται η εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας στις παραπάνω προβλεπόμενες ποινές, με πρόβλεψη ποινής αντίστοιχης με την προκαλούμενη βλάβη.