- Υπουργείο Υγείας - http://www.opengov.gr/yyka -

Άρθρο 16 Καθορισμός ομάδων νοσοκομείων και θέσεων ιατρών για απόκτηση ειδικότητας

 

1. Για την τοποθέτηση ιατρών προς άσκηση για απόκτηση ειδικότητας, δημιουργούνται ομάδες νοσοκομείων ανά ειδικότητα, οι οποίες αποτελούνται από δύο (2) τουλάχιστον νοσοκομεία της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.), στην οποία υπάγονται τα τμήματα και οι μονάδες νοσοκομείων, που έχουν αναγνωριστεί ως κατάλληλα για πλήρη ή μερική άσκηση ανά ειδικότητα, εκ των οποίων ένα (1) είναι το νοσοκομείο αναφοράς. Οι ιατροί επιλέγονται για τοποθέτηση σε τμήμα ή μονάδα νοσοκομείου από την ομάδα νοσοκομείων του πρώτου εδαφίου, μετά από αίτησή τους προς το νοσοκομείο αναφοράς και κατόπιν αξιολόγησης. Κατά τη διάρκεια της άσκησης για απόκτηση ειδικότητας, ο ιατρός υποχρεούται σε κυκλική τοποθέτηση στα αντίστοιχα τμήματα και μονάδες, εντός της ομάδας νοσοκομείων, στην οποία έχει ενταχθεί.
2. Για την τοποθέτηση ιατρών προς άσκηση για απόκτηση ειδικότητας διατίθεται συγκεκριμένος κατ’ έτος αριθμός θέσεων ανά ειδικότητα και ανά νοσοκομείο, ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος υγείας της χώρας.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 16 Καθορισμός ομάδων νοσοκομείων και θέσεων ιατρών για απόκτηση ειδικότητας"

#1 Σχόλιο Από Αθανάσιος Στις 20 Οκτωβρίου 2022 @ 18:01

Τελείως κακό και ανεφάρμοστη.Ειδικα για το κομμάτι χειρουργική ειδικοτήτων.Θα κάνουν rotatation από Νοσοκομείο σε νοσοκομείο η κλινικές και οι χειρουργείο επιμελητές θα δίνουν στους ειδικευομενους?Κυρία Γκαγκα θα διαλύσεις την οποία εκπαίδευση κάνοντας σκορποχωρι κλινικές και τμήματα.

#2 Σχόλιο Από Κώστας Στις 21 Οκτωβρίου 2022 @ 19:06

Ειλικρινά έχετε δει σε άλλη χώρα ειδικευόμενους να πηγαινοέρχονται υποχρεωτικά από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να κάνουν την ΙΔΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ;

#3 Σχόλιο Από Ιωάννης Παπαχρήστος Στις 23 Οκτωβρίου 2022 @ 00:37

Ίσως είναι άσχετο με αυτό το χωρίο αλλά σημαντικό για προστασία της άσκησης ιατρικής να θεσμοθετηθεί ότι όποιος απειλήσει χτυπήσει ή συμπεριφερθεί άσχημα σε ιατρό εν ώρα εφημερίας να διώκεται αυτεπαγγέλτως όπως γίνεται σε όλες τις σοβαρές χώρες. Το ίδιο και σε οποιονδήποτε προξενήσει φθορά στη δημόσια περιουσία των δημοσίων νοσοκομείων εν ώρα γενικής εφημερίας

#4 Σχόλιο Από Σωτήρης Στις 24 Οκτωβρίου 2022 @ 07:40

Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση για την τοποθέτηση του ειδικευόμενου;

Πώς θα υπολογίζονται οι ανάγκες της χώρας κάθε χρόνο για τον αριθμό των θέσεων ειδικότητας;

Πώς διασφαλίζεται η πλήρης εκπαίδευση του ειδικευόμενου με υποχρεωτικές μετακινήσεις σε αλλά νοσοκομεία; Υπάρχουν χώρες που εφαρμόζεται με επιτυχία μια τέτοια διαδικασία ή απλά θέλουμε να καλύψουμε τα πολλά κενά στο ΕΣΥ με ειδικευόμενους που θα υποχρεούνται σε συνεχείς μετακινήσεις;

#5 Σχόλιο Από ΣΤΑΥΡΟΥ Στις 24 Οκτωβρίου 2022 @ 08:08

Δηλαδη ειδικα στην επαρχια ο ειδικευομενος θα περιφερεται απο πολη σε πολη (χωρις καν να το ξερει απο πριν)? Μετακομισεις, νεο σπιτι καθε φορα?
Πρωτοτυπη ιδεα για να μεινουν τα νοσοκομεια της επαρχιας χωρις ειδικευομενους καθως κανεις δεν θα τα δηλωνει.

#6 Σχόλιο Από Σπυρος Σταυριανος Στις 25 Οκτωβρίου 2022 @ 12:08

Παντα το αναφεραμε στις Επιστημονικες Ετσιρειες κ στους Ιατρικους συλλογους
ROTATION
Ποσο πολυ χρειαστηκε για να το εφαρμοσουμε στην πραξη
Ευαγγελισμος εγκαυματα κ τραυματα
Αγ Σαββας ογκολογια
Πουθενα στον κοσμο δεν εχουν τοση διαθεση οι γιατροί για εκπαιδευση
Ειδικευμενοι κ ειδικευομενοι
Πλαισιο φτιαξτε που το καναμε στην δικια μας επιτροπη
οφείλω να ομολογησω επι προηγουμενου ΚΕΣΥ
Εμεινε στον Πολλακη!!

#7 Σχόλιο Από Μιχάλης Μαστρογεωργίου Στις 28 Οκτωβρίου 2022 @ 19:43

Σκιώδες και ασαφές το εδάφιο περί ομάδων νοσοκομείων και ειδικά στις χειρουργικές ειδικότητες , όπου τμήματα που είναι κέντρα εκπαίδευσης υπολειτουργούν και επί της ουσίας είναι κλειστά για να εξυπηρετούν απλά μισθοφόρους και καρεκλοκένταυρους. Επίσης οφείλει η πολιτεία να δημιουργήσει συμβούλια κρίσης των νοσοκομείων που δίνουν ειδικότητα, να εφαρμοστεί επιτέλους το logbook ηλεκτρονικά, να υπάρχει επιβλέπων faculty για τους ειδικευόμενους με ετήσια έκθεση όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο και όσα τμήματα δεν παρέχουν τα minimum επεμβάσεων , ιατρικών πράξεων να κλείσουν, που ήδη λειτουργούν με τόσο μέγιστο παραλογισμό και προσφέροντας στους ειδικευόμενους απλά μια κακή διαφυγή ειδικότητας στο ήδη παραπαίον σύστημα. Παρόμοια νομοθεσία υπήρχε το 2018 και αποσύρθηκε.Αν υπάρξει rotation , αυτό δεν γίνεται να στελεχώσει ήδη νεκρά τμήματα που στα χαρτιά δίνουν ειδικότητα και είναι νεκρά , αλλά να δημιουργηθούν κέντρα με όγκο και ποιότητα περιστατικών στα οποία θα μετακινούνται οι ειδικευόμενοι για το rotation, το οποίο ωστόσο πρέπει να πραγματοποίειται εντός νοσοκομείου. πχ δυο μήνες ωρλ, τρεις μήνες ΝΧ και ούτω ο καθ εξής σε μια χειρουργική ειδικότητα.

#8 Σχόλιο Από κων/νος Στις 29 Οκτωβρίου 2022 @ 21:58

Αξιολογηση για ληψη ειδικοτητας απο το νοσοκομειο!!!!
Τι θα περιλαμβανει? Δεν αναφερεται?
Τι να αξιολογησεις σε πτυχιουχους φοιτητες ιατρικης με μηδεν εμπειρια ?
εκτος και αν θελετε να μετρησετε το επιπεδο των ιατρικων σχολων που ειναι τρισαθλιο.
{Το αναγνωριζετε αυτο γι αυτο θελετε να τους εκπαιδευσετε 6 μηνες πριν το αγροτικο!
Σημειωση
Με τους φοιτητες ιατρικης εκτος απο το μαθημα αγγαρειας στο αμφιθεατρο δεν ασχολειται κανεις να τους δειξει πρακτικα πραγματα . εκει ειναι το θεμα.}

Αξιολογηση λοιπον για εναρξη ειδικοτητας ???

{δηλαδη ρουσφετεια και τηλεφωνα στον διοικητη απο υπουργους βουλευτες κλπ.}

ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ δεν το καταλαβα.
Θα αυξανονται οταν εχουμε εκλογες σαν τις θεσεις των εισακτεων στα πανεπιστημια?
Επισης ειδικευομενοι θα κοβουν βολτες απο νομο σε νομο με οτι συνεπαγεται αυτο για να καλυψουν κενα του συστηματος και με αμφιβολη εκπαιδευση απο κλινικες φαντασματα ?
Αληθεια ποιος νους ‘αξιολογημενος’ τα σκεφτεται αυτα σημερα?

ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ {Αντε Προαιρετικο για οσους θελουν } ειναι επικινδυνο και για τους ασθενεις και για τους αγροτικους !!!!

#9 Σχόλιο Από iceman Στις 30 Οκτωβρίου 2022 @ 09:42

Εισαγετε εμμεσα το βαθμο πτυχιου ως κριτηριο για την εναρξη ειδικοτητας γιατι προφανως αυτη ειναι η μονη αξιολογηση που μπορει να γινει σε εναν που μολις πηρε το πτυχιο ιατρικης.

#10 Σχόλιο Από Χρήστος Γιαννικούλης Στις 30 Οκτωβρίου 2022 @ 13:03

Υπό ιδανικές συνθήκες το σύστημα αυτό θα μπορούσε κάτι να προσφέρει στην ειδίκευση των νέων ιατρών, υπό τις επικρατούσες συνθήκες υποστελέχωσης όμως υπάρχει ο κίνδυνος η μεταφορά των ειδικευόμενων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο να θεωρηθεί η εύκολη και φθηνή λύση κάλυψης των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, καταστρατηγώντας έτσι το όποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης τους , με προφανείς αρνητικές συνέπειες και για τους ίδιους τους νέους συναδέλφους αλλά και για το ίδιο το σύστημα υγείας- δημόσιο και ιδιωτικό- μακροπρόθεσμα, εάν τελικά κατακλυσθεί από ατελώς εκπαιδευμένους ειδικευμένους ιατρούς.
Χρήστος Γιαννικούλης,
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας

#11 Σχόλιο Από ΦΛΩΡΑ ΖΕΡΒΟΥ-ΒΑΛΒΗ Στις 31 Οκτωβρίου 2022 @ 12:45

Να γίνει σαφής αναφορά και στους οδοντιάτρους.

#12 Σχόλιο Από Αναστασιος χρονοπουλος Στις 31 Οκτωβρίου 2022 @ 15:15

Έχουν κατατεθεί συγκεκριμενες προτάσεις ανα ειδικότητα εδώ και χρονια. Θα ληφθούν υπόψιν? είναι πουθενά καταγραμμενες?

#13 Σχόλιο Από Κώστας Στις 31 Οκτωβρίου 2022 @ 19:23

Να διαφυλαχθεί σας παρακαλώ η ορθή εκπαίδευση των νέων γιατρών. Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικευόμενοι για να καλύπτουν κενά και ελλείψεις σε ειδικευμενο προσωπικό. Πρέπει να συμβάλλουν στο νοσοκομειακό έργο να εργάζονται σκληρά αλλά να μην τους ανατίθενται καθήκοντα υπέρογκα των δυνατοτήτων τους εις βάρος της μόρφωσης τους.
Επίσης καλύτερα να απαλειφθεί η αόριστη αναφορά περί αξιολόγησης τους. Δεν προσφέρει τίποτα αφού δεν περιγράφονται αναλυτικα τα κριτήρια αξιολόγησης. Άλλωστε προκειται για απλούς νέους πτυχιούχους. Είναι καλύτερο να τους δίνονται κίνητρα να κατευθυνθούν σε ειδικότητες με έλλειψη και άσε περιφερειακά νοσοκομεία. Διαφορετικά θα διογκωθεί το κύμα φυγής.