Άρθρο 7 Προκήρυξη θέσεων ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας με καθεστώς μερικής απασχόλησης – Προσθήκη περ. γ) στην παρ. 1 άρθρου 11 ν. 2889/2001

 

Στην παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001 (Α΄ 37), περί του καθεστώτος απασχόλησης των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), προστίθεται περ. γ’ ως εξής:

«γ. Οι θέσεις ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., που αποβαίνουν άγονες μετά από την προκήρυξή τους, δύνανται, με έγκριση του Υπουργού Υγείας κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του Διοικητή του νοσοκομείου, αν πρόκειται για θέση σε νοσοκομείο, ή του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.), αν πρόκειται για θέση σε κέντρο υγείας ή πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο, να προκηρύσσονται ως θέσεις μερικής απασχόλησης. Με την ίδια διαδικασία, ως θέσεις μερικής απασχόλησης δύνανται να προκηρύσσονται οι θέσεις σε άγονες και προβληματικές περιοχές της χώρας, όπως αυτές ορίζονται στο π.δ. 131/1987 (Α’ 73), καθώς και οι θέσεις σε ειδικότητες που χαρακτηρίζονται ως άγονες, κατά την παρ. 6 του άρθρου 38 του ν. 1397/1983 (Α’ 143). Οι θέσεις μερικής απασχόλησης προκηρύσσονται ανά ειδικότητα στον εισαγωγικό βαθμό Επιμελητή Β. Ο Υπουργός Υγείας, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του Διοικητή του νοσοκομείου ή του Διοικητή της οικείας Δ.Υ.ΠΕ., δύναται να εγκρίνει την προκήρυξη θέσεων μερικής απασχόλησης ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. στον βαθμό του Επιμελητή Α. Κάθε θέση προκηρύσσεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από την απόφαση έγκρισης. Οι ιατροί, που διορίζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης ασκούν δημόσιο λειτούργημα επί θητεία και διατηρούν το δικαίωμα ετεροαπασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής και το δικαίωμα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου ή οδοντιατρείου. Ο διορισμός του ιατρού σε θέση μερικής απασχόλησης έχει χρονική διάρκεια τριών (3) ετών. Με τη συμπλήρωση των τριών (3) ετών η θέση επαναπροκηρύσσεται είτε ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης είτε ως μερικής απασχόλησης και ο ιατρός που την κατέχει, δύναται να παραμένει σ` αυτήν μέχρι την επαναπλήρωσή της. Οι ιατροί με καθεστώς μερικής απασχόλησης εργάζονται τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα σε επτάωρο συνεχές πρωινό τακτικό ωράριο, συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημερίας των νοσοκομείων και λαμβάνουν αναλογία αποδοχών ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ. αντίστοιχου βαθμού πλήρους απασχόλησης. Αν ο ιατρός δεν αποδεχθεί την τοποθέτησή του στη θέση μερικής απασχόλησης ή παραιτηθεί από αυτή, δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για νέο διορισμό σε θέση ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., πριν από τη συμπλήρωση δύο (2) ετών από την ημερομηνία μη αποδοχής του διορισμού ή παραίτησης από τη θέση. Ο χρόνος παραμονής του ιατρού σε θέση μερικής απασχόλησης αναγνωρίζεται κατά τα τρία πέμπτα (3/5) ως χρόνος προϋπηρεσίας στο Ε.Σ.Υ. και προσμετράται για την κατάληψη θέσης και τη βαθμολογική εξέλιξη ειδικευμένου ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ.. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου υπουργού, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις του καθεστώτος μερικής απασχόλησης, ο αριθμός και το είδος των εφημεριών, η διαδικασία προκήρυξης των θέσεων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.».

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 11:04 | Γ Χ

    Προκήρυξη θέσεων μερικής απασχόλησης: Εάν διαβάζω σωστά το κείμενο ως θέσεις μερικής απασχόληση μπορούν να προκηρυχθούν στις μη άγονες περιοχές οι θέσεις που δεν καταλήφθησαν από κάποιο ιατρό σε προηγούμενη προκήρυξη. Στις άγονες περιοχές και στις άγονες ειδικότητες δύναται να γίνει απ’ ευθείας!

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 11:15 | ΧΑΡΗΣ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗΣ

    Η ταχεία πλήρωση των θέσεων ενδυνάμωση το συστημα υγείας και την αποτελεσμτικότητα στην περίθαλψη των συμπολιτών μας. Για κάθε προκύρηξη πλήρους και αποκλειστικής αποσχόλησης (και όχι μόνο για τις άγονες) να προκυρήσονται δύο μερικής απασχόλησης (part time) έτσι ώστε να υπάρχει γρήγορη κάλυψη. Οι θέσεις μερικής απασχόλησης (part time) να προκυρήσονται σε όλες τις βαθμίδες του ΕΣΥ (και όχι μόνο σ αυτήν του Ε.Β’).

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 10:40 | Δημήτρης Κουναλακης

    Η θέση μερικής απασχόλησης που έχει ήδη καλυφθεί θα πρέπει να επαναπροκηρύσσεται ως πλήρους ή μερικής ελλείψει δεύτερου υποψήφιου 6 μήνες πριν την λήξη της θητείας και μόνο αν δεν υπάρχει δεύτερος υποφήφιος ή παραιτηθεί θα πρέπει να δίνεται η επιλογή για μερικής απασχόλησης.
    Έτσι, όπως το έχετε γράψει είναι για να μοιράζετε θέσεις μερικής απασχόλησης σε ημετέρους

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 20:18 | Αντώνης

    Πολύ σωστή κατεύθυνση! Μόνο ένα ανταγωνιστικό σύστημα μπορεί να πάει μπροστά. Όλοι το έχουμε ζήσει το ΕΣΥ με ποσό πεθαμένους ρυθμούς προχωράει εις βάρος των πολιτών.
    Όπου υπάρχει ανάγκη, και δεν υπάρχει ζήτηση είναι σωστό να δίνεται η δυνατότητα μερικής απασχόλησης για το καλό των πολιτών και τις καλύτερες υπηρεσίες!

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 13:35 | Παναγούλα (Γιούλα) Μπάρλα

    Εργασία τρεις(3)μερες την εβδομαδα πρωινή,
    με δυνατότητα δυο ημερών χειρουργείου σε ειδικότητα χειρουργικού τομέα
    και μία-δύο τακτικού ιατρείου
    Εφημερίες μόνο, με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιώτη ιατρού,
    όχι υποχρεωτικές ειδικά σε ειδικότητες που δεν είναι «πρώτης γραμμής»
    (πχ Δερματολογία Οφθαλμολογία Ρευματολογία κτλ) με μέγιστο 2 εφημερίες/μήνα,
    επιθυμητά σταθερή μέρα εφημερίας για καλύτερο προγραμματισμό.
    Οι εφημερίες γενικά όλων των Ιατρών μόνιμων ΕΣΥ ή μη,
    πρέπει να έχουν οργάνωση και προγραμματισμό εξαμήνου.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 13:30 | Μπάρλα Γιούλα (Παναγούλα)

    Εργασία τρεις (3) μερες την εβδομαδα πρωινή,
    με δυνατότητα δυο ημερών χειρουργείου σε χειρουργική ειδικότητα
    και μία-δύο τακτικού ιατρείου
    Εφημερίες μόνο, με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιώτη ιατρού,
    όχι υποχρεωτικές ειδικά σε ειδικότητες που δεν είναι «πρώτης γραμμής»
    (πχ Δερματολογία Οφθαλμολογία ρευματολογία κτλ)
    με μέγιστο 2 εφημερίες/μήνα,
    επιθυμητά σταθερή μέρα εφημερίας για καλύτερο προγραμματισμό.
    Οι εφημερίες γενικά όλων των Ιατρών μόνιμων ΕΣΥ ή μη,
    πρέπει να έχουν οργάνωση και προγραμματιστό εξαμήνου.

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 22:31 | Κωνσταντίνος Ροδίτης

    Το συγκεκριμένο μέτρο της μερικής απασχόλησης θα έπρεπε να προτείνεται για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής ευελιξίας των εργαζομένων ιατρών στο ΕΣΥ, ως συμπληρωματικός θεσμός δηλαδή της πλήρους απασχόλησης. Έτσι, ένας ιατρός του ΕΣΥ πχ. να έχει τη δυνατότητα να επιλέγει μια θέση μερικής απασχόλησης, ώστε να μπορεί να ασκεί παράλληλα, στον χρόνο που περισσεύει, και δεύτερο επάγγελμα/απασχόληση, εκτός της ιατρικής πχ. επιχειρηματική δραστηριότητα/εθελοντική εργασία κλπ. ή να αφιερώνει μεγαλύτερο χρόνο μέσα στην εβδομάδα στην οικογένειά του και στις οικογενειακές του/της υποχρεώσεις (πχ. νέος γονέας, πολύτεκνος γονέας κλπ.).
    Με αυτή την έννοια, είναι σημαντική η δυνατότητα επιλογής ευέλικτης μορφής εργασίας, για όποιον το επιθυμεί, με αναλογικές αποδοχές της πλήρους απασχόλησης, φυσικά.
    Η αλλαγή που προτείνεται, όμως, αντίθετα, προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης των επαρχιακών νοσοκομείων, λόγω του ότι πολλές φορές αποβαίνουν άγονες οι όποιες προκηρύξεις μόνιμων θέσεων πλήρους απασχόλησης. Υπ’αυτή την έννοια, δεν πιστεύω πως κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει, καθώς σαν κίνητρο, δεν είναι αρκετό από μόνο του για να επιλέξουν περισσότεροι ιατροί τα συγκεκριμένα νοσοκομεία που, λόγω χρόνιας υποστελέχωσης, τείνουν να καταντήσουν απλά κέντρα υγείας.

  • Πρόκειται για μέτρο το οποίο θα έπρεπε να επιφυλάσσεται αυστηρά ως έσχατη και μόνο λύση αφού προηγουμένως είχαν παρασχεθεί ισχυρά οικονομικά κίνητρα, μέσω γενναίας μισθολογικής αναβάθμισης, ώστε να στελεχωθούν όλες οι θέσεις στο Ε.Σ.Υ. και ακόμη ισχυρότερα κίνητρα για όσες θέσεις έχουν μακρύ ιστορικό άγονων προκηρύξεων. Εάν ακόμη και μετά τη θέσπιση ισχυρών οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων, όπως και κινήτρων που αφορούν τις εργασιακές συνθήκες, παρέμεναν άγονες κάποιες θέσεις, το οποίο βεβαίως σπανίως θα συνέβαινε πλέον εφόσον υπήρχαν τα κίνητρα αυτά, τότε και μόνο τότε μπορούσε να εξετασθεί το μέτρο της μερικής απασχόλησης. Ας μην λησμονούμε ότι ειδικά για κρίσιμες ειδικότητες, όπως λ.χ. παθολογική, χειρουργική, εντατικολογία, η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων απαιτεί ιατρούς πλήρους απασχόλησης οπότε η μερική απασχόληση ούτως ή άλλως δεν είναι λύση.
    Χρήστος Γιαννικούλης,
    Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας

  • 28 Οκτωβρίου 2022, 12:11 | Κώστας Βιτζηλαιος

    Είμαι ακτινοδιαγνωστης και θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση :Ποιος θα δεχόταν να μοιράσει τον επαγγελματικό του χρόνο μεταξύ ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέα, όταν από την ιδιωτική του απασχόληση (πρωινό ωράριο και αντε και ένα Σάββατο το μήνα) βγάζει πολύ περισσότερα χρήματα από εμένα;
    Αν θέλετε να κάνετε το ΕΣΥ θελκτικο προς τους γιατρούς, εφαρμόστε τις αποφάσεις του ΣΤΕ και προκυρηξτε τις κενές θέσεις. Μην απεμπολουμε τα δικαιώματά μας

  • 28 Οκτωβρίου 2022, 09:23 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

    Η εργασια 3 μερες την εβδομαδα χωρις να προσδιοριζεται καποιος μεγιστος αριθμος εφημεριων/μηνα που θα πρεπει να κανει ο ιατρος, κανει το καθεστως της «ΜΕΡΙΚΗΣ» απασχολησης δωρον αδωρο.
    Φανταστειτε σε ενα νησι να ζητα με «εντελλεσθε» ο διοικητης του νοσοκομειου απο τον ιατρο να κανει πχ 12 24ωρες εφημεριες το μηνα. Τι χρονος θα του μεινει για το ιδιωτικο του ιατρειο?

  • 25 Οκτωβρίου 2022, 12:52 | Σπυρος Σταυριανος

    Μονο ετσι θα μπουν ιατροι στα Δημοσια Νοσοκομεια
    Αλλιως θα φευγουν κ οταν τους θελετε δεν θα τους βρισκετε
    Μαλλον η προηγούμενη συνάδελφος ψαχνει για διορισμο παππαδων!

  • 25 Οκτωβρίου 2022, 10:57 | ΑΜΑΛΙΑ ΖΑΧΑΡΗ

    ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΨΑΡΕΥΟΥΝ ΠΕΛΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥΣ ΘΑ ΑΝΑΒΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΝΔΟΞΟ ΙΚΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΜΙΑ Η ΠΑΠΠΑΣ Η ΖΕΥΓΑΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ