Άρθρο 63 Δυνατότητα ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως διεξαγωγής εκλογών στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους με περισσότερα από πεντακόσια (500) μέλη – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 22 και άρθρου 33 ν. 3601/1928

  1. Στην παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 3601/1928 (Α’ 119), περί της εκλογής των μελών των Διοικητικών και Πειθαρχικών Συμβουλίων των Φαρμακευτικών Συλλόγων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται, β) προστίθενται νέα εδάφια, δεύτερο και τρίτο, και η παρ. 1 του άρθρου 22 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Η εκλογή των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, των Πειθαρχικών Συμβουλίων και των αντιπροσώπων στον Π.Φ.Σ., διεξάγεται κάθε τριετία στην τακτική συνεδρίαση της Γ.Σ. των Φαρμακευτικών Συλλόγων, η οποία λαμβάνει χώρα εντός του μηνός Νοεμβρίου, σύμφωνα με το άρθρο 12, με μυστική ψηφοφορία και αυτοπρόσωπη παρουσία των ψηφοφόρων.

Ειδικώς στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους με περισσότερα από πεντακόσια (500) μέλη, η εκλογή των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, των Πειθαρχικών Συμβουλίων και των αντιπροσώπων στον Π.Φ.Σ., διεξάγεται είτε διά αυτοπρόσωπης φυσικής παρουσίας είτε ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως, με διασφάλιση και στις δύο περιπτώσεις της ταυτοπροσωπίας των ψηφοφόρων και της μυστικότητας της ψήφου. Στην περίπτωση διενέργειας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος εφαρμόζει διαδικασίες για την παροχή στα μέλη του της δυνατότητας εξ αποστάσεως συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση, για τη διασφάλιση της ταυτότητας των προσώπων που συμμετέχουν στην ψηφοφορία και της προέλευσης της ψήφου, καθώς και για την ασφάλεια της ηλεκτρονικής ή άλλης σύνδεσης. Στην πρόσκληση υποχρεωτικά αναφέρεται και ο αριθμός των συμβούλων που εκλέγονται.».

 

  1. Στο άρθρο 33 του ν. 3601/1928, περί της εκλογής των Προέδρων, των Αντιπροέδρων, των Γραμματέων και των Ταμιών των Διοικητικών Συμβουλίων των Φαρμακευτικών Συλλόγων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

α) στο πέμπτο εδάφιο γίνονται λεκτικές μεταβολές, προστίθεται αναφορά στην εκλογή του Αντιπροέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου και το πέμπτο εδάφιο διαμορφώνεται ως εξής:

«Αν κατά την τρίτη συνεδρίαση δεν επιτευχθεί η απαρτία ή η πλειοψηφία που απαιτεί το προηγούμενο άρθρο, τον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γραμματέα και Ταμία εκλέγει, εντός ενός (1) μηνός από την ημερομηνία πραγματοποίησης της τρίτης συνεδρίασης, με απλή πλειοψηφία από τα επιτυχόντα μέλη για το Διοικητικό Συμβούλιο, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, που συνέρχεται έκτακτα για τον σκοπό αυτόν.»,

 

β) προστίθενται νέα εδάφια, έκτο, έβδομο, όγδοο και ένατο, ως εξής:

«Για τη λήψη απόφασης στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του προηγούμενου εδαφίου απαιτείται να συμμετέχουν στην ψηφοφορία τουλάχιστον τα μισά συν ένα (1) μέλη του συνόλου των μελών του Συλλόγου, σύμφωνα με το άρθρο 22.

 

Αν κατά τη συνεδρίαση του προηγούμενου εδαφίου δεν συμμετέχουν στην ψηφοφορία τουλάχιστον τα μισά συν ένα (1) μέλη του συνόλου των μελών του Συλλόγου, η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης επαναλαμβάνεται εντός οκτώ (8) ημερών, η δε ημέρα της επαναληπτικής συνεδρίασης ορίζεται στην αρχική πρόσκληση προς τα μέλη. Για τη λήψη απόφασης κατά την επαναληπτική συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης απαιτείται η συμμετοχή στην ψηφοφορία τουλάχιστον του ενός τρίτου (1/3) του συνόλου των μελών του Συλλόγου.

 

Ειδικώς στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους με περισσότερα από πεντακόσια (500) μέλη, η ψηφοφορία στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης γίνεται τόσο διά αυτοπρόσωπης φυσικής παρουσίας όσο και ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως, με διασφάλιση και στις δύο περιπτώσεις της ταυτοπροσωπίας των ψηφοφόρων και της μυστικότητας της ψήφου, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 22.»,

 

γ) στο παλαιό έκτο εδάφιο γίνονται λεκτικές μεταβολές, προστίθεται πρόβλεψη για άσκηση του συνόλου των καθηκόντων του Προέδρου και του Γραμματέα από το μεγαλύτερο και τo νεότερο σε ηλικία μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, αντίστοιχα, μέχρι την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών, και το παλαιό έκτο εδάφιο διαμορφώνεται ως εξής:

«Μέχρι τη διεξαγωγή αυτής της εκλογής και αν δεν έχουν εκλεγεί ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου προεδρεύει το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος, χρέη δε γραμματέα εκτελεί το νεότερο σε ηλικία μέλος, οι οποίοι ασκούν κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα το σύνολο των καθηκόντων του Προέδρου και του Γραμματέα, αντιστοίχως, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο.».