Άρθρο 52 Σύσταση συνεργείων ελέγχου και εκκαθάρισης δαπανών υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φαρμάκου, Υλικών και Υπηρεσιών της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας

  1. Για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής και αποδοτικής διεκπεραίωσης από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.) των διαδικασιών προμήθειας φαρμάκων, που διενεργούνται κατόπιν διαγωνιστικών διαδικασιών που υλοποιεί η Ε.Κ.Α.Π.Υ. και συμφωνιών που συνάπτει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, και αφορούν κλειστούς ή ανοιχτούς προϋπολογισμούς, για τον εφοδιασμό των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Γ.Ν.Θ.) «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», καθώς και των διαδικασιών υπολογισμού και επιβολής του ποσού επιστροφής για τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του Γ.Ν.Θ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» ανά φαρμακευτική εταιρεία ή κάτοχο άδειας κυκλοφορείς (Κ.Α.Κ.), συστήνονται, υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φαρμάκου, Υλικών και Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης της Ε.Κ.Α.Π.Υ., συνεργεία ελέγχου και εκκαθάρισης των υποβαλλόμενων παραστατικών των φαρμακευτικών εταιριών, αναδόχων υπηρεσιών και προμηθευτών προϊόντων και καθιερώνεται η λειτουργία τους εκτός του κανονικού ωραρίου εργασίας και εκτός του χρόνου που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση. Στα συνεργεία ελέγχου και εκκαθάρισης του πρώτου εδαφίου δύναται να συμμετέχει το με οποιαδήποτε σχέση εργασίας προσωπικό της Ε.Κ.Α.Π.Υ..
  2. Οι δαπάνες για την αποζημίωση του προσωπικού της Ε.Κ.Α.Π.Υ. που συμμετέχει στα συνεργεία της παρ. 1 καλύπτονται από τα ποσά που προκύπτουν από ποινές ή εκπτώσεις βάσει των ελέγχων, καθώς και μέρος της επιστροφής (rebate) των κατόχων άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων του άρθρου 35 του ν. 3918/2011 (Α’ 31), των οποίων τα φαρμακευτικά προϊόντα προμηθεύεται η Ε.Κ.Α.Π.Υ. για λογαριασμό των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου.
  3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Δ.Σ. της Ε.Κ.Α.Π.Υ., καθορίζονται η κατανομή προσωπικού στα συνεργεία της παρ. 1, το μέγιστο μηνιαίο πλήθος των συνεδριών εκκαθάρισης, καθώς και το ύψος αποζημίωσης των συνεδριών και ρυθμίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα με την οργάνωση, λειτουργία και αποζημίωση των εν λόγω συνεργείων.