Άρθρο 43 Πολύτεκνες οικογένειες

1. Η παράγραφος 3 του άρθρου 63 του Ν.1892/1990 (ΦΕΚ Α΄ 101) αντικαθίσταται ως εξής: «Σους πολύτεκνους, όπως αυτοί ορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν.1910/1944 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σε συνδυασμό με την παράγραφο 5 του άρθρου 39 του Ν.2459/1997, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα ποσού σαράντα τεσσάρων (44) ευρώ υπό την προϋπόθεση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων να μην υπερβαίνει το ποσό των σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ και να έχουν μόνιμη και συνεχή 10ετή παραμονή στην Ελλάδα. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται ειδικότερα τεχνικά θέματα διαδικασίας, ιδίως τα απαραίτητα δικαιολογητικά και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας διάταξης».
2. Η παράγραφος 4 του άρθρου 63 του Ν.1892/1990 (ΦΕΚ Α΄ 101) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «Στην μητέρα που δεν δικαιούται πλέον το επίδομα της προηγούμενης παραγράφου χορηγείται ισόβια σύνταξη ποσού εκατόν δύο (102) ευρώ. Την ανωτέρω σύνταξη δικαιούνται επίσης και όσες μητέρες δεν θεωρούνται πολύτεκνες, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν.1910/1944 (ΦΕΚ Α΄229), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, υπό την προϋπόθεση να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή να είναι ελληνικής καταγωγής πρόσφυγες και στις δύο περιπτώσεις οι δικαιούχοι να έχουν μόνιμη και συνεχή 10ετή παραμονή στην Ελλάδα και να είχαν ή να έχουν τέσσερα τουλάχιστον στη ζωή τέκνα. Για την χορήγηση της ανωτέρω σύνταξης απαιτείται υποβολή σχετικής αιτήσεως από την ενδιαφερόμενη μητέρα και πιστοποιητικό δημοτικής ή κοινοτικής αρχής περί της οικογενειακής κατάστασης αυτής. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται ειδικότερα τεχνικά θέματα διαδικασίας, ιδίως τα απαραίτητα δικαιολογητικά και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας διάταξης»
3. Στις πολύτεκνες οικογένειες, από 1-1-2011 και εφεξής, για όσο χρονικό διάστημα καταβάλλεται το επίδομα τρίτου παιδιού της παραγράφου 1 του άρθρου 63 του Ν.1892/1990 δεν θα καταβάλλεται το επίδομα παιδιού πολύτεκνης οικογένειας της παραγράφου 3 του άρθρου 63 του Ν.1892/1990.
4. Στο τέλος της παραγράφου 5 του άρθρου 39 του Ν.2459/1997 (ΦΕΚ Α΄17) προστίθενται εδάφια ως ακολούθως: «Η ιδιότητα του πολυτέκνου αναγνωρίζεται στις ανωτέρω κατηγορίες προσώπων, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ και οι δικαιούχοι έχουν μόνιμη και συνεχή 10ετή παραμονή στην Ελλάδα. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται ειδικότερα τεχνικά θέματα διαδικασίας, ιδίως τα απαραίτητα δικαιολογητικά και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας διάταξης.»
5. Στο τέλος της παραγράφου 6 του άρθρου 39 του Ν.2459/1997 (ΦΕΚ Α΄17) προστίθενται εδάφια ως ακολούθως: «Τα επιδόματα παρέχονται στις ανωτέρω κατηγορίες προσώπων, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ και οι δικαιούχοι έχουν μόνιμη και συνεχή 10ετή παραμονή στην Ελλάδα. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται ειδικότερα τεχνικά θέματα διαδικασίας, ιδίως τα απαραίτητα δικαιολογητικά και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας διάταξης.»
6. Το ύψος των επιδομάτων καθώς και των οικογενειακών εισοδημάτων των δικαιούχων των προηγούμενων παραγράφων δύνανται να αναπροσαρμόζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 23:09 | ΑΡΕΤΗ

    Με τον σύζυγό μου έχουμε την ευλογία (ελπίζω να μη θεωρηθεί πως η λέξη δηλώνει θρησκευτικές πεποιθήσεις και αποτελέσει αυτό λόγο απόρριψης του σχολίου μου, βάσει του υπ’ αριθμ. 6 όρου συμμετοχής)να έχουμε τέσσερα τέκνα ηλικίας 20, 18, 14 και 12 ετών. Μεγαλώνουμε αυτά τα παιδιά μαθαίνοντάς τα να σέβονται τους θεσμούς και τους νόμους της πατρίδας μας, όπως μας έμαθαν και οι δικοί μας γονείς. Πώς, όμως, συμβιβάζονται οι δικές μας νουθεσίες με το παράδειγμα ενός έγκριτου νομικού, κορυφαίου στελέχους μιας κυβέρνησης, η οποία εξελέγη από το λαό για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του λαού, ο οποίος βάζει τη σφραγίδα και την υπογραφή του σε αυτό το νομοσχέδιο που παραβιάζει άρθρα του Συντάγματος και αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας; Αν μετά από τόσους μήνες διερεύνησης των αιτίων της κρίσης φτάσατε στο συμπέρασμα ότι για τα οικονομικά αδιέξοδα της χώρας ευθύνονται οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες οικογένειες και τα επιδόματα που λαμβάνουν, οι συνταξιούχοι, οι ανάπηροι (οι γνήσιοι εννοώ, γιατί οι «μαϊμούδες» είναι μέλη κάποιας συντεχνίας και απολαμβάνουν ειδικής ασυλίας)τότε είστε δικαιολογημένος να κόψετε όλες αυτές τις ….. πηγές πλουτισμού για το καλό της χώρας. Επειδή, όμως, είμαστε – κι εσείς κι εμείς – μεγάλα παιδιά καλό είναι να λειτουργούμε με βάση την κοινή λογική. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ. ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΤΕΡΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ.
    Υ.Γ.: Με ποια λογική η πολυτεκνική ιδιότητα εξαρτάται από το οικογενειακό εισόδημα και όχι από τον αριθμό των τέκνων;

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 23:19 | Ζαγκανας Γιάννηγς

    Σταματήστε να αλλάζετε μονόπλευρα τους κανόνες…
    Χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στους νόμους και τους Θεσμούς..
    Βαρεθήκαμε τα Ψέματα και τον εμπαιγμό..
    Στους πολύτεκνους βρήκατε να κάνετε πειράματα..
    (Θα μας χρειαστείτε όταν δεν θα σας βγαίνουν τα ασφαλιστικά και τα δημογραφικά αλλά θα είναι αργά τότε..)
    Φερθήτε επιτέλους δημοκρατικά και συζητήστε με την ΑΣΠΕ ..
    ΑΠΟΣΥΡΤΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 42,43,44 ΕΊΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 23:36 | ΑΘ ΠΑΝΑΓΗΣ

    Η αντίληψη πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι απλά και μόνο κατά των Πολύτεκνων Οικογενειών επιτρέψτε μου να θεωρώ πως είναι λάθος

    Το νομοσχέδιο τιμωρεί την Πολύτεκνη Οικογένεια και επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για επίλυση του Δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας

    Είναι κρίμα που Πανεπιστημιακός Δάσκαλος θα υπογράψει αυτήν την πολιτική εξόντωσης της Πολυτεκνίας σε μια χώρα που γερνάει με απίστευτους ρυθμούς

    Ελπίζω ο κ Λοβέρδος να ξαναμετρήσει την υπογραφή του και να μην αξιώσει απο τους Πολύτεκνους να ζούν κάτω απο το όριος της φτώχειας για να δικαιούνται την ελάχιστη μέριμνα και προστασία απο το Ελληνικό κράτος

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 22:04 | Δημήτριος

    Κύριοι συντάκτες του σχέδιου νόμου.
    Αποτελεί από μόνο του το γεγονός της πρόβλεψης ρυθμίσεων σχετικές με τους τριτέκνους και πολυτέκνους σε νόμο σχετικό με θέματα υγείας, κατ αρχάς ως κίνηση μη έντιμη.
    Η δε σύνδεση της ιδιότητας του πολυτέκνου καθαρά με εισοδηματικά κριτίρια, ως ενέργεια αντιβαίνουσα τις αποφάσεις του συμβουλίου της επικρατείας κατά το παρελθόν, της κοινής λογικής αλλά και των ιδίων σας των επιχειρημάτων περί ελάχιστου ποσού ως ορίου φτώχιας το οποίο αυτοαναιρείτε στην πρόβλεψη 40.000 ευρώ για 6 μελή οικογένεια (δηλαδή περίπου 6.600 ακαθάριστα ανά μέλος τη στιγμή που το όριο φτώχιας που έχετε θέσει είναι υψηλότερο)
    Εάν υπάρχουν, οι αγαθές προθέσεις σας θα φανερωθούν από αυτά που συζητάτε εις το κοινοβούλιο και αυτά που τελικά ψηφίζετε.
    Εάν οι κινήσεις σας αποπνέουν κάτι ελληνικό το οποίο συμπνέει με το δέον, σχετικά με τις πολύτεκνες οικογένειες, αυτό είναι εύκολο να αποδειχθεί.
    Αλλά προσπαθείστε να θυμηθείτε ότι η ιστορία δε ξεγράφει, αλλά αποκαλύπτει και ότι η εξουσία δεν είναι για πάντα.
    Με ιδιαίτερη εκτίμιση στην προσπάθειά σας να περισώσετε το διαφαινόμενο ναυάγιο, ξεκινήσθε από αυτούς που ευεργετείτε με ανάλογους νόμους (ιδιοκτήτες τραπεζών, μεγαλοεπιχειρηματίες, καλοαναθρεμένους ΄΄φυγάδες΄΄ στο εξωτερικό κλπ) και αν σας μείνει χρόμος, ασχοληθείτε και με μας τους πολυτέκνους.
    Δυστυχώς πρέπει πλέον να προσπαθήσετε πολύ για να πείσετε ότι διακατέχεσθε από αγαθές προθέσεις και ότι οι ενέργειές σας στοχεύουν στο καλό αυτού του τόπου.
    Εμπρός λοιπόν η πένα δική σας, το χαρτί δικό σας, το κοινοβούλιο δικό σας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη μεταρρύθμιση του συντάγματος του 1985 ανενεργός κοινοβουλευτικά, εμπρός η λεωφόρος ανοιχτή για ένα ακόμα εύκολο επίτευγμά σας.
    Θα σας παρακαλούσα όμως εφόσον ακόμα θέλετε να βοηθήσετε την πολύτεκνη οικογένεια όπως αποσυρθούν τα άρθρα 42 – 43 και 44 του παραπάνω σχεδίου νόμου δεδομένου ότι:

    1) Παραμένει η διάταξη που καθορίζει ως συνολικό μηνιαίο πολυτεκνικό επίδομα μόνο το ποσό των 44 ευρώ, ανεξαρτήτως της αποσύρσεως της διάταξης για τα εισοδηματικά κριτήρια, αφού είναι ρητή η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 43 του άνω σχεδίου νόμου.
    2) Παραμένει η κατάργηση της χορήγησης του πολυτεκνικού επιδόματος, για όσο χρόνο η πολύτεκνη μητέρα λαμβάνει το επίδομα του τρίτου τέκνου κατά τη ρητή διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 43 του ίδιου ως άνω σχεδίου νόμου (δηλ. ενώ ελάμβανε 178 ευρώ μηνιαίως για το 3ο τέκνο και 178 για το πολυτεκνικό επίδομα, τώρα λαμβάνει μόνο το ένα δηλ. μόνο 178 ευρώ μηνιαίως).
    3) Μέχρι σήμερα το πολυτεκνικό επίδομα δεν μπορούσε να είναι μικρότερο των 102 ευρώ (δηλ. όσο είναι το ποσό της πολυτεκνικής σύνταξης), αυτό καταργείται κατά τη ρητή διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 43 του άνω σχεδίου νόμου.
    4) Ακόμη στη μητέρα που λαμβάνει το επίδομα του τρίτου τέκνου μέχρι ηλικίας 6 ετών της καταργεί το επίδομα για τα άλλα δύο τέκνα εφόσον είναι κάτω των 23 ετών, που ήταν 44 ευρώ μηνιαίως για κάθε τέκνο.

    Και φυσικά το σύνολο των επιδομάτων να παραμείνει αφορολόγητο.

    Ο καθένας κρίνεται από τη συνείδησή του και παρόλες τις κρίσεις εκτιμώ ότι υπάρχουν άνθρωποι στο χώρο σας που ακούνε τη φωνή της.
    Η λογική και η συνείδηση είναι καλοί οδηγοί, ακολουθήστε τους και δε θα βγούμε χαμένοι τόσο ως άτομα ως και ως χώρα.
    Επιπλέον θα παρακαλούσα θέματα σχετικά με τους πολυτέκνους να συγράφονται από πολυτέκνους πολιτικούς άνδρες ή γυναίκες.
    Οι άνθρωποι αυτοί είναι ποιό κοντά στην πραγματικότητα της μέσης πολύτεκνης οικογένειας.

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 22:14 | Tαβλίκος Σπύρος

    Είναι προφανές ότι στόχος σας δεν είναι απλά η εξοικονόμηση χρημάτων αλλά η άποκεφάλιση των πολύτεκνων οικογενειών και εν συνεχεία του ελληνικού έθνους. Ντροπή σας. Θα έπρεπε να ντρέπεστε και μόνο που σκεφτήκατε να κόψετε το ψωμί από ανθρώπους που μετά βίας πασχίζουν να μην πεινάσουν τα παιδιά τους.
    ΟΧΙ απλά να αποσυρθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο
    ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 22:34 | Κωνσταντίνος Μπέης

    Προς τον αξιότιμο Πρωθυπουργό της Ελλάδος
    Προς τον αξιότιμο Υπουργό Οικονομικών
    Προς τον αξιότιμο Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    Αξιότιμοι κύριοι,
    η επίθεση της κυβέρνησης κατά της ήδη καχεκτικής υποστήριξης των πολυτέκνων (που όμως θεσμοθετημένα παρέχει η πολιτεία), είναι πέρα από κάθε λογική, διότι οι πολύτεκνοι:
    • Με τα πολλά παιδιά μας διατηρούμε ζωντανή την Ελλάδα και εξασφαλίζουμε την επιβίωσή της, κόντρα στην μόδα του ενός, ή κανενός παιδιού. Τον τιμητικό τίτλο «πολύτεκνοι γονείς» μας τον απονέμουν (όπως ορίζει και η λέξη) τα πολλά παιδιά μας και όχι το εισόδημα, ή μια υπουργική απόφαση.
    • Αναγνωρίζεται η προσφορά μας και από το Σύνταγμα και γι’ αυτό προστατευόμαστε με το σχετικό άρθρο. Θα το αθετήσετε;
    • Αναγνωρίζεται η προσφορά μας διαχρονικά από την Βουλή των Ελλήνων όπου συνάδελφοί σας βουλευτές έχουν θεσπίσει διευκολύνσεις για να μπορούμε να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και να ζούμε αξιοπρεπώς. Θα τους αγνοήσετε;
    • Ήδη είμαστε αδικημένοι ως προς το άρθρο του Συντάγματος που αναφέρει ότι κάθε πολίτης πρέπει να προσφέρει σύμφωνα με τις δυνάμεις του. Οι πολύτεκνοι προσφέρουμε ήδη πολλά περισσότερα από τις δυνατότητές μας. Οι μειώσεις σε μισθούς, επιδόματα και δώρα είναι ίδιες για τους πολύτεκνους, όπως και για τους άτεκνους! Μόνον που ο άτεκνος έχει την ευθύνη μόνο του εαυτού του, ενώ εμείς πρέπει να φροντίσουμε τα 6, 8, 10, ή και περισσότερα μέλη της οικογένειάς μας…! Θα διορθώσετε την αδικία;
    • Ταυτόχρονα, οι πολύτεκνοι, στην καθημερινότητά μας πληρώνουμε τα περισσότερα προς το κράτος με τους έμμεσους φόρους που είναι άδικοι, όπως εσείς ομολογείτε. Τα έξοδα και οι ανάγκες των πολυτέκνων για την καθημερινή διαβίωση είναι πολλαπλάσια. Πχ. μόνο για ψωμί και γάλα μια 6μελής οικογένεια χρειάζεται περίπου 180 Ευρώ τον μήνα. Υπολογίστε τα πάγια έξοδα (ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου, ΔΕΗ, θέρμανση, κοινόχρηστα, νερό, τηλέφωνο, κλπ). Υπολογίστε την υπόλοιπη διατροφή, την ένδυση, την υπόδηση, τις ιατρικές εξετάσεις και τα φάρμακα (που τα πληρώνουν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι πλέον), την βενζίνη για τις πολλές μετακινήσεις, την γραφική ύλη και τα βιβλία (ή τα έξοδα των παιδιών μας όταν σπουδάζουν σε άλλη πόλη), κλπ, κλπ.
    • Όσοι (εάν) έχουμε 7- ή 9θέσια αυτοκίνητα δεν είναι από επιλογή, αλλά από ανάγκη, γι’ αυτό είναι υποχρεωτικά πάνω από 1800 κυβικά. Και σε αυτό μας τιμωρείτε με το να πληρώνουμε Τέλη κυκλοφορίας χωρίς έκπτωση, όπως τα αυτοκίνητα πολυτελείας μεγάλου κυβισμού. Μέχρι 2500 κυβικά θα έπρεπε να υπάρχει έκπτωση στα τέλη.
    • Εάν επιμένετε να συνδυάσετε επιδόματα και εισόδημα με το όριο των 40.000 χιλιάδων Ευρώ, το μόνο που θα έπρεπε να σκέφτεστε είναι πώς να αυξήσετε το επίδομα σε όσους έχουν εισοδήματα κάτω των 40.000 χιλιάδων Ευρώ ετησίως, διότι αυτοί εξοντώνονται με τα νέα μέτρα. Αυτό θα ήταν ένα «σοσιαλιστικό» μέτρο που θα μετρούσε στα συν μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης.
    • Ακόμη και όσοι πολύτεκνοι έχουν εισόδημα που τους επιτρέπει να ζουν «φυσιολογικά», θυμηθείτε πως λόγω των πολλών υποχρεώσεων ποτέ δεν πλουτίζουν. Ότι περισσεύει πάλι στις ατελείωτες ανάγκες της οικογένειας ξοδεύεται, άρα πάλι το κράτος εισπράττει πολλαπλάσια.

    Περιμένουμε τα αυτονόητα: α) το Υπουργείο της «Κοινωνικής Αλληλεγγύης» να δικαιολογήσει τον τίτλο του, β) να αποσυρθεί από την συζήτηση κάθε σκέψη για επιδρομή στα δίκαια των πολυτέκνων, γ) να υποστηριχθεί περαιτέρω η πλέον ευπαθής κοινωνική ομάδα των πολυτέκνων.
    Μιλάμε για τα παιδιά μας, το αύριο της Ελλάδας. Κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τα στηρίζει και όχι να τα υπονομεύει.
    Σας καλούμε να υιοθετήσετε τις λογικές προτάσεις των Ομοσπονδιών μας και της ΑΣΠΕ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 21:34 | Γεώργιος Τουμανίδης

    Θα πρέπει οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι αφενός να προστατεύονται, αφετέρου να επιβραβεύονται. Θα πρέπει να δίνονται κίνητρα για να λυθεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και κατ’ επέκταση το Ασφαλιστικό. Το να τεθεί το πλαφόν της αδικίας, το πλαφόν των 40.000 € δεν σημαίνει τίποτε. Η δικαιοσύνη απαιτεί να εξεταστεί το κατά κεφαλήν εισόδημα. Για παράδειγμα μια 4μελής οικογένεια με 40.000 € ετήσιο εισόδημα έχει κατά κεφαλήν εισόδημα 10.000 €, ενώ μια 10μελής οικογένεια με εισόδημα 40.000 € έχει κατά κεφαλήν εισόδημα 4.000 €. Άρα για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης θα πρέπει να αυξηθεί το εισόδημα της 10μελούς οικογένειας με την αύξηση του πολυτεκνικού επιδόματος για να πλησιάσει κατά το δυνατόν το κατά κεφαλήν εισόδημα της 4μελούς οικογένειας. Σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να εξετάζεται η κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων ή η εξάρτηση τους από εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό θα ήταν κοινωνικά εγκληματικό.

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 20:04 | Θεόδωρος

    Παρακολούθω το τελευταίο διαστημα τις απόψεις κυβερνητικών παραγόντων αλλά και του κομματος σας γύρω από τα πολυτεκνικά επιδόματα και ειλικρινά έμεινα έκπληκτος με το μέγεθος της ασχετοσύνης και ελαφρότητας που αντιμετωπίζετε το θέμα. Θα έπρεπε να γνωρίζετε (και αν όχι να ρωτήσετε) ότι τα επιδόματα αυτά πηγαίνουν κατά κύριο λόγο σε οικογένειες μισθωτών που έχουν δικό τους σπίτι (ποιος τολμάει άλλωστε να κάνει μεγάλη οικογένεια χωρίς κάτι σίγουρο). Είναι δε ο ελάχιστος φόρος τιμής προς αυτούς που θυσίασαν την προσωπική τους καλοπέραση, την κοσμική ζωή και συμβάλουν όσο κανείς άλλος στην αντιμετώπιση του δημογραφικού αναλαμβάνοντας ευθύνες που άλλοι τρέμουν.
    Το μέγεθος των πολυτεκνικού επιδόματος είναι μακράν το μικρότερο της Ευρώπης. Τι σημασία έχει αν τα εισοδήματα των πολυτέκνων (σε περίπτωση που εργάζονται και οι δύο που είναι και το ποιο σύνηθες) ξεπερνούν ή όχι κάποιο όριο αφού ο οικογενειακός τους προγραμματισμός ανατρέπεται μήνα με τον μήνα, η επισφάλεια τους είναι μεγαλύτερη, οι ανάγκες τους απρόβλεπτες και το μέλλον ζοφερό. Επίσης μεγάλο λάθος είναι να θέτουν στην ίδια μοίρα τους πολυτέκνους με τους αγάμους (ένας άνεργος άγαμος έχει μόνο το εαυτό του να φροντίσει, ένας πολύτεκνος άνεργος όμως;).
    Είναι απαράδεκτη η άνευ οίκτου επιδρομή κατά των πολυτέκνων στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί στο δημόσιο και έπεται και συνέχεια. Το ερώτημα που τίθεται εύλογα είναι : « Απ’ αυτούς βρήκατε να πάρετε ρε ανίκανοι;» όταν γύρω σας γίνεται όργιο σπατάλης και κακοδιαχείρισης. Στην πραγματικότητα κανένας πολύτεκνος δεν έχει την δυνατότητα αποταμίευσης, ζει και εργάζεται μέσα σε ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια χωρίς την πολυτέλεια του περιττού και έχοντας περικόψει αυτά που για άλλους είναι εκ των ουκ άνευ. Ρωτήστε για παράδειγμα αν μπορεί ένας πολύτεκνος να βγει ένα Σαββάτο βράδυ με την οικογένεια του ή να πάει μία εκδρομή και πότε ήταν η τελευταία φορά που το έκανε;
    Παρόλα αυτά οι πολύτεκνες οικογένειες εξακολουθούν να αποτελούν την κατηγορία εκείνη του πληθυσμού που ασκεί τις πλέον ευεργετικές επιδράσεις σε όλες τις εκφάνσεις της Εθνικής και Κοινωνικής μας ζωής, αφού συμβάλλουν στην προστασία του Ελλαδικού χώρου, στην αύξηση της παραγωγής, στην ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, στον πολλαπλασιασμό της κατανάλωσης αγαθών, στη δημογραφική ανάκαμψη και στη διατήρηση της βιολογικής ακμής του Έθνους.
    Ο πολύτεκνος παρότι βρίσκεται σε μειονεκτική οικονομικά θέση διαμαρτύρεται πάντα συγκρατημένα και με περίσκεψη, αυτό όμως ας μην εκληφθεί ως αδυναμία ούτε από την κυβέρνηση ούτε από ορισμένους δημοσιογράφους βολεμένους και διαπλεκόμενους, να έχουν δε υπόψη τους ότι οι πολύτεκνοι με τις οικογένειες τους αριθμούν πάνω από 600000 ανθρώπους και διαθέτουν και συλλογικότητα και συντροφικότητα και το σπουδαιότερο ΜΝΗΜΗ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 20:13 | Κώστας Σ

    Είναι απαράδεκτο να αποσυρθούν ΤΑ ΑΡΘΡΑ 42,43,44.

    Ενδεικτικά κύριε υπουργέ θα ήθελα να αναφέρω ένα απλό παράδειγμα
    Είμασε συνολικά 7 άτομα . Μόνο για το γάλα καθε μέρα χρειαζόμαστε 4 λίτρα επί 30 ημέρες, έχουμε 120 λίτρα επί 1,20 € (τουλάχιστον)έχουμε 144 € το μήνα μόνο για γάλα.
    Πρόσωπικά εξοργίζομαι που είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιστούμε για το μεγάλο που κάναμε στην πατρίδα να τις προσφέρουμε πολλά παιδιά.

    Ένας ευτυχισμένος πολύτεκνος

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 19:50 | Γιώργος-Χριστίνα

    Το άρθρο αυτό αποδεικνύει ότι ζούμε σε μια παιδοκτόνο κοινωνία που σκοτώνει τα παιδιά της με ύπουλες μεθόδους.
    Τουλάχιστον ο Ηρώδης το έκανε φανερά…….

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 19:10 | Κόρτσου Αναστασία

    Καλησπέρα!
    Παρακάτω ακολουθεί ένα κείμενο που συνέταξα στις 16/12/2010 και απέστειλα στον Υπουργό Υγείας, στους τριακόσιους της Βουλής, σε ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στους Καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου.
    ——————————————————————-
    «Σας αποστέλλω συνημμένα ένα κείμενο διαμαρτυρίας μιας θυμωμένης πολύτεκνης μητέρας!
    Υποσημείωση
    Το κείμενο αυτό θα αποσταλεί σε όλους τους φορείς εξουσίας της χώρας μας (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική και η τέταρτη εξουσία εκείνη των μέσων ενημέρωσης) με την ελπίδα να εισακουστεί και η άποψη των αδυνάτων, που ζητούν την προστασία των ισχυρών αυτής της χώρας.

    Καλημέρα!
    Είμαι μία πολύτεκνη μητέρα τεσσάρων παιδιών (13, 16, 18 & 19 ετών) πολύ θυμωμένη!
    Το εισόδημα της οικογένειας μου για το 2010 έχει συρρικνωθεί σημαντικά γιατί “δυστυχώς για εμάς” είμαστε και οι δύο δημόσιοι υπάλληλοι. Βέβαια πέρα από τις μειώσεις στο μισθό οι αυξήσεις στους εμμέσους φόρους επιβαρύνουν πολύ περισσότερο μία πολύτεκνη οικογένεια, εφόσον τα άτομα που καταναλώνουν είναι περισσότερα.
    Πέρα όλων όσων έχουμε υποστεί μέχρι τώρα, έρχεται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας να αφαιρέσει πέρα από το επίδομα και την πολυτεκνική ιδιότητα από εμένα και τα παιδιά μου, εφόσον το εισόδημα που δηλώνουμε υπερβαίνει ελαφρώς το οικονομικό όριο των σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ !
    Η κυβέρνηση και ο Υπουργός της ο κ. Λοβέρδος θεωρούν ό,τι εισάγοντας εισοδηματικά κριτήρια θα κάνουν «στοχευόμενη πολιτική», «έτσι ώστε να επωφελούνται αυτοί που πράγματι έχουν ανάγκη».
    Αναρωτιέμαι μήπως όλοι όσοι μας κυβερνούν ζούνε σε άλλη χώρα; Αλήθεια δεν γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στην Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή; Δεν ξέρουν ότι οι μόνοι που δεν φοροδιαφεύγουν είναι οι μισθωτοί και πόσο μάλλον οι δημόσιοι υπάλληλοι;
    Μήπως θα πρέπει να παραιτηθώ από τη δουλειά μου για να προασπίσω τα συμφέροντα των παιδιών μου; Να καταφύγω στη μαύρη εργασία ή σε επαγγέλματα που επιτρέπουν τη φοροδιαφυγή;
    Και στο τέλος τέλος μήπως με αυτό το μέτρο το κράτος επαινεί και πάλι τους φοροφυγάδες και τιμωρεί τους έστω και “κατά συνθήκη” ή από “ανάγκη” έντιμους φορολογούμενους πολίτες;
    Από πότε τα εισοδηματικά κριτήρια αποδεικνύουν τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικογένειας;
    Ακόμα και αν αποδεχθούμε ότι η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων είναι σωστή, δεν μπορεί να μην εξανίσταται κάποιος για την ισοπεδωτική και ομογενοποιημένη αντιμετώπιση όλων! Το όριο των σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ είναι το ίδιο τόσο για μία τρίτεκνη οικογένεια όσο και για μια πολύτεκνη με τέσσερα, πέντε, έξι ή ακόμα και δεκαπέντε παιδιά. Δηλαδή τα επιπλέον των τριών παιδιών τρέφονται με “αέρα” και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της οικογένειας!
    Αισθάνομαι έντονα την κατάφωρη αδικία που γίνεται εις βάρος της οικογενείας μου και νιώθω να με “ πνιγεί το δίκιο”! Άραγε αυτός ο θυμός από ένα πολύτεκνο γονέα που θα μπορούσε να εκτονωθεί;

    Κόρτσου Αναστασία,
    ένας πολύτεκνος γονέας.»
    ——————————————————————–
    Στα παραπάνω θα ήθελα να προσθέσω τα εξής:
    Όταν ο μεγάλος μου γιος αντιλήφθηκε την όλη κατάσταση πρότεινε μία λύση που προκάλεσε τον τρόμο και την ανησυχία μου.
    “Κανένα πρόβλημα μαμά! Εφόσον αυτό δεν επηρεάζει την οικογένεια, μπορείς να πάρεις (λευκό) διαζύγιο από το μπαμπά οπότε το εισόδημα θα είναι λιγότερο και δεν θα χάσουμε την πολυτεκνική ιδιότητα.”
    Και πραγματικά μετά από συζήτηση που είχα με κάποιο άτομο του κύκλου μου έμαθα ότι ένα ζευγάρι είχε πάρει “λευκό διαζύγιο” προκειμένου να μπορέσει να πάρει δάνειο από την Εργατική Κατοικία με λιγότερα ένσημα.
    Με λίγα λόγια η εφαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένους πολύτεκνους σε τέτοιου είδους λύσεις. Αναρωτιέμαι αν το γνωρίζει αυτό η Κυβέρνηση και ο Υπουργός της ο κ. Λοβέρδος;
    Πιστεύω ότι το κράτος θα πρέπει να προστατεύει το θεσμό της οικογένειας και όχι να τον υπονομεύει με τέτοιο τρόπο. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η οικογένεια είναι το τελευταίο αποκούμπι όλων. Δεν θα πρέπει η οικονομική κατάπτωση της χώρας να οδηγήσει και στην ηθική κατάπτωση της ελληνικής κοινωνίας.
    Η συνοχή και η άμιλλα στα πλαίσια της οικογένειας είναι το μοναδικό όπλο της ελληνικής κοινωνίας προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή. Δεν θα πρέπει η οικονομική χρεοκοπία να οδηγήσει και στην ηθική χρεοκοπία της χώρας μας.

    Προστατέψτε την οικογένεια!
    Δεν είναι μόνο υποχρέωσή του κράτους αλλά και επιβεβλημένη ανάγκη για τη χώρα μας!

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 19:12 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    ΕΙΜΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ.
    ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ, ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ.ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 18:54 | Ηλίας

    Αξιότιμε Υπουργέ Υγείας και κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αν. Λοβέρδο,
    Δια της παρούσης μας επιστολής σας κάνουμε γνωστή την διαφωνία μας, για την περιγραφόμενη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης περί «Διαρθρωτικών αλλαγών στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις».
    Σας παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε το θέμα και αποσύρετε τα άρθρα 42, 43 και 44, διότι:
    • Στην παραμεθόριο Περιφέρεια της Θράκης που διαμένουμε μόνιμα, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα επιβάλλεται να παρέχονται τα Πολυτεκνικά επιδόματα, χωρίς οικονομικά κριτήρια. Αφενός διότι τίθεται θέμα και εθνικό, καθώς στους δύο νομούς της Θράκης (Ξάνθης και Ροδόπης), οι Μουσουλμάνοι Έλληνες πληθυσμιακά υπερβαίνουν στον πληθυσμό τους Χριστιανούς Έλληνες. Αφετέρου διότι η υπογεννητικότητα στην Χώρα μας, είναι πολύ μεγάλη, 1,4 παιδιά κατά μέσο όρο ανά την Ελληνική οικογένεια, ενώ για να θεωρηθεί βιώσιμος ο μέσος όρος, θα έπρεπε να είναι 2,4 παιδιά κατά μέσο όρο, ανά την Ελληνική οικογένεια. Συνεπώς επιθυμείτε να συντελέσετε και εσείς έμμεσα στην εξάλειψη και στον αφανισμό του Ελληνικού Έθνους; Γνωρίζετε ότι για την περιφέρεια της Θράκης, εάν αυτό συμβεί και ιδιαιτέρως για την περίπτωση του Νομού Έβρου όπου κατοικούμε μόνιμα, τότε η εν λόγω περιφέρεια της Ελλάς, θα έχει πλέον αλωθεί και πληθυσμιακά, και φρονούμε ότι δεν θα αργήσει η γείτονα μας χώρα, να εγείρει θέμα συνδιοίκησης, ακόμη και αυτονομίας της Θράκης; Εάν αυτό επιθυμείτε σε επίπεδο σχεδιασμού και κεντρικής πολιτικής σας, σας παρακαλούμε να μας το γνωρίσετε, για να πράξουμε και εμείς ως ψηφοφόροι εφεξής τα δέοντα, βάσει και των δικών σας απαντήσεων.
    • Μπορούμε να τύχουμε της τεκμηριωμένης απάντησης σας, στην ερώτηση μας πως προέκυψε το ποσό των 40.000€ ως ετήσιων απολαβών συνολικά (ανά την οικογένεια), πλέον του οποίου περικόπτονται τα πολυτεκνικά επιδόματα; Για να επαληθευτεί η ρήση η οποία αναφέρει ότι τα μέτρα εφαρμόζονται ¨επί δικαίων και αδίκων;¨ Καθώς στην δική μας περίπτωση ως οικογένεια που εργαζόμαστε και οι δύο (2) σύζυγοι, υπερβαίνουμε μεν το ποσό των 40.000€, όμως έχουμε και έξι (6) τέκνα. Συνεπώς πως τεκμαίρεται ότι πλέον των 40.000€ ετήσιων απολαβών, περικόπτονται τα επιδόματα; Γνωρίζει μήπως κανείς, ιδιαιτέρως από τους πολιτικούς μας, τι σημαίνει πολύτεκνη οικογένεια; Εάν γνώριζε πιστέψτε μας πως τότε θα δίνονταν (σε μία χώρα Γερόντων) και επιπλέον κίνητρα και ευεργετήματα, και δεν θα περικόπτονταν τα ήδη υφιστάμενα.
    Σας καλούμε όπως επανεξετάσετε το εν λόγω θέμα που έχει ανακύψει, και πάρετε τις όποιες αποφάσεις σας, πάντοτε υπέρ των πολυτέκνων!

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 18:29 | petros

    Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποδεικνύει ότι έχει ελάχιστη σχέση με την αλληλεγγύη. Η αίσθηση είναι ότι «εξασφαλίζονται» 150εκ ευρώ σε βάρος της νέας γενιάς της Ελλάδος.Το θέμα δεν ειναι ούτε οικονομικό, ούτε θέμα μόνο των Πολύτεκνων Οικογενειών. Είναι μείζον θέμα επιβίωσης του Ελληνισμού. Και φαίνεται αυτό από τις αντιδράσεις σε όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου.

    Η απόσυρση των άρθρων 42, 43 και η επαναφορά των κινήτρων για το τρίτο και άνω παιδί, ειδικά στη περίοδο της οικονομικής κρίσης, αποτελούν απαίτηση όλων των Ελλήνων. Επείγει τόσο το Υπουργείο σας, όσο και το Υπουργείο Οικονομικών να αναθεωρήσουν άμεσα την οικονομική πολιτική έναντι των νέων Πολύτεκνων Οικογενειών, τροποποιώντας κάθε αρνητική διάταξη σύμφωνα με τις προτάσεις της ΑΣΠΕ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 17:31 | Βασιλική

    Πώς είναι δυνατόν να τίθεται το ίδιο πλαφόν (40.000 ευρώ) είτε είναι 4 είτε 6 είτε 8 είτε 10 κ.ο.κ. τα παιδιά μιας πολύτεκνης οικογένειας ;
    Τι αφήνετε να εννοηθεί πίσω από αυτή σας την κίνηση;

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 17:50 | Γιωργος

    Kαλησπερα σας
    Δυστυχως κυριοι της Ελληνικης Κυβερνησεως ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ειπε καποτε ενας μεγαλος πολιτικος αντρας.Αποσυρετε ΑΜΕΣΩΣ τα αρθρα 42,43,44,στηριξτε με ολες τις δυναμεις σας την Ελληνικη Οικογενεια γιατι μονον απο τους Ελληνες θα σωθη αυτος ο τοπος.Επιβραβευστε τις οικογενειες που γεννουν πολλα παιδια,γιατι ειναι η μονη κερδοφορα επενδυση σε αυτον τον ευλογημενο τοπο με δικα της κεφαλαια.
    Ο ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΔΕΝ ΤΑ ΕΦΑΓΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Πατερας τεσσαρων(4)παιδιων

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 16:19 | Παναγιωτης

    Θέλοντας να εκφράσω την αντίθεσή μου στην προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης και δη του συγκεκριμένου Υπουργείου που την ευθύνη του έχετε τώρα κύριε Υπουργέ, να εξοικονομήσει χρήματα περικόπτοντας επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι πασιφανές πως αυτή η προσπάθεια δεν έχει άλλο σκοπό παρά να εξαθλιώσει τις ελληνικές πολύτεκνες οικογένειες και να φέρει στα όρια της φτώχειας τις περισσότερες από αυτές.
    Γιατί αν εσείς κύριε Υπουργέ θεωρείτε πως μία οικογένεια δύο μισθωτών με 7 παιδιά μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς με 43.000 ευρώ το χρόνο και δεν έχει ανάγκη τα περίπου 450 ευρω το μήνα που δίνονται ως ελάχιστη αναγνώριση και βοήθεια προς την τελευταία ελπίδα του έθνους μας για να μπορέσει να υφίσταται και μετά το 2050, τότε λυπάμαι κύριε Υπουργέ αλλά επιτρέψτε μου την έκφραση ή οι συμβουλοί σας δεν σας ενημερώνουν αντικειμενικά ή ονειροβατείτε.
    Γνωρίζετε πολύ καλά πως όλος σύσσωμος ο ελληνικός λαός επιθυμεί να δει τους υπαίτιους αυτής της ξέφρενης κατασπατάλησης και οικοιοποίησης του δημοσίου πλούτου να καταδικαστεί, αλλά κυρίως να κατασχεθεί η περιουσία του και φυσικά να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των δανείων που όλες οι κυβερνήσεις μετά το 1974 τόσο άλλογα και ψηφοθηρικά αντλούσαν από ξένες τράπεζες και κέντρα του εξωτερικού. Γιατί δεν το έχουμε δει ακόμη ;
    Επιπρόσθετα, εσείς καλύτερα από εμάς γνωρίζετε την αντισυνταγματικότητα του εγχειρίματός σας αυτού, αφού ήδη το ΣτΕ έχει γνωμοδοτήσει. Γιατί τότε κύριε Υπουργέ επιμένετε; Πώς περιμένετε να πιστέψουμε ότι μόνος σας σκοπός είναινα δοθούν τα επιδόματα σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη;
    Αν και είμαι αντίθετος επί της αρχής της θεσμοθέτησης εισοδηματικών κριτηριών για την καταβολή των επιδομάτων αυτών (γιατί γνωρίζετε τη συνταγματική κατωχύρωση της προστασίας της πολύτεκνης οικογένειας), θα θεωρούσα ίσως λογικό ένα πλαφόν της τάξεως των 80.000 ή 90.000 ευρώ, αλλά αυτό των 40.000 νομίζω ότι υποτιμά το επίπεδο της νοημοσύνης μας.
    Με όλο το σεβασμό κύριε Υπουργέ αλλά νομίζω πως μας περνάτε για βλάκες. Όμως η Ιστορία θα μας κρίνει όλους και η αξιοπρέπεια μας είναι το τελευταίο που θα μπορέσετε να μας αφαιρέσετε.
    Μετά τιμής και γνήσιου σεβασμού ως προς το αξίωμά σας,
    Παναγιώτης Β.

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 16:40 | Φωτεινή Ραζάκου

    Σαν πολύτεκνη μητέρα τεσσάρων παιδιών και εργαζόμενη νιώθω πως παίζεται ένα άσχημο παιχνίδι σε βάρος των πολύτεκνων και κυρίως υπέρ-πολύτεκνων οικογενειών σήμερα στη σοσιαλιστική Ελλάδα. Κι αυτό γιατί δεν περίμενα ποτέ από αυτήν την κυβέρνηση, να περνάει έστω και από το μυαλό των κυβερνώντων, η επιδρομή στο πενιχρό εισόδημα των οικογενειών αυτών. Και είναι πενιχρό, διότι πώς μπορεί να ζήσει οικογένεια με 6, 8, 10 ή και περισσότερα μέλη στη σημερινή Ελλάδα της ακρίβειας, της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, της βαθιάς ύφεσης. Για τις πολύτεκνες οικογένειες η κρίση είναι ακόμη πιο βαριά γιατί έχουμε να θρέψουμε περισσότερα μέλη και οι ανάγκες μας στα βασικά είδη επιβίωσης (διατροφή, ένδυση, φάρμακα, κλπ.) είναι πολύ περισσότερες από τις ολιγομελείς οικογένειες και ως εκ τούτου πληρώνουμε και περισσότερους έμμεσους φόρους. Επιπλέον, περικόψατε τους μισθούς και τα δώρα μας αδιάκριτα όπως και για τους άγαμους χωρίς να λάβετε υπόψιν τον αριθμό των μελών της οικογένειας.
    Ούτε σαν σκέψη δεν θα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό σας να κόψετε τα επιδόματα και κάθε άλλη κοινωνική παροχή στους πολύτεκνους. Αντίθετα, η σκέψη και η πρόθεσή σας θα πρέπει να είναι πώς θα αυξήσετε τις παροχές και τα επιδόματα στις πολύτεκνες οικογένειες που έχουν εισόδημα μικρότερο από 40.000 ευρώ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 16:32 | Ελένη

    Η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας θα πρέπει να αναλογισθούν πριν πάρουν το μαχαίρι να περικόψουν τα πολυτεκνικά επιδόματα και τις πολυτεκνικές συντάξεις ότι κυρίως οι πολύτεκνοι είναι εκείνοι που πλήττονται από την αύξηση του Φ.Π.Α., γιατί αναγκάζονται να πληρώνουν πολλαπλάσια τους έμμεσους φόρους. Τα επιδόματα και οι συντάξεις είναι μια μικρή μόνο επιστροφή αδίκως καταβληθέντων έμμεσων φόρων. Καταργήστε όλες τις φορολογικές αδικίες που πλήττουν τους πολύτεκνους ή καθιερώστε δίκαιο φορολογικό σύστημα, ανάλογο με τον αριθμό των μελών της οικογένειας και εμείς σας χαρίζομε τα επιδόματα. Αν όμως δεν είστε διατεθειμένοι να καθιερώσετε δίκαιη φορολόγηση, αφήστε τουλάχιστον αυτές τις μικροπαροχές που αποτελούν μια μικρή ανάσα στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 15:06 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΠΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ-ΙΔΙΩΤΕΣ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΑ ΕΙΔΟΔΗΜΑΤΑ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 15:43 | Σωτήρης Μητσιάνης

    Επιδόματα και κάθε άλλου είδους βοηθήματα πιάνουν τόπο σε κάθε πολύτεκνη οικογένοια. Αν πρέπει να μπει ένα όριο να είναι πάνω από 70.000-80.000 ευρω αυξανόμενο για τις υπερ-πολύτεκνες οικογένοιες.
    Την ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ όμως δεν πρέπει να τη στερήσετε από κανένα, είμαστε γονείς που μεγαλώνουμε πολλά παιδιά με αξιοπρέπεια και όχι ζητιάνοι.
    Ακόμη σταματήστε να θεωρείτε τα επταθεσια αυτοκίνητά μας πολυτέλεια (αναφέρομαι στα πανάκριβα τέλη κυκλοφορίας)

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 14:45 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    Να αποσυρθούν τα άρθρα 42,43,44.Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε » Οφείλω προσωπικά και οφείλουμε ως κοινωνία να ανταμείψουμε την πολύτεκνη οικογένεια για την προσφορά της,να τη στηρίξουμε και να δώσουμε κίνητρα έτσι ώστε να αναπτυχθεί και να διευρυνθεί ως θεσμός» πως θα γίνει αυτό; με τα απαράδεκτα μέτρα που λαμβάνετε ή που βάλεστε κατά των πολυτέκνων και τριτέκνων.ΝΤΡΟΠΗ.Η Ελλάδα αργοπεθαίνει, εκτός αν αυτό θέλετε….

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 12:07 | Κοινή Λογική

    Η γενικότερη συμπεριφορά της κυβερνήσεώς σας μοιάζει με έναν πατέρα – όπως εγώ – που δεν έχει τα απαραίτητα χρήματα πια και αντί να κόψει πρώτα τις δικές του σπατάλες μετά τις σπατάλες της συζύγου και τις υπερβολές των παιδιών κόβει πρώτα τις ανάγκες των παιδιών.
    Αυτό δε, θρασίτατα ομολογείται.
    Τα «σπλάχνα μας» (δηλαδή του βολεμένους των ΔΕΚΟ) τα αφήσαμε για τελευταία.
    Τους βουλευτές, τα κόμματα και τους βολεμένους δικούς μας υπαλλήλους της βουλής ……. για ποτέ.

    Τόσο οι αποφάσεις της κυβερνήσεως για τα θέματα των πολυτέκνων που άπτονται του Υπουργείου Παιδείας αλλά και οι σκέψεις για τα ίδια θέματα του Υπουργείου σας προβληματίζουν κάθε λογικό άνθρωπο για τον τρόπο σκέψεως αλλά και τις βαθύτερες σκέψεις της κυβέρνησης.

    Κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει την ανάγκη περιστολών, περικοπών, κατάργησης προνομίων κτλ.

    Δεν καταλαβαίνει όμως γιατί όλα αυτά να γίνονται με την αντίθετη σειρά.

    Θα περίμενε κανείς από μια καλόπιστη, ακομπλεξάριστη και εχεύρουσα κυβέρνηση που προέρχεται από ένα κόμμα που και αυτό φέρει σημαντικές ευθύνες:
    • Σε μια περίοδο ιδιαιτέρων οικονομικών δυσκολιών.
    • Για μια κοινωνική ομάδα ή για κοινωνικές ομάδες με ιδιαίτερες ουσιώδεις και αντικειμενικές δυσκολίες.
    • Σε τομείς που η επιστασία της τρόικας δεν επέβαλε απαγόρευση προσλήψεων (αναφέρομαι στο θέμα της Παιδείας)
    • Για ένα κοικωνικά αποδεκτό προνόμιο που στο κάτω κάτω της γραφής είναι ανοικτό σε όλους (όλοι όσοι μπορούν και θέλουν έχουν το δικαίωμα να κάνουν 4 παιδιά, δεν τους το απαγορεύει κανένας).
    • Σε μια χώρα με ένα τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα.
    • Για κοινωνικές παροχές που δεν κοστίζουν στο ελληνικό δημόσιο ούτε ένα ευρώ (καθώς οι πολύτεκνοι επαναλαμβάνω σε ότι αφορά στο θέμα τις Παιδείας δεν προσλαμβάνονταν ως υπεράριθμοι αλλά κατά προτεραιότητα, άρα δεν κοστίζουν, απλά προηγούνται)

    θα άφηνε τέτοια θέματα ως είχαν καθώς ανατρέπουν την ζωή ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, θα διόρθωνε όλα τα κακώς κείμενα και αν κάποια στιγμή όλα τα άλλα θα είχαν διορθωθεί τόσο πολύ που το θέμα των πολυτέκνων αποτελούσε μια παραφωνία τότε δικαιολογημένα θα το καταργούσε και αυτό. Να είστε σίγουροι, ότι θα ήταν όλοι ευχαριστημένοι, ακόμη και οι πολύτεκνοι, γιατί δεν θα είχαν να πληρώσουν όλα τα παράλογα του Ελληνικού συστήματος Παιδείας, Υγείας, και Κοινωνικής Πρόνοιας για 4 παιδιά.

    Η τρέλα δε και ο παραλογισμός σας δυστυχώς είναι τόσο μεγάλα που όταν φορολογείτε δεν φορολογείτε με το οικογενειακό εισόδημα αλλά όταν κόβετε κόβετε με το οικογενειακό εισόδημα. Δηλαδή αν εργάζεται μόνο ο ένας – που είναι και το σωστό, λογικό, δυνατό, κτλ.- και το οικογενειακό εισόδημα είναι 40.100 ευρώ πληρώνει 4-6.000 φόρο του κόβετε και το επίδομα. Τυχαίο δεν νομίζω.
    Αυτό από μόνο του δείχνει μια κυβέρνηση που ψάχνει τρόπους να τα αρπάξει από τους πολίτες ακόμα και κοινωνικά ασθενείς.

    Η τόσο εσπευσμένη κατάργηση κοινωνικών προνομίων (σε ότι αφορα δε στο Υπουργείο Παιδείας μέχρι τσαπατσούλικη ώστε να προλάβετε – αλλά και χωρίς οικονομικό για το κράτος όφελος καθώς οι πολύτεκνοι προηγούνταν και δεν προσλαμβάνονταν ως υπεράριθμοι) για μια κοινώς αποδεκτή και αντικειμενικά ανίσχυρη κοινωνικά ομάδα, δηλώνει με υπερεμφατικό θα έλεγα τρόπο δυστυχώς την κοινωνική αναισθησία των αποφασιζόντων.

    Το βασικό δεν είναι οι αποφάσεις σας, αλλά ο τρόπος σκέψεως που έχετε.
    Αυτός που βασίζεται σε λογικές που δυστυχώς μας έφεραν μέχρι εδώ αλλά δεν αλλάζουν.

    Με τον τρόπο αυτό δεν πείθετε ούτε τους καλόπιστους.
    Κρίμα και ντροπή.

    Η κοινη λογική

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 12:02 | arsenio

    ΞΕΡΕΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΙ ΕΞΟΔΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ;

  • Θεωρώ πραγματικά αδιανόητο να επιχειρείται η εξοικονήμηση κάποιων χιλιάδων ευρώ από τους… πολυτέκνους (!!), τη στιγμή που μόνο τα έσοδα από το φόρο των τηλεοπτικών διαφημίσεων, που για το 2011 χαρίστηκαν στην ουσία στα κανάλια, θα υπερεπαρκούσαν για τη χορήγηση των επιδομάτων αυτών. Ένα ζευγάρι νεοδιόριστων εκπαιδευτικών προσεγγίζει σχεδόν το όριο των 40.000 ευρώ, που θέτει το νομοσχέδιο. Αυτό λοιπόν θεωρείται αρκετό για να ζήσει μια οικογένεια με… 4, 5 και 6 παιδιά;;; Και με δεδομένο μάλιστα ότι τα καθαρά εισοδήματα είναι πολύ λιγότερα των 40.000 (κοντά στις 30.000)!! Κι αυτό τη στιγμή που το ίδιο το Υπουργείο θέτει το όριο φτώχειας πολύ υψηλότερα από τα 5.000 ευρώ μηνιαίως!! ΑΠΑΙΤΕΙ δηλ. από… τους πολυτέκνους ΝΑ ΖΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ (που είναι τα 6.500 ευρώ ετησίως, αν δεν έχει ήδη αλλάξει προς τα πάνω), για να πληρώσουν τα σπασμένα… των διαφημίσεων των καναλιών και άλλων τινών!!! Κι αυτό χωρίς να υπολογίζει κανείς τυχόν έξοδα για ενοίκιο ή τις περιπτώσεις οικογενειών με πάνω από 4 παιδιά, οι οποίες κατακρεουργούνται στην κυριολεξία…

    Εκπλήσσομαι μάλιστα που δεν βλέπω να τίθενται «όρια εισοδήματος» σε άλλες κατηγορίες, όπως αναπήρους και τέκνα αντιστασιακών, οι οποίοι παίρνουν το επίδομα ακόμα κι αν είναι πάμπλουτοι εισοδηματίες!!! Εν όψει δε του ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΗΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, φαίνεται ότι τις αποφάσεις των δικαστηρίων και τις θεωρίες περί ισότητας, οι εκάστοτε κυβερνώντες όποτε τους συμφέρει τις επικαλούνται, όποτε όμως δεν τους συμφέρει τις γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια, φτάνοντας στο σημείο πλέον να είμαστε σήμερα μάρτυρες πολλών περιπτώσεων που οι άνθρωποι δεν παντρεύονται γιατί δεν συμφέρει οικονομικά, κι ούτε παιδιά κάνουν, αφού βλέπουν ότι η φορολογική ελάφρυνση ακόμα και του άγαμου διαφέρει σε πολλές περιπτώσεις ελάχιστα από αυτήν του πολυτέκνου!!

    Μ’ άλλα λόγια, το κράτος ενθαρρύνει το «μαύρο» χρήμα, αφού είναι πλεόν συμφέρον να μην εμφανίζει κανείς εισοδήματα, με αποτέλεσμα ένας αλλοδαπός που δουλεύει παράνομα να βγάζει στην πραγματικότητα περισσότερα από τους Έλληνες και να παίρνει και το επίδομα, ενώ οι νόμιμοι ημεδαποί και αλλοδαποί να μην το παίρνουν, επειδή δεν μπορούν να αποκρύψουν την εργασία τους!! Είναι απορίας άξιον μάλιστα πώς μια σοσιαλιστική Κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να εξοικονομήσει φραγγοδίφραγκα στην ουσία, φτάνει να χτυπά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως αυτή των πολυτέκνων, ενώ ταυτόχρονα δεν αγγίζει καθόλου τα συμφέροντα καναλιών, τραπεζών κλπ. Δεν ξέρω αν φανταζόταν ποτέ το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα Παπανδρέου ότι θα έφτανε κάποτε στην κατάντια να προτείνει τέτοια μέτρα.

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 09:37 | athanasios xorafas

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
    ΔΙΑΦΩΝΩ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΓΟΝΗΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ Η ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΙ ΤΟΥΣ Η ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ
    ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΓΑΠΟΥΝ
    ΑΥΤΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΓΑΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ Πχ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ 2η12 ΠΑΙΔΙΑ ….ΚΤΛ
    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΤΣΙ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΟΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΟΧΙ ΠΕΤΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ «ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ»
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΟΡΑΦΑΣ

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 06:08 | Ιωάννης Παπαγεωργίου

    Να αφήσουν ήσυχους τους Πολύτεκνους, να καταργήσουν άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις τα άρθρα 42,43,44 και να κοιτάξουν να μαζέψουν από αλλού τα χρήματα που τους λείπουν, όπως λ.χ. να μειώσουν στο 1/4 τους υπεράριθμους αργόμισθους υπαλλήλους της Βουλής με τους υπέρογκους μισθούς, να μειωθούν οι Βουλευτές στους 200 μαζί και τα υπερβολικά προνόμια τους εν μέσω κρίσης, τα σταματήσουν να χαϊδεύουν τους καταβολεμένους κηφήνες στις εισηγμένες ΔΕΚΟ που τους εξαίρεσαν από το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ που μιλάμε για ετήσιους μέσους μισθούς από 100.000-180.000 με 17-20 μισθούς ετησίους και αναρίθμητα προνόμια και επιδόματα (ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ,..)ανεξάρτητα εαν έχουν κέρδη ή όχι(τα κέρδη να τα οφεληθεί ο Ελληνικός Λαός, οι ευπαθείς ομάδες) και ας αφήσουν τις υποκρισίες και τα εξευτελιστικά όρια των 40.000 ευρώ για να δώσουν ένα επίδομα 44 ευρώ ανα παιδί το μήνα (το οποίο θα έπρεπε να ήταν το λιγότερο 100 ευρώ!!) για το οποίο οι πολύτεκνές οικογένειες με αίμα προσπαθούν να μεγαλώσουν.

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 01:12 | ελισαβετ

    aparathekti na ta parete ta xrimata apo tous megalous

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 01:47 | ελισαβετ

    prospathiste na iste dikei alla pou na kserete esis apo dikeosini????? i politekni kanoun megalo ergo.pos mporite esis na kopsete ta elaxista xrimata apo tous politeknous???? sto kato kato den ta fagame emis ta xpimata na kopsete apo tous misthou sas ke na poulisete ta palatia sas tote tha bgoume apo tin krisi amesos ke tha perisepsoun kiolas!!!!!!

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 00:35 | Νίκος Λέκκας

    Είμαι πολύτεκνος με 5 παιδιά και ζητώ να αποσυρθούν εντελώς τα άρθρα 42 – 43 και 44 του παραπάνω σχεδίου νόμου που δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στην πολύτεκνη οικογένεια.

  • 26 Δεκεμβρίου 2010, 23:07 | ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ

    Η πολιτική που θέλετε να εφαρμόσετε απέναντι στους πολυτέκνους με το μηνιαίο εισόδημα των 44 ευρώ (άκουσον, άκουσον) είναι μια επίθεση κατάφωρου εξευτελισμού του, όπως είπατε, ανεπιστρεπτί κοινωνικού κράτους της μεταπολιτευτικής ευμάρειας.
    Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΔΕΝ ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΠΗΛΕΥΕΤΑΙ.
    Η δώστε το ισχύον αξιοπρεπές επίδομα για να βοηθηθούν, όπως ακριβώς αναφέρατε, οι οικογένειες που πραγματικά το έχουν ανάγκη ή καταργήστε το εντελώς. Ένα εισόδημα των 20 των 30 των 40 ή των 50000 χιλιάδων ευρώ το χρόνο αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των 4, 5, 6, ή και παραπάνω παιδιών σήμερα;
    «ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΣΕΙΣ κ. ΛΟΒΕΡΔΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ 3 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΛΥΠΤΕΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ Ή Η ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ, ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΧΑΡΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ ΕΥΜΑΡΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ.»
    Αναλογιστείτε λοιπόν βάση του εαυτού σας και μην εμπαίζετε με φληναφήματα και αερολογίες.
    Τα λεφτά που θελετε να εξοικονομήσετε μπορείτε να τα αναζητήσετε από αυτούς που θέλετε να τα χαρήσετε (βλέπε ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ!!!) και μειώνοντας των μισθό σας στο μισό, ερχόμενοι πιο κοντά στο λαό που στο όνομα του οποίου έχετε πάρει όλα αυτά τα μέτρα.
    Έτσι για να μπορείτε κ. Λοβέρδε και κ. Πρωθυπουργέ να κοιτάτε κατάματα τους πολίτες που σας έδωσαν την δύναμη και την εξουσία που έχετε τώρα να αλλάζετε συθέμελα τις ζωές τους.
    ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ: «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΚΡΙΝΕΙ» Αλήθεια σας θυμίζει τίποτα αυτή ή φράση;
    ΣΤΑΘΕΙΤΕ λοιπόν στο ύψος των προσδοκιών των πολιτών προς το πρόσωπό σας και της σημερινής οικονομικής δίνης που προβλέπεται μακροχρόνια παρά τις συνεχείς εξαγγελίες για φώς στο τούνελ λίαν συντόμως και δώστε μια ανάσα στους πολύτεκνους που την έχουν περισσότερο ανάγκη.

    Ανδρεοπούλου Μαρία
    Πολύτεκνη αδιόριστη εκπαιδευτικός

  • 26 Δεκεμβρίου 2010, 23:42 | Ξενοφών

    Αγανάκτηση και οργή αισθάνονται οι πολύτεκνοι για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση τελευταία. Η προσφορά τους στον τόπο ποικιλοτρόπως δεδομένη. Η αναγνώριση και η επιβράβευση από την κυβέρνηση έρχεται με την περικοπή του ανταποδοτικού οικονομικού βοηθήματος και την ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΟΣ. Κύριοι της κυβέρνησης, η πολυτεκνία έχει πολλές δυσκολίες και κρύβει δυνατές χαρές. Τίς πρώτες μπορείτε να μας τις μεγαλώσετε και τις δεύτερες δεν μπορείτε να μας τις στερήσετε. Σας καλούμε όμως να τις μοιραστείτε μαζί μας. Η τιμή της πολυτεκνίας- ευτεκνίας είναι πολύ υψηλή με ανοδικές τάσεις στο χρηματιστήριο Αξίων (όχι αξιών) του τόπου και αδιαπραγμάτευτη. Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας!!

  • 26 Δεκεμβρίου 2010, 23:05 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΙΖΑΜΗΣ

    Τα άρθρα 42 και 43 χτυπούν την οικογένεια και θα πρέπει να αποσυρθούν με άμεση αντικατάστασή τους από άρθρα-προτάσεις για την αντιμετώπιση του σοβαρού και τεράστιου προβλήματος του Δημογραφικού.Είναι ευκαιρία να μπεί το τεράστιο αυτό εθνικό θέμα στο κοινοβούλιο και να παρθούν γενναίες αποφάσεις με γνώμονα την λογική και την σοφροσύνη.Επιτέλους η χώρα δεν κινδυνεύει μόνο από φτώχευση οικονομική αλλά και από πτώχευση έμψυχη ,σε Έλληνες.Εκτός και αν προτεραιότητα έχουν τα τραπεζικά συστήματα και μετά το Έθνος.Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σας έλαγχε να αντιμετωπίσετε εσείς αυτά τα τεράστια προβλήματα.Αλήθεια δεν ζηλεύω την τύχη σας, αλλά όμως κινδυνέυετε να μείνετε στην ιστορία σαν αφανείς ίσως και «λιγοι » για την περίσταση.Παλέψτε για το μέλλον σας αλλά κυρίως για το μέλλον της Ελλάδας.Είστε εκπρόσωποι των Ελλήνων και πρέπει να αποφασίζετε για τους Έλληνες.Η οικογένεια κύριοι είναι η εγγύηση της ύπαρξης ,της συνέχειας, αλλά και του μέλλοντος της Ελλάδος.Έχετε αναρρωτηθεί σε ποιά χώρα θα ζούν τα παιδιά σας;Με τι λόγια θα μιλούν για σας στα παιδιά τους;Μην κάνετε πίσω στα μικροσυμφέροντα της εποχής ίσως και κάποιες προσπάθειες εκφοβισμού σας, δείξτε την δύναμή σας και κυρίως την καταγωγή σας .Είστε Έλληνες κύριοι ,μιας χώρας που γέννησε τον πολιτισμό και έδωσε τα φώτα στους υπόλοιπους ανά τον κόσμο.Δεν μας πρέπει η μιζέρια ,η αναποφασιστικότητα,η λιποταξία και η υποχώρηση.Δείξτε επιτέλους από πού κατάγεστε και μήν μένετε θεατές σε αυτή την τραγωδία – θρίλερ που εξελίσσεται.Αρχίστε την επανάστασή σας από κάπου και σίγουρα η στήριξη των Ελληνικών οικογενειών είναι μια καλή αρχή .Με πολλή αγάπη, και λόγω των ημερών,θα περιμένω την αντίδρασή σας ,που δεν είναι άλλη από την απόσυρση αυτών των καταστρεπτικών άρθρων.
    ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΙΖΑΜΗΣ ΠΑΤΕΡΑΣ 8(ΟΚΤΩ)ΠΑΙΔΙΩΝ

  • 26 Δεκεμβρίου 2010, 22:24 | Δημήτρης

    Πως είναι δυνατόν να συζητάμε για τέτοιου είδους νομοσχέδια και να σκεπτόμαστε πως θα υπάρξουν βουλευτές να ψηφίσουν τα άρθρα 42,43 και 44, να πειράξουν δηλαδή τα ελάχιστα (ούτως ή άλλως) επιδόματα των πολυτέκνων όταν :
    – οι 300 της βουλής θα μοιραστούν μέσα στο 2010 το ποσό των 42,5 εκ. ευρώ
    – ο μέσος όρος των μηνιαίων τους βουλευτικών αποδοχών ανέρχεται σε 10.000 ευρώ
    – 25 εκ. ευρώ θα μοιραστούν μέσα στο 2010 οι συνταξιούχοι βουλευτές ή οι σύζυγοι κι οι άγαμες κόρες θανόντων βουλευτών.
    – όσοι βουλευτές είναι άνω των 65 λαμβάνουν ταυτόχρονα και βουλευτική αποζημίωση και βουλευτική σύνταξη
    – 4,5 εκ. ευρώ προορίζεται για τις συντάξεις των πρώην πρωθυπουργών
    κλπ, κλπ, κλπ, κλπ, κλπ, κλπ……

  • 26 Δεκεμβρίου 2010, 21:31 | Νικ.Μ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    επανέρχομαι σε όσα σας έχω αποστείλει στο Υπουργείο, κάνοντας μια μικρή σύνοψη.

    1. Τα κίνητρα στους Τριτεκνους και τους Πολύτεκνους δόθηκαν από την Πολιτεία, για να αναστρέψουν το αρνητικό πρόσημο γεννήσεων στην Ελλάδα, πράγμα που με δυσκολία επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια.

    2. Σε όλες τις περικοπές που έγιναν σε μισθούς, επιδόματα,δώρα, επιδόματα άδειας, σε ΟΛΑ το ΥΠΟΙΚ δεν έλαβε υπόψη του τον αριθμό των παιδιών. Αποτέλεσμα είναι ένα δυνατό πλήγμα στα οικονομικά των τριτέκνων και- ιδίως- Πολυτέκνων Οικογενειών,αφού πχ δώρο 400 ευρώ για τον άγαμο και το ίδιο για έναν με 4, 6, 10 παιδιά ! Τα δώρα κόπηκαν σε όσους συνταξιούχους ήταν κάτω από 60 ετών, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών, ένα, τρια ή δεκατρία ( πολλά από τα οποία μπορεί να είναι ανήλικα ή να σπουδάζουν ή να υπηρετούν στο στρατό ή να είναι άνεργα,γιατί οι μητέρες έβγαιναν από τα 50 στη σύνταξη ).

    3. Οι αυξήσεις του ΦΠΑ, του φόρου στο πετρέλαιο, στη βενζίνη, στο φυσικό αέριο, σε όλους τους λογαριασμούς, ΠΟΙΟΥΣ πλήττει περισσότερο ; Ποιοι κάνουν ( αναγκαστικά ) περισσότερες διαδρομές ; Ποιοι χρειάζονται περισσότερη θέρμανση για τα παιδιά τους ; ΠΟΥΘΕΝΑ δεν υπήρξε πρόνοια για τις Πολύτεκνες και Υπερπολύτεκνες Οικογένειες.

    4. Με βάση αυτήν την εικόνα που έχει ρημάξει τις Πολύτεκνες Οικογένειες ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, έρχεται το Υπουργείο σας να δώσει τη χαριστική βολή, κόβοντας τα επιδόματα ή μειώνοντάς τα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη, ούτε τον αριθμό των παιδιών ( ειδικά όταν αυτά είναι ανήλικα, σπουδάζοντα, στρατεύσιμα ή άνεργα, άρα καλύπτονται από τον οικογενειακό προϋπολογισμό ),ούτε τα δάνεια των ανθρώπων, ούτε τις μεγάλες υποχρεώσεις τους ( πχ ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, γιατί το κράτος δεν έχει δικούς του φθηνούς κλπ ).Αυτή την αδικία, όπως και κάθε άλλο μέτρα κατά των Πολυτέκνων και Υπερπολυτέκνων οικογενειών δεν την θέλει ούτε ο Θεός ούτε κανένας συνάνθρωπος γεμάτος αγάπη και κατανόηση.

    Ζητούμε την άμεση απόσυρση των καταστροφικών για την Ελλάδα και την Οικογένεια άρθρων 42 και 43. Ήδη παρατηρείται μεγάλη μείωση γάμων και γεννήσεων, ακόμα και ενός παιδιού. Οι τρίτεκνοι και οι Πολύτεκνοι γεμίζουν παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Πανεπιστήμια, στρατόπεδα και δίνουν ( έμμεσα ) δουλειά σε χιλιάδες άλλους συμπολίτες μας.

    Ως μοναδικό κίνητρο για την αντιστροφή του κλίματος, ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ από οποιεσδήποτε νέες μειώσεις σε μισθούς, δώρα και επιδόματα όλων των Πολύτεκνων Οικογενειών με 4 παιδιά και άνω, ευνοϊκότερες φορολογικές ρυθμίσεις, μείωση των προστίμων για ημιυπαίθριους στο 50% για τρίτεκνες και Πολύτεκνες οικογένειες με 4 και 5 παιδιά, και πλήρη απαλλαγή από πρόστιμα για τις Υπερπολύτεκνες Οικογένειες.

    Σημειώνω, επίσης, την εγκληματική αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας στα πολυμορφικά αυτοκίνητα των Πολυτέκνων ( άλλη οικονομική αιμορραγία ), αφού δεν ελήφθη υπόψη ο αριθμός των παιδιών, τον διπλασιασμό του πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου από τον Οκτώβριο, που πάλι θα πλήξει κυρίως τις Πολύτεκνες Οικογένειες. Αφού, λοιπόν, τα μαζεύετε από εμάς, από παντού, μέσω των έμμεσων φόρων, γιατί μας «ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΕ» ψυχικά και σωματικά ;

    Η άμεση ολοκληρωτική απόσυρση των άρθρων 42,43 θα είναι η μόνη λύση για να ακουφιστούν οικογένειες με μεγάλη προσφορά στην Ελληνική κοινωνία. Παρόλο που -γενικά – οι Πολύτεκνοι δεν καταβαίνουν στους δρόμους, σας πληροφορώ ότι η οργή στις τάξεις τους είναι πρωτοφανής, ενώ εξοργισμένα είναι και τα παιδιά τους…

  • 26 Δεκεμβρίου 2010, 21:42 | ΧΑΡΑ

    Είμαι μητέρα 4 ανήλικων παιδιών από 3 ετων έως 10 χρονών και ο σύζυγος μου είναι άνεργος και με αναπηρία πάνω από 67%.Το πενιχρό εισόδημα μου από την εργασία μου το συμπληρώνει αυτό το επίδομα των πολυτέκνων.Πως νομίζετε,κύριε υπουργέ,μπορώ να ανταπεξέλθω στις αναγκες της οικογένειας μου αν εσείς μου το περικόψετε κατά το ήμισυ επειδή το τρίτο μου παιδί δεν έχει συμπληρώσει το έκτο έτος;Εχετε δοκιμάσει ποτέ έστω και στη φαντασία σας να περάσετε έστω και μια εβδομάδα με τα χρήματα που μας επιβάλλετε είτε με τις περικοπές των μισθών είτε με τις περικοπές των επιδομάτων;Εχετε γνώση ότι χώρες σαν την Γερμανία και την Αγγλία τι παρέχουν στις πολυμελείς οικογένειες;Το μέλλον αυτής της χώρας είναι τα ελληνόπουλα και όχι οι κάθε φύσεως αλλοδαποί που προσπαθείτε να εντάξετε και να νομιμοποιήσετε.Εύχομαι το πνεύμα το Χριστουγέννων να φωτίσει τις αποφάσεις σας και να μην καταδικάσετε τους πολύτεκνους στα χειρότερα.

  • 26 Δεκεμβρίου 2010, 21:35 | ΑΝ. ΧΡΙ

    Επιβάλλεται να αποσυρθούν τα άρθρα 42, 43, και 44 επειδή είναι αντισυνταγματικά και ταυτόχρονα πλήττουν ανηλεώς τις ευαίσθητες οικονομικά ομάδες των τριτέκνων και πολυτέκνων. Με τις συνεχείς αυξήσεις του ΦΠΑ , του ειδικού φόρου των καυσίμων και την ανεργία οι πολύτεκνες οικογένειες , έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο από τις ολιγομελής οικογένειες . Με τα συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου πλήττονται ακόμη περισσότερο και κυρίως οι οικογένειες με τα 6,7 ή και περισσότερα παιδιά. Έθνος χωρίς παιδιά είναι καταδικασμένο σε εξαφάνιση. Μικρό ανάχωμα στην υπογεννητικότητα ήταν μέχρι τώρα η πολυτεκνία. Η απόσυρση των παραπάνω άρθρων πρέπει να γίνει, όχι μόνον για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και για Εθνικούς λόγους.

  • 26 Δεκεμβρίου 2010, 20:42 | ΔΙΑΛΕΧΤΗ Δ

    Κύριοι πολιτικοί
    την επιστολή αυτή μπορεί να μη την διαβάσετε ποτέ και να μη την ακούσετε ποτέ, γιατί έχετε βάλει παρωπίδες ή σας τις έχουν βάλει, γιατί έχετε ωτοασπίδες για να μην ακούτε τις κραυγές πόνου και απόγνωσης του Έλληνα πολίτη.
    Είμαι μια πολύτεκνη μητέρα, είμαι μια Ελληνίδα χριστιανή.
    Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Έβρο, οι πρόγονοι μου κυνηγήθηκαν και θανατώθηκαν από βάρβαρους και άθεους, μου έμαθαν όμως πως ο πραγματικός Έλληνας είναι αυτός που τιμά και σέβεται Θρησκεία, Οικογένεια, Πατρίδα.
    Εσείς όμως αντί να σεβασθείτε τα πολύτιμα αυτά αγαθά, έρχεσθε να αφανίσετε το Ελληνικό Έθνος.
    Γνωρίζοντας ότι το 80% των πολυτέκνων είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, που με την ευλογία του Θεού και με την Πίστη τους αποφάσισαν να φέρουν στον κόσμο τόσα παιδιά, και κάτω από δυσκολίες και στερήσεις να τα μεγαλώσουν να τα μορφώσουν και να τους διδάξουν την ιστορία τα ήθη και τα έθιμα της Πατρίδας τους, μιας Πατρίδας ξεχωριστής, μιας Πατρίδας που κουβαλά για περιουσία της την ιστορία χιλιάδων χρόνων.
    Μια πατρίδα που ανέδειξε ανθρώπους όπως τον Σοφοκλή τον Ιπποκράτη το Μέγα Αλέξανδρο τον Κολοκοτρώνη Τον Παύλο Μελά, μια Πατρίδα που πολλοί την ζήλεψαν και την ζηλεύουν.
    Μια Ελλάδα που κατόρθωσε να επιβιώσει στους αιώνες από πολέμους και διωγμούς.
    Πως επετεύχθητε αυτό. Η απάντηση είναι απλή.
    Ο μόνος πραγματικός σύμμαχος αυτής τις Πατρίδας είναι ο Θεός.
    Και τώρα εσείς κύριοι έρχεσθε να πουλήσετε στους μασόνους του νομισματικού ταμείου όχι μόνο την Πατρίδα μας με τον υλικό της πλούτο, αλλά και να ξεπουλήσετε όσο όσο τις ανθρώπινες ψυχές , να υποδουλώσετε τον Έλληνα Χριστιανό , να ποδοπατήσετε την θρησκεία του, τα πιστεύω του , τα ήθη και τα έθιμα του, την Ιστορία του, να αφανίσετε το Ελληνικό έθνος, να σταματήσουν οι Έλληνες να γενούν παιδιά, και να κάνετε τους πολύτεκνους να υποφέρουν ακόμα περισσότερο.
    Εσείς οι πολιτικοί που κυβερνάται εδώ και τόσα χρόνια και γνωρίζατε το τι επρόκειτο να συμβεί γιατί επιτρέψατε να γίνει η πατρίδα μας ξέφραγο αμπέλι , γιατί πρώτα κοιτούσατε την τσέπη σας και μετά το σωστό και το πρέπον.
    Γιατί ζητάτε να βγάλετε την κάρτα του πολίτη για να πατάξετε δήθεν την φοροδιαφυγή, γιατί θέλετε οι Έλληνες να μπουν στην σκακιέρα και να γίνουν τα πιόνια των μασόνων τις παγκοσμιοποίησης.
    Κύριοι πολιτικοί εάν θέλετε να συμμετέχετε σ΄αυτό το καλοσχεδιασμένο σχέδιο αφανισμού του Ελληνικού Ορθόδοξου Κράτους ένα έχω να σας πω.
    Σαν έρθει η ώρα της Κρίσης του Θεού εκεί μέσον δεν χωράει χρήματα δεν μετρούν παρά έρχονται μόνα τους τα έργα και μιλούν.

  • 26 Δεκεμβρίου 2010, 17:04 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Για το Άρθρο 43

    1) Δεν υπάρχει ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ στο ανώτερο επιτρεπτό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα με τον αριθμό των παιδιών.

    Το ίδιο είναι να έχεις 4 παιδιά, 5 παιδιά, 6 παιδιά κλπ. ;

    Εγώ έχω 5 παιδιά και έχω έναν κουμπάρο μου με 8 παιδιά. Χρειάζεται η ίδια οικονομική προσπάθεια για να συντηρηθούν οι δύο αυτές οικογένειες;

    Η κοινή λογική τι λέει;

    Γιατί ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΝΤΑΙ τα πάντα; Ποιές είναι οι πραγματικές προθέσεις του νομοθέτη;

    2) Το εισόδημα των 40.000 € είναι τουλάχιστον ΓΕΛΟΙΟ!!!

    Καταρχήν, το ποσό των 40.000 € είναι ΜΙΚΤΟ.

    Δεύτερον, αν οι γονείς είναι υπάλληλοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (π.χ. ΔΕΗ) το μικτό ποσό των 40.000 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ σε 24.000 €!!!

    Μια οικογένεια με 4 παιδιά ζεί με 2.000 € (=24.000/12)το μήνα; Μια οικογένεια με 5 παιδιά ζεί με αυτά τα λεφτά; Με 6 παιδιά; Με παραπάνω παιδιά;

    Αν οι γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι τα 40.000 ΜΙΚΤΑ είναι λίγο παραπάνω από 30.000 καθαρά αλλά και πάλι σε πολύτεκνες οικογένειες επαρκούν;

    3) Αν χρησιμοποιηθεί κριτήριο εισοδήματος θα πρέπει να είναι 12.000 με 15.000 € ανά έτος και μέλος της πολύτεκνης οικογένειας.

  • 26 Δεκεμβρίου 2010, 17:49 | Αννα Πλιάκου

    Ντροπή σας! είναι το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό καθώς σκέφτομαι αυτό που πάτε να κάνετε αλλά και που ήδη κάνατε στις πολύτεκνες οικογένειες.Είμαι εκπαιδευτικός, άνεργη μητέρα τεσσάρων παιδιών ηλικίας 10 ετών έως 9 μηνών και παιδί η ίδια πολύτεκνης οικογένειας.Νιώθω ότι τιμωρούμαι από την πατρίδα μου γιατι επέλεξα να κάνω μεγάλη οικογένεια.(Κατάργηση του νόμου για το διορισμό των πολυτεκνων εκπαιδευτικών κατάργηση επιδομάτων κ.τ.λ)
    Ζητώ να αποσύρετε τα επίμαχα άρθρα που αφορούν τους πολύτεκνους και τρίτεκνους είναι το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε γι’ αυτούς.

  • 26 Δεκεμβρίου 2010, 17:44 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ
    ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΔΙΟΤΙ:
    Α.ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟΝ <> ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ
    Β.ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΕΚΘΕΤΙΚΑ ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΗΛΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
    Γ.ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛ.ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ
    -ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ:
    Α.ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΟΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ;
    Β.ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΤΟ ΘΕΜΑ;
    Γ.ΑΝ ΝΑΙ, ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛYΤΕΚΝΩΝ;
    -ENA EINAI ΣΙΓΟΥΡΟ:ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2010, 16:19 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΡΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΝΑ ΦΥΛΑΝΕ ΣΥΝΟΡΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ. ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΝΙΩΘΟΥΝ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2010, 16:23 | Νικολάου Γιώργος

    Κάθε πολύτεκνος γονέας εργάζεται όχι για να αποταμιεύει, αλλά για να ζει την οικογένειά του αξιοπρεπώς.Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του ξαναγυρίζει στην αγορά και κινεί την οικονομία. Εισοδήματα μέχρι και 60000 ευρώ μπορούν να προσφέρουν ένα τέτοιο αξιοπρεπές επίπεδο ζωής. Η πληθώρα όμως των πολύτεκνων δεν αγκίζει τα όρια αυτά και ζει πολύ φτωχά. Ακόμα και το εισόδημα των 40000 ευρώ δεν είναι σήμερα αρκετό για μια οικογένεια με 4 παιδιά και πάνω. Πέρα όμως από αυτά δείτε τη συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα ζευγάρια επιδοτούνται από το πρώτο κιόλας παιδί και χωρίς να υπάρχει εισοδηματικό κρητήριο. Σε μία χώρα όπου κυριαρχεί η υπογεννητικότητα και μετατρέπεται σε χώρα γερόντων οι πολύτεκνες οικογένειες θα έπρεπε να επιδοτούνται διπλά και όχι να χάνουν πολύτιμα επιδόματα που σχεδόν πάντα έρχονταν την κατάλληλη στιγμή , για να βουλώσουν τις οικονομικές τρύπες της πολυέξοδης ζωής τους. Τέλος, η πολυτεκνική ιδιότητα είναι ένα μετάλιο τιμής που θα πρέπει να αναγνωρίζεται από την πολιτεία και όχι να αφαιρείται. Κάθε πολύτεκνος γονιός δεν διαφέρει σήμερα από οποιονδήποτε ήρωα του ελληνικού έθνους, γιατί αγωνίζεται καθημερινά και σπάνια απολαμβάνει στιγμές ευημερίας. Κάτι που για τους πεισσότερους Έλληνες θεωρείται δεδομένο (π.χ διασκέδαση, διακοπές, ευπρεπής εμφάνιση, ψυχαγωγία κ.α) στην πολύτεκνη οικογένεια είναι σπάνιο και συνήθως εφικτό ύστερα από αυστηρότατο προϋπολογισμό και συχνό επανέλεγχο των εξόδων.
    Συμπερασματικά, αυτό που κάνετε είναι φόνος εκ προμελέτης για την πολύτεκνη οικογένεια!!! Αν θέλετε να βρείτε 150 εκατομύρια ευρώ αφαιρέστε τα από τους πλούσιους φοροφυγάδες.

  • 26 Δεκεμβρίου 2010, 15:55 | ΑΝΝΑ ΒΟΥΤΣΙΝΑ

    Κύριοι της κυβέρνησης ο λαός σας ψήφισε για να νοικοκυρέψετε το κράτος και όχι να το διαλύσετε!
    Μην στοχοποιήτε τους πολύτεκνους! Είναι η μόνη σωτηρία της Ελλάδας.Αυτοί θα λύσουν το ασφαλιστικό με την εργασία τους και τις εισφορές τους.
    Εσείς αντί να δώσετε κίνητρα , καταργείτε και διατάξεις όπως ο νόμος 3255/2004 για τον διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών που ήταν προς την σωστή κατεύθυνση για την επίλυση του δημογραφικού της πατρίδας.
    Φτάνει πιά!!! Άμεση απόσυρση των άρθρων 42, 43 και 44 τώρα!!!

  • 26 Δεκεμβρίου 2010, 15:39 | Θωμάς Βαρδακώστας

    Τα άρθρα αυτά στοχεύουν στην αποθάρρυνση ή και την εξόντωση των πολύτεκνων οικογενειών. Είναι εθνοπροδοτικά. Πρέπει να αποσυρθούν τα άρθρα 42, 43 και 44.

  • 26 Δεκεμβρίου 2010, 15:24 | Θωμάς Βαρδακώστας

    Τα προτεινόμενα μέτρα δείχνουν διάθεση αλλοίωσης του πληθυσμού, αποθάρρυνσης και εξόντωσης των πολυτέκνων. Αυτά τα μέτρα είναι εθνοπροδοτικά. Πρέπει να αποσυρθούν τα άρθρα 42, 43 και 44.

  • 26 Δεκεμβρίου 2010, 14:56 | κωνσταντίνα

    Το μέλλον της Ελλάδας στηρίζεται στην ύπαρξη των πολυτέκνων.Αν αυτοί λοιπόν εξοντωθούν(σύμφωνα με τα μέτρα που προτείνονται) τότε δεν έχει σε τίποτα να ελπίζει.
    Είμαι μαθήτρια λυκείου και παιδί πολύτεκνης οικογένειας. Σε λίγο καιρό δίνω και εγώ τις Πανελλήνιες εξετάσεις με στόχο να περάσω στο Πανεπιστήμιο που θέλω, με το κράτος και την πολιτεία απόντες. Ομως στο ήδη αβέβαιο μέλλον της επαγγελματικής μου αποκατάστασης, έρχονται τα μέτρα αυτά να προσθέσουν κι άλλα εμπόδια, κι άλλες αμφιβολίες…
    Κύριε Υπουργέ μην προσθέτετε κι άλλα εμπόδια στον ήδη δύσκολο δρόμο μας.

  • 26 Δεκεμβρίου 2010, 13:19 | Αναστασία

    Η διαβούλευση έχει να κάνει με το πως κρίνουν οι πολύτεκνοι τις νέες σας διατάξεις σχετικά με τα επιδόματα πολυτέκνων; δηλαδή τι αναμένετε τώρα εγώ να σχολιάσω, ότι είναι απαραίτητο να γίνουν αυτές οι περικοπές, ότι είναι απαράδεκτη η στάση σας στο σύνολο της, ή τι άλλο ακόμη;
    Δεν θα σχολιάσω κάτι παραπάνω. Είναι τόσο μεγάλη η οργή μου που είμαι αδιόριστη πολύτεκνη εκπαιδευτικός και κάθε μέρα μας εκπλήσσετε με τις νέες μαγικές συνταγές σας στο όνομα της ανάπτυξης που δεν θα έρθει ποτέ….
    Δεν θα σχολιάσω τίποτα άλλο, διότι θα κρυφτεί κάτω από τον ψεύτικο μανδύα της λογοκρισίας σας.
    Κάτω τα χέρια από τους πολύτεκνους, κάτω τα χέρια από το ελληνικό φιλότιμο, πριν μετατραπεί σε οργή που θα σας κάνει να ντρέπεστε για τις αποφάσεις σας.

  • 26 Δεκεμβρίου 2010, 11:23 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Εφημερίδα: ΑΥΓΗ

    Πουλίδου Χ. Ημερομηνία δημοσίευσης: 23/12/2010

    Παιδιά: η λύση στην κρίση!

    Η επίλυση των μακροπρόθεσμων οικονομικών προβλημάτων των χωρών της Ε.Ε. περνά μεταξύ άλλων και μέσω της δημογραφικής ανανέωσης.

    Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να φωταγωγηθεί στη διάρκεια της 6μηνης Προεδρίας της η Ουγγαρία, που φιλοδοξεί να ανοίξει μια συζήτηση για τις «αξίες της οικογένειας» και να προτείνει να χαρακτηριστεί το 2014 ως «έτος της οικογένειας»…

    Η (συντηρητική φυσικά!) κυβέρνηση της Ουγγαρίας θεωρεί, ότι οι προτάσεις αντιμετώπισης της δημογραφικής γήρανσης με άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων στους μετανάστες είναι άτοπες. «Χρειαζόμαστε περισσότερα παιδιά και μια υγιή οικογενειακή ζωή, γιατί αλλιώς θα χάσουμε έδαφος στην παγκόσμια σκηνή» τόνισε σχετικά ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Γ. Μαρτόνγι…

    ΣΧΟΛΙΟ: ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΞΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ. ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 2,3,4..ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΕΡΓΑ;

  • 26 Δεκεμβρίου 2010, 09:35 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΛΕΤΕ
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΕ ΝΑ ΜΕΤΑΝΟΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗ
    ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.