ΜΕΡΟΣ Ε’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 22 Εξουσιοδοτικές διατάξεις

 

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται, ειδικότερα, τεχνικά ή λεπτομερειακά θέματα για τη σύσταση και τη λειτουργία του συστήματος αρχειοθέτησης της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων, για το περιεχόμενο της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων, καθώς και για τη διαδικασία ένταξης ασθενών σε αυτήν, για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εκκαθάρισης των ήδη υφισταμένων Λιστών Χειρουργείων στα νοσοκομεία της παρ. 1 του άρθρου 9 , για τους όρους και τις προϋποθέσεις δημοσιοποίησης, ιδίως μέσω διαδικτύου, της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων, για τη συλλογή, την τήρηση και την κάθε περαιτέρω επεξεργασία στοιχείων και δεδομένων που καταχωρίζονται σε αυτό, για κάθε οργανωτικό και τεχνικό μέτρο για την ασφάλεια της επεξεργασίας των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της ταυτοποίησης των προσώπων που έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων, της καταγραφής των δεδομένων του χρήστη που εισέρχεται στο σύστημα και της συνακόλουθης ενημέρωσης του υποκειμένου των δεδομένων σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 9, της χρήσης τεχνικών ανωνυμοποίησης, ψευδωνυμοποίησης και κρυπτογράφησης, για θέματα οργάνωσης και διαχείρισής του με βάση τους σκοπούς σύστασης και λειτουργίας του, για την άσκηση και την ικανοποίηση των δικαιωμάτων των υποκειμένων των δεδομένων, τους αποδέκτες των δεδομένων και τους ακριβείς όρους της διάθεσης συγκεντρωτικών στοιχείων στατιστικής φύσης.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας καθορίζονται η διαδικασία και οι υπόχρεοι προς υποβολή στοιχείων, το περιεχόμενο των στοιχείων, οι κυρώσεις για την περίπτωση μη συμμόρφωσής τους, καθώς και οι τεχνικές και οργανωτικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων κατ’ εφαρμογή του άρθρου 10.
3. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, κατόπιν εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), δύνανται να καθορίζονται ειδικότερα θέματα και λεπτομέρειες για την εφαρμογή του άρθρου 11, ιδίως σχετικά με τους δικαιούχους περίθαλψης και τον τρόπο υποβολής του αιτήματος αυτών για αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον, τα φάρμακα που αποστέλλονται κατ’ οίκον, τον τρόπο και χρόνο εκτέλεσης της ιατρικής συνταγής, την παρακολούθηση της αποστολής του φαρμάκου, τον τρόπο παράδοσης και παραλαβής του φαρμάκου από τον δικαιούχο περίθαλψης και τη σύσταση νέων φαρμακαποθηκών του ΕΟΠΥΥ.