Άρθρο 10 Ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά

 

Συστήνεται Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία με την επωνυμία Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Ανώνυμη Εταιρεία, με σκοπό την παρακολούθηση σε ζωντανό χρόνο (real time) της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά από τους εμπλεκόμενους φορείς, φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Το Η.Σ.Πα.Δι.Φ. δύναται να διασυνδέεται με άλλα πληροφοριακά συστήματα και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του δημοσίου τομέα της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), ώστε να συλλέγονται οι απαραίτητες πληροφορίες για την εφαρμογή του παρόντος.

  • 22 Σεπτεμβρίου 2023, 19:05 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

    1.Ο ελεγχος να γινει σε οποιον υποβαλει συνταγες και εχει 20 και 30 εκτελεσεις με φαρμακο που δηλώνεται σε ελλειψη.
    2. Ελεγχος στις ποσοτητες που αποστελει η εταιρεια ανα νομό/ανα μήνα και στις ποσοτητες που εκτελούνται τον ιδιο μήνα
    3.Για τα ΜΗΣΥΦΑ που ειναι σε ελλειψη επειδη δεν μπορουν να περασουν στην ΗΔΙΚΑ να καταχωρούνται αποθεματα απο αποθηκεσ και φαρμακεια.

  • 21 Σεπτεμβρίου 2023, 14:31 | Χρηστος Μαρτακος

    η καταγραφη και έλεγχος των αποθεμάτων αλλά και της εκτέλεσης συνταγών θα δόσει πληροφορίες «μόνο» για τα σκευάσματα που διακινούνται με ΗΣ (ηλεκτρονική συνταγη) σήμερα υπάρχει μεγάλο τμήμα των ΣΥΦΑ που λαμβάνονται από τα Φαρμακεία χωρίς συνταγή επομένως δεν καταγράφονται πουθενα.

  • 20 Σεπτεμβρίου 2023, 16:41 | Χρηστος Ποντικης

    Η άποψή μου είναι , ότι ο πιο απλός τρόπος παρακολούθησης των ελλείψεων είναι η καταγραφή από την ΗΔΙΚΑ . Συγκεκριμένα για να περιγράψω , απλά με δικά μου λόγια τη διαδικασία , ο ασθενής πάει σε ένα φαρμακείο , με την συνταγή για να ρωτήσει αν είναι διαθέσιμο ένα φάρμακο . Ο φαρμακοποιός σκανάρει το barcode της συνταγής και εφόσον θεωρεί ότι υπάρχει έλλειψη , σε κάποιο από τα φάρμακα της συγκεκριμένης συνταγής , να έχει τη δυνατότητα να δηλώσει ποιο από τα φάρμακα είναι σε έλλειψη. Κατά τα λοιπά Επιστρέφει την συνταγή , στον ασθενή για να αναζητήσει το φάρμακο σε άλλο φαρμακείο. Το ιδιο να μπορεί να γίνει κ στο επόμενο φαρμακείο , που θα αναζητηθεί το φάρμακο . Η ΗΔΙΚΑ συγκεντρώνει ηλεκτρονικά και αποστέλλει στους αρμόδιους φορείς , ποια φάρμακα δηλώθηκαν από τα φαρμακεία ηλεκτρονικά ότι βρίσκονται σε έλλειψη , μέσω του συγκεκριμένου τρόπου. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος , που πρέπει να μπεις σε μία εφαρμογή να ψάξεις , Για να δηλώσεις μία έλλειψη είναι γραφειοκρατικός και ανεφάρμοστος πάντα κατά τη γνώμη μου. Ένας άλλος τρόπος θα ήταν να μπορεί ο ασθενής να δηλώσει την έλλειψη , μέσω της εφαρμογής my health(που ανεβαίνουν οι συνταγές του) , αλλά σίγουρα η απήχηση θα είναι πολύ περιορισμένη , αφού λίγοι , το χρησιμοποιούν και ακόμα λιγότεροι θα μπορούν τεχνικά να δηλώσουν την έλλειψη , ενώ πρώτος τρόπος μέσω των φαρμακείων , ούτε χρειάζεται πολύ Επεξεργασία και δεν εμπλέκει τους ασθενείς με ηλεκτρονικής υποβολής ελλείψεων
    Χρηστος Ποντικης

  • 20 Σεπτεμβρίου 2023, 09:43 | Basiliy

    Congratulations