Άρθρο 30 Συμπλήρωση σκοπών, τροποποίηση της διοικητικής οργάνωσης και ρύθμιση ζητημάτων του προσωπικού της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.) -Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 4, άρθρου 13, παρ. 5 άρθρου 17, άρθρου 19 ν. 4865/2021

 

  1. Στην παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4865/2021 (Α΄ 238) περί των σκοπών και αρμοδιοτήτων της Ε.Κ.Α.Π.Υ., επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στο εισαγωγικό εδάφιο προστίθενται οι λέξεις «και την άσκηση των αρμοδιοτήτων», β) στην περ. β) προστίθενται οι λέξεις «ή υπηρεσίες» και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«3. Για την εξυπηρέτηση των σκοπών και την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Ε.Κ.Α.Π.Υ.:

α) παραδίδονται στην Ε.Κ.Α.Π.Υ. όλα τα αρχεία ενιαίας κωδικοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών υγείας, που έχουν καταρτίσει οι φορείς του άρθρου 7 και το Παρατηρητήριο Τιμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας

 

β) δύνανται να υλοποιούνται έργα ή υπηρεσίες σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.».

 

  1. Στο άρθρο 13 του ν. 4865/2021, περί αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου, προστίθενται νέες περ. ιστ) και ιζ) ως εξής:

«ιστ. Δύναται να μεταβιβάζει μέρος των αρμοδιοτήτων του για οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα της Αρχής στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.

ιζ. Δύναται να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του στους Προϊσταμένους των οργανικών μονάδων της Ε.Κ.Α.Π.Υ.».

 

  1. 3. Στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 17 του ν. 4865/2021, περί θεμάτων προσωπικού, προστίθεται τέταρτο εδάφιο και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«5. Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Υγείας δύναται να αποσπάται ή να μεταφέρεται στην Ε.Κ.Α.Π.Υ. προσωπικό που υπηρετεί στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας ή σε φορείς του άρθρου 7, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών, με δυνατότητα ανανέωσης μία φορά για άλλα τρία (3) έτη. Οι αποσπάσεις διενεργούνται χωρίς να απαιτείται απόφαση ή σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων ή του οργάνου διοίκησης του φορέα προέλευσης. Για τη διενέργεια των αποσπάσεων εκδίδεται σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον Πρόεδρο της Αρχής, με την οποία καθορίζονται τα απαιτούμενα προσόντα, η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων, η διαδικασία επιλογής, ο τρόπος δημοσίευσης ή δημοσιοποίησης, των αποτελεσμάτων της διαδικασίας επιλογής καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Προέδρου της Ε.Κ.Α.Π.Υ., δύνανται, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, να αποσπώνται στην Ε.Κ.Α.Π.Υ. δικηγόροι με έμμισθη εντολή των φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, ύστερα από αίτησή τους που υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών, με δυνατότητα άπαξ ανανέωσης για άλλα τρία (3) έτη. Οι ανωτέρω αποσπάσεις λήγουν αυτοδίκαια με την πλήρωση των αντίστοιχων θέσεων δικηγόρων με έμμισθη εντολή, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 4.».

 

  1. 4. Στο άρθρο 19 του ν. 4865/2021, περί των Επιτροπών για την υποβοήθηση της επίτευξης των σκοπών και της άσκησης των αρμοδιοτήτων της Ε.Κ.Α.Π.Υ., επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) στο εισαγωγικό εδάφιο της παρ. 1 αντικαθίσταται ο φορέας που εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο, β) οι παρ. 2 και 3 αντικαθίστανται και το άρθρο 19 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 19

Επιτροπές

  1. Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.) δύναται να συγκροτεί, μετά από εισήγηση των αρμόδιων Διευθύνσεων, επιτροπές για την υποβοήθηση της επίτευξης των σκοπών και της άσκησης των αρμοδιοτήτων της Ε.Κ.Α.Π.Υ. ως εξής:

α) Επιτροπή Αξιολόγησης Διαγωνισμού, β) Επιτροπή Παραλαβής, γ) Επιτροπή Σύνταξης Τεχνικών Προδιαγραφών, δ) Επιτροπή Ένταξης Νέων Υλικών στο Αρχείο Εύρους Αποδεκτών Τιμών και ε) Επιτροπή Αποδεκτών Τιμών Παρατηρητηρίου.

  1. Οι Επιτροπές είναι τουλάχιστον τριμελείς και συγκροτούνται από μέλη του ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που υπηρετούν στους φορείς του άρθρου 7, καθώς και από εργαζόμενους της Ε.Κ.Α.Π.Υ. Ειδικά για τις Επιτροπές Σύνταξης Τεχνικών Προδιαγραφών δύνανται να ορίζονται ως μέλη και ιδιώτες με αποδεδειγμένη σχετική με το αντικείμενο εξειδίκευση.
  2. Στα μέλη των Επιτροπών α) Αξιολόγησης Διαγωνισμών που συνεδριάζουν εκτός κανονικού ωραρίου, δύναται να καταβάλλεται αποζημίωση σύμφωνα με την παρ. 12 του άρθρου 221 του ν. 4412/2016 (Α΄147) και β) Σύνταξης Τεχνικών Προδιαγραφών που συνεδριάζουν εκτός κανονικού ωραρίου, δύναται να καταβάλλεται αποζημίωση σύμφωνα με το άρθρο 21 του ν. 4354/2015 (Α΄176), περί αμοιβών συλλογικών οργάνων.».