Άρθρο 38 Καθορισμός ποσοστού κέρδους φαρμακεμπόρων

Για τους φαρμακέμπορους, το ποσοστό μικτού κέρδους καθορίζεται σε 5,4% και υπολογίζεται επί της καθαρής τιμής του παραγωγού ή εισαγωγέα του φαρμακευτικού προϊόντος.

  • 31 Δεκεμβρίου 2010, 17:40 | ΒΙΒΙΑΝ ΓΟΥΕΣΤΟΥ

    1. Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΣΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΜΕΧΡΙ 5%. ΑΝ ΑΥΤΗ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ, ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΗΔΗ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΌ ΤΟΥΣ ΚΟΣΤΟΣ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ 4%-4.5%.

    ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ. Ο ΜΕΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30 ΗΜΕΡΕΣ ΕΝΩ ΔΙΝΟΥΝ ΠΙΣΤΩΣΗ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 60 ΜΕΡΕΣ.
    ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ. ΑΥΤΗ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ.

    2. ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΑΘΕΜΙΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΩΛΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΈΥΘΕΙΑΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ , ΚΑΡΠΟΥΜΕΝΕΣ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ.
    ΑΥΤΟΣ Ο ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΕΞΌΡΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΜΕΣΩ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΠΈΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ.
    ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΦΑΡΜ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΩΛΟΥΝ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΟΥ 5% ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 2.78% , ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ. ΠΩΛΟΥΝ ΔΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ , ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΟΦΕΛΗ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ, ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ.

    3. Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΜΠΟΡΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΗ ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΙΑΝΙΚΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΦΕΛΟΣ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ . ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗ ΦΑΡ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

    4. Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΜΠΟΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤ΄ΑΝΑΛΟΓΙΑΝ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΗΛΑΔΗ 33% (ΑΠΟ 7.78 ΣΕ 5.2%), ΕΝΩ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΣΧΕΔΟΝ 2.6% (ΑΠΟ 35%) ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΑΡΜ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ 6%-&%. ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Η ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ; ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗΣ; ΔΙΑΝΕΜΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 2-4 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΦΑΡΜΑΚΑ, ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΟΦ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΑΡΜ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΠΡοΊΟΝΤΟΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΣΓΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΛΠ
    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΑΝ ΛΕΙΨΕΙ Η ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ; Η ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΖΩΤΙΚΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΡ. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΑΣΘΕΝΗ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ, ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 11.000 ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΠΡΟΤΙΝΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΓΕΙ ΚΑΙΡΙΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΛΑΔΟΣ.

    5. ΣΗΜΕΡΑ Η ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΛΗΓΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΦΑΡΜΑΚΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΩΝΤΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΜ. ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ. ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΦΑΡ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ. Η ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ , ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΑΡΜ.ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΡΕΑΣΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑΕΧΕΙ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ.

    6. ΟΙ ΦΑΡΜ. ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ ΜΕ ΠΛΑΦΟΝ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΟΥΝ ΣΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΥΝ 20% . Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ/. ΕΤΣΙ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΩΝ , ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΕΟΦ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΜΕ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡ. ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ.

    6. ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ. ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΟΥ Η ΤΟ REBATE ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ /ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ. ΠΟΣΑ ΚΤΥΠΗΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ;

    7. ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΕΛΑΤΩΝ. Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ. Η ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΔΙΑΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑΤΑΙ ΤΟΣΟ ΑΓΡΙΑ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΦΕΛΕΙΤΑΙ . Η ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ . Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΦΟΥ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2010, 07:28 | farmakopios se apognosi

    ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ Η ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ 33% ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ??

    ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΝ ΕΝΑ 4%-6% ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΕΝΑ 2.5%-3% ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΤΟΝ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΜΕ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ?? ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΙΚΑΙΟ.
    ΟΙ ΦΑΡΑΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ ΜΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ. ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΠΙΣΤΩΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ , ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ 2 ΚΑΙ 3 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΦΑΡΜΑΚΑ. ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ 500 ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΟΑΧΕΙΡΗΣΗΣ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΓΝΟΗΣΟΥΜΕ.

    ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ Η ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΧΡΑΤΑΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑΤΙ ΠΟΥΛΑΕΙ ΚΑΤΈΥΘΕΙΑΝ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΕΠΩΦΕΛΟΥΜΕΝΗ ΕΝΟΣ ΚΕΡΔΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΣ ΑΝΗΚΕΙ. ΤΟ ΛΕΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΟ ΟΝΟΜΑ: ΦΑΡΜΑΚΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ /// ΔΕ ΛΕΕΙ : ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ!!

    ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΑΝΤΩΣ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ , ΑΝ ΑΥΤΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΙΑΝΙΚΗ ΤΙΜΗ

    ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΙΓΕΤΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ , ΑΦΟΥ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΕΞΟΔΩΝ

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 13:23 | ΚΑΣΑΠΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Η ουσία της διάταξης αφορά σε έμμεση μείωση του κέρδους του φαρμακείου (είτε ανήκει σε ΣΥ.ΦΑ. είτε όχι) κατά ποσοστό ανώτερο του 2,6% που περικόπτεται από τη φαρμακαποθήκη.
    Και αυτό γιατί η μείωση του τζίρου της φαρμακαποθήκης έχει ως συνέπεια την αύξηση του λειτουργικού κόστους της, ως ποσοστού του τζίρου, αφού τα έξοδά της είναι αδύνατον να μειωθούν αυτόματα κατά το ίδιο ποσοστό, δεδομένου ότι δεν μειώνεται τόσο ο όγκος όσο η αξία των φαρμάκων.
    Είναι λοιπόν απαραίτητο να δοθεί μία περίοδος προσαρμογής της αλυσίδας διανομής ώστε να αποφευχθούν ανυπέρβλητα προβλήματα ρευστότητας που υποχρεωτικά θα προκύψουν.
    Υπόψη ότι «ρυθμίζουμε» μια μη ανταγωνιστική αγορά αφού οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι μονοπώλια και απαιτούν εκβιαστικά εξόφληση εντός μηνός, ενώ ο βασικός πελάτης-καταναλωτής του φαρμάκου είναι τα Ασφαλιστικά Ταμεία, δηλαδή μονοψώνια που πληρώνουν όποτε και όταν έχουν πιστώσεις.
    Θεωρώ τελικά λογική την εφαρμογή της διάταξης, άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξόφληση των υποχρεώσεων των Ταμείων που καθυστερούν και ειδικά του ΟΠΑΔ, και χρονικά από την ανακοστολόγηση της 1/4/2011, όταν λήγει και η μεταβατική Αγορανομική Διάταξη που ισχύει από το Σεπτέμβριο.

  • 23 Δεκεμβρίου 2010, 15:07 | Γιώργος

    Απορώ πως ένα τέτοιο μέτρο συμβάλλει στην μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αφού η αλλαγή του ποσοστού κέρδους των φαρμακεμπόρων δεν επηρεάζει όπως φάινεται την τελική τιμή του φαρμάκου. Το ποσοστό κέρδος των φαρμακεμπόρων δίνεται ως ποσοστό έκπτωσης από την φαρμακευτική εταιρία προς τον φαρμακέμπορο. Ο τελευταίος οφείλει να πουλήσει το φάρμακο προς το φαρμακείο στην χονδρική του τιμή όπως ορίζεται αυτή με την αγορανομική διάταξη του υπουργείου. Κατά συνέπεια η μέιωση του ποσοστού κέρδους του φαρμακέμπορου είναι ξεκάθαρα μια αύξηση προς τον φαρμακοβιομήχανο. Συμπτωματικά βέβαια το ποσοστό αυτό του 2,6% (από 8% το ποσοστό πέφτει στο 5,4% = 2,6%) είναι πέρίπου αυτό το ποσοστό που θα πρέπει η φαρμακευτική βιομηχανία να καταβάλει προς τα ασφαλιστικά ταμεία ως rebate !! (το 4% στο 65% των πωλήσεων της είναι 2,6% !!) Περίεργη σύμπτωση αυτή κ. Υπουργέ και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη εποχή !!

  • 22 Δεκεμβρίου 2010, 10:02 | ΝΑΤΑΛΙ

    ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ=ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ=ΥΠΑΛΛΗΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΕ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΑ,ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. Η ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ.Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΘΑ ΕΚΤΟΞΕΥΘΕΙ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΗΠΑ,ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ.Ο ΜΟΝΟΣ ΩΦΕΛΗΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ.

  • 22 Δεκεμβρίου 2010, 08:34 | Γεώργιος Ρούσσος

    Υπερθεματίζω την άποψη του κυμαινομένου κέρδους, αναλόγως την τιμή του φαρμάκου.

    Το φαρμακείο προσφέρει μια υπηρεσία, η αξία της οποίας θεωρώ πως δεν προσεγγίζεται ορθά με την έννοια ενός σταθερού ποσοστού κέρδους, ίσως ακόμα και ενός κυμαινομένου ποσοστού κέρδους.

    Οι απαιτούμενες υποδομές του φαρμακείου, η χρονοαπασχόληση του προσωπικού, οι λειτουργικές δαπάνες του κτλ. δεν είναι «αναλογικα» μεγαλύτερη όταν πουλάει ένα ακριβό φάρμακο από όταν πουλάει ένα φτηνό φάρμακο. Γιατί η ίδια υπηρεσία σε ένα φτηνό φάρμακο να τιμολογείται 1 ευρώ και σε ένα ακριβότερο 50 ευρώ;

    Θεωρώ πως ορθότερη προσέγγιση θα ήταν η ακριβής τιμολόγηση του κόστους κάθε υπηρεσίας του φαρμακείου (όπου θα υπολογίζονται ανηγμένα όλες οι απορρέουσες από την νόμιμη λειτουργία του δαπάνες), και η υιοθέτηση ενός μεγίστου κυμαινομένου ποσοστού κέρδους επί του κόστους αυτού.

    Με τον τρόπο αυτό θα εξυπηρετείται ο ανταγωνισμός, μιας και θα δίνεται η δυνατότητα στο φαρμακείο να προσφέρει χαμηλότερες τιμές εφ’ όσον καταφέρνει να ελέγχει τις λειτουργικές του δαπάνες. Με το προτεινόμενο σταθερό ποσοστό κέρδους, όλα τα φαρμακεία (μικρά – μεσαία – μεγάλα) πουλάνε στις ίδιες τιμές, επομένως ποιο το κίνητρό τους να βελτιώνουν την λειτουργία τους και τις υπηρεσίες τους απέναντι στον πολίτη;

    Επίσης προσφέρεται ευελιξία μιας και αντιμετωπίζεται ορθολογικά (στο πλαίσιο των εκάστωτε λειτουργικών δαπανών), ένα μικρό με ένα πολύ μεγάλο φαρμακείο.

    Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται στις ανεπτυγμένες χώρες. Δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό, άμα επιτέλους το υιοθετήσουμε και εμείς.

  • 21 Δεκεμβρίου 2010, 12:08 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΡΖΟΣ

    Σαν γιατρός επισημαίνω την τακτική πολλών φαρμακοποιών, απευθυνόμενοι στους ασθενείς-πελάτες τους, να θέτουν υπό αμφισβήτηση το προτεινόμενο θεραπευτικό σχήμα από το θεράποντα ιατρό και να προτείνουν νεότερα και ακριβότερα φάρμακα. (Γιατί δεν λές στο γιατρό σου, ή γιατί δεν πας σε κάποιον άλλο γιατρό που χρησιμοποιεί σύγχρονες θεραπείες, να σου δώσει καινούρια φάρμακα. Αυτό που σου έδωσε είναι παλιό). Το πραγματικό κίνητρο ποιο είναι; Το μεγαλύτερο αριθμητικά κέρδος (ποσοστιαία 35%), που ισχύει σήμερα. (Το ίδιο επιθυμούν βεβαίως και οι φαρμακαποθήκες και οι φαρμακοβιομηχανίες, αλλά αυτοί δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς).
    Ίσως λοιπόν, δικαιότερη είναι η κλιμακωτή μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών: μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους στα φθηνότερα φάρμακα και μικρότερο ποσοστό κέρδους στα ακριβότερα. Αυτό θα έχει πιθανότατα σαν αποτέλεσμα να πριμοδοτούνται παλιά, φθηνά και μακροπρόθεσμα καταξιωμένα φάρμακα, που υπερτερούν έναντι νεότερων, ακριβών και πολυδιαφημιζόμενων, αλλά που μετά από μερικά χρόνια αποδεικνύονται είτε όχι και τόσο χρήσιμα ή με σοβαρές παρενέργειες.

  • 21 Δεκεμβρίου 2010, 08:41 | XXX

    TO 8%Η 6% EINAI ΑΔΙΚΟ, ΣΚΕΦΤΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ, ΕΧΕΙ 1 ΜΟΝΟ ΤΑΜΕΙΟ (ογα) ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΦΑΡΜΑΚΑ( ΚΑΛΥΝΤΙΚΑ..) ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ?? ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΚΕΦΤΕΙ ΤΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ?ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΤΙΣ 20 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ 63% ΚΕΡΔΟΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ 4%(-2,4% ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ)ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ 12000 ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ 22,6% ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ 8%???ΜΗΠΩΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΦΕΙΛΟΤΑΝ ΣΕ ΕΜΑΣ?( ΠΟΥ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ?) ΜΗΠΩΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ? ΜΗΠΩΣ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΕΜΕΙΣ?

  • 20 Δεκεμβρίου 2010, 17:27 | θόδωρος

    Τα πράγματα είναι απλά. Αυτός ο νόμος είναι μόνο η αρχή. Η κυβέρνηση και τα μεγάλα εγχώρια και ξένα συμφέροντα που υπηρετεί, θέλουν να αποκτήσουν ολοκληρωτικό έλεγχο του φαρμάκου από την παραγωγή στην κατανάλωση. Χτυπάνε φαρμακεία και συνεταιριστές αποθήκες για να τα κλείσουν και στη συνέχεια να παραδώσουν την αγορά στα αφεντικά τους, τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες και τις αλυσίδες φαρμακείων που έλέγχουν. Και μετά Γιάννης τρώει, Γιάννης πίνει. Αλλοίμονο σέ οποιον αρρωστήσει και δεν έχει λεφτα. Ουτε Ταμεία θα υπάρχουν, ούτε Δημόσια Νοσοκομεία. Κοβουν λοιπόν από τις φαρμακαποθήκες και τα δινουν στους Φαρμακοβιομήχανους – εισαγωγείς. Τα δίνουν σ’αυτούς που τόσα χρόνια λυμαίνονται τη Δημόσια περιουσία λαδώνοντας τους γιατρούς όπου σταθούν κι όπου βρεθούν. Τωρα φαινεται, δε θέλουν να χάνουν τις ούτε τις μίζες που δίνουν, γι αυτο και βάλανε μπροστα το σχέδιο του ολοκληρωτικού ελέγχου της αγοράς. Θα εφαρμόσουν και σένα χρόνο υποχρεωτική συνταγογράφηση με δραστική ουσία, γιατι ευελπιστούν να έχουν ελέγξει τα πάντα μέχρι τότε, οπότε έτσι θα μπορούν να πουλάνε αποκλειστικά τα δικά τους προιόντα. Είναι προφανές οτι κινείστε ύπουλα και βάσει σχεδίου που δεν έχει καμμία σχέση με την εξυγίανση του συστήματος, αλλα καθαρά και μόνο την εκτέλεση άνωθεν διατεταγμένης υπηρεσίας. Και η μεγάλη πλάκα είναι οτι σας πληρώνουμε κι όλας για τους μισθούς σας και για πολλά άλλα..

  • 20 Δεκεμβρίου 2010, 16:21 | Δημητρης

    Τα εξοδα των φαρμακοθηκων κυμαινονται απο 3-4,5%.
    Μειώνοντας το ποσοστό κέρδους στο 5,4& τι μένει;
    πόσες φαρμακαποθήκες πιστεύετε πως θα επιβιώσουν;
    Η μήπως αυτό ακριβώς επιδιώκεται με την μείωση;

  • 20 Δεκεμβρίου 2010, 14:47 | Χρηστος

    Θα πρεπει το κερδος των εμπορων να ειναι κυμαινομενο, με ενα max οριο. Ετσι θα μπορουμε να ελπιζουμε οτι θα δουλεψει ο ανταγωνισμος. Το ιδιο θα πρεπει να γινει και στα φαρμακεια. Το κερδος να μην ειναι καθορισμενο σταθερα αλλα μονο ως προς το ανωτατο οριο. Μπορει καποιος να πει οτι ολοι θα πανε στο ανωτατο αλλα και σημερα ετσι δεν γινεται? Με το κυμαινομενο μπορουμε να ελπιζουμε οτι καποιοι θα προσπαθησουν να κερδισουν πελατες…

  • 20 Δεκεμβρίου 2010, 13:13 | Xριστίνα Βασιλείου

    Για ποιο λόγο το ποσοστό κέρδους απο 8% κατέβηκε στο 5.4% με αποτέλεσμα οι φαρμακοβιομηχανίες να επωφεληθούν έτσι ως δια μαγείας?

  • 20 Δεκεμβρίου 2010, 12:47 | ΧΑΡΙΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΕΜΠΟΡΟΥ

    ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΤΟΥ REBATE ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ , Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΜΠΟΡΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ 1% ΑΥΣΤΗΡΑ.
    Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΣΗ. ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ, ΠΕΡΙΠΟΥ 8% ΝΑ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΛΑ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ.
    ΣΤΟΚ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Κ ΕΝΙΟΤΕ Η ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ (ΟΠΩΣ Κ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΕΤΣΙ Κ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΗΤΑΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ).
    ΟΠΟΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΕΩΡΩ ΤΟ 1% ΕΝΑ ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΟ ΜΕΝ ΠΟΣΟ ΑΛΛΑ ΙΣΩΣ ΕΦΙΚΤΟ ΜΕ 2 ΟΡΟΥΣ:
    Α)ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΕΠΑΦΟ ΑΛΛΑ ΘΕΣΠΙΖΕΤΑΙ 1% REBATE ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (ΟΧΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΦΑΡΜΑΚΩΝ ΟΜΩΣ) , ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΟ ΔΩΡΟ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
    Β) ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ (ΟΣΟ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ)ΘΑ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΠ’ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΥΝΑΤΑΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΩΛΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΟΥ ΚΑΤΑ 2% ΤΟΤΕ Η ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ 5%-2%=3%. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ, ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΞΤΡΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΦΑΡΜΑΚΟ….
    Γ)ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΩΝ, ΙΣΩΣ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΚΙΟΛΑΣ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ.

  • 20 Δεκεμβρίου 2010, 12:03 | Tassos

    Το ερώτημα είναι αν η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακεμπόρων περνάει στον τελικό καταναλωτή. Διότι με το παρόν σχέδιο νόμου, φαίνεται η μείωση αυτή να θίγει τους φαρμακεμπόρους προς όφελος των προμηθευτριών εταιρειών που απλά κόβουν τις εκπτώσεις προς αυτούς.
    Παρακαλώ διευκρινείστε.

  • 20 Δεκεμβρίου 2010, 10:15 | ΧΑΤΖΑΝΤΩΝΑΚΗ ΝΑΤΑΛΙΑ

    ΠΙΩΣ ΘΑ ΟΦΕΛΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝΕ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ?
    ΜΗΠΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Η ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ

  • 20 Δεκεμβρίου 2010, 07:01 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΦΙΔΟΥ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥς ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΧΑΜΗΛΟ.ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΑΛΛΗ ΜΕΙΩΣΗ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΠΟΤΙΚ.ΟΥΤΕ ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΟΥΜΕ ΣΑΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕς.ΤΑ ΠΑΓΙΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΑ.ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΤΑΟ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗΝ