Άρθρο 31 Συμμετοχή ιατρών Ε.Ο.Π.Y.Υ. στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων

Προστίθεται παράγραφος 10 στο άρθρο 26 του ν.3918/2011 (31 Α΄) ως ακολούθως: «10. Οι ιατροί που συμβάλλονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δύνανται να συμμετέχουν στην ολοήμερη πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία των νοσοκομείων που ανήκουν στο Ε.Σ.Υ., η οποία προβλέπεται στο άρθρο 9 του ν. 2889/2001 (37 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του ν. 3868/2010 (Α’ 129).  Η συμμετοχή επιτρέπεται μία ημέρα την εβδομάδα, μετά από έγκριση της αίτησης του ιατρού από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου του Ε.Σ.Υ.. Το ύψος της δαπάνης για την ιατρική επίσκεψη και τις διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις, που πραγματοποιούνται κατά την πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία από ιατρούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι αυτό που καθορίζεται με την κοινή Απόφαση των  Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της παραγράφου 6 του άρθρου 9 του ν. 2889/2001. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται το ποσοστό, που αποδίδεται, ως αμοιβή στους ιατρούς του Ε.Ο.Π.Π.Υ. που συμμετέχουν στην ολοήμερη πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία των νοσοκομείου σύμφωνα με το παρόν άρθρο».

  • 27 Σεπτεμβρίου 2011, 08:38 | Κωνσταντίνος Σταμούλης

    Γιατί ο γιατρός του Ε.Ο.Π.Π.Υ θα πρέπει να αμοίβεται διαφορετικά για μια πράξη μέσα στο νοσοκομείο από τον συναδελφό του εφημερεύοντα γιατρό του Ε.Σ.Υ; Επιτέλους πόσες κατηγορίες γιατρών πρέπει να υπάρχουν σε αυτό το σύστημα υγείας.Μάλλον μόνο σε αρχαίες κοινωνίες υπήρχαν πολίτες τόσων κατηγοριών με τόσο άνισα δικαιώματα.

  • 27 Σεπτεμβρίου 2011, 06:40 | ΓΟΥΡΓΟΥΛΗΣ Γ-Μ

    Το σχολιο που εχω να κανω δεν απτεται αμεσα του ζητηματος της συμμετοχης των ιατρων ΕΟΠΥΥ στα Δημοσια Νοσοκομεια.
    Αναφερεται κυριως στις συμβασεις των Ελευθερων Επαγγελματιων με τον ΕΟΠΥΥ. Συμφωνω με την αποψη οτι αν η συμβαση εχει την εννοια του ποσου των 700 Ε ασχετα του αριθμου των εξεταζομενων ασθενων , αυτο θα ειναι εις βαρος των ασφαλισμενων. Ισως η συμμετοχη των ασφαλισμενων στην ιατρικη επισκεψη να αποτελει μια μεση λυση , ωστε και οι δυο πλευρες να ειναι σχετικα ευχαριστημενες. Αλλωστε μην ξεχνατε τα ετη που χρειαζεται ενας Ιατρος ωστε να ασκησει ελευθερο επαγγελμα. Πρεπει νομιζω να αναθεωρησετε το σκεπτικο των συμβασεων με τον ΕΟΠΥΥ.

  • 25 Σεπτεμβρίου 2011, 16:42 | Βελιμεζης Γεωργιος

    Η προσφορα υπηρεσιων των ιατρων ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ αν εξαντληθει μονο στην εξυπηρετηση μη επειγοντων περιστατικων δεν θα επιφερει καμμια βελτιωση στην λειτουργια του ΕΣΥ που ειδικα στην περιφερεια, αλλα και στο κεντρο, ειναι η εξυπηρετηση κυριως των επειγοντων περιστατικων.Το ζητουμενο στην ενισχυση της εφημεριακης λειτουργιας των νοσοκομειων θα επιτευχθει μονο με την υπηρεσια ιατρων πληρους και αποκλειστικης απασχολησης(επικουρικοι η μονιμοι).Αν γινει υποστελεχωση (πχ ενας παιδιατρος αντι για τρεις) θα προκαλεσει συντομα αποχωρηση και αυτου του ενος λογω των τραγικων και εξοντωτικων συνθηκων εργασιας!!!Ο λογος της μη προσφορας στελεχωσης των περιφερειακων νοσοκομειων στις λεγομενες μαχιμες ειδικοτητες απο ιατρους ειναι οι εξαντλητικες εως εφιαλτικες συνθηκες εργασιας και μονο. Η εμπειρια εχει δειξει οτι οι μη νοσοκομειακοι ιατροι δεν συμμετεχουν στην αντιμετωπιση επειγοντων περιστατικων τα οποια στελνουν αμεσως στα κατα τοπους νοσοκομεια.(Φρακαρισμα των νοσοκομειων τα Σαββατοκυριακα και τα εορταστικα τριημερα οπως εχουν κατ επαναληψη καταδειξει δημοσιογραφικες ερευνες)

  • 22 Σεπτεμβρίου 2011, 15:21 | ΗΓ

    Εξαιρετική ιδέα .
    Γιατί τα εξεταστηρια και τα χειρουργεια ενός νοσοκομείου να μην χρησιμοποιυνται όταν είναι ελεύθερα και να μην κερδίζει και το νοσοκομείο? γιατί οι γιατροί να πρέπει να πηγαίνουν τους ασφαλισμένους σε ιδιωτικά κέντρα και όχι στα νοσοκομεία?

  • 19 Σεπτεμβρίου 2011, 21:34 | Αγγελάκης Χρήστος

    με ποιές αμοιβές θα εξετάζουν οι ΕΟΠΥΥτες γιατροί στα απογευματινά ιατρεία ; με αποκοπή ; με την ώρα ; ανά περιστατικό ; με το 5ευρο ; με αμοιβή πανεπιστημιακού η ΕΠ Β΄ΕΣΥ ;είναι ερωτήματα που αναμένουν απάντηση και παρακαλούνται οι υπεύθυνοι να απαντησουν .

  • 19 Σεπτεμβρίου 2011, 15:20 | ΘΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    οι ιατροι που συμβαλλονται με τον ε.ο.π.υ.υ δυνανται να συμμετεχουν και στην κανονικη λειτουργεια του νοσοκομειου’σε μοναδες ημερησιας νοσηλειας παθολογικου και χειρουργικου τομεα,και να αποδιδουν ποσοστο απο τα κ.ε.ν που προβλεπεται στο νοσοκομειο.

  • 19 Σεπτεμβρίου 2011, 07:48 | Παύλος Τζούμης

    Να βάλουμε και τους ιδιώτες γιατρούς στο παιχνίδι της ολοήμερης λειτουργίας των Νοσοκομείων, ως αντίδωρο στις συμβάσεις εξαθλίωσης που προωθεί ο ΕΟΠΥΥ. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες όμως ότι τα Νοσοκομεία μπορούν να λειτουργήσουν ως ολοήμερα μόνο με τους γιατρούς, όταν οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό/λοιπό προσωπικό καθώς και σε αναλώσιμα απλής καθημερινής χρήσης είναι τραγικές.

  • 18 Σεπτεμβρίου 2011, 20:01 | ΧΡΗΣΤΟΣ Τ.

    -Σωστό σαν μέτρο.Ομως πρέπει να απαλειφθεί ο όρος που λέει ότι την αίτηση του γιατρού την εγκρίνει το ΔΣ του νοσοκομείου -είναι γνωστό σε όλους με ποιά κριτίρια παίρνονται αυτές οι αποφάσεις-.Να οριστεί ρητά ότι οποιος γιατρός του ΕΟΠΥΥ επιθυμεί , δύναται να συμμετέχει ,αποδεχόμενος και σεβόμενοςταυτόγχρονα τους κανονισμούς του Νοσοκομείου .
    -Να αντικατασταθεί στην πρώτη σειρά , ο όρος συμβαλλόμενοι γιατροι του ΕΟΠΥΥ με τον όρο όλοι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, γιατί δίνεται η εντύπωση ότι οι γιατροί του ΙΚΑ που θα μπούν αυτόματα στον ΕΟΠΥΥ,δεν θα έχουν το δικαίωμα παροχής υπηρεσιών στο Νοσοκομείο

  • 18 Σεπτεμβρίου 2011, 17:42 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΑΜΗΛΙΑΣ

    Αξιότιμοι κύριοι, η εισαγωγή του ιδιώτη ιατρού (εν συμβάσει ΕΟΠΥΥ έστω)για εργασία σε κρατικό νοσοκομείο σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία είναι υπαρκτή μόνο για το σκληρό θεσμό και ανάγκη των εφημεριών. Δηλαδή εφημερίες σε πλειστηριασμό. Μέχρι εκεί.
    Όμως τυχούσα άλλη σχέση εργασίας εισάγει:
    α) την έννοια απολαβής χρημάτων σε σχέση με κρατικό οργανισμό-κακή νοοτροπία.
    β)Διαταραχή της ροής εργασίας του απογευματινού προσωπικού, αφού αφορά ιατρικές πράξεις πιο ειδικές σε υλικά σε ανθρώπους, σε τακτοποίηση υλικού, του τόσο δυσκολο-εύρετου.
    γ)Την έννοια της μίζας μεταξύ συναδέλφων, γιατί αυτό θα γίνει!
    Αν έστω λοιπόν γίνει αποδεκτή τέτοια διάταξη για ιδιώτες:
    δ) να γίνεται μόνο όπου υπάρχει έλλειψη του μοναδικού ιατρού σε ήδη προϋπάρχον τμήμα, που έμεινε ορφανό, και άρα έχει τις δομές και το ειδικευμένο προσωπικό. Δηλαδή όχι δημιουργία θέσης από το μηδέν για ιδιώτες και όχι εισαγωγή ιδιώτη εν μέσω ήδη υπαρχόντων ιατρών ΕΣΥ, θα δημιουργήσει τρομακτικές διαπροσωπικές συγκρούσεις.
    ε)να γίνεται με αντίτιμο κρατικό, αν και παρόλα αυτά θα υπάρχει η «άλλη αφορολόγητη τσέπη».
    στ)να γίνεται με συμφωνία πακέτο μετά της σκληρότητας των εφημεριών. Για να υπάρχει ο ιατρός ΕΣΥ με χαμηλό μισθό και πίεση εφημέρευσης και τον ιδιώτη που εμφανίζεται ως » σωτήρας» αλλά με την πίσω τσέπη, με το δικαίωμα να εισπράττει και νόμιμα από ιδιωτικές πράξεις καιπου όμως να βγάζει την ουρά του από την κατάσταση πολέμου της εφημέρευσης, δηλαδή την πραγματική κοινωνική προσφορά.
    Ιωάννης Φαμηλιάς
    Γαστρεντερολόγος