- Μετανάστευσης και Ασύλου - https://www.opengov.gr/immigration -

Άρθρο 12 Απαγόρευση εισόδου (Άρθρο 11 της Οδηγίας)

  1. Απαγόρευση εισόδου του πολίτη τρίτης χώρας στην Ελλάδα εκδίδεται υποχρεωτικά με την απόφαση επιστροφής, εφόσον:

α) δεν έχει χορηγηθεί χρονικό διάστημα οικειοθελούς αναχώρησης ή

β) ο πολίτης τρίτης χώρας δεν έχει συμμορφωθεί με την υποχρέωση επιστροφής ή

γ) από την παρουσία του πολίτη τρίτης χώρας στην Ελλάδα προκύπτει κίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, την εθνική ασφάλεια ή τη δημόσια υγεία.

  1. Η διάρκεια της απαγόρευσης εισόδου καθορίζεται, αφού ληφθούν υπόψη όλες οι σχετικές περιστάσεις της κάθε μεμονωμένης περίπτωσης, για μέγιστη περίοδο δέκα (10) ετών. Η διάρκεια της απαγόρευσης εισόδου μπορεί να παραταθεί για διαδοχικές περιόδους μέγιστης διάρκειας πέντε (5) ετών. Η παράταση αυτή βασίζεται σε ατομική αξιολόγηση, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη όλες τις σχετικές περιστάσεις, για λόγους απειλής της δημόσιας τάξης, της δημόσιας ασφάλειας ή της εθνικής ασφάλειας ή κάθε άλλη περίπτωση ειδικώς αιτιολογημένης αναγκαιότητας αποτροπής της εισόδου του πολίτη τρίτης χώρας.
  2. Οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν την ανάκληση ή την αναστολή απαγόρευσης εισόδου όταν ο πολίτης τρίτης χώρας για τον οποίο έχει εκδοθεί απαγόρευση εισόδου σύμφωνα με την περ. β’ της παρ. 1, υποβάλει αίτηση και μπορεί να αποδείξει ότι έχει αναχωρήσει από το ελληνικό έδαφος, συμμορφούμενος πλήρως με την απόφαση επιστροφής.

Τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, καθώς και τα θύματα παράνομης διακίνησης μεταναστών, στα οποία έχει χορηγηθεί άδεια διαμονής, σύμφωνα με το άρθρο 138 του Κώδικα Μετανάστευσης, τα οποία συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές δεν υπόκεινται σε απαγόρευση εισόδου, εφόσον δεν αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη ή τη δημόσια ασφάλεια ή την εθνική ασφάλεια και υπό τον όρο ότι συμμορφώνονται πλήρως στην απόφαση επιστροφής που εκδίδεται σε περίπτωση που απωλέσουν για οποιονδήποτε λόγο το δικαίωμα διαμονής στη χώρα.

Οι αρμόδιες αρχές δύνανται να μην εκδίδουν, να αναστέλλουν ή να ανακαλούν την απαγόρευση εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους ή λόγους δημοσίου συμφέροντος σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 6 του Κώδικα Μετανάστευσης (ν. 5038/2023, Α’ 81) και την υπό στοιχεία 4000/4/32-λα/5.10.2012 (Β’ 2805) κοινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, όπως εκάστοτε ισχύει, περί καθορισμού κριτηρίων και διαδικασίας για την εγγραφή και διαγραφή αλλοδαπών από τον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών.

  1. Όταν εξετάζεται η έκδοση άδειας διαμονής ή άλλης άδειας που παρέχει δικαίωμα διαμονής σε πολίτη τρίτης χώρας, στον οποίο έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου από άλλο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αρμόδια υπηρεσία διαβουλεύεται μέσω του εθνικού Γραφείου SIRENE με το κράτος – μέλος που εξέδωσε την απαγόρευση εισόδου, με βάση το δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα με το άρθρο 25 της Σύμβασης Σένγκεν.
  2. Οι παρ. 1 έως 4 εφαρμόζονται με την επιφύλαξη του δικαιώματος διεθνούς προστασίας, όπως ορίζεται στην περ. δ) του άρθρου 1 του Κώδικα Νομοθεσίας για την υποδοχή, τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών και την προσωρινή προστασία σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων αλλοδαπών (ν. 4939/2022, Α΄111).