- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - https://www.opengov.gr/minfin -

ΜΕΡΟΣ Ζ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (Άρθρα 194-200)

Άρθρο 194

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Μέρους Α’ Ενότητας Ι

  1. Με απόφαση του Προϊσταμένου της Τελωνειακής Αρχής που εγκρίνεται από τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, μετά από εισήγηση του Προϊσταμένου της αρμόδιας Τελωνειακής Περιφέρειας, καθορίζονται τα όρια του τελωνειακού περιβόλου για κάθε τελωνειακή αρχή, σύμφωνα με την περ. 22 του άρθρου 4.
  2. α) Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) συγχωνέυονται, καταργούνται, τίθενται σε αναστολή λειτουργίας οι τελωνειακές αρχές ή ανακαθορίζεται το επίπεδο/τάξη τους, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 5.

β) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και κατά περίπτωση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι αερολιμένες, οι λιμένες και τα χερσαία σημεία στα σύνορα της χώρας, στα οποία λειτουργούν τελωνειακές αρχές, σύμφωνα με το άρθρο 5, μέσω των οποίων επιτρέπονται η είσοδος και η έξοδος προσώπων και εμπορευμάτων στο τελωνειακό έδαφος μέσω της χώρας.

  1. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται η διαδικασία ελέγχου εισόδου – εξόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση των συνοδευομένων και ασυνόδευτων ρευστών διαθεσίμων, το είδος και ο τρόπος υποβολής της δήλωσης συνοδευομένων ρευστών διαθεσίμων και γνωστοποίησης ασυνόδευτων ρευστών διαθεσίμων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια και ειδικότερη διαδικασία εφαρμογής του Κανονισμού 2018/1672, σύμφωνα με την περ. στ) της παρ. 3 του άρθρου 5.
  2. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζεται η κατά τόπον και η καθ’ ύλην αρμοδιότητα των τελωνειακών αρχών, σύμφωνα με το άρθρο 5.
  3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις οπλοφορίας, οι περιπτώσεις οπλοχρησίας, ο τρόπος εκπαίδευσης και προμήθειας του αναγκαίου οπλισμού, καθώς και κάθε άλλο συναφές με την οπλοφορία ζήτημα, σύμφωνα με το άρθρο 6. Με όμοια απόφαση ρυθμίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τις μεθόδους και τον τρόπο αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος στον τομέα του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και όπλων.
  4. α) Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται η έναρξη ισχύος, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της ψηφιοποιημένης ιδιόχειρης υπογραφής της παρ. 5 του άρθρου 6.

β) Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. που εκδίδεται μετά από μελέτη εκτίμησης αντικτύπου, ορίζονται η θέση εγκατάστασης των συστημάτων επιτήρησης, τα χαρακτηριστικά τους, ο χρόνος ενεργοποίησης, η εμβέλεια και η διάρκεια λειτουργίας τους, κατά τρόπο, που διασφαλίζονται η αναγκαιότητα και η αναλογικότητα του μέτρου, τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ασφάλειας των δεδομένων και μείωσης των επιπτώσεων στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των φυσικών προσώπων, τα πρόσωπα που έχουν πρόσβαση στην επεξεργασία των δεδομένων, κατόπιν ειδικής προς τούτο εξουσιοδότησης, τα δεδομένα που τυγχάνουν επεξεργασίας, ο χρόνος επεξεργασίας αυτών, ο έλεγχος πρόσβασης και επεξεργασίας των δεδομένων, τα μέσα ενημέρωσης του κοινού για τη λειτουργία συστημάτων επιτήρησης και την επεξεργασία των δεδομένων στον χώρο που εισέρχονται, και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου 6.

  1. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. α) καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία καταβολής και είσπραξης των οικονομικών επιβαρύνσεων και εξόδων και το ποσό αυτών για την παροχή τελωνειακών εργασιών, εκτός του ωραρίου λειτουργίας ή εκτός του τελωνειακού καταστήματος, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή του του άρθρου 7 και β) δύναται να ανακαθορίζεται το ωράριο λειτουργίας των τελωνειακών αρχών, για τις ανάγκες και τη διευκόλυνση του εμπορίου, σύμφωνα με το άρθρο 7.
  2. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. δύνανται να ρυθμίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την εγκατάσταση και λειτουργία του Συστήματος Παρακολούθησης Επαγγελματικών Οχημάτων και Εμπορευματοκιβωτίων του άρθρου 8.

 

Άρθρο 195

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Μέρους Β’ Ενότητας Ι

  1. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. δύναται να καθορίζονται ειδικότερες διαδικασίες και διατυπώσεις που αφορούν στην υποβολή δηλωτικού φορτίου, σύμφωνα με το άρθρο 15, για: α) πλοία που προσεγγίζουν σε Ελεύθερες Ζώνες, β) ειδικά πλοία, γ) πλοία αναψυχής ή ναυτικών αθλήσεων, δ) πλοία που μεταφέρουν στρατιωτικά εφόδια, ε) πλοία που μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία.
  2. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., κατά το μέρος που δεν ρυθμίζεται στην ενωσιακή νομοθεσία, και εμπίπτει στην αρμοδιότητα της χώρας, ως κράτους μέλους της Ε.Ε., δύναται να καθορίζονται ειδικότερα θέματα σχετικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις, τις απαιτούμενες διαδικασίες και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 18.
  3. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, δύναται να καθορίζονται ειδικότερα θέματα για την εφαρμογή του άρθρου 19 σχετικά με:

α) τη διαδικασία του ελέγχου, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 19, από την αρμόδια τελωνειακή αρχή,

β) την επίβλεψη και τον έλεγχο της κίνησης των πλοίων αναψυχής ή ναυτικών αθλήσεων και τις υποχρεώσεις των κυβερνητών και ιδιοκτητών αυτών,

γ) τη διαδικασία ελέγχου των αεροσκαφών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας ή άλλων δημόσιων υπηρεσιών,

δ) τις απαιτούμενες δηλώσεις και διατυπώσεις σχετικά με τα καύσιμα κίνησης του πλοίου κατά τον κατάπλου και απόπλου,

ε) τις απαιτούμενες τελωνειακές διατυπώσεις για τα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη άλλων κρατών.

  1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατά το μέρος που δεν καθορίζεται στην ενωσιακή νομοθεσία και εμπίπτει στην αρμοδιότητα της χώρας, ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθορίζονται ειδικότερα θέματα, ως προς τις τελωνειακές διαδικασίες για τα είδη που διακινούνται μέσω του Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας και υπόκεινται σε έλεγχο από τις τελωνειακές αρχές.
  2. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατά το μέρος που δεν καθορίζεται στην ενωσιακή νομοθεσία, και εμπίπτει στην αρμοδιότητα της χώρας, ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζονται ειδικότερα θέματα σχετικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις, τις απαιτούμενες διαδικασίες και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 21.
  3. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. δύνανται να καθορίζονται οι αρμοδιότητες και η έδρα των Πρωτοβάθμιων Επιτροπών Τελωνειακών Αμφισβητήσεων (Π.Ε.Τ.Α.) και της Ανώτατης Επιτροπής Τελωνειακών Αμφισβητήσεων (Α.Ε.Τ.Α.), η συγκρότηση, σύνθεση και λειτουργία αυτών, κάθε απαιτούμενη διαδικασία και δαπάνη σχετικά με την αμφισβήτηση, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 24.
  4. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία έκδοσης και ανάκλησης της άδειας, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα εφαρμογής της παρ. 4 του άρθρου 25.
  5. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. δύνανται να ορίζονται ενδεικτικά περιπτώσεις, στις οποίες ελλείπει η υπαιτιότητα προσώπων, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 25.
  6. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δύνανται να καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, το αρμόδιο διοικητικό όργανο, ο τρόπος και η διαδικασία, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για τη διαγραφή της τελωνειακής οφειλής που έχει υποπέσει σε παραγραφή, σύμφωνα με την παρ. 11 του άρθρου 25.
  7. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατά το μέρος που δεν ρυθμίζονται στην ενωσιακή νομοθεσία και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της χώρας, ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία σχετικά με τη σύσταση και την αποδέσμευση της εγγύησης, το είδος αυτής, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 26.
  8. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το ποσό της παρ. 5 του άρθρου 27 μπορεί να αυξομειώνεται, χωρίς να υπερβαίνει το αντίστοιχο για τους δασμούς ποσό που προβλέπεται από τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα.
  9. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. ορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την επιστροφή, ο τρόπος επιστροφής, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 28.
  10. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το ποσό της παρ. 6 του άρθρου 28 μπορεί να αυξομειώνεται, δεν μπορεί όμως να υπερβεί το αντίστοιχο για τους δασμούς ποσό, που προβλέπεται από τις ισχύουσες συναφείς διατάξεις της ενωσιακής τελωνειακής νομοθεσίας.
  11. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται, κατά το μέρος που δεν ρυθμίζονται από την ενωσιακή νομοθεσία και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της χώρας, ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης: α) οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία υπαγωγής των εμπορευμάτων σε κάθε τελωνειακό καθεστώς, β) ο τρόπος συμπλήρωσης και υποβολής της διασάφησης, επαλήθευσης της ακρίβειας των στοιχείων αυτής, δειγματοληψίας των εμπορευμάτων, υπολογισμού, βεβαίωσης και είσπραξης των αναλογουσών επιβαρύνσεων, καθώς και ο τύπος των σχετικών εντύπων και αποδεικτικών είσπραξης, γ) ο τόπος, ο χρόνος και ο τρόπος φύλαξης των εγγράφων και άλλων πληροφοριών που προσκομίζονται ή υποβάλλονται ψηφιακά στις τελωνειακές αρχές, και δ) η λογιστική τακτοποίηση τελωνειακών παραστατικών.
  12. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, ο έλεγχος και η εφαρμογή των οριζομένων στην παρ. 2 του άρθρου 29.
  13. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται, κατά το μέρος που δεν ρυθμίζονται από την ενωσιακή νομοθεσία και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της χώρας, ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης: α) οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία έγκρισης της υπαγωγής σε απλουστευμένη διαδικασία και β) οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του αναλογούντος Φ.Π.Α., κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων, στο πλαίσιο εφαρμογής του κεντρικού τελωνισμού, σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 30.
  14. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζονται οι διαδικασίες και οι προδιαγραφές εγκατάστασης και ελέγχου των ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων εισροών-εκροών στις αποθήκες αποταμίευσης ενεργειακών προϊόντων της παρ. 1 του άρθρου 71, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 31.
  15. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία καταστροφής, σύμφωνα με την περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 32.
  16. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται, κατά το μέρος που δεν ρυθμίζονται από την ενωσιακή νομοθεσία και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της χώρας, ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την υπαγωγή στο καθεστώς της διαμετακόμισης, καθώς και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 33.
  17. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. δύναται να καθορίζονται η διαδικασία εφοδιασμού πλοίων και αεροσκαφών, η ψηφιοποίηση της διαδικασίας αυτής, οι όροι, οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας απλουστευμένης διαδικασίας εφοδιασμού, η παρακολούθηση και ο έλεγχος της παράδοσης των εφοδίων, η διαδικασία εφοδιασμού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών εστίασης ή ψυχαγωγίας επί των πλοίων που εμπίπτουν στην περ. θ) της παρ. 2 του άρθρου 36 καθώς και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 35.
  18. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιτρέπεται η αύξηση ή η μείωση του δικαιώματος υπερημερίας και του διοικητικού κόστους υπερημερίας του άρθρου 37.
  19. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οιικονομίας και Οικονομικών επιτρέπεται η αύξηση ή μείωση έως κατά πενήντα τοις εκατό (50%) των ποινών του άρθρου 38.
  20. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζεται κάθε αναγκαίο θέμα για τη διαδικασία είσπραξης του πλειστηριάσματος σε εφαρμογή του άρθρου 44.
  21. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. δύναται να καθορίζονται η ειδικότερη διαδικασία διάθεσης, εκποίησης, καταστροφής, τα κριτήρια για τη δωρεάν ή με τίμημα διάθεση, ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας των επιτροπών, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 45.
  22. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού καθορίζονται οι όροι και οι διατυπώσεις, σύμφωνα με τους οποίους επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση να εκποιούνται ή να διατίθενται σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 45, εμπορεύματα για τα οποία προβλέπονται απαγορεύσεις ή περιορισμοί κατά την εισαγωγή τους, όταν κηρυχθούν αζήτητα και περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου.
  23. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται, κατά το μέρος που δεν ρυθμίζονται από την ενωσιακή νομοθεσία και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της χώρας, ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι όροι, οι προϋποθέσεις τα δικαιολογητικά έγγραφα και η διαδικασία εισαγωγής, εξαγωγής, διέλευσης ή διακίνησης επικίνδυνων εμπορευμάτων και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 48.

 

Άρθρο 196

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Μέρους Γ’ Ενότητας Ι

  1. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται: α) οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας φορολογικής αποθήκης και εγκεκριμένου αποθηκευτή των προϊόντων, οι διαδικασίες επιβολής του φόρου κατανάλωσης, η παρακολούθηση και ο έλεγχος των προϊόντων του παρόντος, β) οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, οι ανώτατες χορηγούμενες ποσότητες και η διαδικασία χορήγησης των απαλλαγών της παρ. 8 του άρθρου 50, γ) οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης της παρ. 13 του ίδιου άρθρου, καθώς και δ) κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 50.
  2. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., δύναται να καθορίζεται κάθε ειδικότερο θέμα για τον χρόνο και τον τόπο, όπου καθίσταται απαιτητός ο φόρος και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 53.
  3. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι διατυπώσεις, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία εγγραφής σε Μητρώο του πιστοποιημένου αποστολέα και του πιστοποιημένου παραλήπτη προϊόντων υποκείμενων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης που έχουν τεθεί σε ανάλωση, η αρμόδια αρχή για την εγγραφή και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 54.
  4. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται το είδος, η παροχή και η ισχύς της εγγύησης, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εγγραφή στο Μητρώο του περιστασιακά πιστοποιημένου αποστολέα και του περιστασιακά πιστοποιημένου παραλήπτη της παρ. 6 του άρθρου 55, το είδος, η παροχή και η ισχύς της εγγύησης της περ. α) της παρ. 2 του ιδίου άρθρου, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, σύμφωνα με την παρ. 15 του ιδίου άρθρου, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 55.
  5. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. δύναται να καθορίζονται ειδικότερα θέματα σχετικά με τις εφεδρικές διαδικασίες και έγγραφα και τις εναλλακτικές αποδείξεις παραλαβής προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης και που έχουν τεθεί σε ανάλωση, εάν το μηχανοργανωμένο σύστημα δεν είναι διαθέσιμο καθώς και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 56.
  6. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι διατυπώσεις, οι προϋποθέσεις, οι όροι, η διαδικασία και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 59.
  7. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται: α) οι προϋποθέσεις με τις οποίες χορηγείται η άδεια σύστασης και λειτουργίας των φορολογικών αποθηκών, β) ο ανώτατος χρόνος παραμονής των προϊόντων κατά κατηγορία, στη φορολογική αποθήκη, γ) η διαδικασία παραλαβής ή αποστολής των προϊόντων, δ) οι όροι αποθήκευσης και λογιστικής διαχείρισης των προϊόντων, ε) ο τρόπος παρακολούθησης των προϊόντων και της άσκησης του ελέγχου αυτών, στ) ο χρόνος διάρκειας της λειτουργίας των αποθηκών αυτών και οι λόγοι ανάκλησης της άδειας αυτής πριν από τον χρόνο λήξης, και ζ) κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την αναγνώριση ή λειτουργία των φορολογικών αποθηκών, σύμφωνα με το άρθρο 62.
  8. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εποπτεία και τον έλεγχο των φορολογικών αποθηκών των βιομηχανοποιημένων καπνών με διαρκή παρουσία υπαλλήλων των αρμόδιων τελωνειακών αρχών, σύμφωνα με το άρθρο 62.
  9. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζονται οι διαδικασίες και οι προδιαγραφές εγκατάστασης και ελέγχου των ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων εισροών-εκροών στις φορολογικές αποθήκες ενεργειακών προϊόντων της παρ. 1 του άρθρου 71, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα, για την εφαρμογή του δεύτερου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 62.
  10. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία χορήγησης της άδειας εγκεκριμένου αποθηκευτή υποκείμενων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης προϊόντων, το ύψος και το είδος της εγγύησης και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 63.
  11. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζονται τα προϊόντα που υπόκεινται σε φυσική απομείωση, τα ποσοστά της απομείωσης, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αναγνώριση των απωλειών αυτών στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 64.
  12. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία καταστροφής, ενώπιον της Επιτροπής του άρθρου 111, των βιομηχανοποιημένων καπνών που βρίσκονται σε φορολογική αποθήκη, υπό καθεστώς αναστολής των αναλογουσών φορολογικών επιβαρύνσεων και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την καταστροφή των βιομηχανοποιημένων καπνών κατ’ εφαρμογή του άρθρου 64.
  13. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες επιστρέφεται ή διαγράφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σύμφωνα με το άρθρο 65, οι αρμόδιες για την επιστροφή ή διαγραφή αρχές, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 65.
  14. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση απαλλαγής από την καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα υποκείμενα σε ειδικό φόρο κατανάλωσης προϊόντα, τα οποία διατίθενται από τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών, για την εφαρμογή του άρθρου 66.
  15. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, οι χορηγούμενες ποσότητες και η διαδικασία χορήγησης της απαλλαγής της παρ. 1 του άρθρου 67, καθώς και της απαλλαγής από δασμό και λοιπές επιβαρύνσεις των ειδών που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με την παρ. 1 του ως άνω άρθρου, με την επιφύλαξη ειδικότερων οριζομένων στο πλαίσιο διεθνών συμβάσεων και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 67.
  16. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. δύναται να καθορίζονται ειδικότεροι όροι, προϋποθέσεις, η διαδικασία σχετικά με τις πωλήσεις υποκειμένων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης προϊόντων που έχουν τεθεί σε ανάλωση από καταστήματα πλοίων και αεροσκαφών και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 68.
  17. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. δύναται να καθορίζονται ειδικότερες διατυπώσεις και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 69.
  18. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες ένταξης των ενδιαφερόμενων επιτηδευματιών στο Μητρώο Διακινητών Πετρελαίου Θέρμανσης, ο τρόπος ελέγχου μέσω πληροφοριακού συστήματος της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου θέρμανσης, οι υπηρεσίες ελέγχου, καθώς και η διαδικασία για την παραλαβή πετρελαίου θέρμανσης από πρόσωπα που δεν είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια καλύπτονται από Αυτόνομους Σταθμούς Ενέργειας, σύμφωνα με την υποπερ. αβ) της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 71.
  19. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζονται η διαδικασία χρωματισμού και ιχνηθέτησης των προϊόντων της παρ. 3 του άρθρου 71, τεχνικά ζητήματα που αφορούν στον ιχνηθέτη, η μέθοδος και ο εξοπλισμός για τους ελέγχους προσδιορισμού του ιχνηθέτη, η διαδικασία ελέγχου των ιχνηθετημένων καυσίμων καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 71.
  20. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζεται η διαδικασία για την εφαρμογή των παρ. 5, 6 και 7 του άρθρου 71. Με όμοια απόφαση δύναται να καθορίζονται ειδικότερα θέματα σχετικά με την παρακολούθηση της διάθεσης ενεργειακών προϊόντων με διαφοροποιημένους συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης, αναλόγως της χρήσης τους, καθώς και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 71.
  21. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις που διέπουν τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του ειδικού φόρου κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, οι υποχρεώσεις των διανομέων, οι έλεγχοι από τις αρμόδιες ελεγκτικές τελωνειακές υπηρεσίες καθώς και κάθε άλλο σχετικό αναγκαίο θέμα, σύμφωνα με την περ. κα) της παρ. 1 και την παρ. 8 του άρθρου 71.
  22. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσδιορίζονται τα στοιχεία που διαβιβάζονται στις αρμόδιες ελεγκτικές τελωνειακές υπηρεσίες, καθώς και η συχνότητα και ο τρόπος διαβίβασής τους στο πλαίσιο επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με την περ. κα) της παρ. 1 και την παρ. 8 του άρθρου 71.
  23. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις που διέπουν τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του ειδικού φόρου κατανάλωσης του φυσικού αερίου, οι υποχρεώσεις των διανομέων ή αναδιανομέων, οι έλεγχοι από τις αρμόδιες ελεγκτικές τελωνειακές υπηρεσίες καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα, σύμφωνα με τις περ. ιστ), ιζ) και ιη) της παρ. 1 και την παρ. 9 του άρθρου 71.
  24. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσδιορίζονται τα στοιχεία που διαβιβάζονται στις αρμόδιες ελεγκτικές τελωνειακές υπηρεσίες, καθώς και η συχνότητα και ο τρόπος διαβίβασής τους, στο πλαίσιο επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με τις περ. ιστ), ιζ) και ιη) της παρ. 1 και την παρ. 9 του άρθρου 71.
  25. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 72, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του ιδίου άρθρου.
  26. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την επανεισαγωγή στη φορολογική αποθήκη ενεργειακών προϊόντων που έχουν καταστεί ακατάλληλα να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό που προορίζονταν, για ανακύκλωση, και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 75.
  27. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται κάθε έτος, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο χρόνος επιστροφής, τα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η αρμόδια για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης αρχή, ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων για το οποίο χορηγείται επιστροφή του φόρου, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 76.
  28. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζονται τα νησιά που υπάγονται στην παρ. 5 του άρθρου 76, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό του ποσού της προκαταβολής, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 76.
  29. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. δύναται να καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, οι αρμόδιες αρχές και η διαδικασία επιστροφής και ελέγχου χορήγησης αυτής και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου 76.
  30. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, η διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης, το οποίο χρησιμοποιείται από τις βιομηχανικές, βιοτεχνικές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα, ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρησιμοποίησης αυτού και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 76.
  31. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία απαλλαγής από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης των ενεργειακών προϊόντων στο πλαίσιο εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 76, εκτός των περ. α) και β) και της περ. στ) για το φυσικό αέριο, ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρησιμοποίησης των απαλλασσόμενων προϊόντων και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 76.
  32. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι απαιτούμενοι έλεγχοι, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 76.
  33. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται τα είδη των πλωτών μέσων του άρθρου 77, οι διαδικασίες, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας λειτουργίας των πλωτών μέσων του άρθρου 77, οι αρμόδιες αρχές για την έκδοση και τον έλεγχο της άδειας λειτουργίας, οι περιπτώσεις ανάκλησης ή προσωρινής αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του ως άνω άρθρου.
  34. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται ο τρόπος διαπίστωσης των παραβάσεων της παρ. 3 του άρθρου 78, το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης της περ. β) της παρ. 2, η διαδικασία, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., ο χρόνος, ο τρόπος, οι προϋποθέσεις για τη δημοσιοποίηση των παραβατών, καθώς και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 78.
  35. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζονται η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του ειδικού φόρου κατανάλωσης που αναλογεί στο προϊόν απόσταξης των διήμερων μικρών παραγωγών, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 82.
  36. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι ποσότητες, οι όροι και οι διατυπώσεις για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης αιθυλικής αλκοόλης των παρ. 1 και 2 του άρθρου 83, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 83. Ομοίως, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις ισχύουσες ενωσιακές διατάξεις, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζονται το είδος και το ποσοστό των χρησιμοποιούμενων μετουσιωτικών της αιθυλικής αλκοόλης, σύμφωνα με την περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 83.
  37. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται τα προϊόντα για τα οποία υφίσταται δυνατότητα επικόλλησης ενσήμων ταινιών φορολογίας, σύμφωνα με το άρθρο 84.
  38. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται η αξία (κόστος), ο τύπος και οι προδιαγραφές των ενσήμων ταινιών φορολογίας, η διαδικασία χορήγησης, η ημερομηνία έναρξης επικόλλησης αυτών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 84. Με όμοια απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζεται η επιτροπή της παρ. 5 του άρθρου 84, οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία καταστροφής των ενσήμων ταινιών φορολογίας καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 84.
  39. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι μέθοδοι προσδιορισμού των βαθμών Plato καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 86.
  40. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χαρακτηρισμού των ανεξάρτητων μικρών ζυθοποιείων και καθορίζεται κάθε ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 86.
  41. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι όροι, οι ειδικότερες προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για τη χορήγηση της απαλλαγής από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για τα προϊόντα του άρθρου 91, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 92. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες για τον έλεγχο και την εποπτεία των μονάδων παραγωγής, εμφιάλωσης και εμπορίας των προϊόντων του άρθρου 91 για φορολογικούς σκοπούς, σύμφωνα με το άρθρο 92.
  42. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες για τον έλεγχο και την εποπτεία των μονάδων παραγωγής, εμφιάλωσης και εμπορίας των προϊόντων του άρθρου 91 για φορολογικούς σκοπούς, σύμφωνα με το άρθρο 92.
  43. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι επιμέρους κατηγορίες αλκοολούχων ποτών, για τις οποίες, όταν ασκείται επιτήδευμα της παρ. 1 του άρθρου 93, είναι υποχρεωτική η εγγραφή στο μητρώο, τα ειδικότερα στοιχεία που καταχωρούνται σε αυτό, ο χρόνος καταχώρησης, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του ως άνω άρθρου. Με όμοια απόφαση καθορίζονται τα ειδικότερα στοιχεία που καταχωρούνται στο μητρώο της παρ. 2 του άρθρου 93, ο χρόνος καταχώρησης, ο χρόνος έναρξης λειτουργίας του μητρώου, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή της ως άνω παραγράφου.
  44. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι συναλλαγές της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι επιμέρους κατηγορίες έτοιμων προς κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και τα ειδικότερα στοιχεία που καταχωρούνται υποχρεωτικά στο ηλεκτρονικό μητρώο, ο χρόνος καταχώρησης, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου 94. Με όμοια απόφαση είναι δυνατόν να προβλεφθεί η ταυτοποίηση μέσω ηλεκτρονικού μητρώου και σε άλλα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας έτοιμων προς κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
  45. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζονται οι ειδικότερες προϋποθέσεις και διαδικασίες για την πιστοποίηση των παρ. 2 και 4 του άρθρου 95, οι κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησης αυτών και κάθε ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 95.
  46. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζονται οι αρμόδιες αρχές, οι ειδικότερες προϋποθέσεις, η διαδικασία για την πιστοποίηση της παρ. 3 του άρθρου 95, οι επιβαλλόμενες κυρώσεις και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
  47. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δύνανται να καθορίζονται οι διαδικασίες ή οι ειδικότερες προϋποθέσεις αναγνώρισης στη Χώρα των πιστοποιητικών που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. για παραγωγούς των προϊόντων των άρθρων 80, 85, 87, 89 και 91, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε αυτά και πληρούν κατά περίπτωση τα κριτήρια της παρ. 1 του άρθρου 95.
  48. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζεται η σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης των τσιγάρων, βάσει των δεδομένων που αφορούν στις συνολικές ποσότητες που τέθηκαν σε ανάλωση κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος και η έναρξη εφαρμογής της ορίζεται μεταξύ 1ης και 31ης Ιανουαρίου κάθε έτους, σύμφωνα με το άρθρο 99.
  49. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι πλασματικές τιμές λιανικής πώλησης για τα πούρα και πουράκια βάσει των οποίων υπολογίζεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 100. Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι πλασματικές τιμές λιανικής πώλησης για τα τσιγάρα, τα πούρα και τα πουράκια που παραλαμβάνονται στο εσωτερικό της χώρας με ταχυδρομικά δέματα, για αποκλειστική χρήση των παραληπτών τους και σε ποσότητες μέχρι αυτές που αναγράφονται στην απόφαση του πρώτου εδαφίου.
  50. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζεται η μέση σταθμισμένη τιμή λιανικής πώλησης κάθε έτους, η οποία εκδίδεται εντός του Ιανουαρίου κάθε έτους και εφαρμόζεται για όλο το έτος, σύμφωνα με το άρθρο 101.
  51. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. δύναται να καθορίζεται κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την έκδοση της άδειας και την ανανέωση αυτής, κατ’ εφαρμογή των παρ. 1 και 3 του άρθρου 104.
  52. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις παραγωγής εκτός καθεστώτος, η αρμόδια αρχή χορήγησης της έγκρισης, το ποσό της παρεχόμενης εγγύησης και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 104.
  53. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, ο τρόπος και η διαδικασία για τη χορήγηση, την τροποποίηση, την ανάκληση και τον χρόνο ισχύος της άδειας, την αδειοδότηση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με κρίσιμες πρώτες ύλες για την παραγωγή βιομηχανοποιημένων καπνών, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου 104.
  54. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι αρμόδιες αρχές για τη διαχείριση, την ενημέρωση και την παρακολούθηση της ορθής λειτουργίας του Ενιαίου Κεντρικού Μητρώου Εφοδιαστικής Αλυσίδας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών (Ε.Κ.Μ.Ε.Α.), τα ζητήματα της ανταλλαγής πληροφοριών και διασταύρωσης στοιχείων για τον έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών, τσιγαρόχαρτου και λοιπών κρίσιμων υλών για την παραγωγή αυτών, καθώς και ηλεκτρονικών τσιγάρων, ηλεκτρικά θερμαινόμενων προϊόντων και νικοτινούχων ή μη προϊόντων, τηρουμένων των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) και του ν. 4624/2019 (Α’ 137), η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των εφαρμογών καταχώρησης των αδειών, εγκρίσεων, δηλώσεων γνωστοποιήσεων ή κοινοποιήσεων των προϊόντων των περ. α), στ), ζ) και η) της παρ. 1 του άρθρου 50 στο Ε.Κ.Μ.Ε.Α., ο τύπος και το περιεχόμενο της ειδικής δήλωσης καταχώρησης του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 στο Ε.Κ.Μ.Ε.Α., καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 105.
  55. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ή με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών καθορίζεται κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή των μέτρων δέουσας επιμέλειας επιχειρήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών του άρθρου 106.
  56. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. ρυθμίζεται κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή των απαλλαγών του άρθρου 108.
  57. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται: α) οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διατυπώσεις χορήγησης της πίστωσης, οι απαιτούμενες εγγυήσεις, β) ο τρόπος αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων που δίδονται ως εγγύηση, σύμφωνα με το άρθρο 110. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συγκροτείται Επιτροπή αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της περ. β) του πρώτου εδαφίου.
  58. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συγκρότησης και λειτουργίας της Επιτροπής καταστροφής βιομηχανοποιημένων καπνών του άρθρου 111. Με όμοια απόφαση συγκροτείται η Επιτροπή του άρθρου 111.
  59. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τον συμψηφισμό ή την επιστροφή των φόρων κατ΄ εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 111.
  60. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται η αξία (κόστος), οι διαστάσεις, ο χρωματισμός, οι ενδείξεις και τα λοιπά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ενσήμων ταινιών.
  61. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται ο τρόπος εφοδιασμού των δικαιούμενων προσώπων με ένσημες ταινίες, η διαδικασία αποστολής αυτών στα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. ή σε τρίτες χώρες, προκειμένου να επικολληθούν στα κουτιά συσκευασίας των βιομηχανοποιημένων καπνών που παράγονται και προορίζονται για κατανάλωση στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και η διαδικασία για την επικόλληση των ταινιών του τρίτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 112.
  62. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζεται κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του συστήματος ιχνηλασιμότητας προϊόντων καπνού του άρθρου 113. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και των, κατά περίπτωση, αρμόδιων Υπουργών καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσβασης των αρμοδίων αρχών στη μονάδα αποθήκευσης δεδομένων, σύμφωνα με το άρθρο 113.
  63. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζεται κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή των χαρακτηριστικών ασφαλείας επί των μονάδων συσκευασίας προϊόντων καπνού που διατίθενται στην αγορά του άρθρου 114.
  64. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζεται κάθε άλλο αναγκαίο στοιχείο, το οποίο αναγράφεται στα πακέτα ή στη μικρότερη συσκευασία διάθεσης των βιομηχανοποιημένων καπνών που καταναλώνονται στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 115. Με όμοια απόφαση δύναται να καθορίζονται οι ενδείξεις που αναγράφονται στα παραπάνω προϊόντα, τα οποία προορίζονται για τις ξένες πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές ή για τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών ή για εφοδιασμό των πλοίων και αεροσκαφών που αναχωρούν για το εξωτερικό ή πραγματοποιούν ενδοενωσιακή θαλάσσια διαδρομή ή με άλλο τρόπο διατίθενται αφορολόγητα.
  65. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία καταστροφής, ενώπιον της Επιτροπής του άρθρου 111, της καπνόσκονης, των λοιπών υπολειμμάτων βιομηχανοποίησης καπνού, του τσιγαρόχαρτου, του εξοπλισμού και των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιομηχανοποιημένων καπνών, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 116.
  66. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. ορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο της Δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και λοιπών φορολογιών, ο τρόπος υποβολής αυτής και των υποστηρικτικών δικαιολογητικών εγγράφων και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 117. Με όμοια απόφαση δύναται να καθορίζονται οι περιπτώσεις για τις οποίες επιτρέπεται η ακύρωση ή διόρθωση της Δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και λοιπών φορολογιών και οι ειδικότεροι όροι, προϋποθέσεις και η διαδικασία για την ακύρωση ή διόρθωση αυτής.
  67. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. ορίζονται ο τύπος της αναλυτικής κατάστασης, τα στοιχεία που αυτή περιλαμβάνει και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 119.
  68. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. δύναται να καθορίζεται κάθε αναγκαίο θέμα για τον υπολογισμό, τη βεβαίωση και είσπραξη του ειδικού φόρου κατανάλωσης βιομηχανοποιημένων καπνών κατά την εφαρμογή του άρθρου 120.
  69. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται: α) οι περιπτώσεις στις οποίες επιτρέπεται η άμεση παράδοση στο εσωτερικό της χώρας σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 121, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες αυτή πραγματοποιείται, β) το είδος της παρεχόμενης εγγύησης της παρ. 7 του ως άνω άρθρου, γ) οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παροχή εγγύησης από τα πρόσωπα της παρ. 8 του ίδιου άρθρου.
  70. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι διαδικασίες παρακολούθησης και ελέγχου τήρησης της παρ. 1 του άρθρου 122, τα σημεία σφράγισης, τα χαρακτηριστικά των σφραγίδων, τα συνοδευτικά έγγραφα τα οποία φέρουν υποχρεωτικά τα στοιχεία των σφραγίδων, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 122.
  71. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται: α) οι διαδικασίες παρακολούθησης και ελέγχου τήρησης όσων ορίζονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 123, β) το περιεχόμενο της δήλωσης γνωστοποίησης παραλαβής των προϊόντων της παρ. 1 του ίδιου άρθρου, γ) οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές, στις οποίες υποβάλλεται η δήλωση γνωστοποίησης, δ) ο τρόπος υποβολής της, ε) οι υποχρεώσεις των παραληπτών και των μεταφορέων, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του ως άνω άρθρου. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., είναι δυνατό να ορίζονται και άλλα προϊόντα, πλέον όσων ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 123, τα οποία υπάγονται σε έλεγχο στη διακίνηση και την παραλαβή, σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο.
  72. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες χορηγείται από τις αρμόδιες αρχές η άδεια του εγγεγραμμένου παραλήπτη και του περιστασιακά εγγεγραμμένου παραλήπτη, καθώς και οι διατυπώσεις και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή των παρ. 2 έως και 4 του άρθρου 124.
  73. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες χορηγείται η άδεια του εγγεγραμμένου αποστολέα από τις αρμόδιες αρχές, καθώς και οι διατυπώσεις και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου 124.
  74. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. δύναται να καθορίζονται ειδικότερα θέματα σχετικά με τις διαδικασίες που τηρούνται αν το μηχανοργανωμένο σύστημα είναι μη διαθέσιμο καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 126.
  75. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. δύναται να καθορίζονται ειδικότερα θέματα σχετικά με την προσκόμιση εναλλακτικής απόδειξης παραλαβής για τη λήξη της διακίνησης υποκειμένων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης προϊόντων τα οποία τελούν υπό καθεστώς αναστολής καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 127.
  76. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζεται η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του Ε.Τ.Ε.Π.Π.Α.Α και κάθε ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 128.
  77. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μπορεί να αναπροσαρμόζονται τα ελάχιστα όρια του προστίμου που προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 131. Με όμοια απόφαση μπορεί οι απλές τελωνειακές παραβάσεις να κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με τη σοβαρότητά τους και να προσδιορίζεται ειδικότερα το ύψος του προστίμου μέσα στα όρια που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο.
  78. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται η διαδικασία, ο τρόπος, ο χρόνος και τα όργανα επιβολής της σφράγισης και αποσφράγισης των εγκαταστάσεων κατόχου άδειας εμπορίας ή λιανικής εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων, στις οποίες διαπιστώνονται οι παραβάσεις της παρούσας και δύνανται να ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών, των παραβάσεων και των κυρώσεων, ο τρόπος, ο χρόνος και το μέσο δημοσιοποίησης, τηρουμένου του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 και του ν. 4624/2019, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 131.
  79. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζονται η έννοια της εγκατάστασης, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή των κριτηρίων βαρύτητας της παράβασης, οι ειδικότεροι όροι, η διαδικασία, ο τρόπος και τα όργανα επιβολής της σφράγισης και αποσφράγισης των εγκαταστάσεων, καθώς και η διαδικασία, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών, των εγκαταστάσεων, των παραβάσεων, των επιβαλλόμενων κυρώσεων, ο τρόπος, ο χρόνος και το μέσο δημοσιοποίησης και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 131.
  80. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται τα ειδικότερα θέματα της διαδικασίας της δειγματοληψίας, της διαδικασίας της χημικής εξέτασης των δειγμάτων, της οριστικοποίησης των αποτελεσμάτων της χημικής εξέτασης και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή του άρθρου 132.
  81. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. εξειδικεύονται οι παραβάσεις του άρθρου 133, ορίζεται το ποσό των διοικητικών προστίμων για κάθε παράβαση εντός των ορίων της περ. α. της παρ. 2 του άρθρου 133, εξειδικεύονται οι περιπτώσεις ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της φορολογικής αποθήκης ή της αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης των υποπερ. αβ) και αγ) της περ. α. της παρ. 2 του ίδιου άρθρου, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Με όμοια απόφαση δύναται να ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών, των παραβάσεων και κυρώσεων, ο τρόπος, ο χρόνος και το μέσο δημοσιοποίησης, η αποστολή των στοιχείων αυτών στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ.) του άρθρου 6 [1]του ν. 4410/2016 [2](Α’ 141), καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα, τηρουμένων των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 και του ν. 4624/2019 [3].

 

Άρθρο 197

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Μέρους Δ’ Ενότητας Ι

  1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η διαδικασία υπαγωγής των επιβατικών αυτοκινήτων στις ρυθμίσεις της παρ. 8 του άρθρου 136, καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή της παρ. 8 του άρθρου 136.
  2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών και του Α.Α.Δ.Ε., καθορίζονται, στις ειδικές περιπτώσεις οχημάτων που δεν διαθέτουν τα δικαιολογητικά έγγραφα του πρώτου εδαφίου της παρ. 9 του άρθρου 136, για την υπαγωγή του οχήματος στον αντίστοιχο συντελεστή τέλους ταξινόμησης, οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά έγγραφα που υποβάλλονται στην αρμόδια τελωνειακή αρχή για τον χαρακτηρισμό του οχήματος ως αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και τη διαπίστωση των προδιαγραφών της οδηγίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που αυτό πληροί εκ κατασκευής, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή της παρ. 9 του άρθρου 136.
  3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα έντυπα, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η διαδικασία υπαγωγής των επιβατικών αυτοκινήτων στις ρυθμίσεις του άρθρου 137 με αναλογική καταβολή ή επιστροφή του τέλους ταξινόμησης, τα απαιτούμενα παράβολα, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 137.
  4. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. δύναται να καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η διαδικασία υπαγωγής των επιβατικών αυτοκινήτων στις ρυθμίσεις του άρθρου 138 καθώς και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του ανωτέρω άρθρου.
  5. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η διαδικασία για την αναστολή της βεβαίωσης του τέλους ταξινόμησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 139, σε οχήματα των δασμολογικών κλάσεων 87.02, 87.04 και 87.05 της Συνδυασμένης Ονοματολογίας.
  6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών δύναται να καθορίζονται οι διαδικασίες και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη διαπίστωση του προτύπου εκπομπών ρύπων (Euro), για την εφαρμογή του άρθρου 139.
  7. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 139, τα δικαιολογητικά στοιχεία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των φορτηγών οχημάτων ανεξαρτήτως προέλευσης ή των εγχωρίως παραγομένων, καθώς και οι όροι, προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται για τη βεβαίωση και είσπραξη του τέλους ταξινόμησης με την ειδική δήλωση του άρθρου 146.
  8. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται τα ποσοστά της παρ. 1 του άρθρου 142 ανά εξάμηνο και έτος ηλικίας του αυτοκινήτου και ανά κατηγορία αμαξώματος.
  9. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 142, τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό των ποσοστών απομείωσης των μεταχειρισμένων επιβατικών οχημάτων και ο τρόπος προσδιορισμού των ποσοστών των ενδιάμεσων μηνών καθώς και τα απαραίτητα ή πρόσφορα για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ή του κυλινδρισμού του κινητήρα των επιβατικών αυτοκινήτων, δικαιολογητικά στοιχεία, καθώς και η σχετική διαδικασία και κάθε άλλο σχετικό θέμα, για την εφαρμογή του άρθρου 142, καθώς και οι όροι, προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται για τη βεβαίωση και είσπραξη του τέλους ταξινόμησης των οχημάτων με την ειδική δήλωση του άρθρου του 146.
  10. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης για τη μεταφορά, άφιξη και αποστολή των ενωσιακών οχημάτων, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 145.
  11. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο της ειδικής δήλωσης, του αποδεικτικού είσπραξης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα σύμφωνα με το άρθρο 146.
  12. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού ταξινόμησης και ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν στην ψηφιοποίησή του, τη διακίνηση, τη διαχείριση, την καταχώριση, καθώς και κάθε άλλο σχετικό με την έκδοση του πιστοποιητικού ταξινόμησης θέμα σύμφωνα με το άρθρο 146.
  13. Με την απόφαση του δεύτερου εδαφίου της παρ. 66 του άρθρου 196 δύναται να καθορίζονται οι περιπτώσεις για τις οποίες επιτρέπεται η ακύρωση ή διόρθωση της Ειδικής Δήλωσης και οι ειδικότεροι όροι, προϋποθέσεις και η διαδικασία για την ακύρωση ή διόρθωση αυτής, σύμφωνα με το άρθρο 146.
  14. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται εθνικές αρχές, ως εθνικά σημεία επαφής, αρμόδια για την επεξεργασία εισερχόμενων και εξερχόμενων αιτημάτων για δεδομένα ταξινόμησης οχημάτων, καθώς και λοιπά θέματα που αφορούν στους όρους λειτουργίας της αυτοματοποιημένης διαδικασίας ανταλλαγής πληροφοριών ταξινόμησης οχημάτων με χρήση της εφαρμογής λογισμικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών για Οχήματα και Άδειες Οδήγησης (EUCARIS), για τους σκοπούς του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), όπως προβλέπεται στο άρθρο 21α του Κανονισμού (ΕΕ) 904/2010 του Συμβουλίου της 7ης Οκτωβρίου 2010 για τη διοικητική συνεργασία και την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του φόρου προστιθέμενης αξίας (L 268), σύμφωνα με το άρθρο 146.
  15. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την επιστροφή του τέλους ταξινόμησης, για την εφαρμογή της παρ. 7 του άρθρου 146.
  16. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δύναται να καθορίζονται τα πρόσωπα της παρ. 12 του άρθρου 148, με εξαίρεση το προσωπικό που προσλαμβάνεται τοπικά, που μπορούν να παραλαμβάνουν ατελώς τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα ή να τα αντικαθιστούν ατελώς, με τους όρους και τη διαδικασία που καθορίζονται για κάθε ένα εκ των οργανισμών της ανωτέρω παραγράφου.
  17. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. δύναται να καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία χορήγησης της ολικής ή μερικής απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης των οχημάτων που παραλαμβάνονται από τα δικαιούχα πρόσωπα του άρθρου 148, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 148.
  18. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. δύνανται να καθορίζονται η διαδικασία χορήγησης της απαλλαγής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 149.
  19. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αναλογική εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 1477/1984 (Α’ 144) για τα ενωσιακά επιβατικά αυτοκίνητα.
  20. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται: α) οι προϋποθέσεις με τις οποίες χορηγείται η άδεια λειτουργίας των φορολογικών αποθηκών, β) η διαδικασία παραλαβής ή αποστολής των οχημάτων από τις φορολογικές αποθήκες, γ) οι όροι αποθήκευσης και λογιστικής διαχείρισης των οχημάτων, δ) ο τρόπος παρακολούθησης των οχημάτων και της άσκησης του ελέγχου αυτών, ε) ο χρόνος διάρκειας της λειτουργίας των αποθηκών αυτών και οι λόγοι ανάκλησης της άδειας αυτής πριν από τον χρόνο λήξης, και στ) κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 151.
  21. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η διαδικασία για τη χορήγηση της άδειας εγκεκριμένου αποθηκευτή, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 152.
  22. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μπορεί να καθορίζονται πρόσθετα μέτρα ελέγχου στο εσωτερικό της χώρας που κρίνονται αναγκαία σύμφωνα με το άρθρο 154 για την εφαρμογή του Κεφαλαίου Δ΄ του Μέρους Δ΄ του παρόντος.
  23. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζεται ο τύπος των ελληνικών προσωρινών αδειών κυκλοφορίας, ο τύπος και το σχήμα των πινακίδων, το αντίτιμο της διάθεσης αυτών, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 156.
  24. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. δύνανται να καθορίζονται η διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της απαλλαγής δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων λόγω μεταφοράς συνήθους κατοικίας, καθώς και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 157.

 

Άρθρο 198

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Μέρους Ε’ Ενότητας Ι

  1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δύναται να εξειδικεύονται οι παραβάσεις της παρ. 5 του άρθρου 165 και να ρυθμίζεται το ποσό των προστίμων για κάθε παράβαση στα όρια που προβλέπονται στο άρθρο 165.
  2. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. δύνανται να καθορίζονται οι αναγκαίες προϋποθέσεις, ο τρόπος και η ειδικότερη διαδικασία για την εφαρμογή της ψηφιακής κοινοποίησης, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της παρ. 9 του άρθρου 170.
  3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζονται: α) οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης αμοιβών σε όσους παρέχουν πληροφορίες, οι οποίοι συμβάλλουν: αα) στη διευκόλυνση της έρευνας για τη διαπίστωση και καταστολή λαθρεμπορικών πράξεων του άρθρου 174 ή αβ) στην κατάσχεση λαθραίων ειδών και εμπορευμάτων, β) οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης αμοιβών στους υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε., οι οποίες χορηγούνται για την επίτευξη εξαιρετικών επιδόσεων, πέραν των συνήθων καθηκόντων τους, που συμβάλλουν: βα) στη διευκόλυνση της έρευνας για τη διαπίστωση και καταστολή σημαντικών υποθέσεων λαθρεμπορικών πράξεων του άρθρου 174 ή ββ) στην κατάσχεση λαθραίων ειδών και εμπορευμάτων, και γ) το ύψος και το είδος των αμοιβών που δίδονται ως αντάλλαγμα στα πρόσωπα των περ. α’ και β’, οι οποίες μπορεί να είναι υλικές, χρηματικές ή άλλες. Οι χρηματικές αμοιβές που καταβάλλονται είναι κατ’ αποκοπή ποσά ή και ποσοστιαίες, έως είκοσι τοις εκατό (20%) επί των εισπραχθέντων πολλαπλών τελών ή του εκπλειστηριάσματος των κατασχεθέντων λαθραίων ειδών. Με όμοια απόφαση καθορίζονται τα μέτρα προστασίας για τα πρόσωπα των προηγούμενων περιπτώσεων.
  4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης δύναται να καθορίζεται η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης της χρηματικής ποινής που έχει επιδικασθεί, σύμφωνα με το άρθρο 178.
  5. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. δύναται να καθορίζεται ο τρόπος διαχείρισης των κατασχεθέντων ενεργειακών προϊόντων της περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 186, για τα οποία δεν επιτρέπεται η επαναδιύλιση, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της παρ. 2.

 

Άρθρο 199

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Μέρους ΣΤ’ Ενότητας Ι

  1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δύναται να καθορίζονται:

α) η διαδικασία εκποίησης, ο τρόπος καθορισμού του τιμήματος και οι όροι πώλησης των ειδών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 192,

β) οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., η διαδικασία εκποίησης, ο τρόπος καθορισμού του τιμήματος και οι όροι πώλησης ειδών, πέραν των περιλαμβανομένων στο άρθρο 192, τα οποία περιέρχονται στη διαχείριση των ως άνω Υπηρεσιών,

γ) το ημερήσιο κόστος φύλαξης, ο χρόνος υπολογισμού του, το κόστος μεταφοράς όλων των ειδών που περιέρχονται στη διαχείριση των αρμοδίων Υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε. και οποιαδήποτε άλλη δαπάνη βαρύνει τα είδη κατά την απόδοσή τους,

δ) οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια της δωρεάν ή έναντι τιμήματος διάθεσης των ειδών της περ. γ) της παρ. 7 και της παρ. 13 του άρθρου 192, ο τρόπος καθορισμού του ποσού του τιμήματος και η διαδικασία διάθεσης, και

ε) κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 192.

  1. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται η διαδικασία και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της διαδικασίας απόδοσης των σχετικών ποσών στους δικαιούχους, καθώς και η αναπροσαρμογή του ποσοστού απόδοσης, σύμφωνα με το άρθρο 193.

 

Άρθρο 200

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Μέρους Η’ Ενότητας Ι

Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται, κατά το μέρος που δεν ρυθμίζονται από την ενωσιακή νομοθεσία, οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε αναγκαίο θέμα για την εναρμόνιση των εθνικών τελωνειακών διαδικασιών με τις αντίστοιχες ενωσιακές, σύμφωνα με το άρθρο 201.