- Υπουργείο Υγείας - https://www.opengov.gr/yyka -

Άρθρο 47 Μεταβίβαση στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος ακινήτου για την ανασύσταση και επαναλειτουργία της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Πέτρας Ολύμπου

  1. Μεταβιβάζεται άνευ ανταλλάγματος στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος, κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή και κατά ποσοστό τέσσερα πέμπτα (4/5) εξ αδιαιρέτου, ένα γεωτεμάχιο εμβαδού μέτρων τετραγωνικών εκατόν πέντε χιλιάδων και σαράντα (105.040) και κατά νεότερη και πρόσφατη καταμέτρηση εμβαδού μέτρων τετραγωνικών ενενήντα μία χιλιάδων εξακοσίων ογδόντα επτά κόμμα σαράντα επτά (91.687,47), μετά των επ’ αυτού κτισμάτων, συστατικών και παραρτημάτων, που βρίσκεται στη θέση «Φωτεινά Φωτεινά – Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου (Ψ.Ν.Π.Ο.)», της Τοπικής Κοινότητας Φωτεινών, της Δημοτικής Ενότητας Πέτρας, του Δήμου Κατερίνης, της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ.) 390550406001/0/0 και αποτυπώνεται στο από 21.5.2025 τοπογραφικό διάγραμμα του αγρονόμου τοπογράφου μηχανικού Βασιλείου Ιωάννη Ταβαντζή, το οποίο προσαρτάται στον παρόντα ως Παράρτημα Β, το οποίο ανήκει σήμερα κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή και κατά το ως άνω μεταβιβαζόμενο ποσοστό εξ αδιαιρέτου, στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης. Το ακίνητο μεταβιβάζεται αποκλειστικά με σκοπό την ανασύσταση και επαναλειτουργία της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Πέτρας Ολύμπου σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν. 590/1977 (Α’ 146). H επέμβαση στα δασικά τμήματα της ανωτέρω έκτασης για την εκπλήρωση του σκοπού της μεταβίβασης διενεργείται κατόπιν χορήγησης έγκρισης επέμβασης της παρ. 2 του άρθρου 45 του ν. 998/1979 (Α’ 289) με την επιφύλαξη της παρ. 4 του ως άνω άρθρου και σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους και τη διαδικασία του ως άνω άρθρου 45 και του άρθρου 57 του ν. 998/1979.
  2. Το ως άνω ακίνητο μεταβιβάζεται άνευ ανταλλάγματος στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Υγείας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη των οργάνων διοίκησης των οικείων νομικών προσώπων (μεταβιβάζοντος και αποκτώντος). Η απόφαση του προηγούμενου εδαφίου καταχωρίζεται στο κατά τόπον Κτηματολογικό Γραφείο, μαζί με το κατά περίπτωση αναγκαίο πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου σύμφωνα με τον ν. 2308/1995 (Α’ 114) ή απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος ή κτηματολογικό διάγραμμα του ν. 2664/1998 (Α’ 275), σύμφωνα και με όσα ορίζονται στους ανωτέρω νόμους.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 47 Μεταβίβαση στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος ακινήτου για την ανασύσταση και επαναλειτουργία της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Πέτρας Ολύμπου"

#1 Σχόλιο Από ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΤΡΟΥΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ Στις 2 Ιουνίου 2025 @ 11:10

Προτείνεται να σβηστεί ο όρος «ανασύσταση» να σβήσει το «ανασύσταση», διότι η Μονή ποδέποτε διαλύθηκε και έχει και ΑΦΜ.
Η παραπάνω πρόταση ταυτίζεται και με τη θέση της Ιεράς Συνόδου.

#2 Σχόλιο Από ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΤΡΟΥΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ Στις 2 Ιουνίου 2025 @ 12:09

ΑΡΘΡΟ 47:
Η διπλή αναγραφή στην 7η σειρά «Φωτεινά Φωτεινά» πρέπει να διαγραφεί, διότι αναγράφεται και παρακάτω, στην επόμενη σιερά.
Η θέση «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου (Ψ.Ν.Π.Ο.), της Τοπικής Κοινότητας Φωτεινών …» είναι επαρκής, σαφής και ακριβής.

#3 Σχόλιο Από ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΆΝΝΗΣ Στις 2 Ιουνίου 2025 @ 17:23

Τι σχέση μπορεί να έχουν το ΄΄ ΚΕΦΆΛΑΙΟ Β΄, ΜΕΡΟΣ Ε΄, ΚΑΙ ΤΑ ΆΡΘΡΑ 40 ΈΩΣ 47 ΤΟΥ ΝΌΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΆ ΤΩΝ ΑΝΗΛΊΚΩΝ ΑΠΌ ΤΟ ΚΆΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΚΟΌΛ , δεν μπορώ να καταλάβω …..
Αν σας είναι εύκολο απαντήστε μου στο email μου, έτσι για να μου λύσετε την απορία ….. Ευχαριστώ.

#4 Σχόλιο Από Αντώνης Μαντζιος Στις 2 Ιουνίου 2025 @ 18:49

Γιατί μεταβιβάζεται σε μια ανύπαρκτη μονή η έκταση αντί να αξιοποιηθεί υπέρ του Γενικού νοσοκομείου Κατερίνης και της τοπικής κοινωνίας; Η Πιερία δεν χρειάζεται ένα ακόμα μοναστήρι ενώ το νοσοκομείο έχει ανάγκες. Οποιαδήποτε απόφαση για την περιοχή δεν μπορεί να εξαρτάται από την βούληση ενός ανθρώπου του δεσπότη αλλά από την βούληση της κοινωνίας. Όχι άλλα περιουσιακά στοιχεία σε αυτούς που υποτίθεται ότι υπηρετούν το πνεύμα και όχι το χρήμα.

#5 Σχόλιο Από ΓΙΑΝΝΗΣ Στις 3 Ιουνίου 2025 @ 11:43

Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει γιατί πρέπει να γίνει δωρεά δημόσιας έκτασης από το κράτος σε μια Μονή; Θα επιθυμούσα να μας απαντήσει η Ιερά Μητρόπολις Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος που συμμετέχει στη διαβούλευση και επομένως θα δει το ερώτημά μου.

#6 Σχόλιο Από Vasilieios Psaromatis Στις 4 Ιουνίου 2025 @ 15:26

Bravo well done bravo well

#7 Σχόλιο Από Γιάννης Β Στις 5 Ιουνίου 2025 @ 12:40

Δεν παρέχεται καμία αξιολόγηση κόστους-οφέλους ή σύγκριση με εναλλακτικές χρήσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, του ΕΣΥ ή άλλων δημόσιων αναγκών. Η εκχώρηση ακινήτου τέτοιας έκτασης χωρίς ανταλλάγματα ή διαδικασία διαβούλευσης για την αξιοποίησή του αντίκειται σε βασικές αρχές διαφάνειας και λογοδοσίας.

#8 Σχόλιο Από ΑΝΤΩΝΗΣ Κ Στις 7 Ιουνίου 2025 @ 10:17

Σωστή ρύθμιση.

#9 Σχόλιο Από ΓΙΑΝΝΗΣ Στις 11 Ιουνίου 2025 @ 10:02

Όπως βλέπω κανένας δε μπήκε στον κόπο να απαντήσει στο ερώτημα που διατύπωσα στις 3 Ιουνίου σχετικά με το γιατί πρέπει να γίνει δωρεά δημόσιας έκτασης από το κράτος σε μια Μονή. Ούτε η Ιερά Μητρόπολη που θα δεχτεί τη δωρεά, παρόλο που βλέπει τη διαβούλευση και προβαίνει σε διορθώσεις. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα θετικά αλλά χωρίς αιτιολογία σχόλια ανωνύμων χειροκροτητών του συγκεκριμένου άρθρου επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά το τι σημαίνει δημοκρατική λειτουργία στη χώρα μας.

#10 Σχόλιο Από ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΤΡΟΥΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ Στις 15 Ιουνίου 2025 @ 22:36

Η Μονή Πναγίας Πέτρας ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα και έκτοτε ουδέποτε έπαυσε τη λειτουργία της. Η προσφορά της μέγιστη στην πνευματική στήριξη του λαού και τους εθνικούς αγώνες για την ελευθερία. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα υπήρξε και έδρα του Επισκόπου Πέτρας.
Το 1925 έγινε αναγκαστική απαλλοτρίωση από δικτατορική κυβέρνηση (δηλ. παράνομα), προκειμένου να μετατραπεί σε Σανατόριο και στη συνέχεια σε Ψυχιατρείο. Η Εκκλησία δεν διαμαρτυρήθηκε ούτε πρόσβαλε νομικά την παράνομη αυτή πράξη προσβλέποντας στην περίθαλψη φυματικών ασθενών ή ψυχικά πασχόντων. Η κοινωνική προσφορά της Μονής υπήρξε μέγιστη, αποτελώντας για χιλιάδες ανθρώπους καταφύγιο ψυχών.
Το 2004 έπαυσε να λειτουργεί το Ψυχιατρείο και οι εγκαταστάσεις αφέθηκαν στη φθορά του πανδαμάτορα χρόνου.
Η Μονή ουδέποτε έπαυσε να λειτουργεί, ούτε ποτέ «διαλύθηκε» κατά τη νομική έννοια. Ήταν και είναι Μοναστήρι, συνεπώς δεν είναι «ανύπαρκτη». Λειτουργεί αδιάλειπτα από τον 8ο αιώνα μέχρι σήμερα, άσχετα αν οι χώροι της χρησιμοποιήθηκαν για νοσηλεία συνανθρώπων μας. Ο Ναός ουδέποτε έπαυσε να λειτουργεί ως μοναστηριακός ναός, ακόμη και κατά την περίοδο λειτουργίας των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων. Συνεπώς, δεν πρόκειται για ένα «νέο» ή «καινούργιο μοναστήρι».
Από το 2004, οπότε έκλεισε το Ψυχιατρείο, το Νοσοκομείο Κατερίνης και γενικότερα το Κράτος δεν προέβη ούτε ζήτησε αξιοποίηση των χώρων της Μονής. Αντίθετα, οι εγκαταστάσεις καταστράφηκαν, ιδιαίτερα κατά τα προηγούμενα χρόνια με τη λειτουργία στον περιβάλλοντα χώρο της Μονής Κέντρου Προσφύγων, το οποίο τελικώς έκλεισε.
Η συνέχιση λειτουργίας της Μονής δεν είναι «βούληση ενός ανθρώπου», δηλ. του δεσπότη, αλλά αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Η βούληση αυτή εκφράστηκε πολλαπλώς. Ιδιαίτερα αποτυπώθηκε με συλλογή χιλιάδων υπογραφών (άτυπο δημοψήφισμα) που έγινε το 2009, επί ημερών του προηγούμενου Μητροπολίτη Αγαθονίκου. Η τοπική κοιωννία επανειλημμένως έχει εκφρασθεί υπέρ συνεχίσεως λειτουργίας της Μονής. Το ίδιο και Υπηρεσίες του Κράτους (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αρχαιολογία κ.ἀ.).
Με την παρούσα νομοθετική ρύθμιση αποκαθίσταται το δίκαιο.Πρέπει να σημειωθεί ότι επιστρέφεται ένα πολύ μικρό μέρος (100 στρέμματα) τηςαρχικά αναγκαστικώς απαλλοτριωθείσας περιουσίας (συνολικά 30.000 στρέμματα). Έκταση 29.900 στρεμμάτων αποδίδεται (νομίμως πλέον) στο Δημόσιο και στους κατοίκους της περιοχής, γεγονός που αποτελεί μεγάλη προσφορά της Εκκλησίας υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Δεν πρόκειται για «δωρεά δημόσιας έκτασης» στην Εκκλησία, αλλά για «επιστροφή» ενός πολύ μικρού μέρους της αρχικής μοναστηριακής εκτάσεως στην τοπική Ιερά Μητρόπολη.
Με ενέεργειες του σημερινού Μητροπολίτη κ. Γεωργίου, το Υπουργείο Πολιτισμού εκπόνησε και ενέκρινε ήδη μελέτη αναστήλωσης του ιστορικού Ναού. Η επιστροφή της Μονής στην Εκκλησία, εκτός ότι ανταποκρίνεται στο δίκαιο, θα αποτελέσει και κίνητρο για περαιτέρω αξιοποίηση των κτιρίων και αναβάθμιση πνευματικών, φιλανθρωπικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων, προς όφελος ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας. Αυτό άλλωστε συνέβη, με τον έναν ή άλλον τρόπο, κατά το διάβα των αιώνων λειτουργίας του ιστορικού αυτού Μοναστηριού.
Άλλοτε ως τόπος προσευχής,
άλλοτε, ως κέντρο εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων,
άλλοτε ως κρυσφύγετο πατριωτών,
άλλοτε ως Σανατόριο,
άλλοτε ως Ψυχιατρείο,
πρόσφατα ως Κέντρο Προσφύγων,
σήμερα και στο μέλλον ως πνευματικό καταφύγιο χιλιάδων ανθρώπων.