Άρθρο 13 Εντολές παροχής πληροφοριών

 

Οι δικαστικές ή δημόσιες αρχές διασφαλίζουν ότι οι εντολές παροχής συγκεκριμένων πληροφοριών, που εκδίδουν σχετικά με έναν ή περισσότερους συγκεκριμένους μεμονωμένους αποδέκτες της υπηρεσίας, πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 10 της Πράξης. Αν η εντολή δημόσιας αρχής δεν συμμορφώνεται με μία ή περισσότερες από τις προϋποθέσεις αυτές, η εντολή θεωρείται ανυπόστατη για τους σκοπούς της Πράξης.

  • 10 Μαρτίου 2024, 20:14 | Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας

    Άρθρο 13 – Εντολές παροχής πληροφοριών
    Προτείνεται η διαγραφή της πρότασης «Αν η εντολή δημόσιας αρχής δεν συμμορφώνεται με μία ή περισσότερες από τις προϋποθέσεις αυτές, η εντολή θεωρείται ανυπόστατη για τους σκοπούς της Πράξης».
    Προτείνεται η διαγραφή της ως άνω πρότασης, καθώς δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου για τους παρόχους ενδιάμεσων υπηρεσιών. Η έννοια «ανυπόστατη για τους σκοπούς της Πράξης» δεν καθορίζεται. Ακόμη κι αν μία εντολή παροχής πληροφοριών δεν συμμορφώνεται με τις προϋποθέσεις της Πράξης, ο πάροχος ενδιάμεσων υπηρεσιών θα εξακολουθεί να οφείλει να παράσχει συγκεκριμένες πληροφορίες βάσει της σχετικής νομοθεσίας (πχ. νομοθεσία περί άρσης απορρήτου) και η εκτέλεση της εντολής θα είναι υποχρεωτική. Η μετάθεση στους παρόχους ενδιάμεσων υπηρεσιών του βάρους της διασφάλισης ότι οι εντολές παροχής πληροφοριών θα πληρούν τις προϋποθέσεις της Πράξης αντίκειται στο πνεύμα και το γράμμα της. Προκειμένου να αποφευχθεί νομική ανασφάλεια για τους παρόχους ενδιάμεσων υπηρεσιών, είναι σκόπιμο να διαγραφεί η τελευταία πρόταση του άρθρου 13 και να τροποποιηθούν τα σχετικά νομοθετήματα που προβλέπουν την δυνατότητα έκδοσης εντολής παροχής συγκεκριμένων πληροφοριών.