Αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων – Καταχώρηση διαστημικών αντικειμένων – Ίδρυση ελληνικής διαστημικής εταιρείας

Τίθεται από σήμερα Τρίτη 25 Απριλίου 2017 σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με τίτλο: «Αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων – Καταχώρηση διαστημικών αντικειμένων – Ίδρυση ελληνικής διαστημικής εταιρείας».
Ο σκοπός του παρόντος σχεδίου νόμου είναι αφενός η θεσμοθέτηση ενός πλαισίου κανόνων και προϋποθέσεων για την αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων και την καταχώρηση διαστημικών αντικειμένων και αφετέρου η ίδρυση ελληνικής διαστημικής εταιρείας.
Ειδικότερα, κατά το πρώτο σκέλος, η Ελλάδα προβαίνει στην κατάρτιση εθνικής νομοθεσίας για την άσκηση διαστημικών δραστηριοτήτων ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τον ρόλο και την παρουσία της σε διεθνές επίπεδο μεταξύ των διαστημικών εθνών, η δε διαδικασία αδειοδότησης και καταχώρησης διαστημικών αντικειμένων σε μητρώο/αρχείο επιβάλλεται για λόγους έμπρακτης τήρησης της νομιμότητας σε διεθνές επίπεδο. Ως προς την σύσταση για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενός διαστημικού οργανισμού με συντονιστικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες, η αναγκαιότητα είναι προφανής δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. που δεν διαθέτει έναν αντίστοιχο φορέα προκειμένου να αξιοποιεί εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματά της σε διαστημικό φάσμα, καθώς και την πληθώρα ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών και πόρων που διαθέτουν οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς Οργανισμοί.
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 2 Μαΐου 2017 και ώρα 12:00.

 

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Νίκος Παππάς