• Σχόλιο του χρήστη 'Καλλιόπη-Αννα Πούλια' | 14 Ιουνίου 2016, 10:32
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Κατ' αρχήν πρέπει να τόνίζω ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά, χωρίς όμως να λείπουν παραλείψεις και λάθη. Στον πίνακα όπως αναφέρονται τα σκευάσματα υπάρχουν ασυνέπειες. Για παράδειγμα: Στα γρ των θρεπτικών συστατικών δεν αναφέρετε σε ποια ποσότητα αναφέρεστε (/100ml ή /1000? ή /500) Ή μήπως είναι ποσοστό επί της ενέργειας, κάτι που ισχύει στον ίδιο πίνακα πιο κάτω. Η γνώμη μου είναι ότι οι τεχνικές προδιαγραφές πρέπει να είναι πιο γενικές, περιγραφικές και όχι τόσο συγκεκριμένες σε κάποια σημεία, ενώ σε άλλα που απαιτείται είναι πολύ γενικές. Πχ. στα ογκολογικά δεν αρκεί ο όρος "πλούσιος σε EPA..χρειάζεται και η ποσότητα. Αλλά και στην ανοσοδιατροφή γιατί δεν καθορίζετε εύρος στα θρεπτικά συστατικά και είναι τόσο γενικά και αόριστα? Στα στοιχειακά τι εννοείτε με τον όρο πλήρες στοιχειακό? είναι αδόκιμος ο όρος. Ο σωστός είναι στοιχειακά διαλύματα πλήρους εντερικής διατροφής. Επίσης γιατί δεν ορίζετε οσμωτικότητα? Στα ημιστοιχειακά ο όρος "μίγματα υδρολυμένων πρωτεϊνών" είναι και πάλι αδόκιμος ως περιγραφή αφού μετά το διάλυμα περιέχει και υδατάνθρακες και λίπος...οπότε μιλάμε για ενα ημιστοιχειακό διάλυμα όχι για μίγμα υδρολυμενων πρωτεϊνών. Και πάλι λείπει η οσμωτικότητα. Ο όρος "διατροφικά συμπληρώματα για σίτιση από το στόμα" είναι και πάλι αδόκιμος. Πόσιμα συμπληρώματα διατροφής ονομάζονται. Και στον πίνακα γιατί τα ποσά των ΥΔ και των Πρωτ. είναι σε γραμμάρια και το λίπος σε %? Φαντάζομαι είναι λάθος. Τι σημαίνει περίπου 1 θερμίδα? Περίπου 500 mOsm Περίπου προς τα πάνω ή προς τα κάτω? Ποια είναι τα αποδεκτά όρια? Θεωρώ ότι το περίπου πρέπει να φύγει από παντού. Τα πόσιμα στοιχειακά και ημιστοιχειακά γιατί μόνο σε υγρή μορφή και όχι σε σκόνη, αφού στο εμπόριο υπάρχουν τουλάχιστον 3 τέτοια? Θα θεωρηθεί κίνηση αποκλεισμού εταιριών. Σε ότι αφορά συνολικά τα θρεπτικά συστατικά πρέπει να καθορίσετε στην πρωτεΐνη και στην ενέργεια γρ/100ml και Kcal/l αντιστοιχα. Στα ογκολογικά στα πόσιμα και πάλι πρέπει να οριστεί ποσότητα EPA όχι απλά "να περιέχει EPA" Έχετε τεχνικές προδιαγραφές που δεν υπάρχουν πια στην ελληνική αγορά (Tα Pre πλέον δεν υπάρχουν) Το να ορίζετε συσκευασίες και υφή (υγρό - σκόνη) είναι λίγο φωτογραφικό, μιας και μπορεί να υπάρξουν νέες εταιρίες με διαφορετικούς περιέκτες ή ακόμη και με σκευάσματα σε σκόνη ή υγρό ή γελη. Στα συμπληρώματα σε κρέμα να μπει ποσοστό υδατανθράκων Στις συσκευές λείπουν όλες οι προδιαγραφές γαστροστομίας – νηστιδοστομίας καθώς και οι καθετήρες σίτισης (Με διαφορετικά Fr). Επίσης στις συσκευές μέσω αντλίας να μπει σαν προαπαιτουμενο η χορήγηση δωρεάν της αντλίας από την εταιρία που χορηγεί τις συσκευές. Να προστεθεί η προϋπόθεση τα προϊόντα να είναι όχι εγκεκριμένα (γιατί δεν υπάρχει αυτό) αλλά γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ. Ο όρος ευχάριστη γεύση να αντικατασταθεί με "γεύση" γιατί το "ευχαριστη" είναι υποκειμενικο, όπως επίσης και το "καλή ανοχή" γιατί δεν υπάρχει τρόπος αξιολόγησης αυτής από καμία επιτροπή. Να προστεθεί η κατηγορία στα πόσιμα αλλά και στα εντερικά του διαλύματος για έλκη κατάκλισης Τέλος θα ήθελα να κάνω ένα συνολικό σχόλιο. Θεωρώ ότι οι τεχνικές προδιαγραφές πρέπει να είναι πιο περιγραφικές, με τη μορφή που έχουν γίνει τα σκευάσματα για τις βρεφικές τροφές. Θεωρώ ότι πρέπει να παραληφθεί η ποσότητα και να μείνει η περιγραφή του είδους μόνο (όπως πολύ σωστά έχει γίνει στα παιδικά συμπληρώματα - εντερική) γιατί οι περιέκτες αλλάζουν το ίδιο και οι μορφή του συμπληρώματος. (δηλαδή αν από Pack γίνει Bt ή fl θα αποκλειστεί κάποιος? ή αν κάνει διαθέσιμη συσκευασία 1500 Ml (που υπάρχει στο εξωτερικό) γιατί να αποκλειστεί? Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται και ασάφειες που εκ των πραγμάτων υπάρχουν στον αναλυτικό πίνακα. Και επίσης θεωρώ άσχετη την παράθεση βιβλιογραφίας αφού δεν αντιστοιχεί σε κανένα τμήμα του πίνακα ούτε ο ρόλος της επιτροπής είναι η χορήγηση σύστασης για χρήση συμπληρώματος ανάλογα με την πάθηση. Με εκτίμηση Δρ Καλλιοπη Άννα Πούλια, MMedSci Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος ΓΝΑ Λαϊκο Αντιπρόεδρος Πανελληνίου συλλόγου Διαιτολόγων Μέλος ΔΣ GrESPEN/ Educational and Clinical Practice Committee of ESPEN