Άρθρο 30 – Ρύθμιση θεμάτων στρατολογικής φύσης

1. Το άρθρο 27 του ν.3421/2005 (Α’ 302) αντικαθίσταται, ως εξής:

«Άρθρο 27

Αναβολή κατάταξης πολιτογραφηθέντων
1. Αναβάλλεται η κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις όσων αποκτούν την Ελληνική Ιθαγένεια, σύμφωνα με οποιαδήποτε διάταξη του ν.3284/2004 (Α’ 217) ή άλλη ισχύουσα ειδική ρύθμιση, η οποία προβλέπει τη βούληση του ενδιαφερομένου για την απόκτησή της.
2. Η αναβολή αυτή διαρκεί ένα έτος από την ημερομηνία εγγραφής των ενδιαφερομένων σε μητρώα αρρένων και διακόπτεται με αίτησή τους.
3. Η ως άνω αναβολή χορηγείται από την αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία με βάση την απόφαση εγγραφής τους στα μητρώα αρρένων, από την οποία προκύπτει η νομική βάση απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας.».
2. Το άρθρο 55 του ν.3421/2005 καταργείται. Αναβολές κατάταξης στις Ένοπλες Δυνάμεις, μεταφορές στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης και απαλλαγές από την υποχρέωση στράτευσης που χορηγήθηκαν ή έχει ζητηθεί η χορήγησή τους μέχρι την προηγούμενη της ημερομηνίας έναρξης ισχύος του νόμου αυτού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 του ν.3421/2005, όπως αυτό ίσχυε μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος άρθρου, δεν θίγονται.
3. Οι ομογενείς, οι οποίοι διέκοψαν τη μόνιμη κατοικία τους στο Αζερμπαϊτζάν, στην Αρμενία, στη Γεωργία, στο Καζακστάν, στην Κιργιζία, στη Λευκορωσία, στη Μολδαβία, στην Ουκρανία, στο Ουζμπεκιστάν, στη Ρωσική Ομοσπονδία, στο Τατζικιστάν, στο Τουρκμενιστάν, στην Αλβανία και στην Τουρκία και ήρθαν στην Ελλάδα, απευθείας ή μέσω άλλης χώρας, και έκτοτε κατοικούν σε αυτήν, δικαιούνται:
α) Μεταφορά στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εξάμηνης διάρκειας και απόλυση μετά τη συμπλήρωση τρίμηνης πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, εφόσον καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις εντός πενταετίας από την εγγραφή τους σε μητρώα αρρένων και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
β) Απαλλαγή από την υποχρέωση στράτευσης, εφόσον έχουν συμπληρώσει το τριακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου.
4. Όσοι υπαχθούν στις περιπτ. α’ και β’ της παρ. 3 εξαιρούνται από την πρόσκληση ή τις προσκλήσεις, για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι πριν από την αρχική υπαγωγή τους σε οποιαδήποτε διάταξη της ως άνω παραγράφου. Το αξιόποινο της ανυποταξίας τους εξαλείφεται με παραγραφή και αίρονται όλες οι σχετικές συνέπειες. Οι δικογραφίες για τις ανυποταξίες τίθενται στο αρχείο με πράξη του εισαγγελέα του αρμόδιου στρατιωτικού δικαστηρίου.

  • 12 Απριλίου 2017, 18:58 | ΤΑΣΟΣ Β.

    Ο τιτλος του συγκεκριμένου άρθρου δίνει τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν ρυθμισεις διαφόρων θεματων στρατολογικής φύσης χωρις περιορισμο του αντικειμένου ή/και της κατηγορίας στρατευσίμων στις οποίες απευθύνονται και το μέχρι τωρα περιεχόμενο του άρθρου αφορα ρυθμισεις αποκλειστικά και μόνον για μια συγκεκριμένη κατηγορία στρατευσίμων.Με βάση την μακρόχρονη παρουσία μου στον ακαδημαϊκό χώρο και την πολυετη υπηρεσία μου στις Ενοπλες Δυνάμεις, υποβάλλω την παρακάτω πρόταση για προσθήκη στο άρθρο αυτό μιας και μόνον παραγράφου για αποκατάσταση της αρχής της στρατολογικής ισότητας σε συγκεκριμένη κατηγορία στρατευσιμων:

    Σύμφωνα με τον Ν.3421/2005,άρθρο 19, παρ.1,αναβάλλεται η κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις των στρατευσίμων,οι οποίοι κατά την ημερομηνία που υποχρεούνται για κατάταξη είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος που διαπρέπουν σε επιστημονικές εργασίες ή έρευνες αποκλειστικά στο εξωτερικό.Κατ’αυτό τον τρόπο γίνεται μια σαφής διάκριση εις βάρος των διδακτόρων εκείνων,οι οποίοι διαπρέπουν σε επιστημονικές εργασίες ή έρευνες στο εσωτερικό της χώρας,η οποία ως γνωστόν τους χρειάζεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια να παραμενουν και να προσφέρουν τις ικανότητες και τις υπηρεσίες τους σε αυτήν.

    Προκειμένου να τηρείται η αρχή της στρατολογικής ισότητας μεταξύ των στρατευσίμων της συγκεκριμένης κατηγορίας, και μάλιστα ανεξάρτητα από τις οικονομικες δυνατότητες τους για υψηλες δαπάνες διαβίωσης στο εξωτερικό, προκειμένου να συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο,

    είναι επιβεβλημένο να επεκταθεί η ως ανωτέρω αναβολή καταταξης και στους κατόχους διδακτορικού διπλώματος,οι οποίοι διαπρέπουν σε επιστημονικές εργασίες ή έρευνες στο εσωτερικό, με τις ίδιες προϋποθέσεις και όρους που ισχύουν σήμερα για τους διαπρέποντες στο εξωτερικό(Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Φ.429.1/10/494654 Σ.1156/2017, Αρθρο 1, παρ.4, ΦΕΚ 977/Β/23-3-2017) και με την ανάλογη προσαρμογη της παραγραφου 1β του αρθρου 19, Ν.3421/2005.