Άρθρο 17 – Δομή – Οργάνωση

1. Το Σ.Ο.Ε.Ε.ΕΛ. διαρθρώνεται ως εξής :
α) Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης – Εσωτερικού Ελέγχου (Δ.Ο.Ε.Ε.ΕΛ.), η οποία έχει τις εξής αρμοδιότητες:
αα) Χειρίζεται θέματα που αφορούν στην οργάνωση, λειτουργία και εκπαίδευση του Σώματος.
ββ) Ενημερώνει τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, δια του Αρχηγού του Γ.Ε.ΕΘ.Α., για όλα τα θέματα που απορρέουν από την εκτέλεση της αποστολής της.
γγ) Συντάσσει τους ειδικούς κανονισμούς, τα προεδρικά διατάγματα και τις υπουργικές αποφάσεις, που διέπουν την λειτουργία του Σώματος.
δδ) Παρακολουθεί και ελέγχει την εκτέλεση και την πρόοδο των οικονομικών επιθεωρήσεων – ελέγχων.
εε) Τηρεί τους ατομικούς φακέλους των αξιωματικών του Σώματος.
στστ) Παρέχει νομική υποστήριξη για θέματα αρμοδιότητας του Σ.Ο.Ε.Ε.ΕΛ.

β) Δύο (2) Περιφερειακές Μονάδες Οικονομικής Επιθεώρησης – Εσωτερικού Ελέγχου (Π.Μ.Ο.Ε.Ε.ΕΛ.), οι οποίες υπάγονται απευθείας στη Δ.Ο.Ε.Ε.ΕΛ. και είναι ανεξάρτητες από τις κατά τόπους Διοικήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και οι οποίες έχουν ως έδρα την Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Οι Π.Μ.Ο.Ε.Ε.ΕΛ. έχουν ως κύρια αρμοδιότητα την εκτέλεση τακτικών και έκτακτων οικονομικών επιθεωρήσεων – εσωτερικών ελέγχων και την υποστήριξη του έργου των Οικονομικών Επιθεωρητών – Εσωτερικών Ελεγκτών που έχουν τοποθετηθεί σε αυτές.
γ) Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, επιπέδου διεύθυνσης, η οποία υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με αρμοδιότητες που αναγράφονται στις παρ.3 και 4 του άρθρου 15.
2. Στη Δ.Ο.Ε.Ε.ΕΛ., στις Π.Μ.Ο.Ε.Ε.ΕΛ και στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, συνιστώνται Τμήματα Γραμματειακής Υποστήριξης που στελεχώνονται από αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και πολιτικό προσωπικό, ανάλογων προσόντων, από όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.
3. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την οργάνωση, διάρθρωση, και τοπική αρμοδιότητα των παραπάνω Υπηρεσιών καθώς και κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τη λειτουργία τους.
4. Μέχρι να συγκροτηθεί η Δ.Ο.Ε.Ε.ΕΛ., οι αρμοδιότητές της που ανακύπτουν από τις διατάξεις του παρόντος, ασκούνται από κοινού από τις Διευθύνσεις Οικονομικών Επιθεωρήσεων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και από την Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ/ΜΕΕ), υπό την εποπτεία του Διευθυντή της ΥΠΕΘΑ/ΜΕΕ.

  • 14 Απριλίου 2017, 14:05 | Κοσμάς Χ.

    η σχέση του ΥΠΕΘΑ με τον επιθεωρητή ΔΔ έχει ρυθμιστεί με το Ν. 4407/2016, άρθρο 40. Τίποτα περισσότερο.

  • 14 Απριλίου 2017, 10:11 | Αθανάσιος Πάσχου, Πρωην Δντης Οικ. Επιθ. ΓΕΑ

    1.Το νέο Σώμα Οικ. Επιθώρησης επιβάλεται να προσαρμόσει το Νομοθετικό του πλαίσιο με βάση και τη Νομοθεσία του επιτυχημένου θεσμού της ανεξάρτητης αρχής του «Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης» και να προβλεφθούν στο υπό διαβούλευση παρόν νομοσχέδιο διατάξεις αλληλουποστήριξης και συνεργασίας με τον Επιθεωρητή Δημ. Διοίκησης.
    2.Στην ιεραρχία και εξέλιξη των αξιωματικών και στο συμβούλιο κρίσεων του νέου Σώματος να συμμετέχει και ο Επιθεωρητής Δημ. Διοίκησης.
    3.Για την αρχική ίδρυση του σώματος και την είσηγηση-αξιολόγηση των Οικονομικών επιθεωρητών-ελεγκτών του ΣΟΕΕΕΛ, τόσο αυτών που θα μεταταγούν από το Σώμα Οικ. Επιθ. του ΓΕΣ, όσο και από αιτήσεις μετάταξης αξιωματικών, από ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ, και με διαγωνισμό Εισηγητής να είναι Ο Επιθεωρηής Δημόσιας Διοίκησης προς εξασφάλισης της διαφάνειας της αξιοκρατίας και αποφυγής των «συντεχνιακών» αποκλεισμών.
    4.Απαραίτητο προσόν Στην επιλογή και ένταξη στο ΣΟΕΕΕΛ στελεχών του, επιβάλεται να είναι υποχρεωτικά η κατοχή Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών οικονομικής κατεύθυνσης ή Νομικής στις περιπτώσεις που θα γίνονται οικονομικές επιθεωρήσεις σύνθετων συμβάσεων πάσης φύσεως.

  • 14 Απριλίου 2017, 10:04 | Makis

    Στο άρθρο 17, παράγραφος 2, να προστεθεί η εξουσιοδότηση στους αντίστοιχους Διευθυντές να επιλέξουν το προσωπικό που θα υποστηρίξει το νέο Σώμα. Το στρατιωτικό προσωπικό που θα είναι εναλλασσόμενο να εισέρχεται με εισήγηση του Περιφερειακού Διευθυντή και απόφαση του ΔΟΕΕΕΛ για το δε πολιτικό προσωπικό, να αξιολογηθεί το υπάρχον, να ζητηθούν μετατάξεις και την τελική εισήγηση – απόφαση να έχουν οι ΠΜ και η ΔΟΕΕΛ με αντικειμενικά κριτήρια και εξειδίκευση.
    Στο νέο Σώμα δεν χωρούν λογικές …»είδα φως και μπήκα…»

  • 14 Απριλίου 2017, 10:20 | Makis

    Συμφωνώ με τον καθορισμό των σχέσεων των Διευθύνσεων, ΥΕΕ και ΔΟΕΕΕΛ.
    Προτείνεται στην παράγραφο 1 α να προστεθεί η αρμοδιότητα της ΔΟΕΕΕΛ να εκτελεί ποιοτικό έλεγχο στις υποβαλλόμενες Εκθέσεις και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και ΥΕΕ στα πρότυπα της ΕΛΤΕ (Ν.3148/2003). Σας κοινοποιώ από το site του ΣΟΕΛ:

    » ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ
    Από τον ποιοτικό έλεγχο του ΣΟΕΛ συγκεντρώθηκαν τα πορίσματα του ελέγχου από όλες τις ελεγκτικές εταιρείες, έγινε αξιολόγηση και επεξεργασία αυτών και εν συνεχεία αποστάλθηκε σχετική επιστολή σε κάθε ελεγκτική, όπου συνοψίζονταν τα ευρήματα και προτείνονταν λύσεις για τη βελτίωσή τους. Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας του ποιοτικού ελέγχου έγινε σύνοψη και επεξεργασία των ευρημάτων ως σύνολο και παρουσιάστηκαν αυτά συγκεντρωτικά στις ελεγκτικές εταιρείες, μαζί με συμπεράσματα για το ελεγκτικό επάγγελμα στην Ελλάδα, εστιάζοντας στα δυνατά σημεία των ελεγκτικών εταιρειών, τα οποία πρέπει να διατηρηθούν και όπου είναι δυνατόν να ενισχυθούν, καθώς επίσης και στις αδυναμίες που εντοπίστηκαν, στους κινδύνους που ενδεχομένως να πηγάζουν από αυτές και στους τρόπους που μπορούν οι αδυναμίες αυτές να βελτιωθούν προκειμένου να ενισχυθεί η ποιοτική εργασία και να επιτευχθεί η εναρμόνιση με τα διεθνή Πρότυπα ελέγχου.»

    Είναι προφανής η αναγκαιότητα και η χρησιμότητα.Η ποιοτική δουλειά των ΟΕΕΕΛ σε υψηλότατο επιστημονικό επίπεδο.

  • 9 Απριλίου 2017, 20:16 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    Πρέπει να ορισθούν καθήκοντα Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων και σχέση της με τη Δ.Ο.Ε.Ε.ΕΛ.