Άρθρο 08 – Αναθεώρηση διατάξεων του Κώδικα περί οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των ΕΔ

1. Η περιπτ. η’ της παρ. 2 του άρθρου 32 του ν.δ. 721/1970 (Α’ 251) αντικαθίσταται, ως
εξής:
«η. Οι περιπτώσεις και οι διαδικασίες χαρακτηρισμού, καταστροφής, επεξεργασίας και διαθέσεως των πεπαλαιωμένων, ακατάλληλων, άχρηστων και πλεοναζόντων υλικών, και των λοιπών υλικών του άρθρου 53 και οι γενικοί όροι αξιοποίησής τους.».
2. Το άρθρο 53 του ν.δ. 721/1970 αντικαθίσταται, ως εξής:
«Άρθρο 53
Αξιοποίηση κινητών περιουσιακών στοιχείων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
1. Κάθε είδους υλικό των ΕΔ που καθίσταται άχρηστο ή χαρακτηρίζεται ως τέτοιο ή είναι ακατάλληλο ή πλεονάζει, με βάση τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Ανεφοδιασμού και Διαχειρίσεως Υλικού ΕΔ, που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 32 του παρόντος νόμου, μπορεί να διατίθεται προς τρίτους κατόπιν ανταλλάγματος.
2. Όπλα των ΕΔ τα οποία χαρακτηρίζονται ως συλλεκτικά ή ιστορικά κειμήλια, σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της περιπτ. ζ’ της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν.2168/1993 (Α’ 147), μπορούν να διατίθενται προς τρίτους κατόπιν ανταλλάγματος, εφόσον δεν εκτίθενται σε μουσεία ή συλλογές των ΕΔ, καθώς και σε μουσεία που υπάγονται ή εποπτεύονται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την εμπορία τους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

3. Όπλα και λοιπά αντικείμενα τα οποία δημεύονται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση και φυλάσσονται σε αποθήκες των ΕΔ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν.2168/1993, και από τη δήμευση των οποίων έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός (1) έτους χωρίς να έχει παραγγελθεί η παράδοσή τους σε άλλη δημόσια αρχή, σύμφωνα με την παρ. 3 του ίδιου ως άνω άρθρου, εγγράφονται ως περιουσιακό στοιχείο των ΕΔ. Τα όπλα αυτά μπορούν να διατίθενται προς τρίτους υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την εμπορία όπλων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
4. Το σύνολο του προς αξιοποίηση υλικού των παρ. 1 έως 3, υπάγεται σε ενιαίο σύστημα καταγραφής και διαχείρισης αυτού και διατίθεται με κριτήριο τον οικονομικά συμφερότερο τρόπο είτε ως αυτούσιο είτε ως τμήμα αυτού είτε μετά από επεξεργασία ή μετασκευή είτε μετά από μετατροπή του σε πρώτη ύλη. Η διάθεση του υλικού ενεργείται με ηλεκτρονική ή προφορική πλειοδοτική δημοπρασία από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και αντικείμενό της μπορεί να είναι είτε ενοχικό είτε εμπράγματο δικαίωμα.
5. Τα έσοδα από τη διάθεση των υλικού εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας πέραν του ανωτάτου ορίου των πιστώσεών του και αποδίδονται στο Γενικό Επιτελείο (ΓΕ) στο οποίο ανήκε το αξιοποιηθέν υλικό, ή στο ΓΕ στο οποίο είχε ανατεθεί η διαχείριση ή η φύλαξή του, για την κάλυψη των λειτουργικών ή/και εξοπλιστικών αναγκών του.
6. Για την αξιοποίηση του εύχρηστου στρατιωτικού εξοπλισμού, πλην του πολεμικού υλικού, που χαρακτηρίζεται ως μη επιχειρησιακά αναγκαίος για τις ΕΔ και αξιοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 107 του ν.3978/2011 (Α’ 137), δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, ως στρατιωτικός εξοπλισμός νοείται ο οριζόμενος στην περιπτ. 20 της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν.3978/2011.».