Άρθρο 03 – Ανάκληση στην ενέργεια Χειριστών Ειδικής Μονιμότητας

1. Εν αποστρατεία ιπτάμενοι Αξιωματικοί ειδικής μονιμότητας του ν.324/1976 (Α’ 127), βαθμού Ταγματάρχη και Αντισυνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), που έχουν αποστρατευθεί μέχρι τρία (3) έτη πριν από την έναρξη ισχύος του ν.4407/2016 (Α’ 134) και δεν έχουν υπερβεί το πεντηκοστό ένατο έτος της ηλικίας τους σύμφωνα με τη στρατολογική νομοθεσία, μπορούν με αίτησή τους, που υποβάλλεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου προς την αρ¬μόδια Διεύθυνση Προσωπικού του οικείου κλάδου, να ζητήσουν την ανάκλησή τους στην ενεργό υπηρεσία ως μόνιμοι από την εφεδρεία. Αίτηση ανάκλησης μπορούν να υποβάλλουν και ιπτάμενοι αξιωματικοί ειδικής μονιμότητας που απολύθηκαν με το βαθμό Ταγματάρχη ή Αντισυνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των ΕΔ, έχοντας ανακληθεί στην ενεργό υπηρεσία ως μόνιμοι από την εφεδρεία και πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.
2. Για όσους από τους αιτούντες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου το αίτημά τους απορρίπτεται από τον Αρχηγό του οικείου Γενικού Επιτελείου. Όσοι από τους αιτούντες πληρούν τις ως άνω προϋποθέσεις παραπέμπονται εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης με διαταγή του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου στο αρμόδιο υγειονομικό όργανο, προκειμένου να αποφανθεί εάν είναι κατάλληλοι για πτήσεις ή για υπηρεσία εδάφους από πλευράς υγείας.

3. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αποφασίζει επί του σχετικού αιτήματος, κατόπιν γνωμοδότησης του οικείου Ανωτάτου Συμβουλίου, το οποίο γνωμοδοτεί για την ανάκληση με κριτήρια τα στοιχεία του ατομικού φακέλου του αιτούντος, την υγειονομική του καταλληλότητα για πτήσεις ή για υπηρεσία εδάφους και την ύπαρξη επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών. Εφόσον οι αιτούντες δεν κρίνονται υγειονομικά κατάλληλοι για πτήσεις, αλλά κατάλληλοι για υπηρεσία εδάφους, απαιτείται σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου για την ανάκλησή τους στην ενέργεια ως μονίμων από την εφεδρεία σε υπηρεσία εδάφους.
4. Οι αξιωματικοί που ανακαλούνται με βάση τις προηγούμενες παραγράφους δεν υπερβαίνουν τους πέντε (5).
5. Για όσους γίνει δεκτό το αίτημα ανάκλησης αυτοί παραμένουν στην ενέργεια μέχρι την 1η Μαρτίου του έτους που συμπληρώνεται το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους. Οι ανακαλούμενοι ιπτάμενοι αξιωματικοί οι οποίοι κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους κριθούν σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις ως ακατάλληλοι για πτήσεις για λόγους υγείας ή πτητικής ανεπάρκειας παραπέμπονται στην αρμόδιο υγειονομικό όργανο και εφόσον κριθούν κατάλληλοι από πλευράς υγείας για υπηρεσία εδάφους τίθενται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε υπηρεσία εδάφους.»

  • 10 Απριλίου 2017, 16:12 | Αλέξανδρος Παναγής Σχης (ΠΖ) ε.α

    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

    ΣΚΟΠΟΣ

    Με την συγκεκριμένη πρόταση επιδιώκεται να παρασχεθεί η δυνατότητα να επανέλθουν στην Στρατιωτική Υπηρεσία Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί που απομακρύνθηκαν από αυτή με αίτηση των, επηρεασμένοι από το ρευστό και διαρκώς μεταβαλλόμενο κλίμα που επικρατεί κατά τα τελευταία χρόνια σχετικά με τις συνταξιοδοτικές απολαβές των όσων απομακρύνονται από τις Ε.Δ. με αίτησή των, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να συμπληρώσουν υπολειπόμενο χρόνο συντάξιμης υπηρεσίας.

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

    Όπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια ενόψει της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων που ακολούθησαν προκλήθηκε μεγάλη αβεβαιότητα στους υπαλλήλους (πολιτικούς και στρατιωτικούς) σχετικά με το ύψος των συνταξίμων αποδοχών, του εφάπαξ και των μερισμάτων, που πρόκειται να λάβουν μετά την αποχώρηση των από την υπηρεσία των. Έτσι κάτω από τις μεταβαλλόμενες και αντικρουόμενες πολλές φορές πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό, πολλοί στρατιωτικοί εντελώς βεβιασμένα απομακρύνθηκαν με αίτηση τους από την Υπηρεσία των, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονταν καλύτερα το ύψος των απολαβών των.
    Με αυτά τα δεδομένα, δηλαδή την έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τα μέτρα που επρόκειτο να ληφθούν και την πίεση του χρόνου, δεν δόθηκε στους παραπάνω η δυνατότητα να σταθμίσουν με ηρεμία και νηφαλιότητα όλες τις παραμέτρους, και να προγραμματίσουν την επαγγελματική και οικονομική ζωή για ένα τουλάχιστον ικανό βάθος χρόνου.
    Επειδή ωστόσο κατά το άρθρο 34 παρ. 10 του ΝΔ 1400/1973 η υποβολή της αιτήσεως αποστρατείας θεωρείται συντελεσθείσα από της πρωτοκολλήσεως της σχετικής αιτήσεως και δεν δύναται να ανακληθεί, θα πρέπει να γίνει σχετική νομοθετική ρύθμιση ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους στρατιωτικούς κάτω από αυτές τις συνθήκες αποχώρησαν με αίτηση τους από την Υπηρεσία, να επανεξετάσουν την απόφασή τους αυτή και εφόσον επιθυμούν να επανέλθουν στην Στρατιωτική Υπηρεσία, προκειμένου να συμπληρώσουν επιπλέον χρόνο υπηρεσίας με την δυνατότητα να παραμείνουν στην ενέργεια μέχρι την συμπλήρωση 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας ή του ή του 60ου έτους της ηλικίας τους..
    Μία τέτοια ρύθμιση, είναι προφανές ότι εξυπηρετεί όχι μόνο μερίδα στρατιωτικών οι οποίοι παραιτήθηκαν εξ αιτίας του ρευστού κλίματος της αβεβαιότητας και της έλλειψης σαφούς πληροφόρησης σχετικά με το συνταξιοδοτικό καθεστώς που επρόκειτο να ισχύσει στο εγγύς μέλλον, αλλά επιπλέον συμβάλλει στην αύξηση της μαχητικής ικανότητας του Στρατεύματος, αφού με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να επανέλθουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ικανοί και έμπειροι Αξιωματικοί, οι οποίοι λόγω του μικρού χρόνου που μεσολάβησε από την διαγραφή τους από τις Ε.Δ μπορούν να καταστούν άμεσα επιχειρησιακά εκμεταλλεύσιμοι από την υπηρεσία καθώς είναι εκπαιδευμένοι στις νέες τεχνολογίες – μεθόδους – διαδικασίες που εφαρμόζονται στο Στράτευμα.
    Εξάλλου για τους ίδιους λόγους είχε προβλεφθεί ανάλογη ρύθμιση με το άρθρο 8 του Ν. 3847/2010 και για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και των Ο.Τ.Α.

  • 10 Απριλίου 2017, 14:52 | Παναγιώτης

    Κατόπιν και της έλευσης των νέων μέσων (chinook, NHI, KAIOWA)καθώς και τις ήδη επιβαρυμένες επιχειρησιακές ανάγκες της Αεροπορίας Στρατού η επανάκληση τόσου μικρού αριθμού στελεχών οι οποίοι σημειωτέον η ηλικία τους είναι τέτοια που το χρονικό περιθώριο που καλούνται να καλύψουν είναι πολύ μικρό (1 εώς 5 χρόνια) σε αυτό αν προστεθεί και το ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα του Όπλου αντιλαμβάνεται κανείς οτι δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες. Κατόπιν των παραπάνω κρίνεται επιβεβλημένη η ανάγκη επαναθεώρησης απο το ΥΠΕΘΑ της επανάκλησης στην ενεργό υπηρεσία στελεχών (Αξκων Χειριστών) τα οποία θα επιδράσουν θετικά και προς ωφελος της υπηρεσίας

  • 10 Απριλίου 2017, 11:23 | Εμμανουήλ

    Είναι καλό που δίνεται η δυνατότητα για ανάκληση στην ενεργό υπηρεσία και ακόμη καλύτερο που ταυτόχρονα διασφαλίζεται και η παραμονή των στελεχών στο στράτευμα μέχρι το 60ο έτος της ηλικίας τους. Θα έπρεπε όμως να δοθεί αντίστοιχη δυνατότητα και στα στελέχη που πλανήθηκαν από το νόμο του νέου ασφαλιστικού (Ν.4387/16). Αυτά τα στελέχη λόγω του θολού τοπίου που δημιουργήθηκε με το Ν. 4387/16 υπέβαλλαν αίτηση αποστρατείας κάτω από συνθήκες πίεσης και παραπληροφόρησης. Μερικά απ΄αυτά τα στελέχη στη συνέχεια υπέβαλλαν και αίτηση ανάκλησης αποστρατείας πριν ακόμη εκδοθεί το Π.Δ Αποστρατείας τους. Θα έπρεπε τουλάχιστον σ΄ αυτά τα στελέχη να δοθεί η δυνατότητα ανάκλησης όπως δίνεται σήμερα με το άρθρο 3 του παρόντος νομοσχεδίου και όπως δόθηκε η δυνατότητα ανάκλησης στους εκπαιδευτικούς τον Αύγουστο του 2016.

  • 6 Απριλίου 2017, 00:19 | Νεκτάριος

    Θα έπρεπε να δώσουν την ευκαιρία ανάκλησης στην ενέργεια και σε αυτούς που έφυγαν με το νέο νόμο 4387/2016 και δεν έχει εκδοθεί συνταξιοδοτική πράξη, από την στιγμή που το κράτος δεν έχει ακόμα ξεκάθαρο τοπίο, όσον αφορά στο νέο ασφαλιστικό νόμο. Πολλοί πλανήθηκαν. Εάν κάποιος το επιθυμούσε, να είχε την δυνατότητα ανάκλησης αποστρατείας.