Άρθρο 02 – Αποστρατευτικός βαθμός Εθελοντών Μακράς Θητείας

Στην παρ. 6 του άρθρου 13 του ν.1848/1989 (Α’ 112) προστίθεται δεύτερο εδάφιο, ως
εξής:
«Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για την απονομή αποστρατευτικού βαθμού Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε εθελοντές και εθελόντριες μακράς θητείας βαθμού Ανθυπασπιστή που τίθενται σε αποστρατεία, κατά παρέκκλιση του προβλεπόμενου στο πρώτο εδάφιο της παρ.4 του παρόντος άρθρου καταληκτικού τους βαθμού.».

  • 14 Απριλίου 2017, 13:58 | Κωνσταντίνος

    σε συνέχεια του προηγούμενου θα ήθελα συμπληρωματικά να πώ οτι πάρα πολλοι συνάδελφοι ΕΜΘ αν και υπαξιωματικοί εκτελούν υπηρεσίες αξιωματικών, είναι σε επιτελικά γραφεία και ασκούν επιτελικά καθήκοντα αφου έχουν πλέον πολλά χρόνια εμπειρίας και παράλληλα γνωριζουν εξαιρετικά το αντικείμενο τους ενώ ασφαλώς υπάρχει εμπιστοσύνη απέναντι τους απο τις διοικήσεις. Συνεπώς το θέμα δεν είναι οικονομικό αλλά είναι απλά ηθικής φύσεως και αναγνώρισης της πολυετούς προσφοράς τους στο στράτευμα. ευχαριστώ

  • 14 Απριλίου 2017, 13:42 | Κωνσταντίνος

    Πολύ καλή κίνηση για τους απόστρατους απο την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, μπράβο τους.

    Όμως και για τους εν ενεργεία πρέπει να γίνει κάτι ωφελιμο, κάτι που θέλουν οι συνάδελφοι εδω και πολλά χρόνια, δηλαδή να εξομοιωθεί η εξέλιξή τους με τις εθελόντριες του νόμου 707/1977 και των εθελοντών του νόμου 445/1972. Το δικαιο αυτο αίτημα τους δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος, αλλά πιθανόν θα επιφέρει και εσοδα στα ταμεία του κράτους εφόσον θα τους γίνουν περισσότερες κρατήσεις στο μισθό.

    Μπορεί βέβαια να υιοθετηθεί και η πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας η οποία :

    Με το υπ΄ αριθμ. 86/29-2-2016 έγγραφό της προς τον ΑΝΥΕΘΑ, κ. Δ. Βίτσα, σε συνέχεια διαχρονικής διεκδίκησης και επίλυσης του θέματος, επικαιροποίησε το υπόψη αίτημα και ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, τη βαθμολογική εξέλιξη των ΕΜΘ, κατ΄ αναλογία με παλαιότερη ρύθμιση.

    Καλή ανάσταση

  • 14 Απριλίου 2017, 11:10 | ΓΙΩΡΓΟΣ Κ

    Ας ελπίσουμε αυτήν την φορά να γίνει κάτι ουσιαστικό για την επίλυση του θέματος και το Υπουργείο να μην λάβει υπόψη τις εισηγήσεις των επιτελείων που μόνο ορθές και τεκμηριωμένες δεν είναι. Καλό Πάσχα σε όλους.

  • 14 Απριλίου 2017, 01:06 | theodoros

    Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας, (ΕΜΘ) κατετάγησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις για κάλυψη των αναγκών ως οπλίτες με πενταετή υποχρέωση, στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Τους δόθηκε η δυνατότητα να παραμείνουν στο στράτευμα εφόσον το επιθυμούσαν μέχρι τη συμπλήρωση 35 χρόνων συντάξιμης υπηρεσίας.

    Η βαθμολογική τους εξέλιξη φθάνει μέχρι το βαθμό του ανθυπασπιστή.
    Χρόνιο δίκαιο αίτημά τους είναι να εξομοιωθεί η εξέλιξή τους με τις εθελόντριες του νόμου 707/1977 και των εθελοντών του νόμου 445/1972. Το δικαιο αυτο αίτημα δεν έχει δημοσιονομικό κόστος,

    Επισημαίνεται ακόμη ότι οι συνάδελφοί τους εθελόντριες που είναι και αυτές εθελόντριες Μακράς Θητείας (άρθρο 1 Π.Δ. 21/91), μετά τη μονιμοποίησή τους απολαμβάνουν τη βαθμολογική εξέλιξη των υπαξκών παραγωγικών σχολών, καίτοι στις εγκυκλίους πρόσληψής τους προβλέπετο και υπέγραφαν ότι θα διέποντο από τις διατάξεις των ανδρών εθελοντών και βαθμολογικά θα έφθαναν μέχρι Αρχιλοχίες, Αρχικελευστές, Αρχισμηνίες (άρθρο 47 Ν.Δ.445/74).

    Είναι γνωστό ότι ο κατεχόμενος βαθμός των στρατιωτικών είναι απόλυτα συνδεδεμένος με σειρά δικαιωμάτων και προνομίων που αυτός οριοθετεί, δημιουργώντας τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες, στις οποίες πρέπει ο υπόψη εργαζόμενος να παραμείνει προσηλωμένος και αφοσιωμένος και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει βασικό και οιωνεί κριτήριο χαρακτηρισμού επιπέδου, ικανοτήτων, σκέψης, απόδοσης κλπ.”

    Επιτακτική τυγχάνει η αναβάθμιση του θεσμού των Εθελοντών – Εθελοντριών Μακράς Θητείας κμέσα στα πλαίσια της Συνταγματικής επιταγής για ίση μεταχείρισης, με ιεραρχική εξέλιξη αντίστοιχη των Εθελοντριών και των ανακαταταγμένων και Εθελοντών υπαξκών.Τέλος, η παραμονή τους επί πολλά έτη σε κάθε βαθμό, τους δημιουργεί πελώριο κοινωνικό πρόβλημα.

    Επίσης οι ΕΜΘ διαφοροποιούνται αναφορικά με τη διαδικασία μετάταξής τους αφού ενώ είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ άδικα μετατάσσονται στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών, έναντι αυτών των ιδίων (Μονίμων Υπαξιωματικών) οι οποίοι μετατάσσονται με τα ίδια κριτήρια στο Σώμα των Αξιωματικών.

    Έτσι παρατηρείται το παράδοξο να προσλαμβάνονται με διαγωνισμό πολίτες και να ονομάζονται Αξιωματικοί με μόλις 3 μήνες εκπαιδεύσεως ενώ δεν αξιοποιούνται ΑΝΑΛΟΓΑ-ΕΞΙΣΟΥ και ισότημα οι συνάδελφοι πτυχιουχοι ΑΕΙ ΕΜΘ που διαθέτουν τα ίδια τουλάχιστον τυπικά κριτήρια και παράλληλα σημαντικά μεγαλύτερη εμπειρία στο στρατευμα σε σχέση με ένα απλό πολίτη που πιθανον εχει υπηρετησει το στρατευμα ως απλός οπλίτης.

    υπάρχουν και οι πτυχιουχοι ΑΕΙ, ΕΜΘ οι οποίοι εχουν μετα απο τετραετή φοίτηση πτυχίο ΑΕΙ αλλά οχι ιδιο με την ειδικότητα τους, θα έπρεπε και ευτούς το υπουργειο να τους ονομασει (αξιωματικούς όπως θα ήταν πραγματικά το δίκαιο .). Αν οχι, έστω να τους εξισώσει με αποφοίτους φοιτήσεως διετων σχολών ΣΜΥ. ΣΤΥΑ κλπ. ανάλογα..

    Επιπλέον, αυτο ειναι το πιο δικαιο εφοσον στο Π.Δ. 347/2003, ΦΕΚ 315/Α/2003 με το οποίο τροποποιούνται οι διατάξεις του Π.Δ. 50/2001, ΦΕΚ 39/Α/2001 «Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημοσίου τομέα», αναφέρεται για τον Κλάδο ΠΕ Διοικητικού και/ή Οικονομικού ότι: «1. Προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό ορίζεται πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε Τμήματος ΑΕΙ της ημεδαπής.

    Μιλάμε για τους ΕΜΘ απο τους οποίους οι νεώτεροι της κατηγορίας μετράνε πλέον 18 χρόνια υπηρεσίας και οι παλαιότεροι έχουν συνταξιοδοτηθει σε μεγάλο ποσοστό. Άρα και τα στελέχη αυτά έχουν πλέον τεράστια πείρα και εμπειρία στο αντικείμενο – στην ειδικότητα τους η γενικοτερα στο στρατευμα.

    σας ευχαριστούμε θερμά

  • 14 Απριλίου 2017, 00:03 | Βασίλης Δερβίσης

    Δίκαιο το αίτημα των ε.α. Συναδέλφων για αποστρατευτικό βαθμό Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων πλην όμως πρέπει πρώτα, κατά την άποψη μου, να ικανοποιηθούν οι ε.ε συνάδελφοι υιοθετώντας την πρόταση της ΠΟΕΣ http://www.poes.gr/index.php/epikairotita/1603-vathmologiki-ekseliksi-emth-niki-tis-poes

  • 13 Απριλίου 2017, 20:58 | Χρήστος Α

    Εφαρμογή του Ν.445/74 με τον οποίο οι ΕΜΘ έχουν μονιμοποιηθεί από το έτος 2011.
    Κανένας νόμος δεν επιτρέπει επιλεκτική εφαρμογή άρθρων νόμου, όπως εφαρμόζεται μόνο στους ΕΜΘ όταν αφορά αποστρατείες!!!!!! Όταν όμως αφορά προαγωγές ψάχνουμε να δούμε τι να εφαρμόσουμε!!!!! Άραγε εκεί στην ΠΟΕΣ νομικό τμήμα δεν έχουν; Δεν μπορούν να διαβάσουν το ΦΕΚ 220Γ 5/4/2011 και τι αναφέρουν τα άρθρα 60 και 69 του Ν 3883/2010 και να προτείνουν; Οι νομικοί σύμβουλοι του Κυρίου Υπουργού γιατί δεν ανατρέχουν τους προαναφερόμενου νόμους και να του υποβάλλουν απόψεις και προτάσεις!!! Ο Κύριος Υπουργός έχει δείξει ότι θέλει να ξεκαθαρίσει το θέμα με το βαθμολόγιο των ΕΜΘ, πιστεύω ότι εντολές προς τα Επιτελεία για εφαρμογή των νόμων απαιτείται κύριε Υπουργέ και όλα θα λυθούν άμεσα!!!!!!!!!!!!!!

  • 13 Απριλίου 2017, 19:51 | Aνθστής(ΤΘ) Παντελεήμων Στυλιανός

    Η βαθμολογική αποκατάσταση σύμφωνα με την εξέλιξη των λοιπών εθελοντών/εθελοντριών -κατά την γνώμη μου-θα επιφέρει …

    α. Αντιμετώπιση της όποιας -εν μέσω κρίσης- κατάστασης στην πρώτη γραμμή (Μονάδες Εκστρατείας) με διοικητικό βαθμό ανάλογο της εμπειρίας και των καθηκόντων που ήδη εδώ και χρόνια εκτελούμε (Διμοιρίτης – Αξιωματικός Γραφείου-Επιτελείου).
    Προσωπικά θεωρώ ότι έτσι δίνεται στον προϊστάμενο σε καιρό επιχειρήσεων η αναγκαία δυνατότητα ελιγμού επιχειρησιακής χρησιμοποίησης μας και όχι η επιβεβλημένη αντικατάσταση μας με έφεδρο προσωπικό ανώτερου διοικητικού βαθμού πλην όμως μηδενικής εμπειρίας.

    β. Ηθική ικανοποίηση δεδομένου ότι από το 2010 που τέθηκε δημόσια το βαθμολογικό ζήτημα των Ε.Μ.Θ μέσω εφημερίδας ως και σήμερα παραμένει άλυτο…

    Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σε όλους !!!

  • 13 Απριλίου 2017, 19:03 | christos

    Καλησπέρα σας, ευχαριστουμε για τη δυνατοτητα που μας διδεται.
    Πολυ σωστη η απονομη του αποστρατευτικου βαθμου αλλα καλο ειναι να δουμε και τους εν ενεργεια εμθ. Υπαρχουν 50 χρονων υπαξιωματικοι εμθ που εκτελουν πολυ δυσκολες υπηρεσιες για την ηλικια τους. Με το νεο νομο και την προσθεση αλλων 5 ετων πραγματικης υπηρεσιας για συνταξιοδοτηση του μη ιπταμενου-μαχιμου προσωπικου θα εχουμε 60ρηδες ανθυπασπιστες!! Ειναι αδικο καποιος να εχει για σχεδον 20 χρονια τον ιδιο βαθμο! πρεπει να γινει οτι εγινε με τις γυναικες ανθυπασπιστες η εστω να υιοθετηθει η επισης σωστη προταση της ΠΟΕΣ.
    Κλεινοντας θα αναφερθω στους πτυχιουχος ΑΕΙ ΕΜΘ οι οποιοι μετα απο τετραετη φοιτηση σε ΑΕΙ δεν εχουν δυνατοτητα να γινουν αξιωματικοι οπως κατα περιοδους γινονται μεσα απο προκηρυξη πολιτες αποφοιτοι ΑΕΙ διαθετοντας ουσιαστικα τα ιδια τυπικα προσοντα και παραλληλα χωρις την εμπειρια που εχει ενας εμθ στο στρατευμα. Ενας πτυχιουχος ΑΕΙ ΕΜΘ θα επρεπε να λαμβανει βαθμολογικη προαγωγη ανεξαρτητως πτυχιου, ας μην ξεχναμε πως οι σχολες υπαξιωματικων ειναι διετους φοιτησης ενω οι σχολες αξιωματικων τετραετους φοιτησης. ευχαριστω

  • 13 Απριλίου 2017, 18:05 | Γεώργιος Κοντογιάννης

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

    Ευελπιστώντας στην παρέμβαση Σας για την αναβάθμιση του θεσμού των Εθελοντών Μακράς Θητείας-ΕΜΘ και την εφαρμογή αρχών ισότητας, ηθικής και δικαίου, όπως αρμόζουν με την προσωπικότητα Σας.

    Την κατάθεση τροπολογίας για την επίλυση του ζητήματος της βαθμολογικής εξέλιξης για την αναβάθμιση του θεσμού των ΕΜΘ με σκοπό την τελική και θετική εξέλιξη του χρόνιου αυτού θέματος.

    Η εν λόγω τροπολογία έχει ως εξής:

    α. Στο β εδάφιο του άρθρου 2 του Ν.3883/2010 (Α’ 167) προστίθεται περίπτωση (6) ως εξής: «(6) οι προερχόμενοι από μονιμοποιηθέντες εθελοντές μακράς θητείας των νόμων 1848/1989 (ΦΕΚ 112 Α’ /8.5.1989) και 1513/1985 (ΦΕΚ 12 Α’ /8.2.1985)»

    β. «Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 69 του Ν.3883/2010 (Α’ 167) απαλείφεται η τελεία και συμπληρώνεται ως εξής: «, για τη βαθμολογική τους δε εξέλιξη ισχύουν τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν.3257/2004 (Α’ 143).»

    Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

  • 13 Απριλίου 2017, 18:34 | Νίκος

    Για να αποδοθεί αίσθημα δικαιοσύνης προτείνεται να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα των ΕΜΘ για την πλήρη εξομοίωσή τους με τους/τις εθελοντές/ριες του Ν.445/74 και του Ν.705/1977

  • 13 Απριλίου 2017, 13:19 | Αλεξης

    Κύριε υπουργέ ευχαριστώ που απονέμεται τον καταληκτικό βαθμό τον ΕΜΘ σε ανθυπολοχαγός και αντίστοιχων σωμάτων αλλά δεν επιλύει το πρόβλημα της βαθμολογικής εξέλιξης που είχατε αναφέρει στη Βουλή των Ελλήνων ότι θα επιλύσετε.Ειναι διαφορετική η απονομή έν αποστρατεία και αλλο η βαθμολογική εξέλιξη εν ενέργεια.Πολλοι προκάτοχοι υπουργοί εθνικής άμυνας προσπάθησαν να υλοποιήσουν την βαθμολογική εξέλιξη αλλά πάντα έβρισκαν αντίσταση από την στρατιωτική ηγεσία με αποτέλεσμα το θέμα να διαιωνίζεται.Σε άλλες όμως περιπτώσεις για τις εθελόντριες και εθελοντές άνδρες που δεν τους μνημονεύουν ,η ΧΕΜ, η ΑΣΣΥ είχαν το σθένος η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία για να βελτιώσουν την βαθμολογική τους θέση.Μελετες και εισηγήσεις επι του θέματος πολλές.Λυση καμία.Απαντηση πάντα η ίδια δεν θέλει η στρατιωτική ηγεσία.Ολοι οι ΕΜΘ εκτελούν σε μονάδες χρέη άξκου χωρίς να φέρουν τον προβλεπόμενο βαθμό.Υπηρετουν σε νευραλγικές επιστασίες, ασφάλεια υπουργού ,ασφάλεια ΑΓΕΕΘΑ κλπ αλλά δεν είναι ικανή να γίνουν αξκοι..καλο Πάσχα.